FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 10 lipca 2025, 17:44 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klemens – przeczytałem kilka razy Twoje posty i wydaje mi się że coś Ci chyba umknęło z naszych wcześniejszych wypowiedzi, lub nie przeczytałeś ich ze zrozumieniem. Ale powtórzę raz jeszcze.

Ul „UNIVERSAL” składa się z:

- dennicy z siatką
- czterech korpusów
- daszka ocieplonego
Jak również opcjonalnie:
- zatworów ocieplających
- powałki
- podkarmiaczki

Gdzie tu jest dziwoląg??? Moim skromnym zdaniem nawet Twoje ule posiadają te same elementy.
Po prostu są one potrzebne w prowadzeniu pasieki. Co tu widzisz dziwnego?

Szerokość ramki wielkopolskiej – chyba tego rozmiaru nie trzeba dodatkowo wyjaśniać dość dokładnie zrobiła to Pani Ostrowska. Wysokość pojedynczego korpusu sprawia że miodnia jest jeszcze do podniesienia nawet przez pszczelarza znacznie starszego niż Ty. Dają one również możliwość zimowli na dwóch korpusach. Dla tych co są przyzwyczajeni do uli stojaków można w naszym ulu zastosować ramkę gniazdową o wysokości dwóch korpusów, co pozwala na zimowlę na wysokości jednej ramki ,o wymiarach 360 X 325 mm co naszym zdaniem jest rozwiązaniem bardzo dobrym.

Wymiary ula UNIVERSAL pozwalają na okres „przejścia” na ten typ ula nie robić rewolucji we własnej pasiece (można bez najmniejszych problemów wstawić swoje ramki do naszego ula), co jest bardzo ważne a wiedzą o tym Ci pszczelarze co „wycinali” już swoje ramki przechodząc na inny typ ula.

Moim zdaniem jest to ul który może cieszyć się uznaniem wielu pszczelarzy i wiele takich opini do nas już dotarło. Ja uważam że jest to ul prosty w swojej konstrukcji i bardzo przyjazny dla pszczelarza, jestem również przekonany że dla pszczół również.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

O statnio bylismy z Mariuszem na targach maszyn stolarskich i zamuwilismy sobie fajna maszynke 5 maszyn w jednej, taki kombajn uniwersalny, czyli nasze produkty beda jeszcze dokladniejsze i czas obrubki sie skruci do minimum co wplynie napewno na cene w przyszlosci.
Dla ciekawych zamieszczam linka z taka wlasnie maszyna.
Pozdrowienia Krzysztof K

http://www.felder-group.com/fg-de/video ... enner.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Krzysztof K, no ta maszyna to napewno w dziesiątkach tysięcy euro :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Myślę,że nikt nie będzie zmieniał rozmiaru ramek po każdym sezonie ,nawet po to by przekonać się w jakim ulu będzie gospodarzyć.Jesli ktoś podejmie decyzję co do rodzaju ula to taki ul posiadzie.Moim zdaniem ,nawet jeżeli kombinacja korpusów pozwala na zastosowanie wielu typów ramek,to my wkładając ramki np. wielkopolskie mamy po prostu ul wielkopolski itd.Chodzi o to ,że nikt w tym ulu nie będzie jednocześnie trzymał różnych ramek ,dlatego nigdy nie bedzie to ul np. warszawski i wielkopolski ,lecz taki lub taki.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Krzysztof K pisze:
Witam

O statnio bylismy z Mariuszem na targach maszyn stolarskich i zamuwilismy sobie fajna maszynke 5 maszyn w jednej, taki kombajn uniwersalny, czyli nasze produkty beda jeszcze dokladniejsze i czas obrubki sie skruci do minimum co wplynie napewno na cene w przyszlosci.
Dla ciekawych zamieszczam linka z taka wlasnie maszyna.
Pozdrowienia Krzysztof K

http://www.felder-group.com/fg-de/video ... enner.html

Może i fajna ale denerwowało by mnie jej przestrajanie przy budowaniu jakiegoś mebelka, kupić używane tańsze i każda maszyna do danej czynności oczywiście pod warunkiem że mamy do tego zapotrzebowanie i odpowiednio dużą stolarnie.

Awatar użytkownika

Cytuj:
Może i fajna ale denerwowało by mnie jej przestrajanie przy budowaniu jakiegoś mebelka, kupić używane tańsze i każda maszyna do danej czynności oczywiście pod warunkiem że mamy do tego zapotrzebowanie i odpowiednio dużą stolarnie.

