Kiedyś niejaki Jakubiec opracował warunki techniczne pracowni pasiecznej zgodnej z wymogami UE. Oczywiście stworzenie takiej pracowni spełniającej wszystkie wymogi pochłonie ogromne nakłady finansowe. Można posłużyć się wytycznymi Jakubca i zrobić pracownię pod ten wzór do niewielkiej pasieki. Nie musimy mieć w pracowni pomp, mieszalników, wózków widłowych, paleciaków, suszarek do pyłku czy klimatyzacji automatycznej. Najważniejsze są pomieszczenia do pozyskiwania miodu, jego rozlewania i magazynowania, magazyn ramek, do tego dochodzi odpowiednia wentylacja, zmywalne ściany i podłogi, kratki ściekowe i część sanitarna z bieżącą wodą.
Oto wytyczne Jakubca z Bielska Białej:
Warunki techniczne pracowni pasiecznej
1. Miejsce, w którym gromadzimy plastry z miodem, a następnie ten miód odwirowujemy, pomieszczenia w których suszymy pyłek kwiatowy, przygotowujemy pokarm dla pszczół, magazyn do gromadzenia miodu będziemy określać mianem pracowni pasiecznej. Wymagania jakie będziemy stawiać pracowni pasiecznej podzielimy na dwa okresy: - I okres przedintegracyjny z Unią Europejską, - II okres integracji z Unią Europejską. W I okresie będziemy starali się w miarę liberalnie do pewnych spraw podchodzić, tak aby w miarę możliwości finansowych stopniowo dochodzić do standardów, które określmy dla II okresu.
Okres I. Wymagania stawiane obecnie dla pracowni pasiecznej: - wydzielone pomieszczenie służące wyłącznie jako pracownia pasieczna, - posadzka zmywalna, - ściany czyste zmywalne, - bieżąca woda w pracowni, - miodarki oraz sprzęt stykający się z miodem ze stali kwasoodpornej, - pojemniki na miód ze stali kwasoodpornej (w przypadku beczek z blachy ocynkowanej muszą one być malowane lakierem do środków spożywczych), - naczynia z tworzywa muszą mieć atest PZH do kontaktu z żywnością. Dla okresu I nie będziemy określać dodatkowych wymagań, natomiast będziemy starać się opracować docelowe wymagania dotyczące pracowni pasiecznej łącznie z opracowaniem dokumentacji modelowej pracowni pasiecznej dla okresu II-go. W takim układzie można będzie sięgać do funduszy przedakcesyjnych z Unii Europejskiej, a zwłaszcza z funduszy SAPARTU.
Okres II. Wymagania dotyczące pracowni pasiecznej w kolejnym etapie: 1. pomieszczenie służące do pozyskiwania miodu, 2. pomieszczenie służące do suszenia i czyszczenia pyłku kwiatowego, 3. pomieszczenie służące do przyrządzania pokarmu, 4. pomieszczenie magazynowe na miód i pyłek kwiatowy, ramki po miodzie, cukier lub inwert, 5. pomieszczenie socjalne (WC, kabina prysznicowa, biuro).
ad. 1. Pomieszczenie służące do pozyskiwani miodu: - posadzka zmywalna posiadająca kratkę ściekową z odpływem, - ściany zmywalne wyłożone kafelkami na wysokość 2 m, - wysokość pomieszczeń zgodna z aktualnymi przepisami, - w pomieszczeniu ciepła i zimna woda pitna, - komora cieplna służąca do magazynowania ramek z miodem przed wirowaniem, - możliwość wjazdu do pomieszczenia wózkiem widłowym lub paleciakiem, - miodarki oraz sprzęt stykający się z miodem ze stli kwasoodpornej, - pojemniki na miód z tworzywa z atestem PZH lub ze stali kwasoodpornej, - bezpośrednie przejście do magazynu.
ad. 2. Pomieszczenie służące do suszenia i czyszczenia pyłku kwiatowego: - posadzka zmywalna, - ściany zmywalne, - wyposażenie w urządzenia do obniżania wilgotności, suszarki do pyłku i czyszczarkę, - naczynia na pyłek kwiatowy mogą być takie same jak na miód.
ad. 3. Pomieszczenia służące do przyrządzania pokarmu: - ściany zmywalne, - posadzka z kratką ściekową, - w pomieszczeniu bieżąca zimna woda pitna, - pomieszczenia połączone drzwiami z magazynem, - w pomieszczeniu mieszalnik do przyrządzania pokarmu, pompa do nalewania pokarmu do pojemników.
ad. 4. Pomieszczenie magazynowe powinno zapewnić w miarę stałą temperaturę max. 180C oraz niską wilgotność powietrza: - posadzka zmywalna (płytki), - ściany zmywalne, - magazyn powinien być wyposażony w urządzenia do obniżania temperatury i wilgotności powietrza, - wejście do magazynu bezpośrednio z pomieszczenia w którym wiruje się miód, z pomieszczenia w którym przygotowuje się pokarm i z pomieszczenia w którym suszy się pyłek, - wyjście na zewnątrz drzwiami umożliwiającymi przejazd wózkiem widłowym, - wielkość magazynu uzależniona od ilości przechowywanego miodu, ilości przechowywanych ramek po miodobraniu, ilości przechowywanego cukru lub inwertu."
|