FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 czerwca 2025, 15:29 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: GHP/GMP
Awatar użytkownika

Witam mam pytanie (od razu zaznaczam ze nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam ten temat, jesli nie prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu) czy ma moze ktos dostepne w wersji elektronicznej lub zeskanowanej przykładowej wersji GHP GMP dla pasieki i produkcji miodu. pozdrawiam

Tytuł:
GHP GMP dla pasieki i produkcji miodu

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dobra Praktyka Higieniczna(GHP) Dobra Praktyka Wytwarzania(GMP) w produkcji miodu, czyli szereg czynnosci przedsiewzietych aby miód jako produkt do sprzedazy bezposredniej był bezpieczny dla klienta pod wzgledem jakosci . Wymóg PIW-u

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
charlie-19 pisze:
... Wymóg PIW-u

????
wymagali od ciebie takich rzeczy przy sprzedaży bezpośredniej??
A nie tylko projektu technologicznego??

SZOK

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nic o zadnym projekcie nawet nie wspominali hehe. Ale Panie z inspekcji wymagały abym miał te wymagania nawet jest taka rubryczka na protokole z kontroli. Ma to byc do wgladu przy najblizszej, płatnej z reszta, kontroli. Przy tym najlepiej jesczze ksiazka leczenia pszczoł( to akurat w miare sensowny wymóg) i jesczze cos dotyczace ziemi juz nie pamietam. Dodam jesczze ze w prawie z tego co sie orientuje zeby sprzedawac miód bezposrednio trzeba spełniac wymogi GMP i GHP ale zeby sprzedawac do sklepów trzeba miec wdrozony HACCP) dziwi mnie wiec fakt ze jesli sporo pszczelarzy ma sprzedaz bezposrednią o niczym takim nie słyszeli

Tytuł:
Kodeks Dobrej Praktyki Pszczelarskiej nie wystarczy?

Tytuł:
Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
charlie-19 pisze:
... Wymóg PIW-u

????
wymagali od ciebie takich rzeczy przy sprzedaży bezpośredniej??
A nie tylko projektu technologicznego??

SZOK

Przeczytaj tę książkę:

http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=3955

Macieja Winiarskiego, a zrozumiesz o co biega.

Tytuł:
Awatar użytkownika

krzysglo pisze:
...Przeczytaj tę książkę: ...

Jeśli mam być szczery wolę opierać się na dokumentach normatywnych.
Czy możesz mi podać na podstawie jakiego rozporządzenia/ustawy stawiane są takie wymagania przy sprzedaży bezpośredniej ??

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

charlie-19 pisze:
Nic o zadnym projekcie nawet nie wspominali hehe. Ale Panie z inspekcji wymagały abym miał te wymagania nawet jest taka rubryczka na protokole z kontroli. Ma to byc do wgladu przy najblizszej, płatnej z reszta, kontroli. Przy tym najlepiej jesczze ksiazka leczenia pszczoł( to akurat w miare sensowny wymóg) i jesczze cos dotyczace ziemi juz nie pamietam. Dodam jesczze ze w prawie z tego co sie orientuje zeby sprzedawac miód bezposrednio trzeba spełniac wymogi GMP i GHP ale zeby sprzedawac do sklepów trzeba miec wdrozony HACCP) dziwi mnie wiec fakt ze jesli sporo pszczelarzy ma sprzedaz bezposrednią o niczym takim nie słyszeli

charlie

do tej pory byłem przekonany, że wystarczy trzymać się tego:

Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 5 poz. 38
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 grudnia 2006 r.

w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak to rozporzadzenie jest takim nadrzednym dokumentem którego powinnismy sie trzymac zeby sprzedawac miód . Lecz wszytskie te paragrafy mówia jedynie ogólnie co trzeba zrobic. A potrzebne jest co dokładnie robimy juz na poziomie pasieki krok po kroku aby miód który bedzie sprzedawac był bezpieczny. Tu chodzi o mycie wszytskiego co ma kontakt z miodem. Podobno wzór był kiedys w jakims numerze "Pszczelarza" . Obawiam sie ze kodeks dobrej praktyki pszczelarskiej nie wystarczy.

