FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 00:26 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Cześć wszystkim!
Mam pytanie odnośnie bardziej zaawansowanej formy prawnej prowadzenia pasieki. Może nie tyle prowadzenia, a stricte samej sprzedaży miodu nie tylko bezpośrednio.
Czy ktoś z Was ma założoną jakąś z rodzajów działalności gospodarczej opartej tylko na własnej pasiece? Nie chodzi mi o wkręcenie sprzedaży miodu do jakiejś istniejącej już firmy rodzinnej typu sklepik osiedlowy. A może znacie z własnego otoczenia pszczelarzy-amatorów, którzy zdecydowali się założyć działalność po to by móc zwiększyć swoje możliwości sprzedażowe? Potrzebuję rady w tym kierunku i ogólnego podzielenia się doświadczeniem. Osobiście celuję w założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością czyli tej najbardziej oszczędnej formy prowadzenia działalności (brak ZUS), choć wiem że najbardziej obarczoną pod względem księgowości.

Od razu chcę uspokoić forumowych wychowawców, że nie jestem typem dorobkiewicza, który wyniuchał w moidzie pomysł na łatwy biznes itp. Geneza jest następująca. Pasiekę prowadzę od prawie 18 lat ze wzlotami i upadkami jednocześnie cały czas pracując na etacie +dojazdy. Niestety zawsze pracuję w godzinach 7-16 przez co doglądanie pszczół jest niesamowicie utrudnione. Mimo to rozwinąłem pasiekę do blisko 3cyfrowej liczby uli (a to także dzięki wsparciu forum Ambrozji). Od 2016 r. sprzedaję miód w ramach sprzedaży bezpośredniej głównie w moim miejscu zamieszkania. Co roku miodu jest coraz więcej lecz co roku udawało się jak dotąd wszystko sprzedać jeszcze przed startem nowego sezonu. W tym roku coś się załamało. Z jednej strony pszczółki dały mi rekordowo dużo miodu, z drugiej strony klienci kupują mało. Trudno jest pozyskac nowych klientów. Na pewno wpływ ma na to też sytuacja ekonomiczna ale musze walczyć. Próbowałem sprzedaży w internecie (wiem że w ramach sprzedaży bezpośredniej mogę wysyłać jedynie w obrębie województwa) ale nie zdało to egzaminu głównie ze względu na przewoźników. Mimo wielokrotnych zabezpieczeń przesyłki zdarzało się, że słoiki z miodem docierały pobite. Reklamacje są bez sensu, bo przewoźnik domaga się udokumentowanej wartości przesyłki w postaci paragonu/dowodu sprzedaży. Zostawiłem ten temat.
Wiele razy zagadywali do mnie lokalni przedsiębiorcy, głównie prowadzący małe sklepy wiejskie, także hotelarze, bardzo chcieli mieć w swoim asortymencie mój miód. Jednak mogą ode mnie kupić cokolwiek jedynie za dowodem zakupu, a ja jako zwykły zjadacz chleba faktury im nie mogę wystawić. Rolnikiem nie jestem więc faktura RR też nie wchodzi w grę. Jest to dla mnie powodem dużej rozterki, bo mógłbym sprzedać moje zapasy, a jednak nie mogę. Stąd pojawił sie pomysł założenia spółki z ograniczoną odpowiedzialnością TYLKO po to aby móc wystawić fakturę dla innych podmiotów. Nie ma innego sosobu by wprowadzić na rynek miód poza sprzedażą bezpośrednią lub RHD. Nie chcę żadnych dotacji, zapomóg, pożyczek, bonusów i iścia na łatwiznę bo uważam, że w życiu nic samo nie przychodzi. Chcę jedynie móc sprzedać moje produkty na nieco większą skalę i taką sansę widzę dzięki tej spółce. Nie mam jednak kogo się poradzić jak to powinno wyglądać, czy w ogóle ma sens całe to przedsiwzięcie. Najlepiej by było rozpytać kogoś kto przetarł w ten lub podobny sposób ten szlak. Stąd ten mój post, może macie swoje przemyślenia, doświadczenia, jak to widzicie?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Idź do najbliższego biura księgowego i zapytaj czy rozliczają rolników vatowców. Nie wiem jak to jest dokładnie z pszczelarzami którzy nie mają hektarów, ale mając dział specjalny prawdopodobnie możesz przejść na vat i wystawiać faktury vatowskie. - rolnik Vatowiec. Minusem tej formy jest to że nie odliczysz kosztów z działalności , natomiast rozliczysz vat za zakupy właściwie wszystkiego co jest potrzebne do produkcji w tym samochody i paliwo.

Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: BRZOZA
Witam. Jak chcesz sprzedawać miód na Fakturę RR to nie musisz być rolnikiem ryczałtowym w sensie typowym dla definicji rolnika. W necie znajdziesz wiele interpretacji na ten temat. Wypowiadał się nawet Urząd Skarbowy w tym temacie tak, że na twoim miejscu to nie brnął bym w Spółki dla samej FV.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Kostarowce
O ile dobrze wiem ramach SB i RHD możesz sprzedawać na fakturę RR. Z resztą jeżeli brałes dofinansowanie do rodzin przezimowanych, a zakładam że tak (jak sam piszesz trzy cyfrowa liczba pni) musisz mieć nr. Gospodarstwa rolnego, więc jesteś rolnikiem

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Od kilku lat sprzedaję miód na f-ry RR .Mam zarejestrowaną SB.
Nie komplikuj sobie życia.

Faktury RR to nie jest rozwiązanie. podmioty kupujące często jak mają kupować na RR to wolą nie kupować. Jeżeli Ci chodzi o samą fakturę to najprościej rolnik Vatowiec, a przy okazji jeszcze na tym zarobisz, bo miód jest na 5% vacie, a większość artykułów do produkcji jest na 23%. Różnicę US zwraca. Więc jeżeli będziesz się rozwijał, i sprzedaż nie będzie w setkach tysięcy to będziesz miał zawsze zwroty. Jeżeli wejdziesz w Vat to rozliczaj się kwartalnie ze zwrotem vatu co kwartał bo jak będziesz wat odkładał to przy każdej wypłacie będziesz ,miał kontrole z US.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
od jakiegos czasu rozliczenia sa miesięczne nie ma juz kwartalnych

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Ja jak sprzedaję do sklepu, to na fakturę RR.
Jestem rolnikiem ale to nie ma chyba znaczenia .

Pajej pisze:
od jakiegos czasu rozliczenia sa miesięczne nie ma juz kwartalnych

Ja rozliczam kwartalnie więc chyba można. :oczko:

baru0 pisze:
baru0 pisze:

Jeden sklep weźmie trzy nie wezmą. Tak było u mnie. Na kilkanaście sklepów tylko jeden chciał się bawić. Teraz wystawiam faktury i nie ma żadnego problemu. Jest tylko jeden problem - nie mam co sprzedawać. :D

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Mikołów
Miód sprzedaję na SB. Prowadzę również sklep dla pszczelarzy. Nie jest to moja główna działalność. Główna działalność to od prawie 30 lat informatyka i systemy kasowo komputerowe zarówno sprzedażowe/magazynowe jak i księgowe. Powoduje to że mam spore rozeznanie w rynku, kto i jak działa w różnych branżach wiem też co nieco o różnych formach księgowości. Z mojego doświadczenia i rozmów zarówno z pszczelarzami jak i sklepikarzami wynika że najlepszym rozwiązaniem jest SB. Do 80 uli (nie dotyczy autora postu bo ma dużo więcej) nie interesuje nas księgowość i podatki. Powyżej 80 uli udajesz się do urzędu skarbowego i urzędnik wylicza ryczałtowy dochód z 1 słownie jednego ula. Mnożysz to przez ilość uli, odejmujesz kwotę wolną od podatku i płacisz podatek. Typowy ryczałtowy dochód z 1 ula to rocznie około 4 złotych. 4 złote to dochód nie podatek. Dwa lata wstecz pytałem o to w naszym US. Wyliczono mi dochód chyba na 3,7 z ula. Nie sprawdzałem tego obecnie ale niewiele się zmieniło. Czy w takim wypadku opłaca się zmieniać SB na jakąkolwiek działalność gospodarczą a szczególnie na spółkę z o.o. Odpowiedz sobie sam. Bycie VAT'owcem ma sens przy dużych kosztach z VAT. Jeśli masz mały podatek VAT po stronie zakupu to będąc VAT'owcem sporo podatku odprowadzisz do US. Sprzedając na SB cały VAT z RR'ki zostaje u Ciebie nic nie odprowadzasz do US. To że sklepy nie chcą kupować na RR to bajka. Wynika to u niektórych z lenistwa. RR jest dla nich bardzo opłacalne ponieważ ustawodawca tak skonstruował rozliczenie że VAT naliczony w RR mogą sobie odliczyć więc kupują u nas w cenie netto płacą normalnie brutto i VAT odliczają a my ten VAT zatrzymujemy. Może to jest troszkę dla niektórych skomplikowane ale im się to naprawdę opłaca. Sklepy w ten sposób kupują od rolnika różne inne płody rolne - ziemniaki, marchewkę, jajka itp. Jedyne ograniczenie dla nas to brak możliwości sprzedaży miodu do hurtowni. Mając SB lub RHD możemy go sprzedawać jedynie do sklepów detalicznych a nie do pośrednika. Oczywiście klientom końcowym też możemy sprzedawać. Mam kolegę, który ma ponad 400 uli. W życiu nie przejdzie na działalność, SB to rewelacja. Oprócz tego że podatek zerowy lub znikomy to zero księgowości i innych obowiązków, które pojawiają sie po zarejestrowaniu działalności lub spółki prawa handlowego.

MODERATOR

hudzina pisze:
Mając SB lub RHD możemy go sprzedawać jedynie do sklepów detalicznych a nie do pośrednika.

Na pewno nie możemy sprzedawać hurtownikowi ? w beczkach ?

Lenin pisze:
Jest tylko jeden problem - nie mam co sprzedawać.

Nic tylko pozazdrościć madmax, takich problemów ;).

Awatar użytkownika

Nie możemy. Cytuję: "bezpośrednie dostawy, dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego"
Przy okazji sprawdziłem dochód z ula będzie 3,68 wg najnowszego przepisu:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 listopada 2021 r. w sprawie norm szacunkowych dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej - Dziennik Ustaw Poz. 2183

baru0 pisze:

Możemy sprzedawać do skupu np. w beczkach. I do tego nie trzeba mieć SB lub RHD. SB i RHD dotyczy sprzedaży miodu w słoikach tzw. odbiorcy końcowemu w tym również do detalu.

