FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 14:29 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 19:30 - ndz 
Czy ktoś wie gdzie kupić cukier 100 procent z buraka cukrowego nie wybielany chemicznie?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 20:34 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
Beemaster68, poco ci ten cukier teras prawie każdy stosuje paszę pszczoły tego nie przerabiają :czatownik: :czatownik:

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 20:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
takiego cukru nie ma, kiedyś był wybielany wapnem a w tej chwili do tego używają chlorek czy może chloran sodu tego nie pamiętam

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 21:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
To co ja słyszałem to teras używają soli dla ludzi jest ok ale dla pszczół :kapelan: :kapelan:

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 21:17 - ndz 
Mariusz197203 pisze:
Beemaster68, poco ci ten cukier teras prawie każdy stosuje paszę pszczoły tego nie przerabiają :czatownik: :czatownik:

Każdy Nie znaczy wszyscy ;-) Widziałem już pasieki za karmione paszą gdzie pszczoły osypały się z głodu przy pełnych ramkach po za tym dobra pasza jest znacznie droższa od Cukru ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 21:19 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
no właśnie a to jest chlorek sodu ta cała sól i nie wiadomo ile pozostałości tej soli w cukrze jest

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 21:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Wynalazkami karmie z konieczności tzn.przy póznych pożytkach,ulikach wesełnych itp.
Cukrem [syropem] całą reszte,co prawda wystraszony publikacjami prasowymi kupuje cukier z różnych cukrowni,tak na wszelki wypadek,opisywane zabójcze działanie cukru uważam za f a k t medialny,zniechęcający do jego stosowania i tyle.
Trzeba gdzieś upchać na rynku izolukozy które są odpadem produkcyjnym,do niedawna utylizowanym gdy nałożono ograniczenia eksportowe wewnątrzunijne.
Jeżeli winny jest cukier to może jego mała dawka.
To dlaczego rodziny zakarmiane izoglukozą czy inwertem tak samo się osypują.
Myśle że wpuszczono nas Koledzy w kanał,cobyśmy nie zrobili,to zawsze będziemy placili i to drogo,czy za cukier,czy też za ''pasze'' a te powinny być znacząco tańsze od cukru.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 00:42 - pn 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Zdzisław pisze:
Wynalazkami karmie z konieczności tzn.przy póznych pożytkach,ulikach wesełnych itp.
Cukrem [syropem] całą reszte,co prawda wystraszony publikacjami prasowymi kupuje cukier z różnych cukrowni,tak na wszelki wypadek,opisywane zabójcze działanie cukru uważam za f a k t medialny,zniechęcający do jego stosowania i tyle.
Trzeba gdzieś upchać na rynku izolukozy które są odpadem produkcyjnym,do niedawna utylizowanym gdy nałożono ograniczenia eksportowe wewnątrzunijne.
Jeżeli winny jest cukier to może jego mała dawka.
To dlaczego rodziny zakarmiane izoglukozą czy inwertem tak samo się osypują.
Myśle że wpuszczono nas Koledzy w kanał,cobyśmy nie zrobili,to zawsze będziemy placili i to drogo,czy za cukier,czy też za ''pasze'' a te powinny być znacząco tańsze od cukru.

Dokładnie się zgadzam z tym co Napisałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 14:30 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2010, 12:22 - sob
Posty: 317
Lokalizacja: dolnośląskie
Jeśli cukier jeszcze troche podrożeje to bedzie sie bardziej opłacało zimować na miodzie. Ewentualnie na soku brzozowym :D

_________________
Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 15:14 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2011, 12:37 - ndz
Posty: 475
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
I tyle w temacie http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=ww14.txt
200 tyś ton mamy mniejszy limit produkcyjny niż zapotrzebowanie i tak od 2-3 lat :do bani:
Pozdr
Witamina


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 15:20 - pn 

Rejestracja: 04 grudnia 2010, 02:20 - sob
Posty: 80
Lokalizacja: Okolice Białogardu
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie.
Tak się zastanawiam nad syropem z buraków cukrowych,
tylko słaba wydajność z 100kg ,
ale pewność bym miał że czysty w 100%.
Z tym , że to tylko dla takich małych hobbystów jak ja .
http://rozanski.li/?p=380
Melasa – melasse i syrop buraczany

