FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 19:39 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Cordovan, a czy ten twój znajomy skoro już robił badania mógłby podać jakieś konkrety, bo trochę lakonicznie to zabrzmiało. Co zostaje w środowisku ulowym? Jeżeli są jakieś przesłanki do uważania co się w ul leje to podziel się tymi odkryciami tutaj na forum.

Tytuł:
Nie ma czasu ten człowiek by bywać na forum, powiedział mi jedynie że w składzie chemicznym tego co zeskrobał z ścianek ula i z ramek oraz z woszczyny jaką poddał analizie chemicznej są pozostałości taktic-u, nie dopytywałem się jakie pozostałości bo ze mnie żaden chemik i niewiele z tego łapię, nie wiem też jaki ma to wpływ na organizm człowieka skoro zostaje coś w woszczynie to i będzie zapewne w miodzie. Miodu jeszcze nie badał, pewnie też go podda analizie więc jak się dowiem czegoś więcej napisze. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cordovan pisze:
Wczoraj rozmawiałem z znajomym młodym weterynarzem-chemikiem-pszczelarzem do tego i jakie było moje zdziwienie jak zapytałem go o taktic. Otóż znajomy powiedział iż fakt świetnie zwalcza warrozę ale typowo dla pszczół przeznaczony nie jest i mało tego zostaje w woszczynie, na ramkach, ściankach ula i potem w miodzie. Znajomy to sprawdził badając po taktic-u woszczynę i zeskrobany osad z ścian ula i ramek pod względem składu chemicznego i wyniki były dla niego szokujące. Warto więc? Ja już tego nie zastosuję, w poniedziałek układam gniazda na zimę i odymię apiwarolem później w końcówce października przy przeglądzie dostaną drugie odymianie i w początku grudnia paski i tyle. ;-)

Jesteś niekonsekwentny w diagnozie i planowaniu. Apiwarol do odymiania ma ten sam składnik czyli amitraz. Każdy związek chemiczny ulega rozkładowi po określonym czasie. Jeśli kolega prowadził badanie zaraz po zastosowaniu preparatu to mógł uzyskać niepokojące wyniki.
APIWAROL® (Amitraz)
Tabletki fumigacyjne do diagnozowania i zwalczania warrozy pszczół miodnych
SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY SUBSTANCJI CZYNNYCH
Amitraz -12,5 mg
WSKAZANIA LECZNICZE
Diagnozowanie i zwalczanie warrozy pszczół.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Cordovan, piszesz o pozostałościach Takticu. A tactik to nic innego jak koncentrat amitrazy. Myslę że będziemy wszyscy wdzięczni jeśli zapytałbys sie tego znajomego weterynarza jak przeprowadzał swoje badania. Jaka metodą, w jakim czasie po podaniu tactiku, czy badania te zostały powtórzone po pewnym okresie w celu stwierdzenia tempa rozkładu amitrazy w woszczynie(no bo co z tego że teraz po poddaniu tactiku stężenie amitrazy jest duże skoro do pierwszego miodobrania zostało 8 miesięcy. Myslisz ze po takim czasie coś będzie w miodzie?).Jakieś dane, wyniki.

Tytuł:
Cordovan pisze:
Wczoraj rozmawiałem z znajomym młodym weterynarzem-chemikiem-pszczelarzem do tego i jakie było moje zdziwienie jak zapytałem go o taktic. Otóż znajomy powiedział iż fakt świetnie zwalcza warrozę ale typowo dla pszczół przeznaczony nie jest i mało tego zostaje w woszczynie, na ramkach, ściankach ula i potem w miodzie. Znajomy to sprawdził badając po taktic-u woszczynę i zeskrobany osad z ścian ula i ramek pod względem składu chemicznego i wyniki były dla niego szokujące. Warto więc? Ja już tego nie zastosuję,