Awatar użytkownika

Pytanie na podstawie jakich przepisów sprzedawać hurtowo w beczkach. Jak to ubrać w papierologie. Co na to weterynaria, sanepid i us? Czy hurt jest opłacalny, jeśli tak to od jakiej ilości? I następne pytanie czy madmax chce sprzedawać hurtowo czy detalicznie?

hudzina pisze:
Pytanie na podstawie jakich przepisów sprzedawać hurtowo w beczkach

Nadany przez PLW nr identyfikacyjny pasieki pozwala wprowadzać na rynek produkty pszczele.

MODERATOR

hudzina pisze:
Pytanie na podstawie jakich przepisów sprzedawać hurtowo w beczkach. Jak to ubrać w papierologie. Co na to weterynaria, sanepid i us? Czy hurt jest opłacalny, jeśli tak to od jakiej ilości? I następne pytanie czy madmax chce sprzedawać hurtowo czy detalicznie?

Zanim"weszła"SB można było tylko legalnie sprzedawać hurtem.
Czy się opłaci? to już każdy musi przekalkulować ;) .

Awatar użytkownika

Marek_LB pisze:
hudzina pisze:
Pytanie na podstawie jakich przepisów sprzedawać hurtowo w beczkach

Nadany przez PLW nr identyfikacyjny pasieki pozwala wprowadzać na rynek produkty pszczele.

Ale pozostaje jeszcze kwestia US

hudzina pisze:
Ale pozostaje jeszcze kwestia US

Faktura VAT RR dla rolnika ryczałtowego (pszczelarza) lub zwyczajna faktura VAT jeżeli sprzedający jest "vatowcem".

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Gliwice
madmax pisze:
wiem że w ramach sprzedaży bezpośredniej mogę wysyłać jedynie w obrębie województwa

w przypadku sprzedaży przez internet, za miejsce sprzedaży uważa się miejsce w którym podłączony jest do sieci komputer, nie jest istotne gdzie dalej trafia produkt. Inaczej mówiąc, sprzedając miód na targowisku trzeba byłoby weryfikować skąd przyjechał klient i czy przypadkiem nie jest na wakacjach i nie wywiezie miodu zaraz do Londynu.

Lenin pisze:
baru0 pisze:
baru0 pisze:

Jeden sklep weźmie trzy nie wezmą. Tak było u mnie. Na kilkanaście sklepów tylko jeden chciał się bawić. Teraz wystawiam faktury i nie ma żadnego problemu. Jest tylko jeden problem - nie mam co sprzedawać. :D

Swietne, podsumowanie tematu. Ale to podobno my z południa tacy wytwórcy zgnilca. Tak mamy. Na północy wszystko jest cacy. Wydajność świetna. ( zastanawia mnie czy to nie mentalność po zaborcach pozostała i do prawdy ?)

Marek_LB pisze:
baru0 pisze:

Możemy sprzedawać do skupu np. w beczkach. I do tego nie trzeba mieć SB lub RHD. SB i RHD dotyczy sprzedaży miodu w słoikach tzw. odbiorcy końcowemu w tym również do detalu.

Doprecyzujmy, sprzedając w słoikach do sklepu szwagra na fakturę Vat RR nie potrzeba mieć, RHD , SB. Może to robić nawet emeryt , który jest działkowcem do pewnej sumy przychodu.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
robertf pisze:
Marek_LB pisze:
baru0 pisze:

Doprecyzujmy, sprzedając w słoikach do sklepu szwagra na fakturę Vat RR nie potrzeba mieć, RHD , SB. Może to robić nawet emeryt , który jest działkowcem do pewnej sumy przychodu.

Wydaje mi że się mylisz.

heniu
Zgodnie z prawem fakturę Vat RR wystawia kupujący.
Zgodnie z prawem przejmuje odpowiedzialność nad produktem jak wielki hurtownik. Przepis nie precyzuje ilości. Jeśli mój szwagier jest pewny mojego produktu i wie że PIH, po zbadaniu słoika miodu nie będzie miała podstaw do zarzutów iż produkt kryteriów nie spełnia. To wszystko jest zgodne z prawem.

Jeśli się mylę to Koledzy, pokarzcie gdzie ?

Nadmienię że jak powstał rachunek Vat RR i pewnie do dziś mało kto z drobnych handlarzy o tym w ogóle słyszał. Kupiłem taki druk i kilka lat sprzedawałem produkty z działów specjalnych produkcji rolnej. (nie miód).

Raz darzyła mi się kontrola US z innego powiatu , który kontrolował podmiot pokazujący taką fakturę, wystawioną mym podpisem. Wyjaśniłem że w/w nie miał wiedzy o istnieniu takiej faktury, ja ją wypisałem. Ksero wysłałem do w/w US. I było po sprawie.

Tak więc sądzę że jak wpiszemy nr rej. pasieki u PLW na fakturze Vat RR i na etykiecie się to znajdzie , to spełnia formalnie przepisy.

Tym bardziej że od Nowego Roku jak pasieki do 10 uli są zwolnione z RHD.

robertf pisze:
Doprecyzujmy, sprzedając w słoikach do sklepu szwagra na fakturę Vat RR nie potrzeba mieć, RHD , SB.