Tytuł: Re: GHP/GMP
charlie-19 pisze:
czy ma moze ktos dostepne w wersji elektronicznej lub zeskanowanej przykładowej wersji GHP GMP dla pasieki i produkcji miodu.

jeżeli Ci chodzi o GHP i GMP
to mam to na dyskietce i poza tym że to przeczytałem to stwierdziłem że musiał bym sekretarza zatrudnić by pisał moje czynności w pracowni

a jeżeli chodzi ci o zasady to masz >>> Tu <<< poczytaj ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie podobnie ........... najpierw patrzą w sanepidzie jak na wariata a potem dają całą liste zaleceń i oczywiście obowiązek wdrożenia haccp. Kurs mnie kosztował 150 ale pal licho ten koszt ....pytam po co to?..... chyba tylko po to żeby te panie z sanepidu które mi kazały go przejść mogły zarobić ponieważ same go prowadzą . A pan inżynier z sanepidu jak miał przyjść odebrać budynek to dał mi do zrozumienia że nie mam co liczyć na to że go odbierze ...........tylko że jak sie dowlukł to mu sie zrobiło głupio bo nie miał sie do czego doczepić więc jedynie bąknął że dojazd jest zabardzo utrudniony bo kamienisty.
Co kraj to obyczaj a co urząd to inne przepisy. Albo bedziemy sie latami sądzić z sanepidem albo ładnie kłaniać państwu z sanepidu i robić co nam karzą.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zielony,
napisz, na jakim etapie w ogóle pojawił się sanepid??

Z tego co mi powiedział weterynarz nad pracownią i pasieką tylko weterynaria ma nadzór (specjalnie się go pytałem).
Inna sprawa jest gdy sprzedajemy na targowisku, wtedy sanepid może skontrolować warunki higieniczne sprzedaży no i badania.

P.S oczywiście cały czas piszemy o sprzedaży bezpośredniej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja robiłem dwa w jednym i niezaglądałem do przepisów bo i tak przepisy sobie a urzędnicy sobie.....gdybym na dzień dobry przyszedł z pragrafami to najprawdopodobniej miałbym pozamiatane i nigdy niedoczekałbym sie odbioru...... niestety są w życiu sytuacje że korzystniej jest być uległym niż walczyć o swoje prawa.
Budując bydynek z przeznaczeniem na handel czy też usługi związane z żywieniem zbiorowym to po odbiorze budowlanym przed rozpoczęciem działalności musi go odebrać pan inżynier od czegoś tam z sanepidu który sprawdza czy i co ja moge w tym budynku mieć lub prowadzić ......sprawdza zgodność wykonania z projektem ....wentylacje , kurtyny,czy powierzchnie są łatwozmywalne, wykonanie toalet , nawet podjazd itp. ......po łaskawym odbiorze kolej na panie z sanepidu które przychodzą na kontrole żeby sprawdzić zgodność z przepisami .... tz szafa na ubrania .....gary czy są przeznaczone do kontaktu z żywnością .....zlewozmywak czy jest jeden czy dwa ..... bo jeśli mam coś zamiar myć to muszą być dwa z tego jeden dwukomorowy, czy jest ciepła woda, intrukcje mycia rąk przy każdym zlewie ..... chciałem zapytać czy instrukcja srania też ma być ale wolałem przemilczeć. ....kosze na śmieci , badanie wody itp itd .......poczym jest protokół i czas na odwołanie .

Niechce nikogo straszyć ......niech każdy zapyta u siebie jakie musi spełnić warunki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

OK,
czyli jednak to nie był odbiór pracowni w ramach sprzedaży bezpośredniej.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Zielony taką procedure każdy przechodzi jak buduje pod działalność handlową i do tego związane ze spozywką to jest normalna sprawa wiem bo tosamo przechodziłem, ale nie poruwnój tego do pracowni pszczelarskiej bo w tej sprawie sanepid niema nic do powiedzenia.