Cordovan
Po Przeczytaniu nie wiem czy mam :placz: czy się :leży_uśmiech:
Bo jedno i drugie się mi Ciśnie na usta
Ale zacznijmy od czego innego
Gdzie ten Twój Kolega robił te Badania ? bo nie powiesz mi że w byle Laboratorium można to zrobić a w Polsce jest ich naprawdę mało
Po drugie zapytaj pana chemika czy wie co to Amitraza i w jakich ona lekach w Europie występuje , Nie będę ich wszystkich wymieniał bo nawet żaden z weterynarzy nie ma pojęcia o ich istnieniu dlatego że skupiają się na paru lekach od lat ale
Taktic - to Polska Amitraza odpowiednik np Słowackiego Varidolu ,Ruskiego BIPINOM . Mitaban (Upjohn), Preventic (Allerderm/Virbac), Tactivar, Taktic (Hoechst/Roussel). itp ,Amitraza stosowana jest w Polskim Apiwarolu ,Kiedyś w Biowarze ,Apitrasie ,w Węgierskim Waroosekt , i wielu innych dopuszczonych lekach przez Unię Europejską
Zapytaj go czy w takim przypadku po Apiwarolu też jest pozostałość Amitrazy i jak długo bo na ulotce pisze jak BYK karencja na miód 30dni od zabiegu zapytaj owego mistrza propagandy czy słyszał o Areozolowaniu Amitrazą do której używa się właśnie Takticu czy Słowackiego odpowiednika Varidol AER buteleczka 5 ml zawiera 625 mg Amitrazy na 300ml wody wystarcza na zabieg w ok.100 rodzin pszczelich
Nikt Po za tym nie używa amitrazy w sezonie tylko Po lub grubo przed (czyli po oblocie sami weterynarze to zalecają aby odymiać rodziny na wiosnę gdy czerwiu jeszcze nie ma )
Poza tym
Dla nawet z minimalizowania jakichkolwiek pozostałości po jakich kolwiek lekach bo wielu stosuje różne w sezonie zaleca się wymianę plastrów na węzę a w prawidłowej gospodarce odbiera się miód z miodni a nie z rodni // w moim przypadku miodnie mam gdzie nigdy żaden plaster nie był w rodni - ale to już szczegół
Po za tym
Amitraza ulega rozpadowi - a w tep 70 stC całkowitemu zaniknięciu nie mówiąc już o przerobie wosku na węzę w Autoklawie gdzie tep sięga 140 stC

Tak Że powiem Ci Przyjacielu że
Każda metoda wciskania kitu jest dobra bo widzisz czym więcej pszczelarze kupują Tactic czy Słowacki Varidol to kieszeń naszych weterynarzy biednieje ,sam mi pisaleś ile u Ciebie koszt Apiwarol na 25 rodzin :leży_uśmiech: A na Słowacji Varidol + 50 bibułek (czyli na 50 rodzin) to cena = 4 Euro = 20zł
Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze O Kasę ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
qtomek pisze:
Kolega chyba nie wie jakie szkody może wyżądzić warroza. Jak chce się mieć pszczoły to trzeba leczyć do skutku.
, co to znaczy do skutku ?

bo poddałem paski warozy niebyło , wiec odymiłem ,warozy nie było , dałem kwas i tez nie było to na jaki skutek mam czekac?

do skutku - to znaczy - aż wszystko co żywe padnie :)

Cordovan a Ty myslisz, że po apiwarolu czy innych chemikaliach nic nie zostaje na woszczynie i ściankach ula ?

Tytuł:
Wiecie co skopiuje te posty i wydrukuję i pokażę znajomemu zobaczymy co powie, może faktycznie jest jak mówicie, ja w końcu mam na ten temat niewielką wiedzę bliską zeru nawet. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Czy do stosowania takticu potrzebna jest jakaś ochrona twarzy i rąk? Z kolegą rozlewałem to przedwczoraj do słoika dla mnie i łeb mnie bolał wtedy do wieczora jak niechcący to powąchałem.