Nieprawda. Wprawdzie US nie jest zainteresowany czy masz SB lub RHD, ale inne instytucje np: weterynaria, inspekcja handlowa itp. będą tego wymagać. A Tobie, zgodnie z obowiązującym prawem, nie wolno konfekcjonować i sprzedawać miodu nie mając na to zezwolenia (SB, RHD).

hudzina pisze:
SB to rewelacja

Ja tam wolę być watowcem, sprzedaż bezpośrednia to już u mnie historia. Niemniej do przejścia na vat trzeba dojrzeć, trzeba przeliczyć wszystko, uwzględnić czy się będziemy rozwijać, czy zostajemy na tym co mamy i wiele innych rzeczy. Znam pszczelarzy którzy mają pod tysiąc uli i są na SB i takich co mają 80 i są na wacie. Każdy to musi przetrawić sam i dopasować do siebie, a zawiłość przepisów na pewno tego nie ułatwia, cały czas się coś zmienia i wiecznie nie wiadomo o co chodzi. Byle gorzej nie było.

Lenin pisze:
Znam pszczelarzy którzy mają pod tysiąc uli i są na SB i takich co mają 80 i są na wacie.

SB i VAT to są odrębne pojęcia i jedno drugiego nie wyklucza.

Miejscowość z jakiej piszesz: Szczpanowice
Witam Was serdecznie. Bardzo zaciekawił mnie ten temat, bo sam mam podobne dylematy. Chciałbym rozwinąć pasiekę, żeby się z niej utrzymywać. Do tej pory prowadzę działalność związaną z praca zawodową i nie ukrywam, że ładnie cisną z podatkami. Chciałbym przejść na KRUS ale boję się, że to zamknie mi drogę na lepsze skalowanie sprzedaży produktów. Zastanawiam się jak to ugryźć. Nie chce pozostać tylko na nieprzetworzonych produktach pszczelich, czyli SB, tylko móc oprócz tego sprzedawać przetworzone. Do tego trzeba RHD, w ramach, którego również chciałbym sprzedawać przetworzone płody rolne, tzn. sałatki, soki, powidła itp. Macie może wiedzę, czy do tych ostatnich można wykorzystać sprzedaż przez internet, w ramach RHD? Pozdrawiam :)

tbmiodek, Sałatki, soki inne przetworzone produkty rolne niestety podlegają pod Sanepid.
SB I RHD z miodem podlegają pod weterynarię.

MODERATOR
Awatar użytkownika

tbmiodek pisze:
Witam Was serdecznie. Bardzo zaciekawił mnie ten temat, bo sam mam podobne dylematy. Chciałbym rozwinąć pasiekę, żeby się z niej utrzymywać. Do tej pory prowadzę działalność związaną z praca zawodową i nie ukrywam, że ładnie cisną z podatkami. Chciałbym przejść na KRUS ale boję się, że to zamknie mi drogę na lepsze skalowanie sprzedaży produktów. Zastanawiam się jak to ugryźć. Nie chce pozostać tylko na nieprzetworzonych produktach pszczelich, czyli SB, tylko móc oprócz tego sprzedawać przetworzone. Do tego trzeba RHD, w ramach, którego również chciałbym sprzedawać przetworzone płody rolne, tzn. sałatki, soki, powidła itp. Macie może wiedzę, czy do tych ostatnich można wykorzystać sprzedaż przez internet, w ramach RHD? Pozdrawiam :)

Jak prowadzisz działalność to na KRUS nie przejdziesz przynajmniej tak było kiedyś.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
Można na KRUS płaci się podwójny i są ograniczenia co do przychodów. Przez te przepisy na papierze jest o wiele więcej rolników niż w rzeczywistości

Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Jakie są wymagania żeby przejść na KRUS ?
Mam 1,5 ha , RHD, numer producenta , 40 uli (przepraszam z skróty każdy wie o co chodzi) żeby dopłacać do emerytury?

Marek_LB pisze:
SB i VAT to są odrębne pojęcia i jedno drugiego nie wyklucza.

Oczywiście mam zarejestrowaną SB i Vat.

Dario, Jak masz nr gospodarstwa podejdź do KRUS może to wystarczy ale chyba musi być ponad 90 uli i działy specjalne.

Marek_LB pisze:
robertf pisze:
Doprecyzujmy, sprzedając w słoikach do sklepu szwagra na fakturę Vat RR nie potrzeba mieć, RHD , SB.

Nieprawda. Wprawdzie US nie jest zainteresowany czy masz SB lub RHD, ale inne instytucje np: weterynaria, inspekcja handlowa itp. będą tego wymagać. A Tobie, zgodnie z obowiązującym prawem, nie wolno konfekcjonować i sprzedawać miodu nie mając na to zezwolenia (SB, RHD).

Ja nie sprzedaję indywidualnie ( o tym pisze) , nie konfekcjonuje . Sprzedaję na fakturę Vat RR do sklepu szwagra tak samo jak do hurtownika. Wielkość odbiorcy jest bez znaczenia. Wielkość czy to beczki czy słoiki też bez znaczenia.
Od Nowego Roku zapis,mówi że do 10 uli nie obowiązuje RHD . To jest jasne. Od Nowego Roku mogą jedynie sprawdzić prawdziwość mej deklaracji u PLW czy jest 10 czy więcej. Ewentualnie PLW może policzyć ule . I nic więcej. Natomiast PIH może sprawdzić czy to jest miód . U szwagra w sklepie i u mnie. Tyle.

robertf, Jeżeli Ty Robercie niekonfekcjonujesz miodu to musi to robić szwagier (w beczkach nie sprzeda) W takim razie szwagier musi mieć RHD lub SB

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
tomaszgenda,

Przy czym ten szwagier na RBD czy SB ma prawo sprzedawać tylko własny miód a nie zakupiony od kogoś... Nawet z rodziny... A samo konfekcjonowanie może sobie robić każdy bo to jeszcze nie sprzedaż ;) np. Mama jak nalewa dzieciom zupe na talerze to konfekcjonuje ją z gara na talerz ;) ale dalej jej przecież nie sprzedaje ;)

Dario pisze:
Jakie są wymagania żeby przejść na KRUS ?
Mam 1,5 ha , RHD, numer producenta , 40 uli (przepraszam z skróty każdy wie o co chodzi) żeby dopłacać do emerytury?

Dzial specjalny produkcji rolnej dla "pszczelarstwax tego co pamiętam wymaga aby mieć min 82 czy 83 ule...przy czym dochód wliczany jest do PIT ryczaltem od ula... Jak kiedyś to sprawdzałem to o jakieś groszowe kwoty są... I gdybym zajmować się tylko tym to podatku nic by się nie płaciło bo 200-300 uli łapałoby się pod kwotę wolną od podatku PIT w takiej sytuacji... Nie wiem jak to w Nowym ładzie ustalili ale raczej kwota dochodu z ula nie urosła dużo...

Co do opłacania KRUS.. To tu z tego co mi wiadomo pierwszeństwo ma ZUS.. Więc jak pracujesz na etacie to musiałbyś się zwolnić... Ubezpieczyć w KRUS i dopiero od nowa zatrudnić na umowę o pracę... I wydaje mi się że jeżeli prowadzi się dział specjalny produkcji rolnej tj ma się min te 82-83 ule zarejestrowane w Urzędzie Skarbowym i w weterynarii to można ubezpieczyć się na tej podstawie w KRUS o ile nie jesteś aktualnie w ZUS...

Druga sprawa - 1 ha przeliczeniowy też wydaje mi się że uprawnia do ubezpieczenia się w KRUS... Ale... Też nie można być aktualnie na ZUSie...

tomaszgenda pisze:
robertf, Jeżeli Ty Robercie niekonfekcjonujesz miodu to musi to robić szwagier (w beczkach nie sprzeda) W takim razie szwagier musi mieć RHD lub SB

Czy Ty Tomaszu masz przemysłową wirówkę która przez sita wlewa miód do beczek?
Ja mam wirówkę od łysonia 4 dadanty lub 8, 1/2. Pod taką wirówkę wchodzi wiaderko 9 litrowe, na to wiaderko stawiam sito , trzy warstwowe. Więc do wiaderka wejdzie max 7 litrów. Z tego wiaderka wlewam do litrowych słoików na pasiece. Niczego nie konfekcjonuje.

Jak mi udowodnisz że coś konfekcjonuję?

Wytłumacz mi to?
W wypadku konfekcjonował bym przelewając do beczki. A moją beczką jest słoik!
Gdzie łamię prawo?

Szwagier w sklepie sprzedaje w beczkach litrowych. To wszystko.

Awatar użytkownika

O czym wy piszecie? Konfekcjonowanie. To nie ma znaczenia beczka, wiadro, słoik. Jak masz RHD czy SB sprzedajesz jak ci jest wygodnie. Przy RHD masz jedynie limit na ilość zależną od ilości uli. Powyżej 80 uli musisz się zgłosić do US jak pisałem wyżej i ryczałtowo zapłacić podatek, wartość dochodu też podałem wcześniej - ustalona w rozporządzeniu. Nowy wał nic nie zmienia. Przejście na KRUS jest możliwe ale czasochłonne. Jeśli jesteś na etacie lub prowadzisz działalność jest to utrudnione ale możliwe. Pogooglaj a znajdziesz dokładną informację jak to zrobić. Tyle że może się okazać nieopłacalne bo przez kilka lat będziesz musiał być bezrobotnym. Bycie VAT'owcem. Nie wiem, czy jest opłacalne. Sprzedając na RR'ke VAT zostaje u ciebie w kieszeni a koszty z VAT pszczelarz w dłuższym okresie ma znikome. Spółka z o.o ludzie nie ten interes. Jak będziesz produkował cysterny miodu to tak ale przy kilkuset ulach zapomnij. Czytam i nie wierzę o czym dyskutujemy. Ludzie zejdźcie na ziemię. Troszkę zdrowego rozsądku.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
robertf pisze:
Od Nowego Roku zapis,mówi że do 10 uli nie obowiązuje RHD .

Kolego Robercie mylisz pojęcia i przepisy.
Sprzedając miód odbiorcy końcowemu musisz posiadać SB lub RHD lub sprzedawać jako firma np sp z o.o.. która bierze na siebie odpowiedzialność za produkt. Produkt wystawiony do sprzedaży w sklepie musi posiadać etykietę zawierającą miedzy innymi producenta itd.
Bez RHD, lub SB możesz sprzedać hurtowo np mieszaczom i to oni stają się producentem wyrobu końcowego i widnieją na etykiecie.
Co do cytowanego przez ciebie zapisu, dotyczy on tylko i wyłącznie programu wsparcia. Od Nowego roku refundacja leków będzie wymagała posiadania RHD lub SB. Pszczelarze do 10 uli zostali zwolnieni z tego wymogu.

henry650 pisze:
tbmiodek pisze:

Jak prowadzisz działalność to na KRUS nie przejdziesz przynajmniej tak było kiedyś.