Witam

Naturalnie jak sie pracuje we dwuch albo wiecej osub, to pojedyncze maszyny maja sens, ale ja z reguly sam pracuje, i wykonje jedna operacje za druga, poprostu zachowany jest proces technologiczny poczawszy od pilarki, a kanczacy na frezarce, no i co wazne maszyna taka zajmuje mniej miejsca niz 5 pojedynczych.
Jesli chodzi o przestawianie to maszyna jest tak skonstruowana ze w ciagu kilku sekund przestawiasz z formatuwki na frezarke, czy pilarke do wzdluznego ciecia, albo z wyruwniarki na grubosciuwke, czy tez wiertarke.
No i cena takiego kombajnu jest w poruwnaniu do maszyn pojedynczych znacznie nizsza!!!
Normalnie jestesmy dobrze wyposarzeni w sprzet stolarski ktury nie tylko ule produkuje, ale maszyny te maja jusz 6 lat i powoli czeba je wymienic i isc z postepem.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Maszyna piękna. Dla mnie wystarcza Elektra-Beckum ale ja robię tylko dla siebie. Krzysztofie od dawna śledzę Pana konstrukcje. Jestem pełen podziwu jakości wykonania. Bardzo podoba mi się Pana rozwiązanie dennicy. Dla siebie wykonuję dennicę wysoką według projektu Instytutu w Celle. Zastanawiałem się jednak nad połączeniem tego co Pan proponuje z tamtą. Proszę jednak powiedzieć jak można kupić tą wspaniałą "siatkę"

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Hej

Jeszcze jedno pytanko do kolegów stolarzy. Jak frezujecie wręgi z boku do przenoszenia korpusów ( oczywiście nie jest to tajemnica handlowa :oczko: ), czy jest jakiś prosty sposób mając do dyspozycji proste narzędzia ?

pozdro

Tytuł:
typers pisze:
Klemens – przeczytałem kilka razy Twoje posty i wydaje mi się że coś Ci chyba umknęło z naszych wcześniejszych wypowiedzi, lub nie przeczytałeś ich ze zrozumieniem. Ale powtórzę raz jeszcze.
Ul „UNIVERSAL” składa się z:...

Dobre, teraz wiem z czego się składa ul. Tylko Muszę się podszkolić w czytaniu ze zrozumieniem
typers pisze:
Wymiary ula UNIVERSAL pozwalają na okres „przejścia” na ten typ ula nie robić rewolucji we własnej pasiece (można bez najmniejszych problemów wstawić swoje ramki do naszego ula), co jest bardzo ważne a wiedzą o tym Ci pszczelarze co „wycinali” już swoje ramki przechodząc na inny typ ula.

A po co wydawać kasę na coś takiego. Nie rozumiem po co przechodzić na Wasze ule Typu uniwersal?. A co ja myślę o takich ulach to trochę się na ten temat naklepałem na Tym forum. Macie reklamę i ja, moje wypowiedzi Wam nie pasują. Wszystkie tego typu kombinacje, bez sensu. No cóż, nic na to nie poradzę ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rav pisze:
Hej

Jeszcze jedno pytanko do kolegów stolarzy. Jak frezujecie wręgi z boku do przenoszenia korpusów ( oczywiście nie jest to tajemnica handlowa :oczko: ), czy jest jakiś prosty sposób mając do dyspozycji proste narzędzia ?

pozdro

Witam

No nie jest to tajemnica ale w tej chwili nie mam zdjecia pod reka tagrze postaram sie wytlumaczyc.
Skrecone magazyny frezujeny na frezarce stolowej specjalna glowica frezarska, w ktura mozna wkladac ruznego rodzaju frezy profilowe, w tym wypadku sa to dwa norze skosne zamontowane w glowicy frezarskiej, na lostwach przykladnicy przykrecamy dwa ograniczniki z lewej i z prawj, a nastepnie przykladamy magazyn do tylnego ogranicznika i przesuwamy z prawej do lewej strony w kierunku obracajacej sie glowicy frezarskiej.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Witam.

Klemens - po pierwsze ja nikogo nie namawiam na przechodzenie na ul UNIVERSAL. Temat ten jest założony po to aby ten ul przedstawić. Pokazać jego zalety jak również być może dowiedzieć się od innych pszczelarzy praktyków o jego ewentualnych wadach.

Jeżeli uważasz że ule korpusowe są bez sensu, a tak to wynika z Twoich wypowiedzi ( Ostrowskiej jest dla Ciebie za ciężki "wysokość ramki w miodni 23 cm", nasz również Ci nie pasuje "wysokość ramki w miodni 15,9 cm" to trudno to jest Twoje zdanie i masz do niego prawo.

Pozdrawiam.

Tytuł:
typers pisze:
Witam.

Klemens - po pierwsze ja nikogo nie namawiam na przechodzenie na ul UNIVERSAL. Temat ten jest założony po to aby ten ul przedstawić. Pokazać jego zalety jak również być może dowiedzieć się od innych pszczelarzy praktyków o jego ewentualnych wadach.

Jeżeli uważasz że ule korpusowe są bez sensu, a tak to wynika z Twoich wypowiedzi ( Ostrowskiej jest dla Ciebie za ciężki "wysokość ramki w miodni 23 cm", nasz również Ci nie pasuje "wysokość ramki w miodni 15,9 cm" to trudno to jest Twoje zdanie i masz do niego prawo.

Pozdrawiam.