Tytuł:
adidar pisze:
Czy do stosowania takticu potrzebna jest jakaś ochrona twarzy i rąk? Z kolegą rozlewałem to przedwczoraj do słoika dla mnie i łeb mnie bolał wtedy do wieczora jak niechcący to powąchałem.

Adaś
Nie Obraź się ale zadałeś pytanie że niech Cię :pala: :kapelan: :leży_uśmiech:
Kiedyś Pszczelarz przy odbiorze leków na warooze A był to Apiwarol rozpakował opakowanie popatrzył i pyta Na ile litrów syropu się daje jedną tabletkę Nie wytrzymałem nerwowo bo na każdym opakowaniu miał ulotkę owiniętą gumką aby przeczytać :wnerw:
A TY proszę Czytaj >>>> Tu <<<<< Nim kapciani szczelisz w kalendarz przed Varoozą :rolf:

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Adaś może masz słaby łeb poprostu :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

henry650, fakt! Tu masz racje :uśmiech:

Tytuł:

kupiłem bez problemu u wet 50 ml taktica. nie chce mi się szukać postu w którym jest podane że jedna podkładka zawiera 500-700 miligramów amitrazy a powinno chyba być 50-70 miligramów

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar, podczas przyrządzania podkładek miałem rękawiczki lateksowe maski żadnej nie zakładałem.Fakt śmierdzi okrutnie ale robiłem to na powietrzu. Żona (chemik) powiedziała ze amitraza wchłania sie przez skóre i odkłada sie w tłuszczach .Przy duzym zatruciu potrafi załatwić wątrobe.Z tego co mówiła opary amitrazy nie sa groźne.No chyba ze ktos chciałby sie tym nawąchac jak klejem co niektórzy
Zastosowałem wkładki dennicowe w celu stwierdzenia ilości roztocza.Żadnych zdjęć nie bedę zamieszczał bo koledzy już to robili ale powiem tak, Bogus dzięki za forum i za takie patenty jak ten z Tactikiem czy ambrozolem. Skuteczność apiwarolu a tymbardziej pseudopasków ma sie nędznie w porównaniu z tym co zobaczyłem na wkładce dennicowej.Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Adaś cieszę się ze masz poczucie humoru

henry

Tytuł:

witam mam pytanie odnosnie TT ile musze dodac oleju na 10ml tego srodka i na ile podkladek mi to wystarczy dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

oli pisze:
witam mam pytanie odnosnie TT ile musze dodac oleju na 10ml tego srodka i na ile podkladek mi to wystarczy dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

A sam nie policzysz?
Skoro 250 ml = 400 podkładek to 10 ml = 16 podkładek
i dalej
Skoro 250 ml = 2000 ml to 10 ml = 80 ml

Zgadza się?
:cisza:

Tytuł:
Awatar użytkownika

oli, Proporcja sporządzania leku jest w stosunku 1:8 ( taktik:olej)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś dałem rodzinom podkładki z taktikiem. Czy u was te podkładki po tym namaczaniu przez 10 sekund puchną, albo się fałdują czy pozostają- jak u mnie- twarde i tylko kolor zmieniają? Ciekaw jestem, bo po włożeniu tych pasków do uli, po pół godzinie jak to u kolegów miało miejsce u mnie nie zauważyłem ani jednego martwego pasożyta warozy. Może to dobrze, ale czy nie zrobiłem czegoś źle? Dodam, że wkładki były zrobione 20 min przed ich włożeniem do uli i razem w kupie były trzymane w reklamówce, nie były też na słońcu. Może na takie obawy za wcześnie, bo przecieżspecyfik zacznie działać. Sprawdzę pod wieczór wkładki dennicowe. Okaże się czy mam waroze czy taktik u mnie nie działa.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Diekuje za odpowiedz pozdrawiam oli :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
adidar pisze:
Dziś dałem rodzinom podkładki z taktikiem.

Ja również włożyłem dziś podkładki namoczone w TT.
adidar pisze:
Czy u was te podkładki po tym namaczaniu przez 10 sekund puchną, albo się fałdują czy pozostają- jak u mnie- twarde i tylko kolor zmieniają?

