FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 16:55 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: O... MIODOWA
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Już sama nazwa OPIEŃKA MIODOWA powinna być uznawana za grzyb nr. 1 wśród Pszczelarzy czy tez Pasieczników .
Coroku o tej porze zawsze daje Sobie luz i zabieram siedo lasu gdzi czekaja te w/g Mnie pyszne grzyby . No i udało sie w 3 godz. 3 wiaderka i przemoczony deszczem wróciłem z łupem do domu .
Jak sadzicie czy o... miodowa niepowinna być najsmaczniejszym grzybem Pszczelarzy ???
Do wszystkiego się nadaje , nawet :pijemy:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
B.ładny wysyp ale ja wole prawusy :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
qq pisze:
Jak sadzicie czy o... miodowa niepowinna być najsmaczniejszym grzybem Pszczelarzy ???
Do wszystkiego się nadaje , nawet

Jestem "za", a nawet ...

Skoro w nazwie jest "miodowa", to bezwzglednie kojarzy sie z pszczelarstwem i pszczelarzami, aczkolwiek niekoniecznie kojarzylbym ja np. z ... 'miodowa', czy 'miodowka'.

Faktycznie jest to dobry i smaczny grzyb jadalny, ale trzeba pamietac, ze do spożycia nadają się tylko młode kapelusze.
A ponadto: opieńka zawiera pewne substancje, ktore sa dla niektórych osób szkodliwe, należy ją przed spożyciem obgotować, a wodę wylać.

UWAGA: Prawidłowe rozpoznanie gatunków opieniek jest bardzo trudne dla przeciętnego grzybiarza, gdyz pod nazwą opieńka miodowa, Armillaria mellea - kryje się tylko jeden i jedyny gatunek opieńki.
Inne jej nazwy zwyczajowe - bedłka, opieńka, łopienka, podpieniek, podpieńka, opieniek, pniokowka, pierścianka.

Istnieje możliwość popełnienia pomyłki - z łuskwiakiem nastroszonym, Pholiota squarrosa, silnie trującą maślanką wiązkową Hypholoma fasciculare, która ma zielonkawe blaszki i siarkowożółty, bardzo gorzki w smaku miąższ, a takze łuszczakiem zmiennym Kuehneromyces mutabilis.

Ciekawostka jest, że juz starzy chińscy lekarze używali toniku z opieniek przy chorobach płuc, wątroby i żołądka.
Do leczenia wykorzystywano także grzybnie, z której wyrabiano odpowiednie leki. Opieńki likwidują zgagę, pomagają przy bólach w lędźwiowej części kręgosłupa zmniejszają oznaki epilepsji...
Opieńka jest także środkiem przeciwko kurzej ślepocie i innym chorobom oczu. Polepsza ukrwienie mózgu.

Bardzo ciekawe są informacje na temat aktywnych wyciągów z opieniek jakie nauka wspolczesna uzyskała w ciągu ostatnich 15 lat. Okazało się, że te wyciągi maja właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Zwalczają staphylokoki i pneumokoki.
Wyciągi zawierają kwasy organiczne: propionowy i masłowy.
Próby na zwierzętach wykazały, że substancje zawarte w opieńkach polepszają czynność serca i ukrwienie kończyn i mózgu.
Podczas badań na myszach z opieniek wyizolowano substancje określana jako peptiglukanową frakcję B, która hamuje rozrost guzów nowotworowych.

A zatem jak najbardziej godna jest uwagi pszczelarzy i - jak sie okazuje, nie tylko na ... 'zagryche'.

Tytuł:

Wyborne są marynowane, świetne w smaku :brawo:. Ale bardziej wolę kurki i marynowane i z jajecznicą :mniam miodek: .

Jerzy, ciekawe, ciekawe ..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]