FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 21:18 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieski

Zamierzam kupic matki lini NiESKA od Pana Sławomira Trzebińskiego. Czy ktoś zna tego chodowcę i jak oceniacie te matki?

Pozdrawiam

Tytuł: Nieski
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Kolego jak na swoim terenie nie przetestujesz tej pszczoly to co koledzy maja pisac tylko tyle ze spokojna miodna dobrze trzyma sie plastrow w czasie przegladu . Kazda pszczola na twoim terenie bedzie inaczej sie sprawowala u ciebie bedze bardzo dobrze a umnie bedze inaczej .Moim zdaniem jak nie przetestujesz tej pszczoly to sie nie dowiesz jaka bedze na danym terenie.Pawel

Tytuł:
Linia car Nieska
Pszczoły linii car Nieska są jasno ubarwione (w odcieniach brązu i szarości) i mają wyraźnie zaznaczone
pierścienie filcowe na tergitach. Są bardzo łagodne, mało ruchliwe, silnie trzymają się plastrów.
Odznaczają się dużą dynamiką rozwoju wiosennego i tworzą silne rodziny. Charakteryzuje je bardzo
wysoka miodność. Często pojawia się skłonność do ograniczania matki w czerwieniu przy pożytkach
wczesnych. Z powodu ograniczania czerwienia, wykazują tendencje do cichej wymiany matek. Wykazują
cechę nierojliwości. Bardzo dobrze zimują. Matki z tej linii wykazują cechę ostrożnego podejmowania
czerwienia na wiosnę, w dostosowaniu do warunków pogodowych.

Mam Je Od Loca

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
budrys pisze:
Zamierzam kupic matki lini NiESKA od Pana Sławomira Trzebińskiego.

Też zamówiłem u niego matki z odkładami do WZ mojego ojca. CT46 i Nieski.
Duża wiedza,spora pasieka.Na moją decyzję miało jeszcze wpływ to ze sprawdzony hodowca i stosunkowo blisko.Mogę je odebrać osobiście ,a to przy odkładach zawsze lepiej dla pszczółek i dla mnie.Liczę ,że wczesny odkład-lub przezimowany da jeszcze miodek w tym roku.

Tytuł: Re: Nieski
Awatar użytkownika

budrys pisze:
Zamierzam kupic matki lini NiESKA od Pana Sławomira Trzebińskiego. Czy ktoś zna tego chodowcę i jak oceniacie te matki?

Na temat tych matek niewiele Ci powiem , a co do hodowcy radzę Ci przedzwoń do Niego w kwietniu i sprawdź czy wszystko OK. , abyś w czerwcu czy maju nie obudził się ’’z ręką w nocniku’’ , jak ja kiedyś - . temat pan . T był przerabiany na forum , byli za i przeciw .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
No coz może mam inne od Was poglądy ale lubię pszczoły z linii które;
-dokonują cichej wymiany matek(najlepsze jakościowo matki)
-są miodne,
-w przypadku obfitych pożytków ograniczają matkę w czerwieniu.
Kiedyś za jeszcze hodowcy dziadka(bo od kilkunastu lat to już badziewie) miałem taką linię z bezkidki, no i chyba zbliżona do niej jest Nieska.Tez ją mam(oczywiście krzyżówka). :wnerw:

Tytuł:

Odebrałem dzisiaj NieSkę od Pana K. Loca. A wielkie.... prawie takie jak pszczoły robotnica. Odróżnia je tylko biała opalitka. Może dlatego. że refundowane?

Tytuł:
Urośnie jeszcze ale fakt nie powinna być tak mała jak pszczoła robotnica. :oczko:

Tytuł:
Apis2 pisze:
Odebrałem dzisiaj NieSkę od Pana K. Loca. A wielkie.... prawie takie jak pszczoły robotnica. Odróżnia je tylko biała opalitka. Może dlatego. że refundowane?

Jest odchudzona przestała czerwic jak sie rozczerwi sprawdzisz naprzód ja bym nie oceniał.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]