FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 21:03 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
List 11-latki do premiera. Załatwił jej ojcu pracę

11-letnia dziewczynka napisała list do premiera Rosji, Władimira Putina, prosząc, aby pomógł jej ojcu znaleźć pracę. Premier pomógł - podaje serwis lifenews.ru.
11-letnia Natasza Sulimowa z obwodu kurgańskiego napisała list, w którym opowiedziała o swojej rodzinie. "Tata nie ma pracy, pomóżcie mu ją znaleźć" – prosiła Natasza, przekazując pozdrowienia "wujaszkowi Wowie (Putinowi - red.) i wujaszkowi Dimie (prezydentowi Dmitrijowi Miedwiediewowi - red.)".

List dotarł do Moskwy, a w rodzinie Sulimowych, mieszkającej w malutkiej wiosce Dawydowka, zaczęły się poważne zmiany. Putin postanowił pomóc.

Okazało się, że ojciec dziewczynki, Anatolij, jest doświadczonym pszczelarzem, lecz z powodu kryzysu jego biznes upadł. Mężczyzna otrzymał więc pomoc w sporządzeniu biznesplanu. Przyznano mu także materialną pomoc w wysokości 70 tys. rubli (prawie 7,1 tys. złotych). Za te pieniądze Sulimow kupił pszczoły i postawił pasiekę.

- Teraz mam 11 uli – opowiada z dumą. – Pszczoły dają bardzo dobry miód. Cieszę się z pracy, a i dzieci pomagają. (...) Dziękuję córeczce i Putinowi. Pomogli!

Sama Natasza tłumaczy, jak wpadła na pomysł, aby zwrócić się do "najwyższych instancji". - Po prostu widziałam kiedyś w telewizji, jak Putin pomógł jednej dziewczynce. I wtedy zdecydowałam się spróbować do niego napisać - mówi szczęśliwa 11-latka.

Premier Rosji nie tylko pomógł ojcu dziewczynki z wioski Dawydowka, ale wysłał także do rodziny Sulimowych list. "Szczerze się raduję, że mogłem pomóc. Życzę Wam i Waszej rodzinie wszystkiego najlepszego i oczywiście sukcesów w pracy. Z poważaniem, W. Putin".

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Za 7.1 tyś zł tylko 11 uli ? Coś to drogo wychodzi . Piszę do Komorowskiego, dobre i co jak wpadnie do kieszeni .

Tytuł:
Awatar użytkownika

lalux5 pisze:
Za 7.1 tyś zł tylko 11 uli ? Coś to drogo wychodzi . Piszę do Komorowskiego, dobre i co jak wpadnie do kieszeni .

Napisz raczej do D. Tuska, moze "da" wiecej? :leży_uśmiech: :jupi: :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
nie lepiej zorganizować się na tym forum i napisać grupowy list??? :kapelan: :dzwonię:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
przynajmniej dużo nie stracimy na znaczki ;) ,bo pewnie nic nie zyskamy :tasak: :wnerw: :wnerw: :wnerw:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marcinluter pisze:
przynajmniej dużo nie stracimy na znaczki ;) ,bo pewnie nic nie zyskamy :tasak: :wnerw: :wnerw: :wnerw:

Nie badz juz taki "wyrachowany".
A ostatecznie to mozesz i e-mailem, wtedy do woli! :czatownik: :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Normalnie porażka w Rosji żyje około 150 milionów ludzi z czego pewnie ze 100 milionów potrzebowała by podobnej pomocy. Putin co jakiś czas wybiera sobie jednego tak żeby pod publikę pokazac jaki on to jest dobry dla ludzi. I widac że to na większosc ludzi działa. Jednym słowem tną koszty, bo łatwiej rozdmuchac dobroc i łaskawośc putina pomagającemu jednemu człowiekowi niż na przyklad obniżyc podatki dla 150 milionów Rosjan. Dla mnie to powiązanie dawnej carskiej i komunistycznej mentalności. Wielki car Putin okazuje łaskę biednemu robotnikowi :leży_uśmiech:
Ludzie to jednak idioci (nie wyłączając mnie) :rolf:

A wracając do realiów nasz "Rudy 102" sie nie pierd....i i nie pomaga nawet pojedynczym osobą co najwyzej kumplom z druzyny piłkarskiej, tylko podnosi podatki. Bo niby pieniedzy nie ma. :bosie:

Tytuł:
Jerzy..ten tekst to napisałeś dla jaj czy..... naprawdę Cię wzruszyła "dobroć" Putina...????