Witam, tak chcę zrezygnować z działalności i przejść na KRUS. Mam nadany nr producenta rolnego i od 8 lat pobieram dotacje unijne na powierzchnię 2,6ha (dzierżawię). Tylko właśnie chodzi mi o skalowalność prowadzenia sprzedaży produktów.

1) Chciałbym sprzedawać produkty pszczele przetworzone i nie przetworzone, np. teraz modny miód z liofilizowanymi owocami. Do tego muszę mieć RHD. Żeby sprzedawać pierzgę lub pyłek w miodzie również.

2) Jak to się ma do sprzedaży przez internet? RHD i SB dopuszcza sprzedaż w obrębie województwa i województw ościennych.

3) Nie ukrywajmy, że koszty prowadzenia działalności w PL są makabryczne. Obawiam się, że bez DG nie osiągnie się konkretnej skali. Przykład Pasieka Sadowskich.

Wiem, że mierzę wysoko ale grunt to postawić sobie wysoko poprzeczkę :)
Na tą chwilę pewnie będę starał się o RHD i SB żeby nie pakować się w duże koszty a później się zobaczy. Pozdrawiam :)

tbmiodek pisze:
Przykład Pasieka Sadowskich.

Czy to jest tylko pasieka? :)

Awatar użytkownika

Pasiaka Sadowskich... To tacy sami Handlarze jak Huzar czy Sadecki Bartnik... Ładna nazwa, opakowanie i b dobry marketing... Produkt trochę lepszy niż marketowy ale...

U mnie w pracy babki "pokaralo" Chciały miód faceliowy którego ja nie mam... Zamówiły sobie przez neta z tej firmy... Nie smakował im wcale - stwierdziły że to oszukany miód...... Przy okazji zamówiły tez inne "wynalazki" Np ziolomiod miętowy i pokrzywowy... Przy czym nie wiedziały potem jak to zjeść... Gdyż te "ziolomiody" To wg mnie byl najtańszy miód rzepakowy wymieszany z proszkiem ziolowym - zmieloną na "mąkę" Suszoną mięta i suszoną pokrzywą... Myślały że to będą takie ziolomiody jak moje... A tu się okazało, że to trzeszczy w zębach i ma jakieś dziwny trawiasto-sianowaty posmak... Nie nadawało się to wg nich nawet do słodzenia herbaty...

Jeżeli ktoś myśli o b dużej skali... To Niestety ale prędzej czy później staje się handlarzem i wówczas już jakoś leci w dół bo zgadzać ma się cena i marża... Co do formy prowadzenia pasieki oferujące tylko własny miód jako DG - to wg mnie bez sensu prowadzić pasiekę jako DG i opłacać ZUS a jeszcze jak to ma być sp. zoo płacić też CIT... - podatki i przepisy zjedzą wszystko co się zarobi - przy obecnych przepisach dla RHD i SB nie opłaca się iść w DG... Ale.. Ludzie idą prowadzą pasieki jako DG z racji że już prowadzą DG... I często pasieka tworzy im "koszty" - mowa o np lekarzach na kontakcie czyli własnie na DG... Poza tym można trochę karuzeli pokręcić... Kupujesz ule - odliczasz 23 proc VAT - sprzedajesz rodziny na wiosnę z tymi ulami ale stawka VAT już jest inna - chyba 8 proc... I tak ludziska kombinują...

tomi007 pisze:
Pasiaka Sadowskich... To tacy sami Handlarze jak Huzar czy Sadecki Bartnik... Ładna nazwa, opakowanie i b dobry marketing... Produkt trochę lepszy niż marketowy ale...

U mnie w pracy babki "pokaralo" Chciały miód faceliowy którego ja nie mam... Zamówiły sobie przez neta z tej firmy... Nie smakował im wcale - stwierdziły że to oszukany miód...... Przy okazji zamówiły tez inne "wynalazki" Np ziolomiod miętowy i pokrzywowy... Przy czym nie wiedziały potem jak to zjeść... Gdyż te "ziolomiody" To wg mnie byl najtańszy miód rzepakowy wymieszany z proszkiem ziolowym - zmieloną na "mąkę" Suszoną mięta i suszoną pokrzywą... Myślały że to będą takie ziolomiody jak moje... A tu się okazało, że to trzeszczy w zębach i ma jakieś dziwny trawiasto-sianowaty posmak... Nie nadawało się to wg nich nawet do słodzenia herbaty...

Jeżeli ktoś myśli o b dużej skali... To Niestety ale prędzej czy później staje się handlarzem i wówczas już jakoś leci w dół bo zgadzać ma się cena i marża... Co do formy prowadzenia pasieki oferujące tylko własny miód jako DG - to wg mnie bez sensu prowadzić pasiekę jako DG i opłacać ZUS a jeszcze jak to ma być sp. zoo płacić też CIT... - podatki i przepisy zjedzą wszystko co się zarobi - przy obecnych przepisach dla RHD i SB nie opłaca się iść w DG... Ale.. Ludzie idą prowadzą pasieki jako DG z racji że już prowadzą DG... I często pasieka tworzy im "koszty" - mowa o np lekarzach na kontakcie czyli własnie na DG... Poza tym można trochę karuzeli pokręcić... Kupujesz ule - odliczasz 23 proc VAT - sprzedajesz rodziny na wiosnę z tymi ulami ale stawka VAT już jest inna - chyba 8 proc... I tak ludziska kombinują...