Melasa jest to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania cukru z trzciny lub buraków cukrowych. Zawiera 58-60% cukru (melasa spożywcza, lepszej jakości lub 42-50% cukru – melasa gorszej jakości, paszowa) i składniki azotowe, sole kwasów i zasad utrudniające dalszą krystalizację cukru. Jest to odciek otrzymywany po odwirowaniu wykrystalizowanego cukru z zagęszczonego soku buraczanego. Ma postać gęstej brunatnej lub brunatno-czarnej masy o słodkim smaku i karmelowym zapachu. Ze 100 kg buraków otrzymuje się około 2,5-4 kg melasy. Melasa od zawsze była wykorzystywana jako pokarm, do słodzenia, żywienia zwierząt (pasza), do aromatyzowania i barwienia wódek, whisky, rumu, wyrobu syropów. Była również składników niektórych leków (dla poprawienia smaku, zapachu i barwy). Ważny surowiec do przeprowadzania licznych fermentacji (pożywka, źródło substratów), np. przy produkcji fermentacyjnej kwasu mlekowego, cytrynowego, kwasu glutaminowego, mrówkowego, masłowego, gliceryny, mannitolu, sorbitolu.

Melasa zawiera oprócz cukru, betainę, białka (1,9-2%), tłuszcze (0,2%), kwasy organiczne, wapń (596 mg/100 g), magnez (197 mg/100 g), potas (2421 mg/100 g), żelazo (21-22 mg/100 g), witaminę B6 (0,3 mg/100 g).

Pokrewnym produktem jest syrop buraczany, barwy brązowej o następujących właściwościach:
# energia: 1223KJ/288 Kcal
# białka: 2,3 g/100 g
# cukry: 68-70 g/100 g
# tłuszcze: <0,1 g
# żelazo: 23 mg/100 g
# magnez: 90 mg/100 g

Syrop buraczany to zagęszczony (odparowany) sok z buraków cukrowych.

Zarówno melasa jak i cukier buraczany zawierają głównie sacharozę (disacharyd zbudowany z glukozy i fruktozy), fruktozę (monosacharyd) i rafinozę (trisacharyd zbudowany z fruktozy, galaktozy i glukozy).

Zarówno melasa, jak i syrop buraczany są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Są to surowce energetyczne oraz wzmagające działanie wykrztuśne i wzmacniające olejków eterycznych i wyciągów wodnych oraz alkoholowych z ziół.

_________________
Pozdrawiam .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 18:05 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:31 - wt
Posty: 189
Lokalizacja: Łódź
Witamina pisze:
200 tyś ton mamy mniejszy limit produkcyjny niż zapotrzebowanie i tak od 2-3 lat


Dawniej to sie nazywało "gospodarka centralnie sterowana". Do czego to prowadzi - większość przeżyła w latach '80tych, ale to było na skalę lokalną. Teraz eksperymentujemy na skalę europejską...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 18:43 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
BoCiAnK
To że pszczoły padły , to nie znaczy że to była wina paszy .
Zależy w dużej mierze od typu ula i jak były za zimowane,bo i na syropie z cukru też padały pszczoły.

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 19:50 - pn 

Rejestracja: 05 czerwca 2008, 20:23 - czw
Posty: 451
Lokalizacja: podhale
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a co ma typ ula do padania pszczół?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 20:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
Gdybyś wiedział to byś nie zadawał pytań

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lutego 2011, 21:29 - pn 
Mariusz197203 pisze:
BoCiAnK
To że pszczoły padły , to nie znaczy że to była wina paszy .
Zależy w dużej mierze od typu ula i jak były za zimowane,bo i na syropie z cukru też padały pszczoły.