Powtórzę
Wasz ul uniwersal, rozumiem, że chcecie na forum Ambrozji siebie promować,(narzędzia, maszyny, Wasze wyroby) tylko Panowie każdy ul ma swoją gospodarkę i tu jest przysłowiowe rozdwojenie jaźni. Niezwykle cenne są propozycje dr G. Liebiga w zakresie walki z warrozą, a filmy te są doskonałym instruktażem – dr Liebig pokazuje jak to robić.
Tu pokazuje się problem, nie potraficie zrozumieć, ze pszczelarstwo to nie tylko ul. Aby coś promować, to musi iść za tym solidna podstawa naukowa, praktyczna, czyli nazwa ula - identyfikacja ula, bo wtedy wiemy o czym mówimy..
Na samym początku piszecie takie rewelwcje
"Korpusowy „UNIVERSAL”
Po wielu latach praktyki i konsultacjach z innymi pszczelarzami, przyszedł czas na zmiany.
Razem z Krzyśkiem Kasperkiem postanowiliśmy wprowadzić do naszych pasiek ul na miarę XXI wieku, nowoczesny i wielofunkcyjny, a zarazem prosty bez zbędnych elementów i mobilny (możliwy do zastosowania, praktycznie w każdej pasiece). "
Stolarzami jesteście super, natomiast nowymi Dzierżoniami nie jesteście i bardzo dobrze Nie gniewajcie się, ale Wasze wypowiedzi na temat gospodarki pasiecznej świadczą, macie z tym ogromny problem ... (słynne wypowiedzi na temat uli ocieplanych, nieocieplanych, ul z ramką trapezową, dennica samooczyszczająca się ,,,)
Stąd nie jest dobrze, że administrator pozwala Wam na forum na reklamę, tym bardziej w Waszym wydaniu. Na zagranicznych forach jest to niedopuszczane (to działa przeciw forum Ambrozji -promowanie złych rozwiązań)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
klemens pisze:
to działa przeciw forum Ambrozji -promowanie złych rozwiązań
:?:

Tytuł:
Klemens - konkrety proszę, bo rozmowa z kimś kto piszę kolejny już post na zasadzie "coś jest złe bo jest złe" nie ma sensu.

Jeśli potrafisz znaleźć słabe punkty ula "UNIVERSAL" to byłbym bardzo wdzięczny abyś je nam napisał i uzasadnił dlaczego według Ciebie tak uważasz. Tak właśnie powinna wyglądać merytoryczna rozmowa, która może wnieść coś pozytywnego do dyskusji.

Więc czekam na Twoją wypowiedź, a jeśli ma to być kolejny post na zasadzie "coś jest złe bo jest złe" bez napisania i uzasadnienia o co chodzi to daj sobie spokój, bo na takie rozmowy nie mam czasu.

Tytuł:

Kolego typers, może Pan mi odpowie gdzie mogę kupić taką siatkę. W kwestii ula - przemawia do mnie to co piszecie o możliwości przejścia z jednej kategorii ula do ula wielokorpusowego aby ostatecznie gospodarować na ramce o wysokości 15,9. Gdybym miał natomiast prowadzić gospodarkę jak np. w warszawskim i nie zamierzał w tym zakresie dokonywać zmian to pewnie kupiłbym warszawski. Ja np. gospodaruję na ramce 36x18. Przeszedłem na nią z Ostrowskiej. W tym przypadku akurat było łatwo. Korpus jak korpus. Pozdrawiam.

Tytuł:
klemens pisze:
Nie gniewajcie się, ale Wasze wypowiedzi na temat gospodarki pasiecznej świadczą, macie z tym ogromny problem ... (słynne wypowiedzi na temat uli ocieplanych, nieocieplanych, ul z ramką trapezową, dennica samooczyszczająca się ,,,)
Stąd nie jest dobrze, że administrator pozwala Wam na forum na reklamę, tym bardziej w Waszym wydaniu. Na zagranicznych forach jest to niedopuszczane (to działa przeciw forum Ambrozji -promowanie złych rozwiązań)

Eryku
I Chwała że to forum jest takie a nie inne , Nie umie zrozumieć czemu niemieckich forach wielu rzeczy nie wolno bo Co - szkodzi to lobbingowi czy też panuje tam dyktatura
Gospodarka Pasieczna nie kończy się na etapie ula Ostrowskiej wiec pszczelarze nie tylko Nasi ale i całego świata wynajdują coraz to inne ule cudowne budowle itp My amatorzy zawsze to lubiliśmy i tym się właśnie odróżniamy od potentatów że im wisi jaki to ul oni mają mieć zysk ,,,A nam Stoi bo każdy lubi innowacje
popatrz sam http://homepage.interaccess.com/~netpol ... ives2.html ten gość to taki sam pszczelarz Jak my miłośnik
Gdyby zatrzymał się czas rozwoju to pewnie do dziś bylibyśmy Bartnikami
Co do forum Oj to muszę Cię zmartwić dostaję coraz to więcej E-maili od zagranicznych kolegów pszczelarzy ( i tu się wstyd przyznać że nie umie nawet przeczytać czasami co piszą ) a translator też nie tłumaczy dokładnie ,,, ale forum uznawane jest bardzo wysoko co świadczy ze zakazy na innych forach obniżają ich wartość

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Mi się wydaje, że kolega Eryk ma jakiś osobisty uraz do jednego z kolegów, którzy zrobili nowy ul, albo jest po prostu zazdrosny :leży_uśmiech:
Ps. na przyszłość nie oceniaj wiedzy kolegów na temat pszczelarstwa, jeśli ich dobrze nie znasz. Z tego co ja wnioskuję z wypowiedzi na forum, to koledzy mają wiedzę i dobrze sobie radzą :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
"Universal" jest doskonałym rozwiązaniem dla pszczelarzy mających zamiar gospodarować w najlepszym i najbardziej rozpowszechnionym ulu na świecie czyli w ulu Langstrotha.

Rozwiązania ułatwiające zmianę typu ula, z pewnością będą bardzo przydatne dla już zdecydowanych jak i wahających się.
Wysokość korpusu 168 mm dla ramki 159mm jest najbardziej rozpowszechniona na świecie jako magazyny miodowe jak i w gospodarce wyłącznie na jednakowych korpusach także do rodni. Pewnie dlatego została zastosowana w tym ulu.

Istnieje możliwość, według własnych upodobań, pracy na ramkach o innych wysokościach, trzymając się odczywiście norm światowych.
Shallow Supers 136 mm
Supers 159 mm tutaj zastosowana
Medium Supers 185 mm
Standard 232 mm typowy Langstroth
Jumbo 295 mm typowy Dadant

Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że w większości rejonów świata, zarówno ule Langstrotha jak i Dadanta ma tę samą szerokość ramki wynoszącą 448 mm.

Kombinacja korpusów w zależności od zastosowania Standard Langstroth lub Jumbo Dadant kwalifikuje ule jako Langstrothy lub Dadanty. W wielu pasiekach prowadzi się gospodarkę na jednakowych korpusach. Do wyboru jest pięć.

Za wkład pracy Kolegów, KrzysztofaK i Typersa, ułatwiający szczególnie młodszej generacji pszczelarzy pracę przy zmianie typu ula, jak i bardzo dobre rozwiązanie dennicy należą się Im gratulacje i duże słowa uznania.

Pragnę w tym miejscu podkreślić, że ule o tych wymiarach jak i bardzo szeroko używany w Polsce Dadant europejski są najlepszymi ulami do gospodarki wędrownej i doskonałymi ulami ze względu na ich pojemność, dla pszczół. W szczególności dla Krainki, dla której wszystkie inne ule są zbyt ciasne i powodują zwiększona rojliwość.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Prześledziłem uważnie całą waszą koncepcję i muszę stwierdzić , że skonstruowanie Uniwersala ku zadowoleniu posiadaczy innych typów uli , było niebywale karkołomne - ale udało wam się - gratuluję . Teraz posiadacze uli Wlkp , Ostrowskiej , Warszawskich , Dadanta , Langstrotha będą mogli po nowym zakupie , swobodnie przesiąść się do waszego Mercedesa. Moim skromnym zdaniem , dla mnie ma on jedyną wadę : nie jest w przekroju poprzecznym , kwadratem , a tylko taki by mnie satysfakcjonował i wtedy był by dla mnie Uniwersalnym.. Niestety , nie zadowolił by posiadaczy Langstrotha Których w Polsce jest znikoma ilość. Ktoś może powiedzieć że wtedy pojemność pojedynczej kondygnacji była by za mała. Nic bardziej błędnego. Zawsze ilość kondygnacji gniazdowych będzie zależała od siły rodziny / dla silnej powinno być wtedy trzy i 2 na miodnie to razem 5/. Warto przemyśleć , czy na naszym , polskim rynku pszczelarskim nie miały by większe powodzenie te o przekroju kwadratu . przecież firma może produkować 2 typy Uniwersali ku zadowoleniu wszystkich klientów .Po za tym sam , pomysł takiej produkcji jest już uniwersalny. Gratuluję!
paraglider.

Tytuł:
Przepraszam, może zbyt mocno pojechałem

Zbite cztery deski, to nowoczesny ul XXI wieku tzw UniVersal, który okazuje się ulem Langstrotha, ale to nie wynalazek tych Zacnych Panów.

http://www.magazinimker.de/kompatiblebe ... ystem.html
Te cztery zbite deski to także ul Zandera i Dadanta jak się zmieni wymiary, a to można też pod ww adresem wyczytać. Może to być też ul wielkopolski, optimal, DNM jak kto chce.
Mój negatywny stosunek do Langstrotha jest powszechnie znany. Temat ten jest wielokrotnie przerabiany, w kółko.
To ja na Tym forum udowadniam wyższość wielokorpusów ...Tym którzy są niezorientowani

http://pasiekaambrozja.pl/forum/viewtop ... a7a260866c
Ps
Kolego pod przykrywką BiałyMiś To tak gwoli ścisłości, mógłbym wyciągnąć inne posty, o wiedzy ...