Z moich obserwacji podkładki nie puchły, nie fałdowały ani nie zmieniały koloru. Wkładałem twarde podkładki do ula między 3-4 i 5-6 ramką.
adidar pisze:
Ciekaw jestem, bo po włożeniu tych pasków do uli, po pół godzinie jak to u kolegów miało miejsce u mnie nie zauważyłem ani jednego martwego pasożyta warozy. Może to dobrze, ale czy nie zrobiłem czegoś źle?

I właśnie ja popełniłem błąd bo nie włożyłem nic na dennice żeby sprawdzić czy TT działa ale wierzę na słowo. Zostało jeszcze 15 uli mojego taty tam sprawdzę osyp .
adidar pisze:
Dodam, że wkładki były zrobione 20 min przed ich włożeniem do uli

Ja robiłem nieco inaczej, a mianowicie wg. zaleceń namoczyłem podkładki przez 10s może więcej nie miałem zegarka, poczekałem aż "obciekną" i wkładałem do uli. Bądźmy dobrej myśli :oczko:

Tytuł:

adidar pisze:
Ciekaw jestem, bo po włożeniu tych pasków do uli, po pół godzinie jak to u kolegów miało miejsce u mnie nie zauważyłem ani jednego martwego pasożyta warozy. Może to dobrze, ale czy nie zrobiłem czegoś źle?

Sprawdź po jednej dobie .Gdy nie będzie warozy , albo bardzo malutka ilość to zastosuj w tym ulu apiwarol dla porównania . Według mnie powinno być wszystko w porządku . Stosuje TT od paru lat na przemian z innymi środkami i nigdy nie mialem problemu z tym środkiem . Jest skuteczny !

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Jeżeli jest warroza to znajdziecie ją po zabiegu na wylotkach, czasem juz po 30 minutach.

Tytuł: Tactic
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
:uśmiech:
Varroa leży do góry brzuszkiem i kona :)
:uśmiech:

:rolf:

Pierwsze leczenie ambrozolem , teraz tactic a na przełomie września i października apiwarol :kapelan:

Dzięki za przepis BocianK :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś sprawdziłem wkładki w ulach z dennicami osiatkowanymi. To co widziałem na wkładkach rodzi wielką radość, że dziadostwo zdycha. Wstawiam zdjęcia z rodziny, która miała warozy najwięcej i w tej chwili - co widać jest zależne- jest najsłabsza.
TAK TIC działa :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
Działa działa :)

U mnie taki widok na pomoście opartym o wylotek

:jupi:

Ale z drugiej strony smutno :placz: że moje pszczółki muszą walczyć z warozą - wolałbym nie znaleźć ani jednej sztuki warozy

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie sporo puchu przed wylotkami i czuje ze te silniejsze rodziny te paski juz pozgryzaly. Waroza lezy martwa, az milo popatrzec :uśmiech: :uśmiech:

Tytuł:
u mnie tam zadnej warozy nie było po tym tacticu ale stwierdziłem ze przy zgryzaniu lepiej im idzie na czeskich podkładkach piznera , potem niemiecki jakis tam wichajst , zywiec im nie podchodzi , sprawdze tychy na drugiej pasiece, a tak na marginesie widze same ochy i achy bo waroza spadła , to co wy hodujecie waroze czy pszczoły bo ja w rozmowie z kolegami z okolicy nie słysze narzekan aby mieli waroze

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut,
Cytuj:
a tak na marginesie widze same ochy i achy bo waroza spadła , to co wy hodujecie waroze czy pszczoły bo ja w rozmowie z kolegami z okolicy nie słysze narzekan aby mieli waroze

Bo nie ma sie czym chwalić. A sam dobrze wiesz ze waroza była jest i bedzie w pasiece.

Tytuł:

BoCiAnK pisze:
mendalinho pisze:
Witam Jakie jest stężenie amitrazy w apiwarolu a jakie w specyfiku który przygotowuje sie na bazie TT.

-Jedna tabletka Apiwarolu 0,7 g zawiera Amitraz -12,5 mg
-BIOWAR Pasek - amitraz - 400 mg/pasek
- Podkładka -ok 500-700 mg/podkładkę i Dlatego działa
:mrgreen:
Wszystko zależy od ilości składników TT i Oleju i Czasu namaczania możesz zrobić o mniejszej dawce ale efekt będzie gorszy od Biowaru - więc po co się trudzić

BoCiAnK: (cytuję):

Tactik -- to Amitraza tylko w płynie Kupisz ją u każdego weterynarza w lecznicy 250ml koszt 80zł do tego dodaje sie olej no Kujawski (z pierwszego tłoczenia ) dobrze wymieszać i powinno Ci wyjśc ok 400 pasków (z podkladek pod piwo ,, Całe podkładki sie moczy ok 8--10 sek i wklada do ula ) podkładki musisz zdziurkować i przewlec najlepiej drut do ramek aby powiesić podlładke na zapałku miedzy ramkami po dwie podkładki na ul . Pszczoły ocierając się o podkładke roznoszą Amitraze po ulu a po pewnym czasie zaczną ścinać podkładki tak że w ciagu 2 tygodni pozostanie tylko w ulu drut

Witam,
Liczę, liczę i doliczyć się nie mogę. :szok:
Leżeli flaszka TACTIK 250 ml zawiera roztwór amitrazy 12.5% to wcałej flaszce jest około
31,25 g czystej amitrazy (przyjmując hipotetycznie 1ml=1g
Podzielić to na 400 podkładek wychodzi 0,078g amitrazy na podkładkę
A jeśliby dać 400mg na jedną podkładkę, czyli 0,4g to flaszka wystarczy tylko na 78 podkładek, czyli 39 uli :załamka:

Jaką dawkę podać aby nie doprawić pszczół :kapelan: a zwalczyć waroze :pojedynek:

Tytuł:

twoje wyliczenie jest prawidłowe z tym że moim zdaniem powinno się zrobić 450 podkładek wtedy dawka będzie wieksza pięciokrotnie w 1podładce od jednej tabletki apiwarolu.
te 400mg to jest oczywista pomyłka

Tytuł:
Gizbern pisze:
Jaką dawkę podać aby nie doprawić pszczół :kapelan: a zwalczyć waroze :pojedynek:

250ml to jest na 2litry oleju 400 podkładek 200 uli
125ml na 1l oleju 200 podkładek 100 uli
62,5ml na 0,5l oleju 100 podkładek 50uli
31ml na 0,250l oleju 50 podkładek 25uli
15ml na 0,125l oleju 25podkładek 12-13uli
7,5ml na 0,62l oleju 12-13podkłądek 6uli

PS. Na twoją odpowiedzialność :oczko:

Tytuł:

W internecie znalazłem informację że biowar zawierał 400mg amitrazy????
http://www.pozytki.pl/articles.php?id=24
(Kupiłem ćwiartkę Taktica za 65 zł)

Tytuł:
Wczoraj testowałem 2 ule po poddaniu taktiku
W jednym zesypało mi sie 50 pszczół bo z podkładek mi kapało
W drugim juz nie kapało i osypu pszczół nie było
Nie stwierdziłem warozy zobacze jeszcze poddam do 2 uli jak będzie podobnie to nie leczę na jasień , nie będe pszczół truł niech waroza sobie pozyje myslę ,ze twardą chemią za rok podlecze pszczoły, zrobiłem w tym roku sporo odkładów i myślę ,ze warroza nie rozwineła się gdyż została podzielona i zanim dojdzie do siły to z rok czasu minie jak myslicie?

Tytuł:
no co ty czytasz leczenie na forum ? musisz jeszcze dac KM jak nie pomoze to zrobic ambrozol i polac , potem KS i jeszcze cos tam było

Tytuł:
Czytam to forum bo lubie to forum wręcz sie w nim zakochałem :) ale dziwi mnie fakt ,ze niektórzy tak faszerują pszczoły, owszem pszczoły trzeba leczyć raz na jakiś czas ,ale bez przesady 4 razy w roku jak co niektórzy pisza???

Tytuł:

Rater pisze:
Wczoraj testowałem 2 ule po poddaniu taktiku
W jednym zesypało mi sie 50 pszczół bo z podkładek mi kapało
W drugim juz nie kapało i osypu pszczół nie było
Nie stwierdziłem warozy zobacze jeszcze poddam do 2 uli jak będzie podobnie to nie leczę na jasień

Podkładki wykonujesz na sztuki i nimi diagnozujesz waroze ? A nie lepiej apiwarolem ?
Z oceną porażenia poczekaj , sprawdź jaki jest osyp w pierwszym, w drugim dniu .Przy paskach nie zawsze waroza ucieka po pół godziny z ula , szczególnie gdy jest jej mało. Generalnie w tym roku porażenie warozą jest bardzo małe- w naszych obszarach .

Tytuł:

Moje wety nie maja taktica, a przydała by sie flaszka /250ml/ kto pomoże ?
proszę o odpowiedż na priva :cisza:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podkładki prawie już zgryzione, tylko troche lipa bo zrobilem tak jak tu bylo napisane na forum, ze bez rozsuwania ramek trzeba zawiesic paski, a tu paski zgryzione, ale komorki pszczele też. Więc takie ramki nie wiem czy beda jeszcze odbudowane.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Taktic jest rewelacyjny :brawo: leczyliśmy w tym tyg rodziny mojego taty najwięcej warrozy osypało się u Primy, była najbardziej porażona na wkładce znaleźliśmy ponad 20 małchy glutów, niektóre zdechłe reszta na dogorywała :tasak: :tasak: :tasak: osyp sprawdzaliśmy po godzinie. Mam pytanie: mój dzidek odymił już 4 razy pszczoły apiwarolem i czy jest jeszcze sens wkładać TT?

Tytuł:
Awatar użytkownika

bialymis71, oczywiscie ze jest sens. PRzekonasz sie. Włóż tylko do 1-2 rodzin i sam zobacz po 24 godz. JEśli warozy bedzie duzo daj paski do wszystkich rodzin

Tytuł:
bialy mis? co to jest małchy gutów, i kto to jest dzidek?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
ta pchaj apiwarol, TT, kw. szczawiowy, potem mrówkowy, ambrozol, popraw bayvarolem, hola, hola, skoro prawidłowo odymił 4 x apiwarolem to jaki jest sens stosowania TT skoro to i to to amitraza?????????

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pawełek, koledzy całe zycie odymiaja apiwarolem i nic wiecej. A dziwne, że nawet po odymieniu jak sie wlozy pasek z TT to waroza leci. Skąd? Z czerwiu ktory sie powygryzał Kolego

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
co to jest małchy gutów

*małych glutów- chodziło mi o warrozę.
birkut pisze:
i kto to jest dzidek

*chodziło o mojego dziadka zjadam litery sorki :oczko:
Pawełek pisze:
ta pchaj apiwarol, TT, kw. szczawiowy, potem mrówkowy, ambrozol, popraw bayvarolem?????????

Do ula pcham na wiosnę apiwarol, a teraz TT i nic więcej nie stosuję. W ubiegłym roku mój tata nie leczył w ogóle pszczół, więc teraz musiałem się tym zająć.
Pawełek pisze:
hola, hola, skoro prawidłowo odymił 4 x apiwarolem to jaki jest sens stosowania TT skoro to i to to amitraza?????????