Masz rację, prędzej czy później skalowanie robi z pszczelarza handlowca. Wydaje mi się, że chcąc żyć w miarę z pasieki trzeba rok w rok pozyskać i sprzedać ok 2t miodu a w detalu trzeba mieć konkretnie rozwiniętą strukturę klientów. Do tego mogą dojść inne produkty pszczele jak i same pszczoły. Pozyskując więcej niż 2t miodu, sprzedaż internetowa pewnie by w tym pomogła bo sprzedaż hurtowa to jakaś porażka. Masz jakieś doświadczenie w handlu miodem przez internet?

tbmiodek pisze:
Wydaje mi się, że chcąc żyć w miarę z pasieki trzeba rok w rok pozyskać i sprzedać ok 2t miodu a w detalu

Taka ilość to może na koszty prowadzenia pasieki, :) a co dopiero z tego żyć.

Hej!
Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi! Fajnie temat się rozkręcił, dużo merytorycznych informacji, pewnie innych też natchnie na to i owo. To lubię :)

tomaszgenda pisze:
O ile dobrze wiem ramach SB i RHD możesz sprzedawać na fakturę RR. Z resztą jeżeli brałes dofinansowanie do rodzin przezimowanych, a zakładam że tak (jak sam piszesz trzy cyfrowa liczba pni) musisz mieć nr. Gospodarstwa rolnego, więc jesteś rolnikiem

Nie brałem nigdy zadnego dofinansowania znikąd. Ani grosza od tego państwa nie chcę. Nie jestem zapisany do żadnego koła pszczelarskiego. Aktualnej liczby uli nie zgłaszałem do US.

emka24 pisze:
Od kilku lat sprzedaję miód na f-ry RR .Mam zarejestrowaną SB.
Nie komplikuj sobie życia.

Czy posiadasz status rolnika?

licho pisze:
madmax pisze:
wiem że w ramach sprzedaży bezpośredniej mogę wysyłać jedynie w obrębie województwa

w przypadku sprzedaży przez internet, za miejsce sprzedaży uważa się miejsce w którym podłączony jest do sieci komputer, nie jest istotne gdzie dalej trafia produkt. Inaczej mówiąc, sprzedając miód na targowisku trzeba byłoby weryfikować skąd przyjechał klient i czy przypadkiem nie jest na wakacjach i nie wywiezie miodu zaraz do Londynu.

Być może jest jak piszesz. Ja z kolei spotkałem się z interpretacją, że wysyłkowo poza województwo nie można sprzedawać w ramach SB. To chyba bardziej chodzi o przepisy weterynaryjne niż skarbowe.

hudzina, Widzę, że masz wiedzę i doświadczenie w sprzedaży takiej i owakiej. Szanuję to. Odnoszę tylko wrażenie, że mieszamy tu różne sytuacje prawne. Raz mowa o rolniku, raz o prowadzącym JDG, a pomiędzy wplatamy zasady SB i RHD. Chyba każda z tych form sprzedaży zasadniczo się różni? Moja sytuacja jest taka, że rolnikiem nie jestem bo nie mam ani kawałka ziemi, jestem zatrudniony u pracodawcy na ZUS, posiadam prawo do SB, nie ma mnie w żadnym kole pszczelarskim, a chciałbym odsprzedać swój miód (w słoikach z moja etykietą w ilościach detalicznych nie hurtowych) do przedsiębiorców typu sklep/hotel/restauracja. Dużo tu pisaliście o fakturze RR ale gdzie nie poczytam na google, to mowa tam o tym, że ta forma dotyczy rolnika ryczałtowego. O ile wiem to nim nie jestem. I tu jest chyba pies pogrzebany. Czy zgłaszając w US liczbe uli >80 nabywam oprócz obowiązku płacenia podatku równiez ów status rolnika ryczałtowego? Był tu na forum kiedyś nieco podobny wątek w którym konkluzja była taka, że to zgłaszanie większej pasieki w US kompletnie nic nie daje jeśli chodzi o korzyści. Byc może dlatego kilku starszych, a większych pszczelarzy jakich znałem mieli w swoim kole pszczelarskim zgłoszone, że mają 79 uli, ich żona kolejne 79 uli, córka 79 uli itd.

ps. po nowym roku wybieram się do doradcy podatkowego może wyjaśni mi tę sprawę, bo na mój prosty rozum to za duży młyn :) W każdym razie już widzę, że z tą spółką z o. o. to troche wyskoczyłem jak filip z konopii. No ale fajnie, że mozna na tym forum zapytac o takie rzeczy

Lenin pisze:
tbmiodek pisze:
Wydaje mi się, że chcąc żyć w miarę z pasieki trzeba rok w rok pozyskać i sprzedać ok 2t miodu a w detalu

Taka ilość to może na koszty prowadzenia pasieki, :) a co dopiero z tego żyć.