Tytuł:
Eryk - nareszcie wywiązała się jakaś normalna dyskusja, tak trzymać :)

Właśnie tak jak napisałeś ten ul może posiadać te wszystkie typy ramek, stąd właśnie wzieła się nazwa UNIVERSAL.

Jednak z jednym nie mogę się zgodzić, powtarzasz cały czas że jest to ul Langstrotha. Co stanowi o tym z jakim typem ula mamy do czynienia? Moim zdaniem typ ramki która do tego ula jest przystosowana.

W ulu UNIVERSAL jest to ramka o szerokości wielkopolskiej. Jej, że tak powiem wyższość nad innymi szerokościami myślę że wystarczająco dobrze udowodniła Pani Ostrowska w swoich publikacjach, które ostatnio mają miano podstawowej literatury pszczelarskiej. Nie będę tu rozwijał tego tematu bo powstała by z tego postu przynajmniej nowela, a efekt byłby znikomy bo pewnie tylko kilka osób przeczytałoby ten post w całości.

Co do tych czterech zbitych desek i XXI wieku. Chodzi o prostotę i funkcjonalność, myślę że w pszczelarstwie jest to bardzo ważne. Ul ma być tak wykonany, aby mógł być użytkowany kilkadziesiąt lat. Ten ul z całą pewnością tyle wytrzyma.

Najważniejsze tak jak już ktoś to napisał, że pozwala on przejść na gospodarkę korpusową z innych typów uli bez najmniejszych problemów.

Tytuł:

klemens pisze:

http://www.magazinimker.de/kompatiblebe ... ystem.html
Te cztery zbite deski to także ul Zandera i Dadanta jak się zmieni wymiary, a to można też pod ww adresem wyczytać. Może to być też ul wielkopolski, optimal, DNM jak kto chce.
Mój negatywny stosunek do Langstrotha jest powszechnie znany. Temat ten jest wielokrotnie przerabiany, w kółko.
To ja na Tym forum udowadniam wyższość wielokorpusów ...Tym którzy są niezorientowani

Pod powyższym adresem można też wyczytać, że sami Niemcy po latach stwierdzili o bezsensowności poszukiwań lepszych uli od Lanstrotha i nazwali je powtórnym odkrywaniem koła, jak równiez to, że ul Langstrotha przez 140 lat się obronił i nadal jest lepszy niż wszystkie jego kopie.

http://www.magazinimker.de/kompatiblebe ... imker.html

Pozdrawiam i życzę Koledze Wszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin :pijemy:
polbart

Tytuł:
Witam.

Powałka w ulu "UNIVERSAL"

Połączyliśmy dwa elementy powałkę i dennice, aby dodać kolejną funkcję w naszym ulu.

Powałka posiada odpowiednie wycięcia które służą jako wylotki, w ten prosty sposób możemy za jej pomocą, bez konieczności zakupu innych elementów hodować matki lub robić odkłady.

Jest to bardzo korzystne dla rodzin "wychowujących" ze względu na dodatkowe ciepło które oddawane jest z rodzin na których jest założona hodowla matek lub odkładów.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
Pewny nie jestem, ale chyba polbart w którymś temacie którego teraz nie potrafię odnaleść, wstawił zdjęcie dennicy, która miała takie "sprytne" wylotki, że po wstawieniu przegród można było mieć 4 odkłady w ulu. Jeśli byś tamto rozwiązanie zastosował w swojej powałce mysle że to by była dopiero prawdziwa rewelacja !

znalazłem

Tytuł:
Witam.

Zgadza się, polbart stosuje podobne rozwiązanie ale w dennicach, które musimy dodatkowo zakupić czy też wyprodukować.

W ulu UNIVERSAL nie potrzebujemy żadnych innych elementów niż te które znajdują się w podstawowym wyposażeniu ula.

Tytuł:
polbart pisze:
Pod powyższym adresem można też wyczytać, że sami Niemcy po latach stwierdzili o bezsensowności poszukiwań lepszych uli od Lanstrotha i nazwali je powtórnym odkrywaniem koła, jak równiez to, że ul Langstrotha przez 140 lat się obronił i nadal jest lepszy niż wszystkie jego kopie.

http://www.magazinimker.de/kompatiblebe ... imker.html

Nieprawda.
W zacytowanym artykule, są porady dla początkujących, przyblizają jakie zalety mają ule wielokorpusowe, zaznaczając jaką wielką rolę odgrywa to Lorenzo Langstroth. Opisują, że na przestrzeni lat rozwoju budowy ula, aby uniknąć dalszych bezsensownych poszukiwań i drogich eksperymentów, niemieckie pszczelarstwo, w szczególności instytuty nie musiały ponownie odkrywać koła.( Ci sami przecież uważają, że dr J. Dzierżoń przez ule szafowe wprowadził niemieckie pszczelarstwo na fałszywe tory!) Kres niejako poszukiwaniom i aby uciąć to w końcu i nie narazić się na pośmiewisko, rozwiązanie Langstrota stanowiło dla Karla Kieß bazę do rozwoju i rozpropagowania w Niemczech ula z ramką Zandera. Opisują zalety ula wielokorpusowego i tez nie wskazują , że należy wybrać ul Langstrota, wskazują, że rozwiązania są różne …
Wszystko zależy jak kto czyta
Też istotne kto co pisze. Otóż, Magazin-Imker e.V. to propagator ula Langstrotha. Proszę popatrzyć tu
http://www.langstroth-ag.de.tl/Arbeitsg ... -V-.--.htm
Polemika z Wami, po tym wszystkim co przywołałem szkoda mojego czasu.
Dzięki za życzenia
Ps. a dlaczego dr G. Liebig nie wybrał Langstrotha? Powinien? Dlaczego np w Celle nie ma Langstrothów, są? ,("Niemcy ... po takich wieloletnich bezsensownych poszukiwaniach ...")

Tytuł:
Klemens - czyli podsumowując wszystkie Twoje posty.

Rozwój pszczelarstwa osiągnął już szczyt możliwości w momencie w którym powstał ul wielokorpusowy. Wszystko co jest z nim nie związane jest złe i nawet nikt nie powinien poszukiwać czegoś nowego.

Nawet jeśli miodnia takiego ula jest nie do podniesienia przez człowieka przed 60 - tką.

Mam kontakt z wieloma pszczelarzami którzy prowadzą pasieki w tego typu ulach (niektóre z tych pasiek mają po kilkaset pni), często słyszę krytyczne zdania odnośnie tych uli.

Krytyka bardzo często odnosi się do:

- ciężkich miodni (wraz z korpusami waga dochodzi do 30 kg)
- gniazda na dwóch dużych korpusach (niestety nie zawsze jest tak jak w książkach pisze), matka potrafi zejść z czerwieniem na korpus dolny i wówczas podczas miodobrania zaczynają się problemy (miód mamy w części gniazdowej na drugim korpusie a w miodni niestety nie)
- nie jest łatwo wiosną powiększać pojemność ula właśnie z powodu dużych korpusów, szczególne znaczenie ma to przy wczesnych pożytkach.
- znalezienie matki w części gniazdowej również nie zawsze jest tak proste jakbyśmy tego oczekiwali również jest to zasługą dużych dwóch korpusów w gnieździe.

jest jeszcze wiele uwag odnośnie tych uli i te właśnie uwagi skłaniają do innych rozwiązań jednym z nich jest waśnie ul UNIVERSAL.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Również korzystałem z powałek tego typu , gdy prowadziłem gospodarkę dwurodzinną. Niezbędna również była przy tworzeniu odkładów .Obecnie trochę ją zmodyfikowałem . Składa się ona z części ramowej z otworami wlotowymi , do której mogę wkładać w zależności od potrzeb : a/ płytę pilśniową dla oddzielenia 2 rodzin
b/ płytę z wmontowanymi pajączkami do dokarmiania lub wyrównywania zapachów przed łączeniem,
c/kratę odgrodową do oddzielenia miodni ,
d/lub po wstawieniu obramowanej siatki , wykorzystać okresowo jako dennicę.
Ale to już tylko taka moja zabawa.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
To jest chyba naszą wadą narodową że jak ktoś coś fajnego wymyśli to trzeba znaleźć w tym jakąś wade. Kupujemy samochód z drugiej ręki i już koledzy szukają gdzie był bity gdzie inny odcień lakieru. Chwała wam za to że pokazaliście ten prosty w budowie ul UNIWERSAL. Wielu pszczelarzy ma różne wynalazki w swojej pasiece ale nie pokażą na forum bojąc się zajadłej krytyki specjalistów. Jedną z form szukania czegoś nowego jest tzw. "burza mózgów" spisuje się wtedy wszystkie pomysły nawet te na pozór głupie i wybiera na końcu jeden często stawiany na początku jako głupi ale w powiązaniu z innymi jest idealny. Nie szukajmy wad i uchybień ale zbierajmy doświadczenia, pomysły aby je wykorzystać samemu ale i dać innym jak to zrobili koledzy od uniwersala. pozdrowienia dla Krzysztofa K i Typersa.

Tytuł:

Pomysł na ul pierwsza klasa.

typers ten daszek i powałka są z płyty wiórowej, tak? Jak zabezpieczasz krawędzie, bo bez impregnacji nie chciałbym tego widzieć za parę miesięcy?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ul jest świetny. Moje gratulacje :brawo:
Na pewno tani nie jest ...... jak na kiszeń kowalskiego .....dlatego mam pytanie czy nie można bybyło wykorzystać korpusu jako dennicy ...bo to ona pewnie jest tu najbardziej pracochlonna i najkosztowniejsza .........mam na myśli czy nie robić na korpus takich nakładek które pasowałyby na wręgi (czy jak to tam sie nazywa) tz żeby sie swobodnie mieściły w korpusie i wten sposób moglibyśmy mieć z każdego korpusu dennice.