Pozdrawiam Odnowiciel.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Szybko zmieniają się przepisy z tego co piszecie, u mnie przy odbiorze pracowni byli tylko przedstawiciele PLW, sprawdzili komisyjnie co jest i czy zgodne z przedłożonym wcześniej projektem i to wszystko. Za kilka dni kazali przyjechać aby wypełnić wniosek-podanie o nadanie numeru identyfikacyjnego , następnie po kilku dniach listownie otrzymałem decyzję.
Z tego co mi wiadomo to Sanepid może kontrolować pszczelarza sprzedającego miód np. na targowisku, trzeba mieć ważną książeczkę zdrowia.
and777

Tytuł:
Awatar użytkownika

odnowiciel nie tylko działalność handlową ....wszystkie bary restauracje ......wszystko co wiąże sie ze zbiorowym żywieniem ........jak chcesz mieć sklep i w tym samym budynku pracownie pszczelarską to nie dzielą tego tylko odbiór jest jeden ....pan inżynier tylko wydaje zgode lub nie na prowadzenie tygo typu działalności w takim budynku. Ja mam sprawe ułatwioną jeśli chodzi o handel ale nie wiem jak to sie ma do pszczelarzy którzy chcą otworzyć taki stały punkt sprzedaży lub zrobić go obok pracowni .........obawiam sie że muszą przejść przez to co ja.

and777 masz racje jeśli chodzi o samą pracownie i o książeczke zdrowia ..... w tym temacie sie raczej nic nie zmieniło .........a po za tym jak ktoś jeszcze nie ma książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych to życze przyjemnych badań :leży_uśmiech:

Tytuł:

Zielony, jeśli pozyskujesz i sprzedajesz miód tylko ze swojej pasieki w ramach sprzedaży bezpośredniej to wszystkie formalności są w gesti tylko PWL sanepid nie ma tu nic do rzeczy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

anZag przeczytaj dokładanie mój post powyżej :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

cytat

"Data utworzenia: 2011-02-01

Sprzedaż produktów pszczelich z własnej pasieki w ramach sprzedaży bezpośredniej

W myśl obowiązujących przepisów prawnych pszczelarz jest producentem żywności pochodzenia zwierzęcego. Z tego też tytułu obowiązują go nie tylko przepisy dotyczące utrzymania pszczół i jakości produktów pszczelich, ale przede wszystkim przepisy regulujące warunki pozyskiwania produktów pszczelich takich jak miód, pyłek, pierzga i mleczko pszczele.

Pomimo, że na dzień dzisiejszy pszczelarstwo nie ma wyodrębnionych aktów prawnych, to regulacje dotyczące poszczególnych zagadnień z tego zakresu zawarte są w licznych ustawach i aktach wykonawczych wydanych w formie rozporządzeń bądź instrukcji.

Pszczelarz, chcący sprzedawać produkty pszczele z własnej pasieki w ramach sprzedaży bezpośredniej, powinien dopełnić następujących formalności. Po pierwsze musi zarejestrować swoją pasiekę w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym i w tym samym Inspektoracie zarejestrować sprzedaż bezpośrednią.

Obowiązek rejestracji gospodarstwa pasiecznego wynika z Ustawy z dnia 11 marca 2004 „ O ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt”. Posiadanie pasieki jako "utrzymywanie zwierząt gospodarskich w celu umieszczenia na rynku tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych zwierząt" jest działalnością nadzorowaną.

Istnieje możliwość posiadania dowolnej ilość pni i nie rejestrowanie pasieki w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii, ale tylko pod warunkiem, że produkty pszczele takie jak miód, pyłek, mleczko pszczele czy wosk jak i zarówno same pszczoły nie będą wprowadzanie na rynek nawet w formie nieodpłatnej, a jedynie będą wykorzystywane na własne potrzeby pszczelarza. Pasieka wymaga zatem zgłoszenia do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zgłoszenia należy dokonać w formie pisemnej, zamieszczając następujące informacje:

Imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres pszczelarza.
Określenie rodzaju i zakresu działalności nadzorowanej, którą wnioskodawca zamierza prowadzić.
Określenie lokalizacji pasieki i zabudowań pasiecznych.
Na podstawie powyższych danych i zgodnie z art. 15,ust1,2 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 0 Inspekcji Weterynaryjnej ( Dz. U. Z dnia 2004 Nr 33 poz. 287) oraz art 5, ust 1 pkt 2 Ustawy z dnia 11 marca 2004 O ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt ( Dz. U. Z 2004 Nr 69, poz. 625 z poźn. zm.) pszczelarz otrzymuje numer identyfikacyjny swojej pasieki. Należy zaznaczyć, że w odniesieniu do pasiek nie wydaje się pisemnej decyzji stwierdzającej spełnienia wymogów weterynaryjnych. Pasieki podlegają jedynie wpisaniu do rejestru prowadzonego przez właściwego dla miejsca lokalizacji pasieki Powiatowego Lekarza Weterynarii. Rejestracja pasieki ma jedynie znaczenie przeciw epizootyczne i służy do monitorowania i zwalczania chorób pszczół.

Pamiętajmy ! Pasiekę zgłaszamy temu powiatowemu lekarzowi weterynarii, na terenie którego stacjonuje pasieka

Po skończonej rejestracji pasieki pszczelarz powinien zarejestrować sprzedaż bezpośrednią. Rejestracja ta pozwala na sprzedaż produktów pszczelich na terenie województwa, na którym był pozyskiwany miód, jak również na terenie województw sąsiednich. Miejscem sprzedaży może być pasieka, targowisko oraz zakłady prowadzące handel detaliczny. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ( Dz. U. Nr 5, poz.38) z dnia 29 grudnia 2006 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, pszczelarz ma obowiązek zgłoszenia tego faktu do Powiatowego Lekarza weterynarii w terminie 30 dni przed rozpoczęciem tej działalności. Pierwszym krokiem, jaki musi uczynić pszczelarz, to wykonanie projektu technologicznego sposobu i miejsca pozyskiwania produktów pszczelich. Projekt musi zawierać następujące informacje:

1. Określenie rodzaju działalności. Tą działalnością jest sprzedaż bezpośrednia.

2. Określenie rodzajów produktów pszczelarskich (miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele), które będą pozyskiwane w miejscu prowadzenia działalności.

3. Wykazanie pomieszczenia lub pomieszczeń ze wskazaniem przeznaczenia. W tym punkcie pszczelarz opisuje swoją pracownię pasieczną.

4. Wykazanie urządzeń i narzędzi przeznaczonych do pozyskiwania produktów, o których jest mowa wyżej.

5. Określenie sposóbu zaopatrzenia w wodę.

6. Opisu stosowanych zabiegów czyszczenia i dezynfekcji oraz przedstawienie zabezpieczenia przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów, ptaków lub gryzoni.

Podstawą prawną do obowiązku złożenia projektu technologicznego jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2006 w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 59 poz. 415 z poźn. zm).

Tak napisany projekt technologiczny należy złożyć w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii celem zatwierdzenia. Dodatkowo dołączamy dowód wpłaty w wysokości 10 zł. Po uzyskaniu decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii o zatwierdzeniu planu technologicznego, należy złożyć wniosek o wpis do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w ramach sprzedaży bezpośredniej. Wniosek powinien zawierać następujące elementy:

1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy.

2. Określenie rodzaju działalności, która ma być prowadzona (w tym przypadku sprzedaż bezpośrednia).

3. Rodzaj produktów pszczelich, które będą pozyskiwane.

4. Określenie lokalizacji pracowni.

Po otrzymaniu wniosku Powiatowy Lekarz Weterynarii lub upoważniony przez niego pracownik Powiatowego Inspektoratu Weterynarii przed wydaniem decyzji o rejestracji przeprowadza kontrolę miejsca zgłoszonego we wniosku. Kontrola ta jest zgodna z Ustawą z dnia 29 stycznia 2004 o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33 poz. 287 z póź zm) art. 3. Wymagania weterynaryjne dla miejsc pozyskiwania i prowadzenia sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich sprawdza się według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej ( Dz. U. z 2007 Nr 5 poz. 38). W oparciu o ustalenia zawarte w protokole kontroli, Powiatowy Lekarz Weterynarii podejmuje decyzję o wpisie działalności nadzorowanej do prowadzonego przez siebie rejestru. W przypadku stwierdzenia uchybień, muszą one zostać usunięte (rekontrola) przed wydaniem decyzji. Na koniec Powiatowy Lekarz Weterynarii ocenia stopień ryzyka dla działalności rejestrowanej.

Jest to wymóg nałożony przez Głównego Lekarza Weterynarii na Powiatowych Lekarzy Weterynarii, według Instrukcji Nr GIWhig – 500-11/07 z dnia 14 sierpnia 2007, która to instrukcja określa częstotliwość kontroli podmiotów sektora spożywczego. W przypadku pracowni pszczelarskich kontrola taka jest przeprowadzana raz w roku lub raz na dwa lata.

Pamiętajmy! Zgłoszenia sprzedaży bezpośredniej pszczelarz dokonuje u powiatowego lekarza weterynarii, na terenie którego pozyskuje produkty pszczele

Jeśli pszczelarz posiada pasiekę w danym powiecie i w tym samy powiecie pozyskuje produkty pszczele to rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej jest dokonywana u jednego Powiatowego Lekarza Weterynarii na terenie, którego stacjonuje pasieka i odbywa się proces pozyskiwania produktów pszczelich. W przypadku gdy pasieka jest umiejscowiona w jednym powiecie a miód jest odbierany w drugim powiecie to pszczelarz rejestruje pasiekę u Powiatowego Lekarza Weterynarii na terenie, którego stacjonuje pasieka a sprzedaż bezpośrednią rejestruje u Powiatowego Lekarza Weterynarii na terenie, którego odbierany jest miód. W ramach sprzedaży bezpośredniej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ( Dz. U. Nr 5, poz.38) z dnia 29 grudnia 2006 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, pszczelarz może sprzedawać produkty pszczele nieprzetworzone, takie jak miód, pyłek, pierzga, mleczko pszczele. Jednak produkty te muszą pochodzić z własnej pasieki. Nie mogą to być produkty pszczele zakupione przez pszczelarza od drugiego pszczelarza i sprzedawane w ramach własnej sprzedaży bezpośredniej. Jest to bowiem przetwarzanie produktów pszczelich i w tym wypadku zastosowanie mają inne przepisy

Zarejestrowana sprzedaż bezpośrednia pozwala pszczelarzowi na sprzedaż produktów pszczelich na terenie województwa, na którym były pozyskiwane produkty pszczele jak również na terenie województw sąsiednich. W tym miejscu należy nadmienić, że jeśli pszczelarz ma zamiar sprzedawać swoje produkty na obszarze innego powiatu niż powiat na obszarze, którego jest zarejestrowana sprzedaż bezpośrednia to o tym fakcie ma obowiązek powiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży. I nie ważne czy powiaty są ramach tego samego województwa czy innego. Miejscem sprzedaży bezpośredniej może być pasieka, targowisko jak również zakłady prowadzące handel detaliczny.

Pamiętajmy!: Zarejestrowanie pasieki i sprzedaży bezpośredniej nie zwalnia pszczelarza z obowiązku odpowiedzialności za swoje produkty pszczele.

Dodatkowo, każdy pszczelarz, który sprzedaje produkty pszczele w ramach sprzedaży bezpośredniej, powinien posiadać aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach, jak również Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz. U. nr 25 poz. 191). Powinien przestrzegać podstawowych zasad higieny i używać czystej odzieży.

Pamiętajmy! Każdy powiatowy lekarz weterynarii stoi na stanowisku, że pozyskiwanie, pakowanie i sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich muszą się odbywać w odpowiednich i kontrolowanych warunkach.

Autor: Lek. wet. Artur Arszułowicz"
koniec cytatu :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

a teraz bez cytatu :uśmiech:

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 08_32.html

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 07_14.html

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 08_10.html

http://www.wzplublin.pl/kodeks.doc

i troche z innej beczki .....miodu..... :uśmiech:

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/492C7683

miłego czytania ze zrozumieniem :uśmiech: