FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 czerwca 2025, 08:59 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Buckfast KB 226
Witam w tym roku mam zamiar kupić parę matek zarodowych tej linii a oto opis:

Matki o pomarańczowo żółtym ubarwieniu - pszczoły żółte.Tworzy silne rodziny ,wyjątkowo plenna i bardzo łagodna.

Moje pytanie jest następujące czy ktoś z was miał już tą linie i co możne o niej więcej powiedzieć.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Paweł pisze:
Witam w tym roku mam zamiar kupić parę matek zarodowych tej linii a oto opis:

Matki o pomarańczowo żółtym ubarwieniu - pszczoły żółte.Tworzy silne rodziny ,wyjątkowo plenna i bardzo łagodna.

Moje pytanie jest następujące czy ktoś z was miał już tą linie i co możne o niej więcej powiedzieć.

Pozdrawiam.

masz zamiar kupić z dobrego źródła czy od kogoś z kraju? czemu masz ochotę na kilka, kup dwie, po kazdej załóż serie matek, zostaw sobie część tych matek, a część rozdaj znajomym i obserwuj co kolejny sezon przyniesie, jaka łagodność, miodność, nierojliwość, jeśli szukasz dobrego materiału bcf, to zainwestuj w lh 0409, godny polecenia,

mam pytanie bo obserwuję że interesują Cię reprodukcyjne matki czy zamierzasz hodować i sprzedawać matki, bo wiesz bez urazy, ale nakupić materiału to nie filozofia, aczkolwiek sprzedawane córki muszą spełniać określone kryteria, również Ty musisz posiadać jakieś doświadczenia z daną pszczołą aby móc ją zaoferować klientowi, a nie jedynie powiedzieć że jest pomarańczowa,

Tytuł:
Bzzy odpowiem Ci tak nigdy nie byłem i chyba nie będę hodowcą matek :) fakt posiadam jaki taki sprzęt do hodowli ale to tylko dla własnych potrzeb.W tamtym roku myślałem ze możne na większą skale zacznę hodować matki ale doszedłem do wniosku że zbytnio jest to nie opłacalne raczej w grę wchodzi wymiana.A jeżeli chodzi o źródło z jakiego mam zamiar kupić te mateczki to podaje stronę http://www.buckfast.republika.pl/ Widzę że ten hodowca mieszka W Tomaszowie Mazowieckim czyli odemnie niecałe 30 km.I warto by było spróbować zobaczyć co to za materiał i jak się u mnie będzie sprawował.Ps chyba wiesz że jestem zwolennikiem pszczółek żółtych i tez z tego względu zamierzam ja sprowadzić :).Jeżeli ją miałeś lub masz to napisz coś więcej o niej rozchodzi mi się o jedno czy rzeczywiście jest taka plenna jak to jest opisane na stronie.

A i jeszcze jedno wspomniałeś o linii buckwasta lh 0409,możesz napisać coś o niej więcej bo u tego hodowcy pisze ze dobrze trzyma się plastra i jest dobra na spadź.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Paweł pisze:
Bzzy odpowiem Ci tak nigdy nie byłem i chyba nie będę hodowcą matek :) fakt posiadam jaki taki sprzęt do hodowli ale to tylko dla własnych potrzeb.W tamtym roku myślałem ze możne na większą skale zacznę hodować matki .

paweł nie poddawaj sie masz sprzecik do tego i nie jestes jeszcze na mojej czarnej liscie jak i macierewicza . az mi się smutno zrobilo jak to przeczytałem cytuje : nigdy nie byłem i chyba nie bądę hodowco matek ala ja gdzies czytałem że jestes , dawaj do przodu nie zatrzymuj sie . linia coz tam linia do wiosny jakas wymyslisz masz jeszcze 5-miesięcy to i tak krocej jak według ostatnich doniesień ze w 6 miesiecy .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
ps Paweł u Przemka z tego co pamiętam możesz kupić jedynie jednodniówki, druga sprawa już teraz proponuje zamówić i najlepiej telefonicznie, z zaznaczeniem, że składasz zamówienie na matki u Przemka i chcesz od niego te matki odebrać, bo czasem może być przekierowanie i dla wielu jest to nieporozumienie, odnosnie damych informacji Przemek powinien Ci coś więcej powiedzieć

Tytuł:
Oki Bzzy tak zrobię najlepiej zadzwonię do niego i się zapytam co i jak.Piszesz ze ma tylko jednodniówki a na stronie pisze ze jest zainteresowany inseminacją :) wiec możne już w tym roku coś zaproponuje :).

