FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 17:54 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

Pszczoły juz po podkarmieniu. W ulu wielkopolskim 10 ramek zapełnionych w tym 5-6 pełnych miodu (i przerobionego inwertu). Z czerwiem niespelna 3-4. Duzo pszczol oblebia równiez polnadstawke dookola (tak jakby sie nie miescily na ramkach), ktora mam wstawiona z uwagi na podkarmiaczke wiaderkowa.
I tu pytanie.
Wg mnie popelnilem blad bo malo czerwiu i matka nie miala gdzie skladac jaj. Czy moge szybko dolozyc woszczyne do polnadstawki zeby mi tam czerwila czy to juz za pozno. (do pelnego korpusu nie mam niestety woszczyny). Pokarmu jest od groma wiec na pewno wystarczy do wiosny. (dodam, ze w tym roku nie wybieralalem miodu bo to odklady a troche nanosily).

Tytuł:
wycofaj ramki z pokarmem i daj ramki do czerwienia , potem im bedziesz mogł zwrócic te z pokarmem

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pierwsze trzeba było poddawać małe dawki syropu 1:1 w celu pobudzenia matki do czerwienia.Bo jak ci wyleci przczoła letnia to ci garść zostanie zimowej..
Włóż w środek gniazda ze trzy ramki z suszem , a matka reszte zrobi .Ramki z pokarmem wstaw do górnego korpusu lub z czerwiem zasklepionym i zatwór. Na początku września wygryzie się młoda pszczoła .Jak puźniej będzież miał za dużo ramek z pokarmem , to wstaw za zatwór w górnym korppusie---- Odsklepiaj po trochu a one przeniosą i uzupełnią sobie same . Lub po wygryzieniu się pszczoły wstaw ramki do górnego korpusu a ramki z pokarmem w miejsce zabranych . Ja zimuję na 8 wlkp w jednym korpusie na wysokiej dennicy lub pół korpusie .

Tytuł:

A jak nie mam suszu to weze odbuduja teraz czy juz po ptakach?

Tytuł:
z wezą po ptokach nawet jakby odbudowały co wątpliwe to matka juz nie czerwi na jasnych plastrach chyba bedziesz musiał ze trzy ramki wykrecic , potem im to dasz

Tytuł:
Jak to nie czerwi, u mnie dwie ramki z węzą odbudowały w zeszłym tygodniu pszczoły bo brakło mi suszu i już są zaczerwione. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan, Niestety nie wszystkie matki o tej porze czerwią w jasnych plastrach ,
umnie też omijają nieczerwione - choc miejsca do czerwienia nie miały
a po wstwieniu starego suszu odrazu pojechały po nim z jajami- matki zeszłoroczne
natomiast w odkładzie matka hula na jasnej woszczynie bez zajaknięcia
ale niemiała wcześniej ani jednego plasterka przeczerwionego
Także róznie to moze byc o tej porze z czerwieniem na jasnych plastrach :oczko:

Tytuł:
Ja mam matki młode sam wiesz z tego roku a czerwia jak szalone na jasnych plastrach bo woszczyny nie miałem a resztę już wcześniej zaczerwiły. Widać nie ma na to reguły. ;-)

Tytuł:

Zobaczymy wczoraj włożyłem im po 2 ramki węzy. Sprawdze w piatek. Apropo ile kg miodu miesci sie na ramce wielkopolskiej obustronnie zasklepionej od gory do dolu (3 kg?)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
jacoby76, ok 2kg

jacoby76 pisze:
Pszczoły juz po podkarmieniu. W ulu wielkopolskim 10 ramek zapełnionych w tym 5-6 pełnych miodu (i przerobionego inwertu). Z czerwiem niespelna 3-4. Duzo pszczol oblebia równiez polnadstawke dookola (tak jakby sie nie miescily na ramkach), .

Po co takie duże gniazdo pozostawiłeś :?: wystarczyło by 8 ramek - do zimy wiele pszczół z tego co widzisz zginie a czerwiu sam piszesz że tylko 3-4 ramki i zapewne jeszcze nie pełne czerwiu
Ja na Twoim miejscu odebrał bym dwie skrajne zcieśnił gniazdo do 8 ramek a te dwie odsklepił i dał za zatwór młoda pszczoła się wygryzie pszczoły przeniosą pokarm w jej miejsce a i trochę to za stymuluje czerwienie
Ale to moje zdanie ;-)

Tytuł:

zmniejsze we wrzesniu teraz mi sie pszczoly nie mieszcza wszystkie i jest tlok w ulu.

Tytuł:
jacoby76 pisze:
zmniejsze we wrzesniu teraz mi sie pszczoly nie mieszcza wszystkie i jest tlok w ulu.

Mi się nigdy nie mieszczą jak składam gniazdo nigdy już nic nie ujmuje ale za to na wiosnę też się nie mieszczą więc dodaję węzę ;-)
Pooglądaj sobie >>> Tu jak się mieszcza ale za deskami <<<
Odbieranie w jesieni ramek nie obsiadanych to wielki Błąd zabierasz im pokarm ,, A zmuszanie ich do ponownego przenoszenia z za zatworu to już Tragedia -aby przed zima zmuszać te pszczoły do pracy co mają zimować

Tytuł:

To moja pierwsza zimowla wiec pytam was bo w poblizu nie mam do kogo sie zwrocic.
U Ostrowskiej napisane jest ze jak zimuje na 10 ramkach to powinno byc 16 kg pokarmu. Z tego co wczesniej napisaliscie wynika ze 8 ramek powinno byc pelnych miodu ? Jak jest naprawde

Tytuł:

Moim zdaniem jeżeli masz trzy lub cztery ramki czerwi o tej porze pszczoły powinny być zimowane na sześciu ramkach. Dasz więcej będziesz musiał później ujmować ,bo nie będą obsiadane przez pszczoły.

Tytuł:
Jest przelicznik
Masz go w książce Ostrowskiej
-Jedna pełna ramka czerwiu jak się wygryzie to obsiądzie dwie
- Jeżeli pszczoły obsiadają na Bardzo czarno 10 ramek - pozostawia się 5 plastrów
więc przelicz Czy te Twoje ramki z czerwiem są pełne czerwiu czy tylko jest na nich czerw
( bo jak dodasz go do kupy to może się okazać że masz ale 1- lub 2 jeszcze nie pełne czerwiu ) Wtedy faktycznie jak pisze
anZag 6 ramek a max 7 Ci wystarczy

Tytuł:

Jeszcze pytanie w jaki sposób dać na zatwór jak sciesnie gniazdo w drugim korpusie u góry odsklepić ramki z miodem >????

Tytuł:

Sorry za glupie pytanie. Nie wystarczy mata słomiana musi byc jescze zatwór jezeli tak to jaki powinnien byc odstep od dennicy (taki jak ramki).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
zeszłej zimy część uli Ostrowskiej miałem z wsadzonymi ocieplaczami (dolegały do ścian bocznych, w pionie miały wymiar ramki) na styku ze ścianami ula pojawiła się pleśń - zaburzona wentylacja. W ulach w których miałem tylko wstawioną sklejkę (wielkości ramki) wszystko było OK. Tej zimy nie będę stosował ocieplaczy bocznych tylko wyłącznie sklejkę. Używam ule ocieplone.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
CYNIG, to samo zauważyłem u siebie.W sumię juz powkładałem maty ocielające z braku dostatecznej ilości zatworów ze sklejki.Ale jak tylko dorobie to maty idą na półkę

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]