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
ale tak zastanówmy się czy oni dadzą radę wyżyć z 11 uli?? i czy z tych 11 uli będą mieli jakieś poważne pieniądze,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ale ilu ludzi wie ,że z 11 uli nie da się wyżyć?? hmmm słupek sondażowy rośnie, wszystkie kroki które czynią politycy czy prezydenci całego świata są w dużym stopniu dla głupich sondaży , ale taka już polityka jest ;)

P.S jak by dostał kasy na 50 uli to by jakoś radzili sobie , na pewno lepiej niż wcześniej i to by był "odruch" serca ,a tak..... :cisza:

Tytuł:
Pawełek pisze:
ale tak zastanówmy się czy oni dadzą radę wyżyć z 11 uli?? i czy z tych 11 uli będą mieli jakieś poważne pieniądze,

a niby dlaczego mamy się nad tym zastanawiac? wyżyją czy nie to ich sprawa , autor chciał pokazac gest czy moze jakis dobry odruch władzy na prosbe małego dziecka , moze lepiej zastanowimy sie nad polską biedą i tego ze czarne pasibrzuchy wydrą nawet wdowi grosz nie bacząc na głod i nędzę rodziny a co za tym idzie i dzieci, byle tylko sobie dogodzic

zajmijmy się swoim podwórkiem ,

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Birkut czarne pasibrzychy ci na siłe nie zabiora ale te świnie przy korycie w rządzie co siedza to tak szykuja nowe podatki żeby sobie dupy napaść

henry

Tytuł:
Birkut. za mojego życia to okradali mnie systematycznie:
czerwone pasibrzuchy i teraz liberalne pasibrzuchy.
jeden złodziej większy od drugiego.kolejność możesz sobie ustawić sam
i na miłośc nie pisz o dobrym geście rządzących...nie ma takich gestów a już na pewno nie tam w Rosji...choć o "miłości" rządzących bardzo dużo pisała nijaka Politkowska

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bolkonski pisze:
Jerzy..ten tekst to napisałeś dla jaj czy..... naprawdę Cię wzruszyła "dobroć" Putina...????

Czy wzruszyla, to wielkie slowo w naszych czasach, ale napewno kazdy tego typu gest jest godny wyeksponowania, podczas gdy ludzie w zdecydowanej wiekszosci sa "rozmilowani sami w sobie" i nie dostrzegaja blizniego, ani jego potrzeb, nie mowiac juz nawet, ze nie wiedza kto jest ich bliznim.
Nie wazne tu jest to, kto i gdzie tego gestu dokonal i jak jest on wielki, ale jest i warto sklonic samego siebie do myslenia zamiast tylko "pluc", bo to nie licuje z haslami, czy jak to niektorzy nazywaja: "wartosciami" - glosznymi przez osobistosci tego swiata - tak w Polsce, czy gdzie indziej. Powolujac sie na nie, zamiast dazyc do mnozenia dobrych uczynkow, do ktorych tez nalezy niesienie pomocy 'bliznim', glosza hasla w znanym stylu: "dawaj, dawaj i w dawaniu nie ustawaj" i jeden z Kolegow tutaj to calkiem slusznie zauwaza.
Nie chodzi mi tez o polityke, bo polityka takze nie ma ludzkiej twarzy, a ma oblicze 'dzikiej bestii', ktora jest gotowa rozszarpac i pozrec, a reszte nogami podeptac lub conajmniej zwyczajnie zniszczyc kazdego, kto chcialby z nia konkurowac o wladze i wplywy.
Popierajac ja, chcemy czy nie chcemy, utozsamiamy sie z nia i stajemy sie jednakowo winni wszystkich jej dokonan i nie jest wazne, kto w niej wybija sie na czolo.
A widac dookola jak ludzie sa zajadli i zapiekli, jak posuwaja sie do roznych chwytow, aby tylko wzajemnie sie zwalczac i to w sposob wybitnie haniebny.
Zarazem zachowuja sie tak, jak w znanym powiedzeniu pt.: "lapac zlodzieja", czyli sami bedac tymi przyslowiowymi zlodziejami, wskazuja palcem na innych, aby przypadkiem ich nie zdemaskowano.
Obserwatorzy tez niemalo upuszczaja 'piany' i gotowi sa wzajemnie sie pozrec, bo o ustepliwosci nie moze byc mowy. Jest dokladnie tak, jak w znanej fraszcze Jana Kochanowskiego

"Na nabozna":

"Jesli nie grzeszysz, jako mi powiadasz,
Czego się, miła, tak często spowiadasz?"

