FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 01:18 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ] 
Autor Wiadomość

witam
pasieke posiadam za domem zaobserwowałem że pszczoły wychodzą z ula i niektóre padają przed wylotkiem na dworze jest - 5stopni pszczoły są na ramkach wz rodzina jest bardzo silna dobrze dokarmiona zwalczałem warozę w roku 2010 to apivarol i bewital wcześniej też zauważyłem że pszczoły wychodziły ale było na dodatniej tęperaturze co jest tego pszyczyną

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 wlkp
Napisz ile tych pszczół wychodzi z ula: kilka czy kilkadziesiąt. Czasami pszczoły są wywabiane ostrym światłem słonecznym a potem krzepną w niskiej temperaturze.
Poza tym zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem <rodzina dobrze dokarmiona> - najlepiej napisz ile miały pokarmu w październiku.
Nie wszyscy mają szklaną kulę :oczko:

Janek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
w okrasie zimy codziennie ginie 25-30 pszczół , jeżeli mają możliwość opuszczenia ula to wylatują i giną po za ulem ale jeżeli wylotki są przysypane to te pszczoły które kończą żywot tworzą osyp zimowy. Albo... ale chyba nie możliwe ale, czy górne listewki ramek są ciepłe ( cieplejsze niż w innych rodzinach)?? jeżeli pszczółki kręcą się po dennicy to prawdopodobnie mają czerw i potrzebna jest woda- ale przy -5*C to temperatura która zabija , gdyby było +3*C to jeszcze by ta możliwość była do przemyślenia.... u mnie wczoraj widziałem jak śnieg , który roztopił się na wylotku pszczoły zlizywały czyli czerw wychowują- było ciepło +3*C.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
prawdopodobnie masz do czynienia z wypryskiwaniem pszczół.

Tytuł:

raczej na głodówkę to wygląda.

Tytuł:

co to znaczy z wypryskiwaniem pszczół do 15 września pszczoły były podkarmione 11kg cókru i wiencej niebrały pokarmu

Tytuł:

wyjmij beleczkę a zobaczysz.
było ocieplenie, kłąb wasko poszedł do góry, a teraz się ściśnił ale jest na drzewie, pokarm został po bokach w zimnicy.
jeszcze kilka dni wytrzymają, na sobotę ma być na +. osłoń wylotek przed słońcem.

Tytuł:
Kolego ksiązki podają 10 wrzesień i pszczoły maja byc podkarmione tylko ,ze w ksiązkach nie jest nic napisane o warunkach pogodowych i teraz smiało moge Ci napisać (pisze tu o południu Polski i południowy-wschód) kto nie zakarmił pszczół do 20 sierpien-1 wrzesień to tych wypryskujacych pszczół teraz bedzie miał sporo , ogólnie moge dac sobie reke uciąć ze jak niektórzy zaglądają do uli to czasami jest garstka pszczół . Sam pozno karmiłem bo czekałem głupi na spadz do tego doszły takie czynniki jak kiepskiej jakości matki z maja/czerwca do tego jak ktoś wymieniał matki w pozniejszym terminie lipiec/sierpien , wszystko to sie kumuluje . Juz na jesien trzeba było łaczyc co niektóre rodziny , ogólnie to w kilku ulach mam garstke pszczół z matką bo zachciało mi sie wymieniać matki koncem lipca :do bani: Matki po 15 sierpnia 2010 juz nie czerwiły . Natury koledzy nie mozna naciagać . Ja oceniam swoją zimowle na +3 wiem co mam w ulach i wiem ,że 10% mam rodzin bardzo słabych , 30% srednie , 40% mocne i 10% takie jakie bym sobie zyczył czyli bardzo mocne :leży_uśmiech:

Tytuł:

Pan Winiarski uważa inaczej, że trzeba w waszym rejonie (Kraków) przeczekać i dopiero dać paszę aby pszczoły w pierwszym etapie zimowli czerpały tylko paszę.

