pewex
Cytuj:
W sierpniu zostały bez opieki, jeszcze je karmisz i do tego mają mateczniki ?
To jakaś kumulacja nieszczęść .
Do tego dziś okazało się że są silne porażone warozą;\. a konkretnie: najsilniejsza rodzina osyp wynosi 240 sztuk (kartka papieru nie obejmowała całego gniazda ;\ ), średnia 2 sztuki, najsłabsza 30 sztuk.
Cytuj:
Dopiero zaczynasz je karmić czy tylko uzupełniasz pokarm ?
Przedwczoraj zacząłem, ale trzeba powiedzieć, że około połowę (lub ponad) pokarmu potrzebnego na zimę każda rodzina posiada. Tylko silna pobiera.
Cytuj:
Mateczniki są tylko w tych dwóch słabszych czy we wszystkich trzech ?
We wszystkich trzech.
Cytuj:
mogą być osłabione z głodu.
Właściciel przed śmiercią zdążył trochę podkarmić, także nie były z pokarmu ogołocone.
Cytuj:
Nie wiem czy takie łączenie z wstawieniem ramek za zatwór Ci się uda.
A w ogóle ma taki sposób łączenia sens? Nie zetną się?
BoCiAnK
Chcę połączyć tylko te dwie słabsze. Czy to, że pszczoły noszą pyłek świadczy o obecności matki? Bo dzisiaj widziałem że do najsłabszej rodziny wlatuje pszczoła z pyłkiem (pojedyncza- jest zimno, pszczoły nie latają oprócz tej najsilniejszej rodziny [mam jeszcze jedną rodzinę- rój z czerwca, pszczółki bardzo silne, też nie latają]).
Nie chcę łączyć tych trzech rodzin z rojem z czerwca, gdyż rój jest całkowicie wolny od warozy, a te trzy jak wyżej. Poza tym nie zmieściły by się w tamtym ulu.
Cytuj:
ale to musi być gra warta świeczki nie litra pszczół
No właśnie takie coś chyba nie ma sensu bo rodziny silne nie są i są marne szanse że przeżyją.
Chciałbym tylko im zwiększyć szanse łącząc najsłabszą ze średnią.