Kolego wybacz ale widziałem te ramki pszczoły by musiały mieć widiowe zęby żeby ugryź skrystalizowaną jak szkło paszę


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2011, 07:58 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
Nie będę się sprzeczał może zależy od paszy ja stosuję inie na rzekam są tacy co gotową paszę jeszcze rozćięczają z wodą według ciebie to co się stało z paszą :czatownik: :czatownik:

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2011, 08:30 - wt 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 22:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Sajan pisze:
Tak się zastanawiam nad syropem z buraków cukrowych,

Jeśli mówimy o tym że cukier może być czymś,,wybielany" to właśnie te pozostałości znajdą się w melasie.Melasa to odpad z cukrowni-syrop z którego nie da się wykrystalizować (ekonomia)cukru. Może z trzciny smakuje lepiej -z buraków nie polecam.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2011, 08:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
sławek k., Ja pisałem o paszach ze zbóż jest to dla pszczół a nie do przemysłu spożywczego :czatownik: :czatownik:

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2011, 09:26 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Ja od wielu lat do podkarmiania na zimę, stosuje syrop dla przemysłu spożywczego z Cargilla - C*SWEET F 10710 o gęstości 77%(glukoza fruktoza sacharoza) po rozcieńczeniu wodą do 67% i jest OK.
Wcześniej były inne nazwy Fruktil 55 i D-coś tam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2011, 21:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 listopada 2010, 16:52 - ndz
Posty: 161
Lokalizacja: -Proszowice
Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
BoCiAnK, Czytałeś post polbarta tak mogło się stać jak pisałeś bo ktoś dał syrop dla przemysłu i nie rozcięczył z wodą i stąd takie przypadki bo nikt się nie przyzna że sam zawalił sprawę najlepiej zwalić winę na syrop :czatownik: :czatownik:

_________________
http://www.pszczeli-raj.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 marca 2011, 13:02 - śr 

Rejestracja: 12 stycznia 2010, 11:27 - wt
Posty: 334
Lokalizacja: Góra
polbart pisze:
Ja od wielu lat do podkarmiania na zimę, stosuje syrop dla przemysłu spożywczego z Cargilla - C*SWEET F 10710 o gęstości 77%(glukoza fruktoza sacharoza) po rozcieńczeniu wodą do 67% i jest OK.
Wcześniej były inne nazwy Fruktil 55 i D-coś tam.


Ty kupujesz go bezpośrednio w Cargillu w Bielanach, tak? Jakiś sklep detaliczny (firmowy) tam mają? Jaka jest minimalna wartość zamówienia?

Czy ten syrop to odpowiednik (w składzie cukrów, szczególnie zawartości fruktozy) Fruktila 55?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 marca 2011, 14:16 - śr 
Mariusz197203 pisze:
BoCiAnK, Czytałeś post polbarta tak mogło się stać jak pisałeś bo ktoś dał syrop dla przemysłu i nie rozcięczył z wodą i stąd takie przypadki bo nikt się nie przyzna że sam zawalił sprawę najlepiej zwalić winę na syrop :czatownik: :czatownik:

Kolego z tego co ja się orientuję to
Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 02 marca 2011, 14:26 - śr 
BoCiAnK pisze:
Kolego z tego co ja się orientuję to
Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ;-)


On pisał o syropie dla przemysłu spozywczego jezeli ktos taki zakupił i nie rozcienczył to dupa mokra

hwafel pisze:
Ty kupujesz go bezpośrednio w Cargillu w Bielanach, tak? Jakiś sklep detaliczny (firmowy) tam mają? Jaka jest minimalna wartość zamówienia?


Oni to chyba nie realizują zamówień mniejszych niz cysterna, mniejszych ilosci chyba nie da rady kupic .


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 02 marca 2011, 18:32 - śr 
KOBER pisze:
BoCiAnK pisze:
Kolego z tego co ja się orientuję to
Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ;-)


On pisał o syropie dla przemysłu spozywczego jezeli ktos taki zakupił i nie rozcienczył to dupa mokra


Wiem
A ja pisałem o jednym z reklamowanych pokarmów a tych się nie rozcieńcza nie dość że są b drogie to jeszcze psińco warte :wnerw: bo zal mi poszkodowanego było


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji