FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 17:14 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Bo zazwyczaj jest tak że każdy swoją pasiekę buduje pomału i ma możliwość i czas na przeanalizowanie róznych wariantów, z tego co widzę Ty chcesz odrazu zakupić większą ilość uli lub je zrobić i do tego dobrać odpowiednie ramki, tylko teraz kwestia, jaki jest Twój cel, pasieka stacjonarna czy wędrowna, czy naprawde warto się pchać w dadana 1/2 czy nie lepszy normalny dadan 10 ramek i dwie nadstawki do góry, tak samo czy warto się pchać w ostrowski ul może lepszy wlkp 12 ramkowy i do tego nadstawki z małą ramką, a jeśli zaistnieje potrzeba to dasz więcej pokarmu na zimę a nadstawkę podstawisz pod korpus. Tutaj jest taki problem, że to co jedni uważają za super rozwiązania np dla mnie są takie sobie i sądzę że w Twoim przypadku będzie podobnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
bzzy pisze:
Bo zazwyczaj jest tak że każdy swoją pasiekę buduje pomału i ma możliwość i czas na przeanalizowanie róznych wariantów, z tego co widzę Ty chcesz odrazu zakupić większą ilość uli lub je zrobić i do tego dobrać odpowiednie ramki, tylko teraz kwestia, jaki jest Twój cel, pasieka stacjonarna czy wędrowna, [...] to co jedni uważają za super rozwiązania np dla mnie są takie sobie i ...

Bzzy - masz racje i jej zarazem tak zupelnie nie masz, ale jestes bliski problemu.

Otoz nie chodzi mi o 'sprecyzowanie' zdania na ten temat tak, ze: "musi byc tak, bo to jest MODEL wzorcowy dla kazdego ...". Nie. Najlepszym dowodem na to, ze tak byc nie moze jest to wlasnie, ze wsrod pszczelarzy sa posiadacze roznych typow uli i ramek, takze pasiek - i jakos wszyscy znadujemy wspolny jezyk i kazdy stara sie kazdego zrozumiec. Na to czesto sklada sie wiele uwarunkowan.

Ale jedno tu jest pewne: staram sie sformulowac sam dla siebie definicje 'swojego modelu gospodarki pasiecznej', ktorego potem bede chcial sie trzymac. Mysle, ze to jest mozliwe i wcale nie musi oznaczac, ze z czasem takze czegos nie zmienie, ale nie chcialbym, zeby ta zmiana musiala oznaczac jakis absolutny przewrot w tym, co sobie stworze i wydaje sie, ze jestem juz bardzo bliski takich osiagniec.

Moja wyobraznia o tym wszystkim jest zbudowana na podstawie zgromadzonej wiedzy na ten temat, ale i na podstawie wymiany zdan z wieloma innymi pszczelarzami - takze z tego FORUM, no i niezwykle skromnych moich doswiadczen, jezeli je az tak mozna nazwac.

Gospodarke pasieczna planuje jako stacjonarna od samego poczatku, ale i po czesci wedrowna - nawet juz jestem po pewnych ustaleniach.
Co do samych RAMEK natomiast, to chcialbym je w tym wypadku jak najmocniej 'zuniwersalizowac' - to tak, zeby z tym nie bylo potem juz jakichs wiekszych klopotow, ale i zeby bylo 'dobrze' - pewnie to pojecie jest tutaj wzgledne.

Juz wiem 'po co' powinna byc wezsza ta dolna beleczka i dlaczego - kwestia tylko: "jaka ostateczna szerokosc", skoro jest miejsce tutaj na pewna dowolnosc.
Pozostaja boczne i ...gorna. No i tutaj zaistnial dla mnie powazny problem - w swietle tego co tutaj slysze od powaznych i doswiadczonych przeciez Pszczelarzy - JAK JA MOGLBYM TO ZROBIC ...dla siebie, oczywiscie?
Nie chce przy tym byc zrozumiany, ze to mialby zaraz byc 'powszechny wzor' i jak ktos tak nie zrobi, to bedzie "beee", nie. To ja SOBIE poszukuje tego modelu.
To jest baaardzo ciekawe dowiedziec sie jak to robia inni, bo pewnie rzadziej bede mial mozliwosc zagladania do uli w roznych pasiekach i w tym przypadku nie ma takiej potrzeby - wystarczy jak wymienimy tu swoje zdania. Przeciez to niemalze fantastyczny material do rozwazan i nauki o pszczelarstwie.
Dlatego 'draze' teraz temat ramek, a przy okazji poznaje takze rozne inne racje czy tylko opcje co do tego: 'dlaczego "tak, a nie "tak"'. Chociazby te, ktore Ty przedstawiasz czy Koledzy: BoCiAnK i tpuzio - naprawde bardzo sobie to cenie i powaznie staram sie analizowac.
W dalszym ciagu jest dla mnie bardzo potrzebna ICH i Twoja opinia na ten temat, a moze scislej: zdanie.

Jestem nadal 'niezaspokojony' otrzymana wiedza moze dlatego, ze zawsze do wszelkich informacji potrzebuje tego szerszego nieco komentarza: "dlaczego tak?".

Mam nadzieje, ze ta dyskusja jeszcze nie bedzie uznana za zakonczona - 'powalczmy' o to!

