FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 23:10 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 04 stycznia 2011, 22:30 - wt 

Rejestracja: 07 grudnia 2010, 18:06 - wt
Posty: 14
Lokalizacja: sulejówek
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzanyż
Koledzy a co robicie z odsklepinamy ja mam mało uli to natależe i do ula


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 11:34 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
witek126 pisze:
Koledzy a co robicie z odsklepinami ja mam mało uli to na talerze i do ula


Ja odsklepiny daje na sito (cedzak) i czekam jak obciekną z miodu nawet ze 2 dni. Na moje oko, miód w nich zawarty łapie wilgoć z powietrza i się bardziej upłynnia no i ładnie cieknie. Oczywiście taki "rozwodniony" miodek stosuję wyłącznie do dalszego przetwarzania, czyli nastawiam na nim miody pitne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 12:39 - śr 

Rejestracja: 07 października 2008, 13:42 - wt
Posty: 46
Lokalizacja: Bieszczady
Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 12:45 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
WiktorJ pisze:
Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł


Dokładnie tak, ale najlepiej na Boże Narodzenie... następnego roku :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 13:03 - śr 

Rejestracja: 10 lipca 2010, 19:30 - sob
Posty: 109
Lokalizacja: Kolo
Ule na jakich gospodaruję: wielkpolski
Do miodku wypłukanego z odsklepin niedużą ilością wody, dobrze jest dolać spirytusu 50/50 (najlepszy lubelski) i odczekać kilka miesięcy. :mniam miodek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 12:25 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4576
Lokalizacja: stare polichno
Miód z odsklepin posiada dziesięciokrotnie więcej substancji zapachowych /lotnych/ od zwykłego miodu i jest doskonały do leczenia zatok . Dlatego należy go w miarę szybko odcedzić /wycisnąć/ i zabezpieczyć w słoiku , przed ulatnianiem się tychże substancji. Obszernie na ten temat opisuje na forum sabard - warto poczytać .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 12:37 - czw 
Ten temat mnie zawsze interesował - jak na razie to od sklepiam widelcem co w rezultacie nie daje dużo miodu w odsklepinach - ale widelec jest pracochłonny, nożem było by szybciej , ale więcej miodu w odsklepinach i co z nim robić? wina to ja już narobiłem kilka balonów i nikt tego nie pije u mnie, a sprzedawać nie można - dlaczego? jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 13:32 - czw 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód, resztę płuczesz i jeżeli masz zdrowa pasieke to dajesz pszczółkom a jak podejrzane to po prostu wylewasz.Z takiego wosku wychodza przepiękne kolorystycznie i zapachowo świece.
Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj.Bo czy małe ilości czy duże to przepisy takie same.No i wzorowe warunki sanitarne.
Rejestracja w Inspekcji weterynaryjnej
Rejestracja w inspekcji sanitarnej
Rejestracja w Urzędzie Skarbowym-akcyza.
Po zapłaceniu akcyzy,VAT i podatku to nie wiele Ci zostanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 13:40 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3148
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kazik11 pisze:
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód

Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2011, 14:14 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 listopada 2007, 12:15 - ndz
Posty: 981
Lokalizacja: Niemcy
Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
mendalinho pisze:
kazik11 pisze:
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód

Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko



Witam


Ja mam podwujne sito w w stole do odsklepiania, tagrze po karzdym miodobraniu na sitach lerza prawie suche odsklepiny, a miodek opuszczam dolnym kranikiem do wiaderka i jest ok!!!!!!..... normylny towar na sprzesz, naturalnie nie wolno czekac tygodniami az nabierz wilgoci z pomieszczenia i zacznie fermentowac!!!!!!!............
A najprostrzym sposobem jest wirowanie odsklepin w takich workach siatkowych zawieszanych w miodarce, wtedy mozna jeszcze niezla ilosc miodu odwirowac, a ladne suche odsklepinki, ida do przetopu, i puzniej wosk przerabia sie na weze na weze!!!!!
Pozdrowienia Krzysztof K


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 14:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tomekmiodek pisze:
... jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe?


Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 17:45 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 18:02 - czw 
kazik11 pisze:
Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj.


Pchaj to jest złe słowo kolego - w domyśle miałem sprawdzić wymagania i je spełnić

CYNIG pisze:
Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085


Dzieki - ale z tego co tam przeczytałem to raczej nic z tego, proponują żeby własne trunki sprzedawać jako "artykuły kolekcjonerskie" - przyczyn muszę przyznać ze robienie napojów wysoko oktanowych z miodu było by super zabawa - a szkoda.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 18:47 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Zdzisław pisze:
jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet.


Zdzisław, można i tak, ale jednak radzę trzymać się zasad już podawanych na forum, przy robieniu miodów pitnych.
Efekt zacniejszy no i ryzyko spaprania nastawu mniejsze :)

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 19:10 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
na pewno receptury podawane na forum są prostsze i dają produkt o większej niż 10-11 proc.zaw.alk Ale można poeksperymentować to tylko na oko wydaje się tak skąplikowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji