FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 23:36 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Czy ktoś z forumowiczów posiada matki z hodowli p.Tomasza Strzyża z Prochowic ?Bardzo proszę o Wasze opinie na temat tych mateczek.

Tytuł:

Witam.Kupiłem w ubiegłym roku matki inseminowane lini AS,jestem z nich bardzo zadowolony,podczas pierwszego możliwego przeglądu było 8 ramek czerwiu zimuję na jednym korpusie wlkp.Matki zdrowe,pszczoły łagodne tworzące silne rodziny.Obecnie czekam na matki tej samej lini dostawa ok.10 czerwca.za te pieniądze kolego nie zastanawiaj się tylko zamawiaj nie będziesz żałował.Radzę przed zamówieniem przedstawić hodowcy jak przedstawiają się warunki pożytkowe a napewno doradzi jaką linie dobrać posiada kilka.Dodam iż mieszkam w zachodniej wielkopolsce i pożytki za wyjątkiem rzepaku,którego u mnie brakuje a Prochowicami są podobne.pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź.Matki mam zamówione, jednak ze względów pogodowych dostawa się opóźnia.
Opinii chciałem zasięgnąć, gdyż pierwszy raz zamawiam mateczki u tego Pana.

Tytuł:

Ja miałem do zeszłego tygodnia niestety poszły pod buta. W zeszłym sezonie zamówiłem linię CAR "N" inseminowane, niestety u mnie się nie sprawdziły. Miały być b.łagodne a niestety okazały się strasznie wredne, już w zeszłym sezonie były strasznie nerwowe, ale w tym to już tragedia - atakują nim się jeszcze ul otworzy. Odnośnie rozwoju to faktycznie b.intensywny dobre do powiększania pasieki,odnośnie miodności to zbyt nie mogę powiedzieć bo zeszły rok był kiepski ogólnie, a ten również z początku słaby. Niestety również miały problem z przenoszeniem miodku do nadstawki mimo trzymania gniazda dość ciasno. Ogólnie wynik słaby, ale może ja na takie matki trafiłem. W porównaniu z primą które w poprzednim okresie wprowadzałem to CAR "N" jest tragedia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zakupiłem u tego hodowcy car Prima ...ale na dzien dzisiejszy czekam na przesyłkę (14.06 . mam termin ) po sezonie ocenię jak na moim terenie się sprawują . :)

Tytuł:

ja car Prima kupowałem u p. Gębali http://www.pasiekamellifera.com/ i jestem b.zadowolony, natomiast jestem ciekaw jak wypadną te od p. Strzyża :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
rfcomputers pisze:
Ja miałem do zeszłego tygodnia niestety poszły pod buta. W zeszłym sezonie zamówiłem linię CAR "N" inseminowane, niestety u mnie się nie sprawdziły. Miały być b.łagodne a niestety okazały się strasznie wredne, już w zeszłym sezonie były strasznie nerwowe, ale w tym to już tragedia - atakują nim się jeszcze ul otworzy. Odnośnie rozwoju to faktycznie b.intensywny dobre do powiększania pasieki,odnośnie miodności to zbyt nie mogę powiedzieć bo zeszły rok był kiepski ogólnie, a ten również z początku słaby. Niestety również miały problem z przenoszeniem miodku do nadstawki mimo trzymania gniazda dość ciasno. Ogólnie wynik słaby, ale może ja na takie matki trafiłem. W porównaniu z primą które w poprzednim okresie wprowadzałem to CAR "N" jest tragedia.