Pozdrawiam
Jerzy

Dopisuje:
"Bzzy" - nie wiem, uciekasz od tematu czy koniecznie chcesz zrewolucjonizowac cale moje zamierzenie?
Obejrzalem sobie po raz kolejny galerie Ambrozji, obejrzalem znow Twoje zdjecia, glownie te, na ktorych pokazujesz tam swoje ramki, ale nie zobaczylem tam tego, o czym ponizej napisales. Nigdzie nie widac.
Ale ja juz wczesniej pisalem na tym Forum, ze moj ojciec w swoich warszawskich zwyklych mial wlasnie takie ramki, w ktorych gorna listewka miala 37 mm szerokosci, ale jej boczki byly odfrezowane tak, ze po zsunieciu ramek w ulu byla przestrzen - chyba 15 mm na przejscie pszczol do nadstawek, gdy ich sie uzywalo. I jakby nie odwrocic tych ramek, to zawsze byla przestrzen. Taki dziwny "hoffman" od gory.
Zadne listewki dystansowe czy tam odstepnikowe nie byly uzywane przy ramkach wysokich, a jedynie w nadstawkach. Opisalem to dokladnie.
Teraz niedawno, gdy te ramki zobaczyl pewien wieloletni pszczelarz z Bialowiezy, to powiedzial, ze nie widzial jeszcze tak fajnych ramek i on to zastosuje u siebie w swoich Dadantach lezakach. Nic wiec nowego to dla mnie.
Wiem, ze masz 'swoj' styl i ja tego nie zamierzam kwestionowac, ale ja zdazam do zupelnie czegos innego i, jezeli zabierasz glos, to oczekiwalbym po Twoim uczestnictwie w tej dyskusji pewnej porady: "otoz ja chce to zrobic tak, jak napisalem, ale konsultuje to z uczestnikami Forum i chce zauwazyc w ktorym miejscu zechca udzielic mi wskazowek jak ewentualnie moglaby byc zrealizowana moja wersja, gdy juz koniecznie 'TO' a nie co innego chce miec"?
Ty chcesz miec warszawskie zwykle i dadanty lezaki i ja nie twierdze, ze musisz miec wielokorpusowe jakiekolwiek, bo akurat mi sie podobaja. Przeciez wiekszosc tutaj ma rozne ule i za zadne skarby by ich nie zmienila - nawet gdybym w jakis sposob probowal obalic te poglady. I dobrze, ze sa konsekwentni w swoich postanowieniach. Sa wowczas zadowoleni i czerpia z tego pelna satysfakcje. I Ty - jak widze - takze do takich nalezysz, co bardzo szanuje.
Czy to rozumiesz???
Ja w zasadzie wszystko mam juz ustalone, ale zauwazylem jednak potrzebe skonfrontowania tego z 'praktykami' - z tymi, ktorzy nie tylko "cos" wiedza, ale wiedza duzo.
Tak naprawde, to moje ule juz zaczely sie 'robic' i szkoda, ze mnie przy tym nie ma - lubie miec swoje zdanie. Podejrzewam jednak, ze cos zmienie i wcale nie radykalnie, bo to bralem juz pod uwage od samego poczatku, ale napisze jak to bedzie juz na 1000% - ot, taka dziwna moja 'matematyka'.

Teraz zapraszam wszystkich do tego, abysmy razem cos ustalili: jak wreszcie ma byc czy tez mogloby byc z ta "moja" ramka np. w 1/2 Dadanie.
Listewka gorna: ....... mm szer., .... mm grubosc
Listewki boczne: ...... mm szer.
Listewka dolna: ..... mm szer.
lub wersja hoffmana w ten sam sposob.

Oczekuje odpowiedzi konkretnych, bez zadnych 'unikow' i 'plywania'.

Zechciejcie sie pokusic na uzasadnienie: DLACZEGO tak, a nie inaczej?

Odwagi Panowie! :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jerzy jak szukasz informacji jak inni mają to ja Ci jeszcze bardziej zamieszam odnosnie górnej listewki, fakt nadaje się to do uli gdzie zimujesz na jednym korpusie a Ty idziesz w jakieś tam korpusowe ale popatrz na zdjęcie z linku, specjalnie dla Ciebie zrobilem to zdjęcie, tak gospodarzył mój dziadek 60 rodzin, dadan leżek i warszawski zwykły, szer listewki 35mm ale miały wycięcia po środku i normalnie w każdym ulu funkcjonowała nadstawka.
teraz Jerzy pomysl o zaletach takiej ramki, obsługa bez odstępników, skracasz czas przeglądów, w zime brak wilgoci, brak hoffmanów, możliwość transportowania bez obaw o przesunięcie się ramek podczas transportu,
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/album_personal.php

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
Jerzy jak szukasz informacji jak inni mają to ja Ci jeszcze bardziej zamieszam odnosnie górnej listewki, fakt nadaje się to do uli gdzie zimujesz na jednym korpusie a Ty idziesz w jakieś tam korpusowe ale popatrz na zdjęcie z linku, specjalnie dla Ciebie zrobilem to zdjęcie, tak gospodarzył mój dziadek 60 rodzin, dadan leżek i warszawski zwykły, szer listewki 35mm ale miały wycięcia po środku i normalnie w każdym ulu funkcjonowała nadstawka.
teraz Jerzy pomysl o zaletach takiej ramki, obsługa bez odstępników, skracasz czas przeglądów, w zime brak wilgoci, brak hoffmanów, możliwość transportowania bez obaw o przesunięcie się ramek podczas transportu,
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/album_personal.php

Na Twoj post odpowiedzialem w "dodatku" do swojej wyzej.

Tytuł:
Awatar użytkownika

przeczytałem Jerzy i życzę znalezienia dobrej odpowiedzi na Twoje rozważania, ja ze swojej strony nic Ci nie dopiszę bo dla mnie sprawa jest oczywista i raczej zagadnienia z ramek a raczej jaki ich wymiar ma być nie będę robił bo też musi być gdzieś znormalizowany wymiar tak aby w wypadku braku ramek można iść do sklepu i kupić dane ramki od ręki,

masz racje każdy ma różne pomysły i rózne typy uli, ja niestety mogę jedynie swoje leżaki dadana zamienić na dadana 10 ramek i 2 nadstawki, na inny typ uli raczej się nie zdecyduje, szczególnie że miałem wlkp 10 uli z rodzinami i zrezygnowałem, więc jak kto lubi, zastanawiam się jedynie dlaczego wybrałeś dadana 1/2 przecież to ul jak każdy który ma swoje plusy i minusy, aczkolwiek cały czas myslałem że chcesz postawić jakąś stacjonarną pasiekę coś w stylu Ryszarda i cieszyć się z łatwości obsługi. Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieje że ktoś podejmie dyskusje na temat ramek.

Tytuł:
Robercie! Ty już znalazłeś i jesteś usatysfakcjonowany. Jerzy.... faza poszukiwań,
grymaszenia, niepewności, przemyśleń, dociekania, dyskusji. Typowy pasjonat,
poszukiwacz. Końcowy efekt ? Perfekcyjne przygotowanie zawodowe. Powodzenia
/a ile przy tym zyskają Ci którzy na to forum zaglądają/. Serdecznie Was pozdrawiam mirek

Tytuł:
Awatar użytkownika

mirco pisze:
Robercie! Ty już znalazłeś i jesteś usatysfakcjonowany. Jerzy.... faza poszukiwań,
grymaszenia, niepewności, przemyśleń, dociekania, dyskusji. Typowy pasjonat,
poszukiwacz. Końcowy efekt ? Perfekcyjne przygotowanie zawodowe. Powodzenia
/a ile przy tym zyskają Ci którzy na to forum zaglądają/. Serdecznie Was pozdrawiam mirek

Witam,
ODGADLES wszystko - pasja, ale i zalozenia pod dobra robote!!!
O to mi chodzi.
Wszyscy znalezli to "swoje" - ja tez chce i nikogo oraz niczego nie przekreslam, bo z tym to tak jest: 'jak masz co chciales, to przewaznie dalej chcesz to miec'. Moj ojciec gospodarzyl w warszawskich zwyklych i swietnie mu to szlo, a ja ciagle go 'swidrowalem", zeby zmienil na korpusowe, a on ... ani go to ruszylo. Teraz jest okazja.
Koledzy, widze te Wasze ramki na roznych zdjeciach, ale zeby ktorys chcial tak naprawde odpowiedziec w 100%-ch na moje zapytania, to ani, ani ...chyba swiezego miodu w usta ponabierali? :cry:
Jakies wstydliwe towarzystwo, a ja chce tak ladnie podziekowac i prawie juz moge, ale jeszcze czekam na kropke nad "i". :wink:
Ja wiem czego chce, ale jak oznajmie, to juz po mojej 'robocie"!

A wiecie czym sie rozni "praca" od "roboty"? ...bo sie rozni!

Kto pierwszy - moze tak bedzie razniej?

Pozdrawiam
Jerzy

Tylko tez o ramkach ...!!! :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mirek bo jak człowiek tak ciągle będzie szukał i marudził to życia mu nie starczy, a Jerzy też nic nie wymyśli wielkiego bo nie może, ten temat ma swoje ograniczenia, przez ostatnie 20 lat nie zauwazyłem żadnych zmian w ramkach takich jakie ja mam i jakie widzę na targach, ramka jest tylko wyposażeniem ula, więc jaką da ramkę Jerzy w swoim ulu to już jego sprawa aby tylko potem w miodarce mu pasowała bo już były przypadki kombinowania a póxniej były problemy i zmiana całego systemu.

Jesli Jerzy szukasz przełomu to trochę fora pomyliłeś, tutaj większość to dopiero się uczą lub mają stacjonarne pasieki do 50 rodzin i to im sprawia przyjemność, jak szukasz czegoś co chcesz usłyszeć lub zobaczyć to musisz rozmawiać z zawodowcami co mają 300 - 500 rodzin to wtedy może coś zobaczysz co cię zainteresuje, aczkolwiek to co ja widziałem w takich pasiekach to zawsze było dążenie to taniości sprzętu i łatwości jego wykonania,

Tytuł:
Jerzy.....! Czy to co napisał Robert to.... nie należałoby uznać za tą wspomnianą kropke.Wydaje mi się godne podkreślenia takie spojrzenie. pozdrowienia mirek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Teraz zapraszam wszystkich do tego, abysmy razem cos ustalili: jak wreszcie ma byc czy tez mogloby byc z ta "moja" ramka np. w 1/2 Dadanie.