Tytuł:
Witam.

Jeśli chodzi o pokrycie daszka i zabezpieczenie przed wilgocią powałki postanowiliśmy zastosować, kolejny nowy produkt na rynku jakim jest nylon dekarski. Na zdjęciach widać daszek i powałkę pokryte tym właśnie produktem. Powłoka daje dobrą izolację przed warunkami atmosferycznymi, ma niestety jedną wadę, bardzo długo wysycha (ponad 2 tygodnie). Dlatego postaramy się zmienić impregnat na równie dobry a jednocześnie taki który wysycha znacznie szybciej.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Pomimo niewątpliwych zalet jak min. łatwośc aplikacji nylon dekarski ma też wiele wad, które wychodza w pożniejszej ekspolatacji.
Poniżej można przeczytac różne opinie -

opinie o nylonie dekarskim

tak więc na daszki chyba sie raczej nie będzie nadawał :cry:

Tytuł:
Nam wystarczyła jedna wada długi okres schnięcia i to juz zdecydowało o tym aby z tego produktu zrezygnować. Co do całej reszty nie mogę nic powiedzieć na zbyt krótki okres użytkowania.

Priorytetem jest to aby znaleźć produkt który może zastąpić pokrycie blachą.

Awatar użytkownika

Witam

Ostatnio zbudowalem sobie prawidlo ulatwiajace montowanie elementuw dennicy uniwersalnej.
Prawidlo takie niezmiernie ulatwia i skraca czas pracy, na zmontowanie jednej dennicy poczeba zaledwie 2,5 minut.
Prawidlo to jagby trzecia i czwarta reka.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Krzysztof K, dobra, to teraz powiedz gdzie taki zacisk mozna kupic i ile kosztuje w Niemcowie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
adidar, zerknij do sklepów ze sprzętem spawalniczym, Praktycznie takie same stosuje się do mocowania elementów w przyrządach spawalniczych do przytrzymywania elementów

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

Najtańsze jakie kiedyś udało mi się znaleźć są tu - www.otelo.com.pl

Tytuł:

Krzysztof-Mariusz na jakim poziomie w stosunku do dolnej krawędzi korpusu znajduje się dół ramki. Czy jest na równi (tak mi się wydaje, patrząc na zdjęcia)?

Awatar użytkownika

adidar pisze:
Krzysztof K, dobra, to teraz powiedz gdzie taki zacisk mozna kupic i ile kosztuje w Niemcowie?

Witam

Ja zamuwilem i kupilem te zaciski u mojego handlarza sprzetu stolarskiego zacisk taki kosztuje z podatkiem 20.58 euro
zalanczam linka z Online schopu tego handlarza.
http://www.mima.de/index.php?Schnellkle ... lauffraesa
Pozdrowienia Krzysztof K

Awatar użytkownika

hwafel pisze:
Krzysztof-Mariusz na jakim poziomie w stosunku do dolnej krawędzi korpusu znajduje się dół ramki. Czy jest na równi (tak mi się wydaje, patrząc na zdjęcia)?

Witam

Tak dolna beleczka ramki konczy sie z krawedzia dolna korpusu jest tam okolo 2mm luzu od spodu.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:

Krzysiek, nie masz problemów ze stawianiem korpusów z pszczołami na płaskim? Nie gnieciesz pszczół? Mój pierwszy projekt ula właśnie miał ramki na równo, na szczęście w porę mnie zreflektowano, teraz jak zdejmuje nadstawki mogę je kłaść na daszku sąsiedniego ula.

Awatar użytkownika

hwafel pisze:
Krzysiek, nie masz problemów ze stawianiem korpusów z pszczołami na płaskim? Nie gnieciesz pszczół? Mój pierwszy projekt ula właśnie miał ramki na równo, na szczęście w porę mnie zreflektowano, teraz jak zdejmuje nadstawki mogę je kłaść na daszku sąsiedniego ula.

Witam

Kolega ma zupelna racje ale ze wzgledu na konstrikcje Dennicy i doslowne wchodzenie miedzy uliczki ramkowe, kanta dolna ramki konczy sie z kanta korpusa, dodajac nawet 1cm tracimy walory dennicy, odleglosc miedzy skosna listwa a dolna ramka zwieksza sie do 18mm i pszczoly wchodzace do ula nie wchodza besposrednio na ramki lecz musza isc na lewa albo prawa strone dennicy, i po sciance ula na gure a puzniej do punktu docelowego gdzie chca zlozyc pylek, czy przekazac nektar pszczole ulowej, i w ten sposub pszczoly bladza po ulu zanim dotra w ta uliczke ula ktura chca osiagnac, zwiazane jest to z czasem pracy zbieraczki, pszczola taka wylatuje w ciagu dnia od 2 do 4 razy wiecej nisz przy normalnej dennicy.
A problem gniecenia pszczul rozwiazalem w ten sposub, poprostu zawsze mam przy sobie pusty magazyn na ktury stawiam pelne podczas kontroli albo odbioru miodu.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Można też przerobić dennicę by wystawała bardzie w górę deska po której wchodzą pszczoły droga wydłuży się o 1cm.