To zależy jak kto gospodaruje swoim dochodem.
2t miodu to ok 1666 słoików
średnia cena za miód w detalu w tym roku to ok 40 zł
1666 x 40 = 66.640 zł
To średni szacunkowy dochód w sezonie z tych 2 ton miodu. Oczywiście trzeba odjąć wszystkie koszty (cukier, słoiki, leki, paliwo, bieżąca wymiana lub reperacja uli + pozostały sprzęt). Dajmy na to, że tych kosztów szacunkowo z górką wyjdzie 20.000
Daje nam to ok 46 tys dochodu netto rocznie
Czy to dużo? Na pewno nie kokosy ale...
Najniższa krajowa w 2022 to (nawet liczmy brutto) 3.100 zł/mies x 12 = 37.200 zł
37 brutto a 46 netto to dla mnie różnica.
Wielu ludzi pracuje za najniższą, dla wielu jest to jakiś punkt odniesienia
Odnosnie ponoszenia kosztów, to zależy od człowieka, jego sytuacji, uwarunkowań. Jedni np starają się wszystko robić na własną rękę po gospodarsku by zaoszczedzić, a innym się "nie kalkuluje" i wolą kupić gotowe albo niech ktoś im zrobi.

Awatar użytkownika

tbmiodek pisze:
Pozyskując więcej niż 2t miodu, sprzedaż internetowa pewnie by w tym pomogła bo sprzedaż hurtowa to jakaś porażka. Masz jakieś doświadczenie w handlu miodem przez internet?

Propo tych 2t miodu warto pamiętać że czasami "nie samym miodem człowiek żyje" :)

Co do moich doświadczeń że sprzedawaniem miodu przez Internet to jest to skromna ilość a praktycznie żadna ;) i ilekroć o tym myślę aby zająć się tym "profesjonalnie" to stwierdzam że dużo lepszym tanszym i szybszym rozwiązaniem byłoby dogadać się z kimś na bazarze na sprzedaż mojego miodu - i tak raczej dużo pszczelarzy musi robić bo widzę że są ich miody na bazarkach ale oni sami z nimi nie stoją... Sprzedaż Internetowa wszystko ładnie pięknie... Ale trzeba ponieść koszty budowy strony... Potem koszty jej utrzymania... Jak jest to sklep internetowy to jeszcze ponieść koszty prowizji od transakcji za obsługę płatności... A do tego umieć się promować i pozycjonowac w wyszukiwarce co też oczywiście kosztuje i to nie mało... Do tego dochodzi koszt pakowania i przygotowania do wysyłki + strata na to czasu...... Wg mnie ciężko byłby przenieść wszystkie te koszty na klienta podnosząc np cenę przy sprzedaży przez Internet aby dała radę pokryć te wszystkie koszty... A i aby to się opłacało to miodu też trzeba mieć więcej niż 2 tony na zasadzie malejacych kosztów skali..... To już lepiej dogadać się z kims na kilku ryneczkach w mieście że odpali mu się prowizję... Albo np daje mu się do sprzedania ileś słoików ale kasę chce się za mniejszą ilość - np sprzeda 11 czy 12 a płaci pszczelarzowi za 10... Efekt zapewne b. podobny a ile mniej pracy i kosztów niż z tym całym Internetem - przy Internecie dużym problemem jest pakowanie - szkło lubi się tłuc i musi być zapakowane co rodzi sporo problemu i zmarnowanego na to czasu...

Swoją drogą 1t to idzie sprzedać po znajomych i stałych klientach - wszak to raptem ok 85 kg miodu na miesiąc... Większe ilości - tu już warto pomyśleć też o jakiś innych dodatkowych kanałach zbytu...

Wracając do tematów podatkowych - ludziska pomyślcie RHD daje z tego co mówili kwotę 100.000 zł przychodu wolnego od podatku w Nowym Ładzie... Dodatkowo ewidencja tego jest "żadna" - zeszycik - Nie ma kasy fiskalnej... A zapytajcie się np Pani fryzjerki na JDG jaki ma średnio przychod roczny i jaki płaci od niego podatek i ZUS... I czy może lepiej spodobałoby się jej moze jednak taki model, że do 100.000 rocznie przychodu nie będzie płacić nic... A dopiero od nadwyżki ponad te 100.000 będzie płacić 2 proc podatku ryczaltem... Aaa i powiedźcie jeszcze, że nie musi mieć kasy fiskalnej tylko ma prowadzić sobie "zeszycik"...

MODERATOR
Awatar użytkownika

Pajej pisze:
Można na KRUS płaci się podwójny i są ograniczenia co do przychodów. Przez te przepisy na papierze jest o wiele więcej rolników niż w rzeczywistości

wiem żekiedyś było tak żeby mieć działalnośc na KRUS to musiałeś przez 3 lata płacić KRUS i dopiero załozyć działalność wiem bo to przerabiałem ale może się coś zmieniło.

madmax pisze:
Dużo tu pisaliście o fakturze RR ale gdzie nie poczytam na google, to mowa tam o tym, że ta forma dotyczy rolnika ryczałtowego. O ile wiem to nim nie jestem.

Dla US rolnikiem ryczałtowym jest osoba, która prowadzi działalność rolniczą, w tym np. pszczelarz. Jeżeli masz SB lub RHD to możesz sprzedawać miód na fakturę RR (jeżeli kupujący jest watowcem).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]