Pozdrawiam
Jerzy

Jerzy pisze:

W 1/2Dadanta wszystkie ramki musisz mieć jednakowe
Jeżeli bedziesz miał hofmana to
- górna beleczka 20mm -- w niektórych typach hoffmanowskich (gdzie boczki są plastykowe ) skąda się górną beleczkę z dwuch pojedynczych patyczków 10mm i tak samo dolną beleczka ma 20mm i składa się z dwuch patyczków po miedzy które wstawia się węzę (wtedy nie trzeba drutować ramki

Ramka zwykła ma wymiar
górnej beleczki- 20mm
Bocznych beleczek- 25mm
dolnej -12mm
Wtedy musisz drutować w poziomie
Można też mieć Tradycyjne ramki gdzie wszystkie beleczki mają wymiar 25mm
i można je drutować w pionie

oto masz zdjęcie ramki Dadanowskiej hoffmana -- zwruć uwagę na te trzopy a zwłaszcza dolny ma 20mm - bo to są ramki gniazdowe pełne ale takie same są 1/2 gdzie beleczka górna ma 20mm
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Właśćiwie zastanawiam się od południa nad treścią odpowiedzi.Szkoda że nikt nie odezwał z kolegów użytkujących 1/2 dadan-apiol plus.Byłoby ciekawiej.
Więc napiszę tak.Albo bym zrobił ramkę taką jaką mają ule apipol plus[1/2dadan].Jest ta ramka sprawdzona w zimowaniu ,przeglądach-widać mateczniki,kiedy korpus postawiony na boku.Wtedy górna beleczka ramki 20mm.,dolna 12mm.Albo zwęziłbym dolną beleczke ramki do10mm.Górną beleczkę bym zostawił na 20mm,bo nie wiadomo czy pod ciężarem miodu nie uginała by sie.Można miec takie i takie.Prakyka da odpowiedż co jest lepsze.Mnie tak w ciemno trudno coś polecić-ponieważ u mnie 36cmx20cm.Rozważania dotyczą 435mm.x150mm.O boczkach nie piszę bo zostaje 25mm.
Ciągle chodzi o to aby polepszyć warunki zimowania pszczół na kilku korpusach,żeby urwać jak najwięcej z szerokośći listewek ,żeby pszczoły najlepiej obudowały je woskiem i aby zachować jeszcze stabilność ramki i aby przeglądy mozna było robić za pomocą korpusów a nie ramkowowo-za pomocą ramek.Przeglądy ramkowe wtedy gdy trzeba sprawdzić korpus jesli np. stwierdzilismy nastrój rojowy.
To tyle z mojego punktu widzenia.
Pozdrawiam

Tytuł: Ramka
Awatar użytkownika

Koledzy:
BoCiAnK i tpuzio - ogromne dzieki Wam za to i to nie jest zadna 'wazelina', bo Wy za 'wazeline' powiniscie sie obrazic, gdyz jestescie fachowcami i lubicie podejmowac tematy merytorycznie, a nie polewac wode jak strazacy z "Krosniewic".

Otoz spodziewalem sie od Was takiej odpowiedzi, czyli czysto merytorycznej - nie ujawnialem, co sobie zalozylem, bo byc moze wtedy nie moglbym juz miec okazji skonfrontowac tego z Waszym zdaniem.
Bogdan ostatnio zamiescil ciekawe zdjecia i sa na nich jego ramki - powiekszalem je sobie, azeby moc przyjrzec sie jak sa one zrobione, jak to jest praktykowane w Waszych pasiekach. Potrzebny bylby do tego jednak komentarz wlasciciela tych ramek i byloby po wszystkim.
Juz mowilem, ze 'mocno' chce miec TYLKO JEDEN TYP ramki, bo to znacznie upraszcza zycie, chociaz moze podlegac dyskusji i ja wiem w ktorym miejscu, wiem dlaczego, ale jednak ...
No, zobaczymy - przyznam sie do bledow, jezeli je tylko dostrzege. Bo tak naprawde to troche Was pewnie 'nie slucham', a nieposluszenstwo moze postawic na kolana i nauczyc pokory ... :cry:
Ale jestem ogromnie wdzieczny, ze mimo wszystko zachowujecie cierpliwosc i nie przekreslacie moich poszukiwan jak to uczynili juz w tej dyskusji inni - niemalze "wyrzucajac" mnie z tego Forum. A to ciekawe! Tylko, ze ja wiem, ze "najglosniej brzecza puste naczynia", a ja wole zajrzec do ...pelnych, bo tam zawsze mozna cos naczerpnac i taka jest z tego korzysc.
Teraz wiec mam co analizowac, bo moje ule sa juz w robocie na warsztacie.

Jeszcze raz dzieki
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
To dobrze że kolega Jerzy zadowolony z treśći postów.Muszę przyznać że Potrafisz zmierzać do celu.
Myślę że z tej dyskusji skorzysta wielu kolegów którzy myślą coś zmienić w pasiece.
Podziwiam kolegę bocianka-to Jego ciągłe oddanie,Jego dawanie.
Najbardziej podoba mi się Masz TUUUUUUUU.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

tpuzio pisze:
To dobrze że kolega Jerzy zadowolony z treśći postów.Muszę przyznać że Potrafisz zmierzać do celu.
Myślę że z tej dyskusji skorzysta wielu kolegów którzy myślą coś zmienić w pasiece.
Podziwiam kolegę bocianka-to Jego ciągłe oddanie,Jego dawanie.
Najbardziej podoba mi się Masz TUUUUUUUU.
Pozdrawiam

Ja wiem, ze sa tutaj takze i dzentelmeni, dlatego sie nie poddawalem

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bogdanie a czy możesz zdradzić swoją tajemnicę i powiedzieć mi czemu rezygnujesz z 1/2 dadana, to bardzo ciekawe pytanie bo wczoraj widziałem się z kolegą i on również stwierdził że ponad 80 rodzin ma w tym systemia i chce z niego zrezygnowac.
Rozumiem że wymiar ramki już został omówiony, szkoda, że wszyscy piszą tylko o zimowli, a przecież Ci co naprawde zwracają uwagę na wymiar listewek to tak aby czynności z odsklepianiem i wyrowaniem miodu były najłatwiejsze i szybko były przeprowadzane, bo jaki wymiar dać aby była dobra zimowla to jak dla mnie trochę gadanie suchych głupot, bo przecież jak będą cienkie listewki i rodzina będzie silna, jak dostanie dużą ilość pokarmu to te górne ramki i dolne połączy je mocno mostkami, mówiąc ogólnie robi się jeden bałagan przy każdym rozrywaniu ramek, więc zastanawiam się do czego my tu dążymy do uświadomienia Jerzego że to co wymyślił to miał dobry zamysł, czy szukamy czegoś co jeszcze nie zostało odkryte, czy też rozmawiamy o 1/2 dadana ale tak naprawde nie widzieliśmy tego ula w sezonie, a tylko na filmie Jakubca.

Tytuł:
Awatar użytkownika

[...]

Tytuł:
bzzy pisze:
Bogdanie a czy możesz zdradzić swoją tajemnicę i powiedzieć mi czemu rezygnujesz z 1/2 dadana,

Robert dlaczego zrezygnowałem dobre pytanie jeszcze dwa lata temu miałem inne zdanie
To jest Super Ul a wręcz idealny
Mnie przerosła ilość ramek miałem tych uli ponad 30 a ilość ramek jaką mam do nich to 1200 szt przy mojej skromnej pasiece liczba ta sięgnęła by xxxl a na to nie mam miejsca
Poza tym czas przeglądów jest znacznie większy ,,, W pełnym Dadancie wyciągam jedno ramko z gniazda i widzę wszystko a mam ich tylko 10 w gnieździe przy ½ jest ich 20 szt czyli raz więcej czasu na przegląd
Tak samo z dodawaniem na wiosnę tu dodam 1-2 i po kłopocie w ½ jest inaczej
Tak samo z układaniem na zimę na pełnym wycofam 2 –3 ramki i gniazdo gotowe na ½ muszę grzebać w dwóch korpusach układając 2x 7 --- a to wszystko jest czas a przy takich pracach trzeba się spieszyć mając tyle uli
Ktoś kto ma parę takich uli i czasu dużo to może cudować ja po prostu wróciłem do pełnego Dadanta + dwie – trzy pół nadstawki jako miodnie i jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie
Zapewne ktoś ma inne zdanie i je doceniam ale moje zdanie jest takie każdy robi jak mu lepiej

Panowie nie ma się o co przegadywać czy taka czy inna ramka pszczelarstwo i życie zweryfikuje każdego w obecnej sytuacji moich uli moje dniazdowe ramki to zwykła ramka Dadanta czy Wielkopolska o wymiarach listewek 25mm ,,, a nad stawkowe do miodni to mam i nawet 40mm

Tytuł:
Bogdan słuszne wnioski!!!
Dodałbym że wszysko zależy od ilości rodzin i podejścia do sprawy. Mam znajomych, w starszym wieku gospodarują oni w ulach szafowych typu Freudenstein i Kuntzsch w pawilonach pszczelarskich. O wielokorpusach nie chcą słyszeć, (w starszym wieku trudno dzwigać korpusy). Mają ok 10 rodzin.
Kolega Jerzy szuka, inni mogą weryfikować swoje stanowiska i korzystać z wiedzy, co jest cenne.
Jak już się ma wyposażenie i przyjętą gospodarkę i jest to dobre (odpowiada pszczelarzowi) to to wygląda inaczej, a inaczej jak ktoś zaczyna od początku lub od nowa (zmienia gospodarkę na inny typ).
Nikt nas nie zwolni z myślenia, aby wprowadzać w każdym typie ula i gospodarki usprawnienia - przyjmować takie rozwiązania, aby się jak najmniej narobić.
Pozdrawiam Serdecznie
Eryk

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale Jerzy mylisz się bo ja nic nie komentuje tylko zabieram głos w dyskusji, zobacz napisałem post i jaka cenna informacja została napisana przez Bogdana, zaraz póxniej bardzo ciekawie dopisał Klemens i robi się ciekawa dyskusja, a Ty mi mówisz że co ja nie mam nic do powiedzenia, to czemu Ty zabrałeś głos w sprawie gdzie masz coś w głowie a tak naprawde jeszcze nie przetestowałeś tego kilka sezonów w swojej pasiece, piszesz że masz coś w głowie i czekasz że ktoś napisze dokładnie to co Ty już sobie wymyśliłeś bo dokładnie tak można zrozumieć Twoje wiadomości zawarte w temacie ramka, do moich uli możesz się czepiać że są źle pomalowane lub mają sraczkowaty kolor i nic więcej bo na takiej ramce czyli dadan gospodaruje większość pszczelarzy oczywiście są jeszcze wlkp i wz ale nie będę wnikał jak to procentowo wygląda, tak samo nie wnikam czy TY szukasz tu mojej rady czy kogo innego trudno mi powiedzieć bo wiesz jeśli mamy być szczerzy wobec siebie i twierdzisz że ja zabieram głos a nic nie mam do powiedzenia to wybacz ale każdy post coś wnosi nowego i nie upieraj się bo zaczynasz mi przypominać MIrage z polanki, rad też Ci nie zamierzam dawać bo pewnie dwa razy jestem młodszy od Ciebie i swoje wiesz ale kończąc moją dyskusje w tym temacie tak jak mnie o to prosisz, postaw tą swoją pasiekę i pisz o tym co w niej masz a nie o tym co masz zamiar mieć bo gdybania i złote myśli zostawmy dla innych. Dowidzenia

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Wrzucta na luz!!!! :( Po kiego diaska sie kłócić o w zasadzie bezsensowne kwestie :?: Ilu pszczelarzy tyle sposobów na pszczelarzenie. Wielokrotnie to jest podkreślane. Jeśli coś przynosi zamierzone skutki to wszystko jest dobre. Każdy musi kombinować w początkach tej (przy innych w zasadzie tak samo) pasji wedle uznania aż dojdzie do rozwiązania dla siebie najlepszego.

Co do ramek to listewki dolne mogą być 2 cm szerokie albo 1 cm kwestia upodobania (i ułatwienia pszczołom zimowli tj. przechodzenia z korpusu dolnego do górnego). Zostało to już powiedziane wyżej przez moich przedmówców. Jeśli sie kupuje ramki tradycyjne to cóż to za problem zestrugać z obu stron dolnej belki ramki po pól cm ?? Albo kupić listewki w castoramie lub podobnym sklepie listewki 1/1 cm dociąć i przybić do zwykłej ramki?? Widzi mi sie żaden. Kilkanaście razy sie zastanawiałem po kiego beleczki ramki z leżaka WZ i WP maja szerokość 2,5 cm podczas gdy wlp maja tyko 2 cm. Doszedłem do wniosku ze to tez dla w/w ułatwienia tyle ze od "sufitu". A czemu w leżakach takiego ułatwienia nie ma?? Bo ramka jest na tyle wysoka ze pszczołom komplet 5-6 ramek na przetrwanie wystarczy w zupełności i nie muszą one pokonywać zima w krytycznych momentach bariery drewna aby sie dostać do nadstawki bo takowej po prostu zima w lezaku nie ma.

Pozdrawiam Psepscolek. :)

Tytuł: Re: Typy ramek
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Jerzy ramki dzielą się na gniazdowe – w ulach wielo korpusowych gdzie każda ramka spełnia funkcję gniazdową i miodni
I na Typowe ramka do miodni które zawsze Górne beleczki i boczne ma szersze to znaczy od 25mm –45 mm
Ramki Gniazdowe mogą ale nie muszą mieć górnej beleczki węższej od dolnej która zawsze powinna mieć 12mm w przypadku np. 1./2 D czy ½ Wielkopolskiej
Tak samo górna beleczka może mieć 20mm zamiast 25mm to po prostu ułatwia pszczołą przechodzenie z korpusu do korpusu boczki zawsze mają mieć 25 mm
Typ hofmanowski to tylko typ ramki poszerzenie w górnej części bocznej beleczki to tak jak być zastosował od stęmpnik metalowy który zapobiega przesuwaniu się ramek podczas transportu
Ramka Typowe do miodni które nigdy nie są stosowane w części gniazdowej mogą mieć wymiar beleczek od 25 –45mm ale gdy są stosowane w dwóch korpusach to tak samo dolna beleczka jest od 12—30mm- w przypadku gdy górna ma wymiar 25—45mm ale zdarza się że górna beleczka ma 30mm a boczne 45mm

Obrazek

a jakie długie ma być to "rozszerzenie" w gniazdowych ramkach dadanta ?

Pawel_T pisze:
Obrazek

a jakie długie ma być to "rozszerzenie" w gniazdowych ramkach dadanta ?

Możesz na całej długości górnej beleczko (mieć ja zwężona ) możesz wy frezować na wyrówniarce tak jak na rysunku pokazano :wink:

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:

Możesz na całej długości górnej beleczko (mieć ja zwężona ) możesz wy frezować na wyrówniarce tak jak na rysunku pokazano :wink:

czyli długość tego rozszerzenia nie ma znaczenia? Gdzieś słyszałem ze powinno być 1/3 długości pionowej belki tylko czy ktoś dobrze mówił?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panowie pytanie troszkę z innej beczki. Wszędzie w publikacjach napisane jest ze między ramkami ma być 1cm a 1,1 to już istne szaleństwo... a wczoraj natknąłem się na informacje ze ma być 1,2 cm? co Wy na to bo ja sam nie wiem :wink: ?

Tytuł:

a ja mam ramkę zbudowana z 3cm. listewki do tego 1,2 cm. beleczka + kit którym zawsze sa oblepione te listewki i jest git. nie widzę niczego złego w tym.

Tytuł:
Pawel_T pisze:
Panowie pytanie troszkę z innej beczki. Wszędzie w publikacjach napisane jest ze między ramkami ma być 1cm a 1,1 to już istne szaleństwo... a wczoraj natknąłem się na informacje ze ma być 1,2 cm? co Wy na to bo ja sam nie wiem :wink: ?

O Odstępach jest tyle teorii co pszczelarzy
Ja powiem tylko tyle mam beleczki 10x10mm jak je okitują to mają 12 x10mm jak okitują jeszcze boczne Beleczki ramek to odstęp pomiędzy ramkami wynosi czasami 15mm i nic się nie dzieje Trudno abym przy układaniu gniazd na zimę pierniczył się jeszcze z czyszczeniem beleczek ramkowych obracam tylko beleczkę czystą stroną do środka i ma 10mm
Książka pisze że zimowy odstęp ma mieć 8-9mm miedzy ramkowy nigdy tak nie miałem i miał nie będę
Latem większy 12 mm daje lepszą wentylację między korpusami a do reszty pszczoły same se wyregulują odstęp pogrubiając ramkę u górnej beleczki zalewając ją miodem jeżeli im to nie przeszkadza to mi też :mrgreen:
:wink:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam
kolegów

Rozpoczynam przygodę z pszczelarstwem i stoję przed dylematem jakie ramki kupić zwykłe czy hoffmana do moich uli. Dodam, że mam ule wielkopolskie.
Liczę na fachowe i cenne odpowiedzi. Co doradzicie dla początkującego pszczelarza?
:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ted07, Miałem kiedys komplet ramek howmanowskich w lerzaku jak je zakitowały to cieżko było ramke wyciagnąć więc stosuje zwykłe ramki z odstepnikami .Pozatym ramki chowmanowskiej do izolatora nie wstawisz .Ale to ty musisz wybrać :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hoffmanów nei posuiadam w pasiece ale wybór czy hoff czy normalna ramka to zależy min czy będziesz jeździł w przyszłości z pszczołami czy też pasieka stacjonarna. Na początek polecałbym standardowe ramki. + odstępniki jeśli ktoś się boi o zaciukanie matki. Aczkolwiek z czasem nabiera się wprawy w operowaniu ramkami. Ja np u siebie w wawiakach robię tak że przy przeglądzie czy innej czynności gdzie robię wgląd do gniazda odsuwam sobie zatwór oszklony do końca i jadę z ramkami po kolei po czym każdą odsuwam tak żeby był spory luz miedzy następną ramką i tą przed chwilą wyciągnięta. Przejrzaną cześć przykrywam płótnem i tak do końca potem przy składaniu reguluje odstępy (w nowych ulach idzie to bardzo szybko bo są ślady kitu na styku ramek ze ścianą i wystarczy poustawiać dokładnie tak jak wskazuje kit) między ramkami i przykrywam ustawione ramki płótnem na koniec zatwór i to wsio.

Pozdrawiam Psepscółek. :)

Tytuł:

Odstępniki są to np. kołeczki ustawiające odstęp pomiędzy ramkami, TAK???
Rozumię, że ramki hoffmana nie posiadają odstępników. Odstępniki są tutaj zastąpione kształtem ramki, dobrze rozumię?
Przepraszam za banalne pytania ale jestem początkujący i wolę się dopytać niż coś źle zrozumieć :)

Po waszych wypowiedziach zaczynam się skłaniać ku ramkom normalnym.

PS. Mam zamiar prowadzić pasiekę stacjonarną i nie myślę narazie nigdzie jeździć z ulami.
Czy lepiej w takim przypaduk zastosować ramkę zwykłą czy hoffmana?
:roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ted07 pisze:
Rozumię, że ramki hoffmana nie posiadają odstępników. Odstępniki są tutaj zastąpione kształtem ramki, dobrze rozumię?
Przepraszam za banalne pytania ale jestem początkujący i wolę się dopytać niż coś źle zrozumieć :)

PS. Mam zamiar prowadzić pasiekę stacjonarną i nie myślę narazie nigdzie jeździć z ulami.

Odstępniki nabijane są w dole ramek naprzemianlegle. Moze to być kawałek drewnianego badyla przebitego przez środek gwoździem czy kawałek gumowego wężyka nałożony na wbity gwożdzik. Dzięki nim masz równe odległości dolnych i bocznych listewek ramek względem siebie. minusem odstępników jest możliwość porysowania plastra przy wkładaniu/wyciąganiu ramek. Beleczki (rozumiem ze o to chodzi) regulują w pewnym tylko stopniu odległości dolnych listewek jednakże doskonale się sprawdzają u mnie jako powałka szczególnie obecnie w podwójnym wawiaku. Sprawiają że odległość miedzy górnymi beleczkami ramek są równe.

Natomiast w hoffmanach kształt ramki niejako wymusza wszystkie w/w odległości.
Proponuję na początek najzwyklejsze ramki tym bardziej że pasieka będzie stacjonarna bo jak Ci w hoffmanie obkitują styki ramek to możesz w pewnym momencie ramki nie wkładać a wbijać młotkiem do ula. :wink:

Ps. Pytaj pytaj Kto pyta nie błądzi. ;)

Pozdrawiam Psepscółek. :)

Tytuł:
Ted07 pisze:

Przyjacielu jak przejąłem pasiekę po Ojcu z każdym ulu były ramki zwykłe i hoffmana zwykłe i z odstępnikami do dwóch lat wszystkie były jednakowe też pytałem starszych pszczelarzy co sądzą o ramce hoffmana ?? i co o odstępnikach każdy z nich miał inne zdanie
po paru latach stwierdziłem ze nie ma jak Zwykła prosta Ramka żadne odstępniki które tylko dają w tyłek przy wyciąganiu
Dziś po 20 paru latach w moich ulach są tylko zwykłe proste ramki ,,,, Czasami z braku a nagłej potrzeby kupię hoffmany
Wożę ule ,,odkłady , itp i nie widzę żadnej różnicy w transporcie przy zwykłej prostej ramce
Zasada tylko jedna Dzień wcześniej nie robić przeglądu bo ramki są lekko wąsami przy kitowane i same się sztywno trzymają a po drugie do transportu układać ule ramkami prostopadle do jazdy czyli przy zimnej zabudowie wylotami do przodu lub tyłu i jazda

Tytuł: odstepniki
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth,wielkopolski
Psepscółek weź Ty sie zastanów jesli nabijasz ostepniki na dolnej beleczki to sobie nabijaj, ale nikomu tego broń Boze nie polecaj. Najwieksza głupota jaka moze byc.

Tytuł: Re: odstepniki
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
tomaros1 pisze:
Psepscółek weź Ty sie zastanów jesli nabijasz ostepniki na dolnej beleczki to sobie nabijaj, ale nikomu tego broń Boze nie polecaj. Najwieksza głupota jaka moze byc.

a gdzie on napisał że na dolnej beleczce??? ''w dole ramek'' to raczej nie to samo co ''na dolnej beleczce''??

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:

odstępniki ktoś wymyślił jako zmore dla tych co stosują :blee:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jakie jest Wasze zdanie i opinia Panowie Pszczelarze na temat ramek plastikowych? Ostanio zakupiłem 1sz tak z ciekawości (w ogóle to jestem zwolennikiem drewna). Wprawienie węzy zajęło mi kilka sekund która dobrze się trzyma w ramce lecz nie wiem jak w ulu będzie sie spisywać? Jeżeli ktoś stosuje proszę o swoje spostrzeżenia. :uśmiech:

Tytuł:
Małydadant pisze:
Jakie jest Wasze zdanie i opinia Panowie Pszczelarze na temat ramek plastikowych? Ostanio zakupiłem 1sz tak z ciekawości (w ogóle to jestem zwolennikiem drewna). Wprawienie węzy zajęło mi kilka sekund która dobrze się trzyma w ramce lecz nie wiem jak w ulu będzie sie spisywać? Jeżeli ktoś stosuje proszę o swoje spostrzeżenia.

No w ulu będzie się tak samo spisywać jak drewniane, ale przy miodobraniu to dramat rameczki będzie wyrywać nawet jak będą przeczernione. w miodarce ręcznej możesz sobie dogodzić po możesz wirować powoli, w elektrycznej jest falownik ale po kilku latach siadanie. :leży_uśmiech: Ja mam ramki plastikowe i jak wirowałem miód lipowy z 20ramek to 4ramki rzucić w kont, a 6 rameczek powyginało węzę to powciągałem ale pszczółki naprawiły a tylko było 10 dobrych, i dlatego przechodzę na drewniane ramki. Z takim miodobraniem jak masz dużą ilość uli zejdzie cię do zimy pozdrawiam :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tazon, No już jest wada czyli co mocowanie jest za kiepskie??

Tytuł:
Małydadant pisze:
Tazon, No już jest wada czyli co mocowanie jest za kiepskie??

Mocowanie jest dobre węza się dobrze trzyma w beleczkach, tylko siła odśrodkowa wygina węzę w połowie i się przełamuje w płu.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Do ramek drewnianych z węzą plastikową wprawianą w górną i dolną beleczkę, nadaje się tylko miodarka radialna. Innym rozwiązaniem może być kompletna plastikowa ramka. Tutaj siła odsrodkowa nie ma nic do powiedzenia.
Ze względu na higienę i całkowitą awersję pszczół do tego typu ramek - nie polecam.

Świat idzie jednak uparcie do przodu. W Chinach już się produkuje gotową woszczynę plastikową - komórka 5mm. :bosie:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ramka plastykowa składana z weżą to tylko nadaje sie jako ramka pracy na czerw trutowy.Jak sie da taka ramkie z pszczelą woszczyzną i jest czerw zasklepiony przy przeglondzie jak podniesiemy pionową to jest ok ale jak przechylimy do poziomu to czerw zasklepiony pęka i taki czerw już jest niedobry bo sie dostało powietrze w nadmiarze. A jak damy do miodni i przechilimy to też zasklepiony miód peka i pszczoły mają wiencej pracy. Szczenscie ze kupiłes tylko 1 ramkie. Na wiosne mozesz dać do gniazda i sie przekonać jak to jest w praktyce. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

miły_marian, Bardzo dziekuje. I na wiosna też tak zrobia. :uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
miły_marian pisze:
Ramka plastykowa składana z weżą to tylko nadaje sie jako ramka pracy na czerw trutowy.Jak sie da taka ramkie z pszczelą woszczyzną i jest czerw zasklepiony przy przeglondzie jak podniesiemy pionową to jest ok ale jak przechylimy do poziomu to czerw zasklepiony pęka i taki czerw już jest niedobry bo sie dostało powietrze w nadmiarze. A jak damy do miodni i przechilimy to też zasklepiony miód peka i pszczoły mają wiencej pracy. Szczenscie ze kupiłes tylko 1 ramkie. Na wiosne mozesz dać do gniazda i sie przekonać jak to jest w praktyce. Pozdrawiam miły_marian

Są bardzo dobre ramki plastikowe z węzą i bardzo dobra węza plastikowa, które się nie wyginają.
I jest badziewie...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Wracając do odstępników to montować na przemian lewa strona w górnej części a prawa w dolnej po przeciwnej stronie czy jak?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jerzy pisze:
Ale ja juz wczesniej pisalem na tym Forum, ze moj ojciec w swoich warszawskich zwyklych mial wlasnie takie ramki, w ktorych gorna listewka miala 37 mm szerokosci, ale jej boczki byly odfrezowane tak, ze po zsunieciu ramek w ulu byla przestrzen - chyba 15 mm na przejscie pszczol do nadstawek, gdy ich sie uzywalo. I jakby nie odwrocic tych ramek, to zawsze byla przestrzen. Taki dziwny "hoffman" od gory.
Zadne listewki dystansowe czy tam odstepnikowe nie byly uzywane przy ramkach wysokich, a jedynie w nadstawkach. Opisalem to dokladnie.

I gdzie można zobaczyć te fajne rameczki.Masz może jakieś zdięcie

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]