FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 03 lutego 2026, 17:07 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
Tomasz Paluch
W dniu dzisiejszym (tj. 29.01.2026 r.) zrezygnowałem z pełnienia funkcji prezesa zarządu spółki zarządzającej Pasieką Zarodową w Maciejowie. Wprawdzie oficjalna rezygnacja musi jeszcze potrwać bo tego wymagają przepisy i dobro spółki, ale nie zmienia to faktu, że moja misja w Pasiece Zarodowej w Maciejowie dobiega końca.
Jeżeli chodzi o powody mojej decyzji to jest ich kilka.
Po pierwsze Jarosław Kielar Burmistrz Kluczborka, reprezentujący głównego udziałowca tj. Gminę Kluczbork próbował wymusić na mnie decyzje, które doprowadzą do likwidacji hodowli matek pszczelich. Hodowli, która była prowadzona w Pasiece Zarodowej w Maciejowie od ponad 50 lat. Nie ma mojej zgody na takie działanie. Zwłaszcza, że ta działalność przynosi rocznie minimum 100 tys. zł. dochodu.
Po drugie Jarosław Kielar zasugerował, że drugi udziałowiec tj. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Dolina Stobrawy powinno przekazać swoje udziały Gminie Kluczbork ZA DARMO. Jako przedstawiciel Stowarzyszenia LGD Dolina Stobrawy odbieram takie sugestie jako próbę wywarcia wpływu w celu osiągnięcia korzyści materialnych przez Gminę Kluczbork. Stowarzyszenie LGD Dolina Stobrawy przez wszystkie lata solidarnie ponosiło koszty funkcjonowania spółki proporcjonalnie do posiadanych udziałów (7%).
Po trzecie Pasieka Zarodowa w Maciejowie została zakupiona w 2016 r. jako zorganizowana część przedsiębiorstwa, które generowało roczną stratę na poziomie 100 tys. zł. Została zakupiona nie po to, żeby generować zyski, ale po to, żeby zachować dziedzictwo Jana Dzierżona i tradycje pszczelarskie w tym hodowlę matek pszczelich. Dlatego spółka zarządzająca Pasieką została przekształcona w spółkę not for profit czyli działającą nie dla zysku. Zmiany w kraju, w tym wzrost kosztów pracy i kosztów energii spowodowały wzrost straty w poszczególnych latach. O sytuacji finansowej na bieżąco byli informowani członkowie Rady Nadzorczej oraz wspólnicy. Dlatego tym bardziej niezrozumiałe dla mnie były pretensje Jarosława Kielara, że strata jest zbyt wysoka. Biorąc pod uwagę ile Gmina Kluczbork przeznacza w budżecie środków na finansowanie takich jednostek jak kino, muzeum i ile przeznacza rocznie na wsparcie klubów sportowych to w mojej ocenie pokrycie straty na poziomie 300 tys. zł w spółce, która kontynuuje dziedzictwo Jana Dzierżona w gminie „miodem płynącej” nie jest wygórowane.
Biorąc pod uwagę powyższe powody podjąłem decyzję o rezygnacji z funkcji prezesa zarządu.
W tym miejscu należą się ogromne podziękowania dla wszystkich pracowników, którzy przez te 10 lat współpracowali ze mną tworząc zgrany zespół. To Wy byliście i jesteście sercem i duszą Pasieki Zarodowej w Maciejowie.
Dziękuję również Edycie Stabrawie (Edyta Stabrawa), która razem ze mną przez 9 lat pracowała w zarządzie. Razem pozyskaliśmy fundusze europejskie i zrealizowaliśmy inwestycje umożliwiające remont budynków, a tym samym prowadzenie edukacji na terenie Pasieki i nie tylko. Dziękuję, również Aleksandrze Pijance(Ola Pijanka), która przez ostatni rok wspierała mnie w zarządzaniu spółką.
Mam nadzieję, że Gmina Kluczbork porzuci pomysł likwidacji hodowli matek pszczelich w Pasiece Zarodowej w Maciejowie, tak żeby dziedzictwo Jana Dzierżona mogło być kontynuowane dla kolejnych pokoleń pszczelarek i pszczelarzy. Zwłaszcza, że Gmina Kluczbork będzie gościła w tym roku pszczelarki i pszczelarzy z całej Polski.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Czegoś tu nie rozumiem, jeśli (Zwłaszcza, że ta działalność przynosi rocznie minimum 100 tys. zł. dochodu.) to o jakie koszty tu chodzi ?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
W afekcie różne rzeczy się wypisuje.
Raz 100 tys. dochodu, kilka zdań dalej 300 tys. straty.
Podejrzewam , że w tle konfliktu mogą być jakieś konfitury słodzone dziedzictwem Jana Dzierżona.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]