Tytuł:

kłąb praktycznie niebył ocieplony dałem tylko matę za zatwór a na powałkę nic nie dawałem ten ul mam wz blizniak nie chciałbym zaglondać bo w tym ulu są 2 rodziny nawet tęperatura niepozwala co byście mi doradzili

Tytuł:

osłoń wylotek i poczekaj do soboty.
możesz włożyć im ocieplenie na powałkę ( w sobotę) to skorzystaja z zapasów.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Jak jest -5 to czekaj na dodatnie temp. wtedy zaglądnij do ula wyjmij pare beleczek i wszystko się wyjaśni. Nie ma się co denerwować przy tych temperaturach i tak im nie pomożesz jak będzie coś nie tak , a jak wszystko jest w porządku to po co nniepokoić rodzinę. Na yen moment to najlepszym rozwiązaniem będzie :piwko: :rolf:

Tytuł:
KOBER pisze:
Ja oceniam swoją zimowle na +3 wiem co mam w ulach i wiem ,że 10% mam rodzin bardzo słabych , 30% srednie , 40% mocne i 10% takie jakie bym sobie zyczył czyli bardzo mocne

KOBER z twoim doświadczeniem? i jak to gdzieś czytałem bo pisałeś na forum, że ty masz same silne rodziny i nie musisz podkarmiać na wiosnę a tu takie informacje? Coś kolego chyba nie tak z twoim doświadczeniem albo z wiedzą o tym jak prawidłowo przygotować rodziny do zimowoli by nie zimować rodzin słabych i średnich tylko zrobić z nich mocne lub jak piszesz bardzo mocne. Oczywiście trzeba by się jeszcze ustosunkować co do ilości pszczół, ile ramek zajmują? jak oceniasz rodziny, co według Ciebie to rodzina słaba, średnia, mocna i bardzo mocna? ;-)

Tytuł:
KOBER pisze:
Kolego ksiązki podają 10 wrzesień i pszczoły maja byc podkarmione tylko ,ze w ksiązkach nie jest nic napisane o warunkach pogodowych i teraz smiało moge Ci napisać (pisze tu o południu Polski i południowy-wschód) kto nie zakarmił pszczół do 20 sierpien-1 wrzesień to tych wypryskujacych pszczół teraz bedzie miał sporo , ogólnie moge dac sobie reke uciąć ze jak niektórzy zaglądają do uli to czasami jest garstka pszczół

Nie zgodzę się z Twoją Wypowiedzią
To co książka pisze a praktyka to dwie różne sprawy
Przygotowanie rodzin do zimowli to nie tylko podanie syropu bo ten to można nawet w październiku podać
Ważne by go miał kto pobrać a to już inna broszka o to trzeba zadbać w sierpniu Ci co kończą na lipie muszą stymulować na czerw ale Ci co mają spadź nie muszą bo pożytek sam stymuluje w uczciwej rodzinie pod koniec sierpnia powinno być przynajmniej 8 pełnych ramek czerwiu bo to te pszczoły stworzą kłąb zimowy a resztę co widać w ulu to padnie przed pierwszym przymrozkiem i po przerobie cukru
to że komuś pozostaje garść pszczół to nie wina późnego karmienia tylko nie umiejętnego przygotowania odpowiedniej ilości czerwiu to właśnie brak pożytku rozwojowego w sierpniu
To brak Pyłku i miodu ,ale temu można zapobiec
inne są przyczyny gdy wszystko zrobione jak trzeba a pszczół nie ma lub jest ich mało to choroba ich dziesiątkuje pełzające pszczoły przed ule to typowy objaw nozemozy Apis rozdęte odwłoki itp to można sprawdzić wyciągając jelito pszczoły jak jest różowe to OK a jak białe to choroba tak samo zapach Kału ściśniętej pszczoły

