Szanowny kolego gwara gwara ale jak juz pisalismy na tym forum lepiej zeby kazdy pisal
poprawnie po polsku, jezeli ktos z Kaszub napisal by cos gwara ile osob by go zrozumialo sadze ze niewiele?? nazwy regionalne jak najbardziej ale radzilbym sie zastanowic czy np winno pisac sie miodarka czy miodziarka?? Fanatykiem nie jesten do tego mi daleko ja wyrazilem swoja opinie w jasny i czytelny sposob. Nie zamierzam odpuszczac mowic ze wszystko jest ok skoro nie jest. Co do uli w skansenach niech sobie benda jakie sa ale trzymajmy sie pewnych norm bo jaki bez nich bylby ten swiat??
ps to słowo nie te słowo wiecej luzu zalecam - nie jestem i nie zamierzam byc zlosliwy pisze poprostu co mnie dreczy kto poszanuje nasza mowe skoro my jej sami nie szanujemy??
Pszczół nie mysle uczyc raczej ludzi, chyba ze mamy np z klas do klas przepuszczac miernoty tylko pozniej jaki bedzie za pare lat inzynier z takiego Jasia?? Mierny! Wiec lepiej siedziec cicho p rownac do miernoty?? Nie dziekuje wole głosic niepopularne poglady ale miec w sobie odwage cywilna i byc wporzadku z wlasnym sumieniem. Ale niektorym odpowiada bierne stanie lub umywanie raczek
Jak napisał kolega popi 44jedna rzeczą która nas łaczy jest nasz język wieć wypadało by zadbać o niego?? Chyba żę przejdziemy na jakiś inny??
Marcinluter napisał/a:
temat przydatny, lecz pszczół nie nauczysz no chyba ,że będziesz chciał wbić do głowy

ale na pewno polegniesz zrobią bunt zadadzą kilka "ciosów"

i przejdzie Ci polonizacja
BoCiAnK pisze:
Ale piszmy sami dla siebie z kulturą wszak by nas inni nie oceniali

[/quote]
Panie Kolego ,niebrnij za daleko ,bo nazwy regionalne czy też zwiazane z jakimkolwiek fachem to są uznawane i takie byc powinny .Nietylko chodzi o te słowo OSTROWSKI ,który Napisałem ale też tyczy sie innych jak ramko ,weźta czy podejdźże itp. słowa . Też Mnie ruszało że Pan jesteś wręcz fanatykiem. Trochę ogłady i Zrozumienia ,dla regionów . Mamy XXI w. Bo nic niezostanie z gwar ,nawet w skansenach ule będą jedynie Ostowskiej i żadne inne ,czytając Pańskie wywody . Czy oto Panu chodzi ??? Ja wulgaryzmów niepiszę[/quote]