Inni te soczysta prawde ujmuja jeszcze inaczej: 'przyganial kociol garnkowi'.

Nie uprawiam polityki, nie angazuje sie w nia, aby kogokolwiek popierac czy zwalczac, albo po chamsku opluwac. Dosc tego, ze robia to ci, ktorzy sami chca za wzor cnot przed maluczkimi uchodzic i "czystymi wydaja sie ludziom 'tylko z zewnatrz', a wewnatrz sa pelni ...." - i tak innych w blad wprowadzaja. "Bo jesli slepy slepego prowadzi, to obaj w dol wpadna".
To nie ja napisalem ten artykul i mogles to latwo zauwazyc, ja tylko go znalazlem w wiadomosciach na onet.pl - a, ze tez jest mowa o pszczolach, pszczelarzu i porusza delikatna sfere osobowosci ludzkiej przejawiajacej sie w szczerym dawaniu, to go postanowilem tu wkleic i to tyle.
Nie kazdy bowiem wie, ze "wiecej szczescia jest w dawaniu, niz w braniu", ale tylko wiedziec, to jeszcze nie wszystko, to nie to samo, co tak czynic, bo "wiara bez uczynkow jest martwa", gloszone puste slowa wiatr poniesie - a tylu dzisiaj ludzi na nia sie powoluje - tylko CO zarazem robia, aby czuc sie upowaznionymi do eksponowania wlasnej osoby i osobistych pogladow, by ze swoboda mowy moc je polecac innym?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jerzy,
Ładnie to ujołeś :brawo: a czyn dobry godny jest pochwały - kto kolwiek by go uczynił
Hmm w dzisiejszych czasach faktycznie mało kto wie co to szczęście - a juz naprawde nieliczni pojmują znaczenie prostej prawdy która cytujesz
Jerzy pisze:
"wiecej szczescia jest w dawaniu, niz w braniu"

Ciekawe czy na miejscu tych wielkich - Ci co teraz na nich psiodczą
zdobyli by się na taki gest :oczko:

Tytuł:
Jerzy , brawo bardzo dobrze to ująłeś i w pały niektórym mam nadzieję władowałeś

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja powiem tak. Gdyby Putin zasponosorował to z włąsnych pieniędzy to może uwierzył bym w dobre chęci. A tak to co to za gest godny wyeksponowania jeżeli rozdaje pieniądze podatników, a nie własne.
To tak jak by od 10 biednych zebrac po 100 złotych i jednemu z nich dac 1000 zł :)
Ciekawe czy wtedy by tych 9 pisalo o geście dobrej woli. Niestety przy tak wielkiej ilości ludzi (w rosji jakies 140-150 milionów), nie patrzy się na to w ten sposób tylko od razu pisze się jaki to ten Putin jest dobry. Tylko skąd on na to wzioł te pieniądze sie pytam??

Tytuł:

czytam posty nie których kolegów i co drugi to mądrzejszy.Po pierwsze zacznijmy pisać listy nie do rządu naszego czy innego a do naszych włodarzy co nas reprezentują bo to wy na to dajecie swoje składki ,po drugie nie krytykujcie innego państwa bo nawóz na własnym podwórku mamy za tych i poprzednich rządów identyczny tylko śpiewki poszczególnych partii były inne np;(jedni palili teczki drudzy je wyciągali inni nimi własne interesy załatwiali)Po trzecie mnie życie nauczyło tego że jedynie własną pracą coś się osiągnie a nie jękami kwileniem i wiecznie że coś się należy bo nie należy się nic.

Tytuł:
miecio a moze popatrzysz na swoje podwórko , co cie ta rosja tak boli? chciał putin to dał z publicznych pieniedzy czyli podatników ? ich sprawa, ty tam podatków nie płacisz , ale jak jerzy napisał fajnie kogoś błotem obrzucić , przynajmniej mojego nie widać
a admin powinien zamknąc głupi temat nawiedzonych rusofobów

Tytuł:
Awatar użytkownika

Birkut ja nie mam nic do rosji. Histori się nie zmieni, także nie rozpamiętuje przeszłych wydarzeń jak to robią nasi politycy, co najwyżej trzeba o tym pamiętac, żeby nie popełniac błędów w przyszłości.
A wracając do tematu to moglo sie zdazyc w kazdym kraju, nawet w Polsce. Bardziej chodzi mi o sposob wplywania za pomoca takich zdarzeń na opinie publiczną i o to, że większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy że pieniądze którymi dysponuje władza pochodzą z ich kieszeni.