Tytuł:
Cordovan pisze:
KOBER z twoim doświadczeniem? i jak to gdzieś czytałem bo pisałeś na forum, że ty masz same silne rodziny i nie musisz podkarmiać na wiosnę a tu takie informacje? Coś kolego chyba nie tak z twoim doświadczeniem albo z wiedzą o tym jak prawidłowo przygotować rodziny do zimowoli by nie zimować rodzin słabych i średnich tylko zrobić z nich mocne lub jak piszesz bardzo mocne. Oczywiście trzeba by się jeszcze ustosunkować co do ilości pszczół, ile ramek zajmują? jak oceniasz rodziny, co według Ciebie to rodzina słaba, średnia, mocna i bardzo mocna? ;-)

Z moim doswiadczeniem jest całkiem dobrze tylko ,ze w przeciwienstwie do ciebie nie mam 3 uli tylko troszke wiecej i wiesz nie zawsze moge zareagować w porę . jakbym miał 3 ule tak jak ty to pewnie miałbym 2 bardzo silne i 1 sredni.
Ja sie przynajmniej potrafie przyznac , a tu na forum sa same chwalipiety co ja tu sie nie naczytałem jakie rodziny zimują , a niektórzy łaczyli też na jesieni z nieoficjalnych zródeł sie dowiedziałem. Cordovan nie porównuj swoich 3 uli nie wiem wogóle co chcesz osiagnąć ? Przygotowanie rodzin do zimowli nie jest takie proste jak ci sie wydaje nie mozna popełnić żadnego błedu , a wiesz mi mało kto w tym roku go nie popełnił ( wszystko przez tak masakryczny rok). Jakbyś zaczął go od 2 serii matek co poszły sie j....... to dawno byś juz pszczołami pierdyknał. :leży_uśmiech: Moge ci udowodnić ,ze moje średniaki to beda lepsze w kwietniu niz te twoje mocne 3 ule obecnie i zrobie to bez ciasta . Wiem , wiem Ty dajesz ciasto niech Ci bozia da duzo miodku w tym roku. :oczko:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
w uczciwej rodzinie pod koniec sierpnia powinno być przynajmniej 8 pełnych ramek czerwiu bo to te pszczoły stworzą kłąb zimowy a resztę co widać w ulu to padnie przed pierwszym przymrozkiem i po przerobie cukru

Nie pisz głupot nie mogłes mieć 8 ramek czerwiu w tym roku ,zapomnij o tym za dużo fantazjujesz . Twoim tokiem rozumowania musiałbys mieć zimowle na 2 korpusach wlkp bo by Ci sie pszczoły nie pomiesciły w jednym korpusie , a z tego co widziałem na zdjęciu co pokazałeś na forum miałes troche wiecej niz garstke pszczół na 8 ramkach jak rozluzniły kłąb.

Tytuł:
KOBER pisze:
Ja sie przynajmniej potrafie przyznac , a tu na forum sa same chwalipiety co ja tu sie nie naczytałem jakie rodziny zimują , a niektórzy łaczyli też na jesieni z nieoficjalnych zródeł sie dowiedziałem. Cordovan nie porównuj swoich 3 uli nie wiem wogóle co chcesz osiagnąć ?

I takich pszczelarzy co potrafią się przyznać do stanu swoich rodzin należy chwalić ale jednocześnie ganić czy uczyć tych co nie wiedzą bo czemuś tych słabych rodzin nie połączył? przecież wiedziałeś już oceniając je na jesień jakie będą. A co chcę osiągnąć chcę najnormalniej wymusić na innych dyskusję jak to jest i u nich. Nie porównuję siebie i swoich uli do Ciebie czy twojej pasieki a jedynie zmierzam do tego by szczególnie młodzi pszczelarze uczyli się od początku prawidłowych działań i nie popełniali naszych błędów bo ja też nie twierdzę że nawet mając trzy ule ich nie popełniam. ;-)

