FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 18:32 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Witam
Zwykle zimuję pszczoły na jednym korpusie. Dokarmiam inwertem gdzieś na przełomie sierpnia i września. Tak późno z tego względu, że w miarę regularnie, raz na 2-3 lata, występuję u mnie późna spadź. W tym roku akurat kicha w tym temacie. No i czas zakarmiać. I tu mam dylemat, bo zazwyczaj pustą miodnię likwidowałem w ten sposób, że wytrzepywałem do gniazda pszczółki, usuwałem kratę i zaczynałem zakarmianie. Niestety w zeszłym roku ten sposób postępowania kosztował mnie utratę parunastu rodzin. Otóż sprowokowałem taki raban na pasieczysku, że rodziny zaczęły wzajemnie się rabować (tu zaraz dopowiadam, że oczywiście żelazny zapas zawsze w ulu jest). Sytuacja nie do uratowania. No i zastanawiam się nad mnie inwazyjną metodą "dekalibracji" ula. Jakie brać pszczelarska ma metody w tym temacie...

Pozdrawiam krzepiąco nie trzepiąco... Beeskit

Tylko przegonki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warmia
Zastanawia mnie dlaczego zdecydowana większość pszczelarzy woli mieć armagedon przy każdym miodobraniu zamiast zastosować przegonki. Do tego dochodzi zastosowanie w wielu sytuacjach po odkręceniu plastikowej przegonki, na przykład jako powałka w ulach leżakach do zimowania albo do zakarmiania rodzin na zimę. Chyba ludzie nie lubią jak coś idzie za łatwo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Rabunek wywołało nie zauważenie momentu kiedy " trzeba odpuścić".
Przy braku pożytku niestety nie raz trzeba zrezygnować z dalszych prac, nawet gdy mamy do skończenia jeszcze 2-4 ule,.
Przegonki pewno, dobra rada ja nie stosuje bo nie mam takich pożytków, żeby robić miodobranie całymi korpusami , więc pracę trzeba wykonywać starannie, nie zostawiam ramek w otwartych korpusach a gdy zaczynają się kręcić "zwiadowcy" odpuszczam, jadę na drugą pasiekę.
Wczesna pora dnia, zimny poranek jest tutaj sprzymierzeńcem
Kiedyś dostałem nauczkę, nie tak bolesną ale pszczół było naciętych wpieron od tego czasu się pilnuje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Warto też rozmieścić ule w toczkach oddalonych od siebie o około 100 metrów.
W tedy masz tylko w cześci pasieki argamagedon. Takie minimalizowanie strat, jakby co :(

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Radzę też przykrywać płachtą wszystkie ramki, zeskrobany wosk i propolis. Gdy rabusie wyczują, że jakaś rodzina daje się rabować, to nie dadzą jej spokoju. Raz próbowałem taką zazimować i nawet udało się ją zakarmić, ale gdy w styczniu temperatura skoczyła do 15 stopni, to rabusie pamiętały i migiem wszystko wyrabowały. Doprowadzenie do rabowania to albo koniec dla rodziny albo jakieś kombinacje z niepewnym skutkiem.

Dariuszdawid08 pisze:
Radzę też przykrywać płachtą wszystkie ramki, zeskrobany wosk i propolis. Gdy rabusie wyczują, że jakaś rodzina daje się rabować, to nie dadzą jej spokoju. Raz próbowałem taką zazimować i nawet udało się ją zakarmić, ale gdy w styczniu temperatura skoczyła do 15 stopni, to rabusie pamiętały i migiem wszystko wyrabowały.

Po takim czasie nie pamiętają położenia własnego ula , a pamiętają położenie innej rodziny?

Nowo zarejestrowani użytkownicy

Miejscowość z jakiej piszesz: BRZOZA
B-52 pisze:
Zastanawia mnie dlaczego zdecydowana większość pszczelarzy woli mieć armagedon przy każdym miodobraniu zamiast zastosować przegonki. Do tego dochodzi zastosowanie w wielu sytuacjach po odkręceniu plastikowej przegonki, na przykład jako powałka w ulach leżakach do zimowania albo do zakarmiania rodzin na zimę. Chyba ludzie nie lubią jak coś idzie za łatwo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Może dlatego ,że większość ma pasieki niw w miejscu zamieszkania i jeżdżenie w tą i z powrotem generuje duże koszty i brak czasu

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Czy skrzydełka i odnóża na wkładce dennicy świadczą o rabunku ? odkład średni leczony kwasem mrówkowym, Niepotrzebnie otworzyłem wylotek na 100 % wyjmując beleczkę wlotka. A może miejce jest do kitu bo to samo było tam rok temu, na innej rodzinie .

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
stach56 pisze:
Czy skrzydełka i odnóża na wkładce dennicy świadczą o rabunku ? odkład średni leczony kwasem mrówkowym, Niepotrzebnie otworzyłem wylotek na 100 % wyjmując beleczkę wlotka. A może miejce jest do kitu bo to samo było tam rok temu, na innej rodzinie .

Troszkę za wcześnie, ale pogryzione pszczoły to robota zębiełka.
Inaczej - takiej myszki :-), przed zmniejszeniem wylotka sprawdź czy nie został w ulu.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
A może to robota os.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Beeskit pisze:
Otóż sprowokowałem taki raban na pasieczysku, że rodziny zaczęły wzajemnie się rabować (tu zaraz dopowiadam, że oczywiście żelazny zapas zawsze w ulu jest)
Żelazny zapas nie ma żadnego znaczenia w kwestii rabunków. Jak tylko jest brak dobrego naturalnego pożytku, okazja i możliwość rabunku - to rabują. Żaden żelazny zapas nie powstrzyma pszczół przed szukaniem pożytku i gromadzeniem zapasów w ulu, niezależnie od tego jaki już wcześniej zapas zgromadziły.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]