Awatar użytkownika

swiwojtek pisze:
Można też przerobić dennicę by wystawała bardzie w górę deska po której wchodzą pszczoły droga wydłuży się o 1cm.

Witam

Wszystko pieknie lsdnie, chcac uzyskac ten 1cm przestrzeni pod ramkami musialbym zwiekszyc ogulna wysokosc korpusa z 16cm na 17cm ale nakladajac kilka korpusuw na siebie odleglosc miedzy gurna belka a dolna listwa ramki w gurnym korpusie zwiekszyla by sie o 10mm co razem dalo by 18mm odstepu miedzy ramkami korpusuw i zawsze w tym miejscu pszczulki beda budowac zabudowe dzika, zaleja miodem i przy rozdzielaniu korpusuw podczas miodobrania bedziemy mieli lejacy sie miud ze wszystkich stron.
A jakby nawet ta skosna listwe dal grubsza o 1cm to bylby problem z jej wyjeciem i zawsze czeba by bylo podnosic lekko korpus zeby ja wyjac. Listwa ta jest jako opcja w dennicy i zaklada sie ja tylko w sezonie wiosenno letnim przy dobrych porzytkach i silnych rodzinach.

Pozdrowienia Krzysztof K

Awatar użytkownika

Witam

Prawidlo w akcji
Pozdrowienia Krzysztof K
Przepraszam za bledy ortograficzne, do szkoly chodzilem przed 30 laty a teras od 25 lat mamado czynienia z Niemcami.
http://www.youtube.com/watch?v=ucSQQVxPXF4

Pozdrowienia Krzysztof K

Krzysztof K pisze:
Witam

Prawidlo w akcji
Pozdrowienia Krzysztof K
Przepraszam za bledy ortograficzne, do szkoly chodzilem przed 30 laty a teras od 25 lat mamado czynienia z Niemcami.

Pozdrowienia Krzysztof K

Pogratulować pomysłu, szczególnie, że jest obrotowe. :brawo:
Film z finezją wyreżyserowany jak przystało na wysokiej klasy filmowca. :brawo:
Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
Prawidło bardzo fajne ale ma jeden mankament który można łatwo wyeliminować.
Zauważ że wkręcając wkręt musisz drugą ręką trzymać prawidło które jest (i słusznie) obrotowe...Proponuję zastosować "kotwicę" czyli może być taki sprytny . prezentowany na filmie zacisk lub coś podobnego.... który na moment wkręcania wkrętu zablokuje owe prawidło w jednym położeniu...i będziesz miał wówczas obie ręce wolne...
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Bolkonski pisze:
Prawidło bardzo fajne ale ma jeden mankament który można łatwo wyeliminować.
Zauważ że wkręcając wkręt musisz drugą ręką trzymać prawidło które jest (i słusznie) obrotowe...Proponuję zastosować "kotwicę" czyli może być taki sprytny . prezentowany na filmie zacisk lub coś podobnego.... który na moment wkręcania wkrętu zablokuje owe prawidło w jednym położeniu...i będziesz miał wówczas obie ręce wolne...
pozdrawiam

Witam

Ten aspekt zostal jusz wziety pod uwage!!!!..... 4 zabespieczenia kulowe sa jusz zamuwione ale niestety jeszcz nie doszly do mnie, jak dojda to zamontuje i filmik zaktualizuje.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Witam.

Dodam jeszcze, że oprócz spełnienia wszystkich warunków dennic wentylacyjnych dennica w ulu " UNIVERSAL" jest wyjątkowo prosta w swojej budowie.

Składa się tylko z 9 elementów:

- dwa boki
- dwie deski jako podłoga
- deska zamykająca dennice z tyłu
- siatka plastikowa
- wkładka wylotowa
- listewka skośna zwiększająca wydajność pszczół
- szuflada która "zamyka" i uszczelnia dennice od dołu

Warto zwrócić uwagę, że kilka elementów w dennicy jest identyczna co sprawia że jest ona jeszcze łatwiejsza w produkcji, a co za tym idzie skraca się ten proces do minimum, co ma duże znaczenie przy cenie produktu.
Siatka dennicy jest wyjmowana, w ten sposób można ją bardzo łatwo wyczyścić.
Szuflada która zamyka dennice od dołu, poprzez jej częściowe wysunięcie może służyć jako deska nalotowa

Odpowiednio wykonana dennica ula "UNIVERSAL"wytrzyma bez problemów minimum 20 lat przy intensywnej gospodarce pasiecznej.

Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]