Tytuł:
Cordovan pisze:
I takich pszczelarzy co potrafią się przyznać do stanu swoich rodzin należy chwalić ale jednocześnie ganić czy uczyć tych co nie wiedzą bo czemuś tych słabych rodzin nie połączył? przecież wiedziałeś już oceniając je na jesień jakie będą. A co chcę osiągnąć chcę najnormalniej wymusić na innych dyskusję jak to jest i u nich. Nie porównuję siebie i swoich uli do Ciebie czy twojej pasieki a jedynie zmierzam do tego by szczególnie młodzi pszczelarze uczyli się od początku prawidłowych działań i nie popełniali naszych błędów bo ja też nie twierdzę że nawet mając trzy ule ich nie popełniam. ;-)

Połączyłem z 5 rodzin w pażdzierniku to co wydawało mi sie słabe no ale co mi chcesz udowodnic ?
Za bardzo Cie nie rozumiem zejdz na ziemie.

Tytuł:
KOBER pisze:
BoCiAnK pisze:
w uczciwej rodzinie pod koniec sierpnia powinno być przynajmniej 8 pełnych ramek czerwiu bo to te pszczoły stworzą kłąb zimowy a resztę co widać w ulu to padnie przed pierwszym przymrozkiem i po przerobie cukru

Nie pisz głupot nie mogłes mieć 8 ramek czerwiu w tym roku ,zapomnij o tym za dużo fantazjujesz . Twoim tokiem rozumowania musiałbys mieć zimowle na 2 korpusach wlkp bo by Ci sie pszczoły nie pomiesciły w jednym korpusie , a z tego co widziałem na zdjęciu co pokazałeś na forum miałes troche wiecej niz garstke pszczół na 8 ramkach jak rozluzniły kłąb.

Kober
Przeczytaj no Ty jeszcze raz post w którym wstawiłem zdjęcie i ten post wyżej
Ja nie mam potrzeby na fantazje i moje rodziny nie należą do cudownie silnych ale mi takie wystarczają
i choć to jesień 3/4 mam tego w ulach dziś
poza tym układając gniazda na zimę pozostawiam tylko ramki w których jest czerw

Obrazek
Obrazek

A ten z tymi Żółtymi pszczołami to Odkład z matką od Szczupaka ;-)

Tytuł:
KOBER pisze:
Połączyłem z 5 rodzin w pażdzierniku to co wydawało mi sie słabe no ale co mi chcesz udowodnic

Przecież napisałem wyżej co chcę osiągnąć, Tobie nic nie chce udowadniać i nie będę bo i tak zawsze masz odpowiedź że wiesz lepiej, że będziesz miał lepsze rodziny itp. Miej niechaj ci noszą tyle miodku byś był z nich zadowolony, życzę ci tego z całego serca. Moje rodziny i pożytki jakie mam dają mi tyle miodku że nie przejem go sam a pasieki towarowej stawiał nie będę raczej amatorsko-hobbystyczną, jak już gdzieś pisałem stacjonarną i o ile uda mi się w przyszłości mój zamiar to może z czasem dojdę do 70 pni jak miał mój dziadek nim skasował pasiekę ze względu na stan zdrowia. I nadal będzie to pasieka hobbystyczna z przyjemnością obsługiwana. :oczko:

Tytuł:
BocianK nie o to zdjecie mi chodziło nie masz 3/4 z tego masz duzo mniej , zreszta to zdjecie było robione w sierpniu kiedy jeszcze w ulach była pszczoła z czerwca/lipca.
W kazdym badz razie kazdy solidny pszczelarz przy zakarmianiu miał przynajmniej taka sile rodziny jak Ty , ja tez takie miałem ,a nawet lepsze ,ale to mniejsza z tym. Tak czy siak fantazjujesz w dalszym ciagu.

Tytuł:
KOBER pisze:
to zdjecie było robione w sierpniu kiedy jeszcze w ulach była pszczoła z czerwca/lipca.
.

Kolego pierwsze zdjęcie było robione 16 września z Żółtkami chyba 5 września - bo odkłady karmiłem wcześniej
zdjęcia owszem są inne i nie dlatego ich pokazałem by się chwalić ale po to by było porównanie jak wygląda nooo silna rodzina przed czy po zakarmieniu a zdjęć takich mam ogrom
Nadal Nie przeczytałeś Postu z zdjęciem co twierdzisz że jest tam garść pszczół nim odkryłem gniazdo popatrzeć czy mają papu dostały pszczoły zegnane dymem bo inaczej bym nic nie widział :leży_uśmiech: ale widać Nie umiesz tego sobie wyobrazić

Tytuł:
Obrazek

Nie wiem czy moge bez zgody wstawiać zdjęcie ,ale jezeli nie to mozesz usunąć- o to mi chodziło.
Nie wiem czy pokazałes swoja najlepszą rodzinę czy wyrywkowo to mnie zbytnio nie obchodzi twoim tokiem rozumowania 8 ramek czerwiu to pszczoły z tych 8 ramek co są widoczne na zdjęciu powinny się wylewać z ula dlatego uważam ,ze fantazjujesz .
Nie obraz sie pykne Ci zdjęcie jak sie zrobi cieplej z rodziny , która nie była połaczona bo jakbym pyknał z tych połaczonych to pewnie bys nie uwierzył. :oczko: I nie miałem 8 ramek czerwiu na bank od 15-20 sierpnia matki nie czerwiły , a i w lipcu słabo czerwiły pod koniec i poczatkiem sierpnia przecież wiesz jaka była pogoda w te 8 ramek czerwiu to Ci nie uwierze ,ze miałes z jednej matki (tu zaznaczam)
pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moze na 8 ramkach czerw byl a to jest drobna roznica

Tytuł:
KOBER,
Wybacz nie uszczęśliwię Cię na siłę czytasz bardzo nie zrozumiale to co ja pisałem inie tylko ja a z takiego rozumowania bez dokładnego czytania wychodzą potem takie Twoje rozumowania które są po prostu bez sensu
Wiec przykro mi nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać bo i po co .. Wiem tylko jedno gdybyś czytał i rozumiał to co wcześniej napisałem nie pisał byś pierdoł
Jak przyjdzie odpowiedni czas przyjedź kiedyś to Ci pokaże

Tytuł:
makak pisze:
Moze na 8 ramkach czerw byl a to jest drobna roznica

Tak zgodze się z tym ,ze BocianK napisał ,ze w uczciwej rodzinie powinno byc 8 ramek pełnych czerwiu pod koniec sierpnia . Rozumiem jak jest spadz pogoda zgodze się ,ale nie w tym roku jest to niemozliwe bo troche zim przezyłem nawet podkarmianie nic nie dało w sierpniu ,a napewno nie dało takich rezultatów jak oczekiwalismy , warunki pogodowe były kiepskie na taki rozwój. Oczywiście nie piszę w skali całej Polski bo na mazurach czy na północnym zachodzie mogły być inne warunki ,ale przynajmniej u mnie było tylko kilkanascie dni pogody w lipcu , pozniej do polowy sierpnia znowu deszcz i dosc zimno , powyżej 20 stopni było koncem sierpnia i pogoda w kratke , pamietam ze jak karmilem pszczoły na zime 7-10 wrzesien to pogoda trafiła .

