FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 20:32 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Film przedstawia taniec pszczół ./ powiadamianie o pożytku współ towarzyszek Taniec Pszczół
:wink: oglądnij tez inne koniecznie :wink:

Cześć Druga Poczekaj chwile nim się załaduje :wink: Warto

Tytuł:
Jak to jest z tym tańcem pszczół??
Że-komo punktem orientacyjnym jest słońce, ale słyszałem też że pole magnetyczne ziemi.

Tytuł:
Jest wiele tańcy pszczół
Tańce pszczół (mowa pszczół) - regularnie powtarzające się ruchy pszczół informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska.

Tańce werbunkowe zbieraczek informują pszczoły w ulu o obecności pożytku i jego położeniu względem ula. Rozróżnia się wśród nich:
1) taniec okrągły - kiedy źródło pożytku jest w małej odległości od ula,
2) taniec wywijany - gdy odległość ta jest większa niż 100 m,
3) taniec sierpowaty - kiedy jest ona pośrednia.

Kierunek położenia pożytku jest określany w tańcu sierpowatym i wywijanym. Wyznacza go odchylenie osi tańca od pionu, równe kątowi zawartemu między kierunkiem lotu do pożytku i linią poprowadzoną od ula do słońca. Odległość wskazywana jest prędkością poruszania się tańczącej pszczoły i częstotliwością ruchów odwłokiem. Im ruch pszczoły jest wolniejszy, tym odległość do pożytku jest większa. Tańce werbunkowe służą też do informowania o znalezionym przez pszczoły wywiadowczynie miejscu na osiedlenie się roju (rójka).

Taniec alarmowy wykonują pszczoły zbieraczki po przyniesieniu do ula pokarmu zanieczyszczonego szkodliwymi substancjami. Polega on na ruchu tych pszczół po torze spiralnym lub zygzakowatym z jednoczesnym potrząsaniem odwłokiem.
Taniec czyszczący ma zachęcić inne pszczoły do czyszczenia ciała tancerki, która wstrząsa ciałem i przestępuje z nogi na nogę.
Taniec radości, czyli grzbietowo-brzuszną wibrację odwłoka, wykonują robotnice przygotowujące młodą matkę do lotu godowego.
Taniec masażowy wykonywany przez robotnicę pobudza jej towarzyszki do „masowania” jej żuwaczkami i języczkiem.
Wszystko to można wyczytać w książkach pszczelarskich a zwłaszczaa w Encyklopedii Pszczelarskiej

Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Kilka razy przy wyciagnieciu ramki widzialem taki taniec. Coś fajnego :uśmiech: :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szkoda że naszego kolegi Lasiusa niemoge namieżyc też ma filmik z tańcem pszczól ale swój bo ma ten przeszklony ul w domu i pewnie na okragło oczy cieszy takim widokiem .
Mnie pare razy udało sie zobaczyć taki taniec na mostku wylotowym - chyba było to werbowanie leniuchów :oczko: które tam siedziały.

Tytuł:
BoCiAnK,
Tak i ja to wiem, ale chodzi mi o to że nie ma słońca, jest pochmurno i pszczoła znalazła pożytek, przylatuje do ula i właśnie wtedy skąd ona wie o odległości skoro nie ma słońca.
Bo właśnie gdzieś kiedyś słyszałem że pszczoły wykorzystują pole magnetyczne ziemi, a tego tam nie ma i właśnie o tym chciał bym się dowiedzieć. :czatownik:

Tytuł:

Pszczoła widzi światło spolaryzowane, lapidarnie mówiąc widzi słońce przez chmury. Zachmurzenie zbytnio jej w określeniu pozycji słońca nie przeszkadza.

Jerzy K.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Jak nie ma słońca tańczą również :) chyba ,że naprawdę gruba warstwa chmur. Pszczoły nie pole magnetyczne używają ale światło spolaryzowane wystarczy więc im kawałek nieba albo niewielki fragment nieba żeby określić położenie słońca :) jest potrzebny. (piszę posta po kawałku piwa.. więc wybaczcie mi proszę stylistykę :) hehe
Codziennie nawet dziś tańczyły. Tym intensywniej im bliżej pożytek i obfitszy. A i jeszcze jedno dzięki koledze Szczupakowi mogłem śledzić w tym roku swoje i taniec się zgadza w 100% gdzie lecą. Jedyne żółte pszczoły w okolicy były.
Pozdrawiam Szczupaka serdecznie- matka minesota od deseczki do deseczki zaczerwia. I jeszcze ciekawostka o której nie wiedziałem... nie matka decyduje o zimie tzn o zaprzestaniu czerwienia. Czerwi nadal ale robotnice zjadają larwy albo nie podają im mleczka chwilę przed wylęgiem larw z jaj. I tak w braku pożytku nektarowego mam już tylko czerw kryty na wygryzieniu bez larw mimo czerwienia matki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Jerzy K pisze:
Pszczoła widzi światło spolaryzowane, lapidarnie mówiąc widzi słońce przez chmury. Zachmurzenie zbytnio jej w określeniu pozycji słońca nie przeszkadza.

Jerzy K.

Jerzy, obawiam się, że jest to nie do końca tak jak piszesz. O ile można przypuszczać, że czysty kawałek nieba + "spolaryzowane" widzenie umożliwiają orientacje, to nie ma to nic wspólnego z widzeniem przez chmury.
Jeśli masz jakiegoś znajomego fotografa to poproś niech Ci pokaże jak wygląda świat przez filtr polaryzacyjny (bardzo często stosowany w ciut bardziej zaawansowanej fotografii). Zapewniam Cię, że dzięki niemu nie zobaczysz słońca przez chmury.

Tytuł:
Słońce emituje ultrafiolet A pszczółki to takie sprytne owady że dzięki swoim 5 oczom :leży_uśmiech: go widzą i doskonale nawet w bardzo pochmurne a parne dni mogą zapierniczać po spadź do lasu
kiedyś Czytałem że pszczoły oblatywały łan Facelii przy blasku Księżyca Księżyc świeci czyli odbija promienie słoneczne a za tym i ultrafiolet i pszczoła noc nie straszna by latać po miodek który z facelii podczas ciepłych nocy korci zapachem że hej ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Ogromny Szacunek Dla PAna PAnie Bociank :) naprawdę i we wszystkim zawsze się zgadzam ale tym jednym będę polemizował. Słońce albo kawałek nieba jest potrzebny do tańców a co do lotów to latają nawet jak jest bardzo pochmurno i nawet aż ciemno od chmur tylko ,że nie werbują się już tańcem. To naprawdę ciekawe zjawisko gdy pszczoły obserwujące taniec nagle z plastra zaczynają biec w stronę wylotka by polecieć w pokazanym kierunku. Co do UV... im mniejsza długość fali światła tym gorzej przechodzi przez różne zanieczyszczenia w atmosferze(chmury,pyły), szybie itd. UV ma najkrótrzą falę z tych widzianych przez pszczoły i najmniej jej przechodzi przez chmury, jest wielokrotnie mocniej rozpraszany niż np. czerwień bo wg. wzorów na rozpraszanie długość fali jest brana do 4 potęgi. Wynika z tego ,że czerwień ok. 730nm a uv ok.350-400nm co daje różnicę dwukrotną w długości fali. więc 2^4=16. Oznacza to ,że jeśli się mocno ściemni przez chmury i my to widzimy naszym okiem to dla pszczół szukających ultrafioletu jest ok 15-16X ciemniej niż w tym samym czasie dla nas. A doświadczalnie wiem ,że nie tańczą gdy jest naprawdę pochmurno... tylko taniec nie pokazujący kierunku...jeśli źródło jest b. blisko, wtedy się werbują i to jest fakt.

Tytuł:
lasius pisze:
a co do lotów to latają nawet jak jest bardzo pochmurno i nawet aż ciemno od chmur tylko ,że nie werbują się już tańcem.

Tak To prawda wystarczy aby jedna pszczoła pokazała tańcem gdzie znajduje się pożytek to wystarczy by cala armia poleciała , Jeszcze jedno pszczoły oprócz tańca przekazują se odrobinę pokarmu a węch mają nie zawodny trafią nawet na omacka
Kiedyś czytałem że pszczoły nie umieją określić położenia pożytku bliższego jak 15m od ula bo nie ma takiego konta w tańcu , ale wyrabować sąsiada trafiają bezbłędnie - zapamiętują położenie ula rabowanego nawet gdy przestawi się ul z którego wylatują na rabunek czyli Mają dobrą pamięć tak samo przy pożytku np spadziowym nie trzeba tańca wystarczy że wieczorem był jeszcze pożytek a rano lecą sypiąc się z wylotu
Za uwarzyłem to nie raz i czasami się śmiałem jak w nocy polało solidnie i spadź została spłukana Pszczoły rano wczas czasami o 5-6 wyrwały z ula a za ok 30 min powrót z pustym wolem
Podobna też obserwację można zauważyć przy roju , lecą za zwiadowczyniami a te lecą na czele ;-)

Tytuł:
hmmm ja zauwazyłem w tym roku ,ze jak pozytek jest do 15 metrów to pszczoły tanczą na wylotku mozliwe czy mi sie wydawało? Dokładnie nie przygladałem sie tańcowi ,ale był bardzo szybki i energiczny.

Tytuł:
Jeśli dobrze pamiętam to pszczoły mają 1000 razy większy (lepszy) węch od człowieka.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kacper dobrze zapamientałeś ze pszczoła ma tysiąc razy lepszy wech od człowieka. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]