FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 20:00 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dennica rurowa

Ciekawy pomysł
http://translate.google.pl/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=de&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.apiculture.com%2Fhappykeeper%2Findex_ge.htm

Tytuł:
Pomysł Bardzo dobry
Ja z kolegą mamy zamiar zamiast siatki naciąć co 2 cm odpowiednio przyciętą na wymiar płytę HDF piłką 3mm pod spodem zrobić suwak gdzie na wiosnę wsuwało by się wymiarowy styropian twardy lub styrodur 20-30mm a latem można by go przesuwać dowolnie w każdym kierunku do przodu robiąc z niego mostek wylotowy

Tytuł:

Płyta HDF jest z pewnością tańsza niż rurki z polietylenu ale zatrzyma większość nieczystości i taka dennica będzie wymagała czyszczenia. Na rurkach nic się nie zatrzyma, nie tylko z uwagi na kształt, ale także dlatego, że jego przyczepność jest znikoma. Przeleci przez nie nie tylko warroza i zanieczyszczenia, ale także pyłek do umieszczonej pod spodem szufladki. Położona nad szufladką płytka zapobiegnie wpadaniu do niej zanieczyszczeń. Wystarczy wsunąć w pionową szczelinę pasek PCV z otworami i poławiacz pyłku jest gotowy. Jeżeli od ceny rurek odjąć cenę poławiacza pyłku, który też coś kosztuje, to może różnica w kosztach wykonania między tymi dennicami nie byłaby taka duża. Może do tego celu nadawały by się rury do ogrzewania podłogowego / z metra /. Kiedyś to była groszowa sprawa. Nie wiem ile kosztują dzisiaj. Może też się do tego przymierzę ?

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Imkerei pisze:

Drogie, francuskie, totalne nieporozumienie. Szczególnie do poławiania pyłku i pozyskiwania propolisu. Nie przyjęło się. Świat poszedł w siatki.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Można to taniej i prościej wykonać z jednomilimetrowej milimetrowej grubości płyty twardej PCV. Wykonanie tego zajęło około 15 minut. Koszt około 2 złote. Nad mocowaniem nie zastanawiałem się jeszcze.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
lucjan49 pisze:
Można to taniej i prościej wykonać z jednomilimetrowej milimetrowej grubości płyty twardej PCV. Wykonanie tego zajęło około 15 minut. Koszt około 2 złote. Nad mocowaniem nie zastanawiałem się jeszcze.

No własnie. Zaczęły się schody. :oczko:
A co z utrzymaniem równych odstępów pomiędzy kątownikami?
Według mnie, nie jest to dobry wzór do naśladowania, jak większość francuskich.
Siatkę już by Kolega dawno przybił. Ale wygląda ładniej.
Pozdrawiam
polbart

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Wycinając w listwie zazębienia z górnej i dolnej strony z odstępami i przybijając od czoła z jednej i drugiej strony, tak tylko podpowiadam.

polbart pisze:
lucjan49 pisze:

No własnie. Zaczęły się schody. :oczko:
A co z utrzymaniem równych odstępów pomiędzy kątownikami?
Według mnie, nie jest to dobry wzór do naśladowania, jak większość francuskich.
Siatkę już by Kolega dawno przybił. Ale wygląda ładniej.
Pozdrawiam
polbart

Moim zdaniem za dużo kombinacji dennica ma być prosta łatwa w czyszczeniu i utrzymaniu no i tania ;-)

Tytuł: Dennica rurowa

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Z mojej strony nie chodziło o namawianie kogokolwiek do wykonywania takich dennic lecz pokazanie, że można taniej i szybciej stworzyć coś podobnego. Kątowniki PCV na fotkach są tylko przykładowo wstawione w ramę korpusową. A poławianie pyłku w takich dennicach nie wiem czy jest możliwe. W budowanych przeze mnie ulach wykorzystuję płyty z twardego PCV na pokrycia zewnętrzne korpusu, daszka, podkarmiaczki i inne elementy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]