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Wybacz nie uszczęśliwię Cię na siłę czytasz bardzo nie zrozumiale to co ja pisałem inie tylko ja a z takiego rozumowania bez dokładnego czytania wychodzą potem takie Twoje rozumowania które są po prostu bez sensu
Wiec przykro mi nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać bo i po co .. Wiem tylko jedno gdybyś czytał i rozumiał to co wcześniej napisałem nie pisał byś pierdoł

ale co o ten dym sie rozchodzi ,ze dmuchnałes po ramkach?
Kurde mogłes pyknąc zdjęcie normalnie całego ula bez dymu wtedy by nie było nieporozumień .
a i dzieki za zaproszenie :piwko:

Tytuł:
KOBER pisze:
BoCiAnK pisze:

ale co o ten dym sie rozchodzi ,ze dmuchnałes po ramkach?
Kurde mogłes pyknąc zdjęcie normalnie całego ula bez dymu wtedy by nie było nieporozumień .
a i dzieki za zaproszenie :piwko:

Nie Kolego Nie Tylko o dym
głównie o to zajarzyłeś
KOBER pisze:

Tak zgodze się z tym ,ze BocianK napisał ,ze w uczciwej rodzinie powinno byc 8 ramek pełnych czerwiu pod koniec sierpnia .

Bo ja nigdzie nie napisałem że Miałem po 8 takich
Obrazek Ramek przy układaniu zimowym
Podałem przykład ale bywało i tak że były (no nie wszystkie zeszłego roku )
;-) Gdybym wcześniej nie podymił i robił zdjęcie to podejrzewam że stracił bym wszystkie pszczoły które by wyleciały z uliczek w pole gdyż zaczynał się właśnie pierwszy oblot a wylatując z uliczek szukały by powrotu do ula przez dach
Po trzecie u mnie była taka sama pogoda jak u Ciebie tylko że ja na spadź już nie liczyłem jak była bieda i lało to karmiłem Ciastem w razie czego gdyby się spadź pojawiła by utrzymać czerwienie no i to trochę to dało bo matki mi nie przerwały po lipie czerwienia potem nawłoć i ciut pyłku też było z nawłoci i miodu

Tytuł:
Napisałes 8 ramek pełnych czerwiu dla mnie takimi ramkami jest elipsa jaką pokazałes na zdjęciu wyżej bo oczywiscie zdajemy sobie sprawę ,ze w sierpniu od deski do deski w ulu ramki z czerwiem nie uswiadczysz , naprawdę nawet dajac ciasto czy dobrze stymulując rodzine na koniec sierpnia przy najlepszej matce nie jesteś w stanie wyciagnąć 5 takich ramek z taką elipsą i w takim kiepskim roku jak 2010 . To jest moje zdanie i to podtrzymuje. Dawałem syrop tyle ile mogłem bo musiałem zaoszczedzić na wrzesien na główne podkarmianie pod koniec lipca dostały po 4 litry i 15 sierpnia 3 litry co tak mi sie pierwszy raz w zyciu przytrafiło bo tak to nigdy niedawałem ,ale zawsze był jakis pozytek w latach poprzednich.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
KOBER, jesteś pyszny
KOBER pisze:
Z moim doswiadczeniem jest całkiem dobrze tylko ,ze w przeciwienstwie do ciebie

:tasak:
"Każdy jest panem i mistrzem w swojej pasiece". :cisza: później wyciąga jeden z drugim po 80l miodu z rodziny która wiosną była na 3 ramkach, zakarmili w październiku - bo uwierzyli ,że jest globalne ocieplenie.... a za rok pusty ul.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy orze jak morze :zeby:
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
KOBER pisze:
Dawałem syrop tyle ile mogłem bo musiałem zaoszczedzić na wrzesien na główne podkarmianie pod koniec lipca dostały po 4 litry i 15 sierpnia 3 litry co tak mi sie pierwszy raz w zyciu przytrafiło bo tak to nigdy niedawałem ,ale zawsze był jakis pozytek w latach poprzednich.

Sorry, ale ni w ząb nie mogę pojać o co Ci chodzi w tym poście. Mozesz to jakoś jaśniej? Te 4 i 3 litry to "karmienie na czerw" czy uzupełnienie żelaznego zapasu ? Chyba nie chcesz powiedziec że nigdy nie "karmiałeś na czerw" w sierpniu? Jakoś zawile to przedstawiasz.

Tytuł:
arturrex pisze:
Sorry, ale ni w ząb nie mogę pojać o co Ci chodzi w tym poście. Mozesz to jakoś jaśniej? Te 4 i 3 litry to "karmienie na czerw" czy uzupełnienie żelaznego zapasu ? Chyba nie chcesz powiedziec że nigdy nie "karmiałeś na czerw" w sierpniu? Jakoś zawile to przedstawiasz.

Nie karmiłem nigdy mam w tym okresie pozytki rozwojowe to im wystarcza do tego dochodza ule sasiadów to wiesz ile syropu rocznie maja gratis? Jak sasiedzi od maja leja syrop do uli , a w sierpniu nie maja juz pszczół bo mi gadaja ,ze przekarmili to moje maja ucieche. :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kober tylko się nie przejedź na darmowym papu. Nie dobrze, że twoje psczółki lubią rabować inne, takie są najgorszym zagrożeniem dla całej pasieki.

Tytuł:
bialymis71 pisze:
Kober tylko się nie przejedź na darmowym papu. Nie dobrze, że twoje psczółki lubią rabować inne, takie są najgorszym zagrożeniem dla całej pasieki.

Nie no mam takiego jednego sasiada stary juz nogi odmawiaja mu posłuszeństwa miał 3 ule dwa mu poszły poznym latem i chyba jeden sie ostał , chyba tam leciały pszczółki w tym roku bo obierały ten kierunek było to 20 sierpnia , a jak z nim gadałem w pazdzierniku to wspomniał no to sobie pomyslałem ,ze takie buty :leży_uśmiech:
ale czy mu wyczysciły ule do zera to nie wiem ...dwie rodziny miały sporo miodu jak wchodziłem do gniazda przed podkarmianiem są pod kontrolą i bacznym okiem :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
Jak sasiedzi od maja leja syrop do uli , a w sierpniu nie maja juz pszczół

Współczuje nabywcom takich miodów. Ciekawe czy Ty nawet nie robisz klientów w przysłowiowego konia sprzedając "miód"? :zeby:
Wcześniej używasz l. mn, a teraz wspominasz tylko o jednym(odnośnie sąsiadów)
KOBER pisze:
Nie no mam takiego jednego sasiada

Tytuł:
KOBER pisze:

Nie karmiłem nigdy mam w tym okresie pozytki rozwojowe to im wystarcza do tego dochodza ule sasiadów to wiesz ile syropu rocznie maja gratis? Jak sasiedzi od maja leja syrop do uli , a w sierpniu nie maja juz pszczół bo mi gadaja ,ze przekarmili to moje maja ucieche. :leży_uśmiech:

No to Teraz Czytaj co wcześniej Napisałeś
KOBER pisze:
wszystko to sie kumuluje . Juz na jesien trzeba było łaczyc co niektóre rodziny , ogólnie to w kilku ulach mam garstke pszczół z matką bo zachciało mi sie wymieniać matki koncem lipca :do bani: Matki po 15 sierpnia 2010 juz nie czerwiły . Natury koledzy nie mozna naciagać . Ja oceniam swoją zimowle na +3 wiem co mam w ulach i wiem ,że 10% mam rodzin bardzo słabych , 30% srednie , 40% mocne i 10% takie jakie bym sobie zyczył czyli bardzo mocne :leży_uśmiech:

Podziękuj Bogu że tylko 10%
bo mogłeś mieć więcej
Gdyby to moje pszczoły pucowały czyjeś to raczej bym się nie cieszył a szukał gdzie bo jeszcze nie słyszałem by w lecie pszczoły z głodu padły ale za to że przyniosły choroby to jakoś często mi się zdarza słyszeć a potem właśnie te garści pozostają :smutny:

Tytuł:
bialymis71 pisze:
Współczuje nabywcom takich miodów. Ciekawe czy Ty nawet nie robisz klientów w przysłowiowego konia sprzedając "miód"? :zeby:
Wcześniej używasz l. mn, a teraz wspominasz tylko o jednym(odnośnie sąsiadów)

skąd ja to wiedziałem ,ze zaczniesz szczekac? :leży_uśmiech:
chyba zostane jasnowidzem :leży_uśmiech:
:papa:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Podziękuj Bogu że tylko 10%
bo mogłeś mieć więcej
Gdyby to moje pszczoły pucowały czyjeś to raczej bym się nie cieszył a szukał gdzie bo jeszcze nie słyszałem by w lecie pszczoły z głodu padły ale za to że przyniosły choroby to jakoś często mi się zdarza słyszeć a potem właśnie te garści pozostają :smutny:

Daj ze se chłopie na luz matki wymieniałem koncem lipca i w sierpniu 10 dni straciłem na czerwiu przynajmniej a ty mi tu wyjeżdzasz z czyms i doprawiasz :leży_uśmiech:
z tym sasiadem napisałem specjalnie żebyście załapali temat lubię sie posmiać na tym forum

Tytuł:
KOBER pisze:
:leży_uśmiech:
z tym sasiadem napisałem specjalnie żebyście załapali temat lubię sie posmiać na tym forum

Oj to tu się przyjacielu nie ma z czego śmiać bo jak sam pisałeś Młodzi Czytają i się uczą a potem jest jęk i zgrzytanie zębów bo już niejednemu pasieka poleciała jak przywlokły dziadostwa

Humor Bardzo lubię ale to dział Ciut niżej ;-)

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Oj to tu się przyjacielu nie ma z czego śmiać bo jak sam pisałeś Młodzi Czytają i się uczą a potem jest jęk i zgrzytanie zębów bo już niejednemu pasieka poleciała jak przywlokły dziadostwa

Mistrzu ja ich naucze gospodarki jak będą czytac dobrze miedzy wierszami moje posty i wyciagać wnioski z moich błedów to bedą mieli lzej.

Tytuł:
KOBER pisze:
BoCiAnK pisze:

Mistrzu ja ich naucze gospodarki jak będą czytac dobrze miedzy wierszami moje posty i wyciagać wnioski z moich błedów to bedą mieli lzej.

Byle Nie mieli Pusto w Ulach ;-)

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Byle Nie mieli Pusto w Ulach ;-)

Też mam taka nadzieję

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
KOBER pisze:
BoCiAnK pisze:

Moze zaczniesz pisać by Cię mozna było zrozumieć, bo ja Cię zrozumieć nie potrafie a młody juz nie jestem i troche doswiadczenie mam. A co wyniosą młodzi, którzy dopiero zaczynają :szok:

Tytuł:
arturrex pisze:
Moze zaczniesz pisać by Cię mozna było zrozumieć, bo ja Cię zrozumieć nie potrafie a młody juz nie jestem i troche doswiadczenie mam. A co wyniosą młodzi, którzy dopiero zaczynają :szok:

Zasugerowałem w poscie powyzej żeby nie wymieniać matek w pewnych okresach ja to musiałem zrobić z koniecznosci bo po prostu dopiero 3 seria mi wyszła jako taka matek ,ale myslałem ,ze sie uda to w dodatku jeszcze na niepogode trafiłem :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

arturrex pisze:
A co wyniosą młodzi, którzy dopiero zaczynają

będą wszystko małpować do czasu :leży_uśmiech: później zacznie się lawina pytań, krótkich odp i :wnerw: :leży_uśmiech:
KOBER pisze:

:brawo: dobry sposób uczenia, tylko później żebyś nie miał od początkujących nieprzyjemnych wiadomości na PW
KOBER pisze:
skąd ja to wiedziałem ,ze zaczniesz szczekac?
chyba zostane jasnowidzem

o co Ci chodzi?
Pisanie głupot nic Ci nie da.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]