Pozdrawiam.

Tytuł:

Ja także mam zamiar nabyć matki od p.Przemka tylko które wybrać e-117 czy kb226 ,

Tytuł:

Może ktoś jeszcze ma tą pszczołę w swojej pasiece i podzieli się swoją opinią o niej.Ja zamówiłem właśnie tą linie,kolo środy powinna dojść do mnie

Tytuł:
radzę poczekać podobno na dniach ma wyjsc seria 13 B

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kb 226 jest to "linia" bardzo plenna wyhodowana z myślą o pasiekach wędrownych.Ma bardzo fajne ubarwienie o odcieniu różowym. Dobrze trzyma się plastrów w przeciwieństwie do Elgona 117. Mam ją u siebie od niedawna, przepięknie czerwi. Dałem jej już półnadstawkę na miód.Jednodniówki od Przemka są super - polecam.

Tytuł:

paraglider czy możesz coś więcej napisać o pracy z kb w sezonie. pytam gdyż sprowadziłem sobie kb 154 było to póżno i córki po niej zostały poddane do rodzin dopiero w pażdzierniku i nie mam żadnych spostrzeżeń co do tej pszczoły.

www.pasieka-nowinski.pl

Tytuł:
Mam szczęście mieć tą pszczółkę, sezon 2011 był pełnym sezonem w którym pracowałem z tą pszczołą, spodobało mi się i za zimowałem 100 rodzin KB. na 100 rodzin 3 z nich zrobiły się skaczące, to znaczy jak pracujesz to pszczoły skaczą pszczelarzowi na ręce, ale nie ma mowy o żądleniu. Mój kolega któremu wysłałem powiedział ze są żądlące, ale nie agresywne. Z miodem bardzo dobrze.

u mnie to wygląda tak

Buckfast KB http://www.youtube.com/watch?v=lYJRQ9Qf5zk

Tytuł:
Tomekmiodek pisze:

Czemu ten twój KB taki ciemny ;-) porównaj z moim

Tytuł:
Mam 10 prymorskich na rodziny ojcowskie może dlatego. moje zupełnie inaczej reagują , jak otwieram powałkę to wchodzą miedzy ramki, nie trzeba wchodzić z dymem

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ja swego czasu miałem BF z domieszką Elgona(reproduktor). Też była ciemna i byłem z niej bardzo zadowolony.Jeżeli hodzi o BF to normalne są ciemne i jasne zależy od kogo kupisz ale częściej występują jasne.

Tytuł:

Tomek potwierdzam twoje spostrzeżenia co do KB. Ja dostałem KB 154/348 Dodam że chętnie odciągają węze w nadstawkach, a poddane unasiennione w końcu maja do rodzin słabiej rozwijających się, na gryce duży ich procent należał do grupy rekordzistek,do zimy idą jako rodziny silne co widać na moich zdjęciach w temacie Prace w sezonie, podkarmianie kiedy dość

www.pasieka-nowinski.pl

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tak się utarło że wszystko co żółte to BF ,nic bardziej mylnego.
Ostatnie lata przyniosły ''mode'' na dolew pszczoły ciemnej tej Europejskiej jak i Afrykańskiej czy z Azji Mniejszej.

Wystarczy popatrzeć na BF rodowody by zrozumieć dlaczego BF potrafi być ciemny.

Tytuł:
Zdzisław pisze:
Wystarczy popatrzeć na BF rodowody by zrozumieć dlaczego BF potrafi być ciemny.

A może to inaczej Trzeba ująć że
Pszczoła Buckfast została wyhodowana Brata Adama, zajmującego się pasieką w angielskim opactwie Buckfast
i miała kolor ciemno Skórzasty
do Dziś są prowadzone prace udoskonalające ta pszczołę Tylko że już nie w Opactwie i ma różne kolory pozostała tylko nazwa przypisywana różnym nowo powstałym liniom

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
I tak to też jest,zresztą Buckfast to nie superpszczoła tylko styl-sposób selekcji czy chodowli,jak przytomnie kiedyś zauważyłeś każdy z nas może na własne potrzeby postępować według zasad przyjętych przez Brata Adama , przy matkach w swej pasiece.

A czy nasz-polski program krzyżowniczy tak daleko odbiega od tych zasad?
Swoją drogą umiera on śmiercią naturalną,za dużo roboty ,za mało szybkiej kasy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]