Może coś jeszcze spadnie gdy zastosuje TT? Pytam się was bo jestem jeszcze nie doświadczony w leczeniu. Adidar twierdzi co innego. Dam mu z 4 paski niech sobie chłop spróbuje może pomoże raczej nie zaszkodzi. Mój dziadek i tak zrobił wiedzę kupił paski bayvarol 3 opakowania bagatela 360zł gdy przyjechał wnuczek i wytłumaczył co można z nimi zrobić, kazałem mu natychmiast oddać je i odzyskać kasę. Dziwne ale pierwszy raz mnie posłuchał :uśmiech: Opowiedziałem mu o TT i obiecałem, że przywiozę mu na wypróbowanie. W jego okolicy mieszka "mistrz" i ma do niego zajechać i spytać się o TT. Mam nadzieję, że nie narobiłem większych błędów :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar pisze:
Pawełek, koledzy całe życie odymiają apiwarolem i nic więcej. A dziwne, że nawet po odymieniu jak się włoży pasek z TT to waroza leci. Skąd? Z czerwiu ktory się powygryzał Kolego

no i widzisz całe życie stosują tylko apiwarol i MAJĄ pszczoły zdrowe, z warozą na niskim poziomie?? chcesz przedobrzyć i spowodować żeby Ci spadło WSZYSTKO co żyje w ulu, proszę bardzo to twoja sprawa, ale czasem też trzeba myśleć a nie pchać na oślep wszystko co się daje w ul.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pawełek pisze:
chcesz przedobrzyć i spowodować żeby Ci spadło WSZYSTKO co żyje w ulu, proszę bardzo to twoja sprawa, ale czasem też trzeba myśleć a nie pchać na oślep wszystko co się daje w ul.

To nie są jakieś eksperymenty jest to środek sprawdzony i skuteczny przeciwko warozie. Każdy ma swój rozum i nie chce wybić pszczół, po za tym masz podane proporcje więc nie widzę zagrożenia dla pszczół, każdy potrafi liczyć. Wydaję mi się, że miałeś w przeszłości nieprzyjemną sytuacje z leczeniem i któryś pień Ci padł, dlatego jesteś takim przeciwnikiem stosowania TT lub innego środka. Niestety pszczoły same się nie wyleczą trzeba im pomóc :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pawełek, Dokładnie CI kolego napisałem, żebyś dziadkowi dał na próbę do 2 uli na test po 2 paski na rodzinę z TT, a Ty mi tu piszesz że bzdury pisze?????? TO po co się pytasz na forum o radę? Bo ja tylko odpowiedziałem Tobie na Twoje pytanie kolego :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

otóż nie mi, tylko białemu misiowi, poza tym jeszcze żaden ul mi się nie osypał po leczeniu, czy to apiwarolem czy czym innym.

Chodzi mi o to że jak dziadek prawidlowo odymił to po co tam jeszcze pchać TT?? i tak nie wybijesz wszystkiej warrozy, miałoby to sens jeśli w przyszłym roku dałbyś spokój z leczeniem bo miałbyś niski poziom pasożyta, ale za rok znowu nawalisz im tego wszystkiego. Tylko ja się pytam po co??? Skoro wiadomo że wybić do nogi się nie da, a pszczoły z porażeniem na niewielkim poziomie mogą doskonale funkcjonować. W całej walce z warrozą nie chodzi o to żeby ją wybijać co roku do nogi tylko o to żeby utrzymać jej inwazję na poziomie nie szkodzącym pszczołom.

Znacie chyba takie porzekadło ''Co za dużo to nie zdrowo''.

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar pisze:
a Ty mi tu piszesz że bzdury pisze??????

Przecież nie napisałem, że piszesz bzdury :nonono:

Tytuł:

Każda przesada jest niezdrowa, popieram Pawełka, nawet toast jest tylko do pewnej ilości na zdrowie, jak cię boli głowa to nie łykasz tabletek na zapas żeby nie bolała za tydzień, bo w końcu rozboli cię żołądek. Tak samo jest z pszczołami jak im nawalisz tego wszystkiego to im też w końcu zaszkodzisz. Środków używa się na zmianę, jak w tym roku np. apiwarol i kwas mrówkowy, to w przyszłym taktic plus baywarol, a nie wszystko na raz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]