A tu coś o naszym podwórku
http://www.monitorekonomiczny.pl/s17/Ar ... olski.html

Tytuł:
i znowu pijesz do ruskich , to jest ich sprawa, z naszych podatków są opłacani katecheci , konkordat wyraznie to okresla nie beda pobierali kasy , kapelani sa wszędzie kase biora gruba jak dyrektorzy czy generałowie, itd, itp, jakos to was nie oburza ale u ruskich bo putin cos tam zrobił to huzia na juzia kilkoro osób tutaj na forum ci napisało ze tez ich to nie obchodzi a dobry gest kazdy się liczy , ty drążysz temat dalej , a zamiast wypisawac tutaj bzdety poszedłbys sobie do tej twojej pasieki i zrobił pożadek z ta herlawa matką

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut niestety moja pasieka jest 100 km stąd i nie jestem w stanie do niej isc. Co ty tak za tymi ruskami jestes ze ich tak bronisz??

Jak cie wkurza rozmowa na ten temat to ją zakończmy. Nie chce zeby z takiego powodu tak doświadczony pszczelarz jak Ty mi nie pomógł w przyszłości :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

miecio pisze:
A wracając do tematu to moglo sie zdazyc w kazdym kraju, nawet w Polsce. Bardziej chodzi mi o sposob wplywania za pomoca takich zdarzeń na opinie publiczną i o to, że większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy że pieniądze którymi dysponuje władza pochodzą z ich kieszeni.

A moze slyszales takie powiedzenie, ze:

[shadow=olive]"Najlepszy wyklad, to wlasny przyklad".[/shadow]

Warto wiec zaczac od siebie, bo krytykowac mozna wszystko i wszystkich, ale co szczegolnego robisz, by pokazac, ze nie wszyscy sa "tacy be", jak usilujesz to wmowic.

Przeciez napisalem, ze: "Wiecej szczescia jest z dawania, niz z brania".
Czy umiesz "dawac", czy chetnie to robisz? Czy to dla Ciebie jest 'jezyk obcy'?

Samoanaliza powinna Ci pomoc - czy masz swobode mowy czy jej nie masz, czy warto zabierac glos na ten temat, czy bardziej rozsadnym jest ten watek przemilczec.

Tytuł:
Kiedyś ukazała się taka reklama towarzysza Stalina:
Do Wodza podchodzi dziewczynka i mówi: Tow. Stalin..dajcie cukierka....sp....laj krzyczy Stalin,
po chwili ukazuje się lektor i mówi: a mógł zabić....

i nie róbcie sobie jaj koledzy...dajecie nabierać się na najbardziej prymitywne chwyty fachowców od piaru (dawniej propagandy).
Żaden polityk nie zrobi nic bezinteresownie...bo gdyby tak zrobił to po jaką cholerę ogłasza to publicznie...nie dajcie sobą manipulować...

Tytuł:
Awatar użytkownika

śmieszni jestescie jak takie cos was tak podnieca.... to rosja .... a te 7,1 tys jako powód do domu i chwalenia sie tym to kpina.... taki rząd, takie państwo to powinni dac mu 70 tys jak chca tak pomagac - a jak daje 7 tys to przynajmniej po cichu niech tylko chłop sie cieszy .... jakby ja sie spiął to tyle bym dal temu dziadkowi co prezydent rosji

jawna propaganda az smierdzi

a o dobrym w rosji to mi nie mówcie jakby tak nie kradli to powłowa kraju byłaby na przynajmniej przyzwoitym poziomie a tak to 4 miasta w bogactwie a reszta rosji w skórach po stepach biega

to podobna sytuacja jak telemost i pytania od społeczeństwa sa w czasie kampani wyborczej w rosji - tylko szkoda ze prezydent przed forum z ludzmi juz wie na jakie pytania odpowie ....

wiec dziadki - spokojnie z tym :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Karlik pisze:
wiec dziadki - spokojnie z tym

"Mlody", a Ty byles w Rosji kiedykolwiek?
Podroze ksztalca i pewnie bylbys mooocno zaskoczony.
Samozachwyt naprawde niczego nie zmienia. Podroze sklaniaja raczej do wiekszej skromnosci.
Ani polityka, ani jakas propaganda mnie nie podnieca i nie jest w stanie ksztaltowac mojego spojrzenia na swiat, bo te czynniki ludzkie sa wszechobecne i zawsze sa obliczone na manipulowanie ludzka wyobraznia - co by to nie bylo, lecz na wlasne oczy warto wiecej zobaczyc, a wtedy czlowiek gleboko rozmysla zanim cos powie.
Nie obrazaj wiec ludzi, nie obrazaj nikogo, a raczej staraj sie wylowic to, co pozytywne, bo sam przeciez tez chcialbys, aby wypowiadano sie o Tobie raczej pochlebnie. Nawet, jesli gdzies ludzie zyja w glebokim ubostwie, to nie jest to najczesciej ich wina, oni sa raczej ofiarami zdziczalego i bezlitosnego panowania ludzkiego w roznych postaciach, bo wiadomo, ze: "czlowiek panuje nad drugim czlowiekiem ku jego nieszczesciu", a historia ukazuje rozne tego obrazy, a osmieszanie ludzi, ktorzy sa udreczeni stworzonymi systemami ludzkiej wladzy jest niefortunnym nic niewartym 'zartem'.
Czy przynajmniej przez chwile pomyslales, co byloby gdybys to Ty tam sie urodzil?

Tytuł:
a ja dodam do postu Jerzego jeszcze jedno cytat - wiec spokojnie dziadki- to próba obrazania nas starszych pszczelarzy, moze dozyjesz wieku ze ktos Ci powie spadaj dziadzie , moze nie , to raz a dwa sam wiesz ze tylko jedna miejscowosc była na śłasku co lenina chołubiła

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut no bez przesady z tym ze to obraz raczej to miało miec metaforyczny wydźwięk - pamietam kiedys z poczatku jak prezes naszego koła wiek około 50 lat do grupy 70 luda - jak za głośno była - mówił - "cisza dziadki" wiec raczej to taki bardziej koleżeński ma miec wydźwiek .

jerzy a do tego gdzie by sie ktoś urodził to różna sprawa: jakbyś urodził sie w korei pewnie zebów bys juz nie miał od jedzenia trawy, w rosji jako zwykły chłop bys zęby w ściane wbił i płaka patrząc na bogactwo Polski, a jakbyś sie w rodzinie mercedesa urodził pewnie bys nie klikal tu na forum ;p taka prawda :)

A co do podziwiania kraju i przyrody jakos od tego podziwiania i ogladania nie ulega zmienia mój standard stopy zyciowej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Karlik, do kabaretu sie przygotowujesz, ze testujesz tu te swoje teksty?
Nie nadaja sie.

Nie daje Ci duzych szans na to.

Juz jeden z kolegow tu napisal, ze wszystko wiesz najlepiej i na wszystkim najlepiej sie znasz, ale musialbys miec zdrowy refleks jeszcze, abys pojal to sam, co tu wypisujesz. To nic innego, jak pospolite pyskowki, nie ponizaj sie wiec.
Potrafisz na siebie spojrzec oczyma innych?
"Wypisywane" teksty niczego nie dowodza o Tobie poza jednym, o czym nie warto juz nawet tu nadmieniac, powinienes to raczej przemyslec, a dalsze brniecie ta uliczka spowoduje, ze walniesz sie o sciane i nabijesz duzego guza.

Tytuł:

karlik moja rada jest dla ciebie taka weż chłopie wsiądz na rower i pojeżdzij po wioskach ściany wschodniej naszej ojczyzny tam zastaniesz i bogactwo i w skóry odzianych tak jak opisujesz co jest w Rosji .złodziei u nas też bez liku jak i tam, tyle że chleba po 12 zł powodzianom by tam nikt nie sprzedawał bo by go dawno na syberyjskim stepie piec go za darmo nauczono.burdel jest w każdym kraju ino ten burdel w swoim dostrzec to już inna sprawa.(sam mieszkam na tzw wschodniej ścianie więc nikogo obrazić nie chciałem)

Tytuł:
Awatar użytkownika

sciane wschodnią znam bo rok nad nia latam - i bez obrazy masz racje ale i dostrzegam , burdelu moze nie ma ale odstaje od reszty bez dwoch zdań

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]