FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 00:24 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

polbart pisze:
300 rodzinach do dzisiaj.

Nie wielu na forum podaje ile ma rodzin często zaglądam tutaj czytając wiele ciekawostek i porad . Jeżeli Szanowny Kol pozwoli i przedstawi bardzo chciałbym zapoznać się z kilkoma rzeczami Jak przebiega u kolegi w tak licznej pasiece przygotowanie rodzin do zimy ,system karmienia leczenia
Zapraszam też do przedstawienia innych kol mających większe ilości rodzin
Pozdrawiam Ciekawy Matecznik

Tytuł:
Własnie ja bym się chciał dowiedzieć czy są na forum zawodowi pszczelarze i czy sie udzielają , chętnie bym nawiązał kontakt z takimi pszczelarzami gdyż , ja się dopiero pszczół uczę ,a chce zajmować się pszczołami zawodowo niestety bez pomocy finansowej i duzych nakładów nie da sie byc pszczelarzem zawodowym w Polsce to jest pewne , ale chodzi mi o drugi aspekt ci duzi pszczelarze przecież nie kupują lekarstw za 30-50 zł na ul , nie wiem ja chciałem w tym roku zakupic od związku 40 odkładów , tylko żeby powiekszyć pasiekę ,żeby nie osłabiać swoich rodzin , ale co tam na związek chyba 8 odkładów przyszło i 12 matek , wiedziałem ,ze bedzie tragicznie ,ale nie az tak , jakbym miał płacic jeszcze ulowe w przyszłym roku ,składki i leki , które nie działają za 15-20 zł. Przy moich 100 ulach i dość słabej bazie pozytkowej i kiepskiej średniej tegorocznej z ula w tym roku to bym na suchy chleb nie zarobił. Zrobiłem 50 odkładów wiedziałem ,ze miodu nie bede miał , ale po co mi związek jak żadnej pomocy ? Z państwa tez nie da sie wyciągnąć , ani złotówki na pszczelarstwo ,a nawet jakby się dało to krus trzeba płacić , jestem młodym pszczelarzem nie mam jeszcze 30 lat ...wy macie pracę ,albo juz jesteście na emeryturach i macie z czego zyć , a pszczoły to wasze hooby ...nie wiem Pan Kowaliczek utrzymuje sie tylko z pszczół ? a Pan polbart to spoko gościu , nalepiej Panie matecznik pisać na PW zapewniam ,ze odpisze jak będzie miał czas mi tez poświęcił kilka chwil i duzo sie dowiedziałem. :P

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Wybaczcie mi, ze nie bedę pisał.
Zadzwońcie proszę na 502 575 960 albo przyslijcie smsa. Oddzwonię na pewno i konkretnie pogadamy o tym co Was interesuje, ale proszę Was bardzo, dopiero za tydzien.

Tytuł:

Ja jestem pszczelarzem zawodowym i znam twój ból związki organizacje to o kant za..a obić 100 rodzin to mało żeby z tego żyć Rater 250-350 to już jako tako ja zaczynałem od 1ula i jednej beczki od znajomej zbudowałem wszystko sam a uwierz mi było ciężko sezony całe bez grosza same inwestycje ale ja wolałem kupować całe rodziny z ulami odkłady refundacja to strata czasu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Rater pisze:
ale co tam na związek chyba 8 odkładów przyszło i 12 matek

to może trzeba sie rozglądnąc za innym kołem, ja już sie przekonałem że w kołach maja różne swoje widzimisie np że możesz zamówic tylko 10% z tego co opłaciłes rok wczesniej (czyli jak opłacisz składki na 100 rodzin to możesz kupic 10 matek albo 10 odkładów co jest totalną bzdurą)
na allegro i giełdzie pszczelarskiej czesto pojawiają sie atrakcyjne ogłoszenia o sprzedaży pasiek bardzo tanio było lipiec-sierpień, narazie rozglądałem sie z ciekawosci ale kto wie jak kasa bedzie to można bedzie pomyslec bo 150zł za rodzine z ulem to nie jest dużo co jest lepsze od 4-5ramkowego odkładu bez ula, problem jest jeden trzeba miec jakis pewny srodek transportu bus (200-300km niekiedy trzeba by było podjechac bo u nas w małopolsce jest drogo) jak ktos ma poźne pożytki to jeszcze przed zima moga na siebie zarobic, tylko trzeba uważac zeby jakiegos dziadostwa nie przywiezc razem z pszczołami (najlepiej to by było postawic je w innym miejscu i poobserwowac czy wszystko w porzadku),
a 100rodzin to nie jest mało po 2 sezonach możesz miec spokojnie ponad 200rodzin bez strat na miodzie (np 1 mocny odkład z 2 rodzin) tylko czy nadążysz klepac ule??? ale i tu można kombinowac bo może warto pomyslec o ulach z deski pojedynczej???

a duzi hodowcy malo piszaą bo mają dużo na głowie :uśmiech: a jak wszyscy wiemy zawsze jest co robic, zwłaszcza w jesieni jak trzeba gniazda układac, karmic

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
polbart pisze:
Zadzwońcie proszę na 502 575 960 albo przyslijcie smsa. Oddzwonię na pewno i konkretnie pogadamy o tym co Was interesuje, ale proszę Was bardzo, dopiero za tydzien.

Może jednak byś znalazł chwile aby opisać kilka spraw. Na pewno wiele osób interesuje ten temat a raczej nikt nie będzie dzwonił i niepotrzebnie przeszkadzał Ci w pracy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

polbart pisze:

Dziękuje
Ale nie chciał bym nikogo naciągać na koszty rozmowy pomyślałem że wielu by się chętnie dowiedziało jak się pracuje w tak dużej pasiece jestem nadal mocno zainteresowany tym tematem
łupaszko może kol opisze i inni
Pozdrawiam Ciekawy Matecznik

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]