Miałem od wyżej wymienionego hodowcy matki ubiegłego roku-nieinseminowane:Cr,Pa Argo,N.Unasienione u mnie naturalnie po kilka sztuk każdej linii.
Szkoda tylko że rok do dupy.Zanosiło się na ostra rywalizację z minesotkami.Dlatego na temat wydajności miodowej nie napisze nic.
Łagodne,plenne i zdrowe pszczoły.Bardzo dobra jakość matek-są atrakcyjne dla pszczół.Takie są moje oceny.Dodatkowo najtańsze matki w Polsce.
Pozdrawiam

Tytuł:

Kupilem w zeszlym roku 8-siem insem i jeden odklad z reproduktorka
ze sprawdzonym czerwieniem jak bede wybieral miod w sobote to zrobie maly film
z 8-smiu jest jedna, reprodktorka i corka od rep.
W tym roku rep 4 szt i jednio dniowki 10 szyt od P Gembalowej rep juz czerwia.
Wzialem 7 prim i 7 gem dostalem 1 wiecej.
Mam zamowione u draszyra unasiennione naturalnie mialy przyjsc 1. 06. 10.
ale poczta nieprzyjela przesylki zewzgledu na BOZE CIALO.
Wysle w poniedzialek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja teraz zamówiłem matki od tego hodowcy - 2 szt Prima - fakt przyjdą trochę późno bo 14 lipca ale po włożeniu do odkładów i zasilaniem czerwiem i pszczołami dojdą do wystarczającej siły przed zimą - więc ocena tych matek będzie dopiero możliwa w przyszłym sezonie. :pala:

Tytuł:

Witam
Kolego karlik mysle ze zamówileś te matki u T.Strzyża
Tak jak w tytule umnie na wadze stoi ul z matka od niego
tylko trochę ostre. Dzisiaj umieścilem w mojej prywatnej galeri

pozdrawiam soltys

Tytuł:
Awatar użytkownika

soltys pisze:
Witam
Kolego karlik mysle ze zamówileś te matki u T.Strzyża
Tak jak w tytule umnie na wadze stoi ul z matka od niego
tylko trochę ostre. Dzisiaj umieścilem w mojej prywatnej galeri

pozdrawiam soltys

No tak napisałem że od tego hodowcy tzn od t. Strzyża. Pierwszy raz od niego testuje - fakt ma tanie ale czy za tym idzie jakość - przekonam się raczej w przyszłym sezonie o tym - bo jak bede je miał w połowie lipca to troszkę późno na tegoroczną ocenę.

A możesz podać jakiegoś linka do swojej galerii z chęcią rzuciłbym okiem:)

Pozdro :pijemy:

Tytuł:

Kplego wejdż ugóry w album póżniej galeria użutkowników
znajdż soltys i pierwsze zdiecie ul na wadze 38 tam jest ubiegłoroczna
matka od Strzyża jeszcze miodu nie brałem.Mam zamiar dopiero w środę brac
matka jest cały czas na dolnym korpusie, mysle ze trochę jest.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj przyszły po prawie 3-tygodniowym opóźnieniu matki od p.Strzyża 3 Alsiny i 2 Gemy.
Mateczki są naturalnie unasienione, dziś siedzą już w ulach.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
I jeszcze jedno pytanie czy matka czerwiąca, bo miały być ze sprawdzonym czerwieniem może swobodnie latać? Pytam bo przy podkładaniu jednej do izolatora zerwała się i odleciała, jednak po jakichś 2-3 minutach wróciła dokładnie w to miejsce w którym ją podkładałem i usiadła na klateczce. :lol:
pozdrawiam mardrak

Tytuł:
Awatar użytkownika

mardrak,
tak - jak sie troszkę przegłodziła to może latać
- w końcu taka matka leci z rojem jak nie dopilnujesz - [scroll]unasieniona ze sprawdzonym czerwieniem :haha:[/scroll]

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zbyszku co to za pszczołu ci się wyroiły?? Nie wiem czy dobrze widzę ale są chyba żółte może nie dowidzę :bosie: :bosie: :bosie: :bosie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

d@niel_25,
Dobrze widzisz Danielu to minesoty :mrgreen:
były w potężnej sile juz gdy kwitły brzoskwinie :pl: ,
a ta niewielka część rodziny wychowującej dała dyla na rojowabik po kilku dniach jak matke zakratowałem w tylnej części ula
- ale zaraz wracały bo matka z nimi niestety nie mogła polecieć :idea:
od tego momentu po zerwaniu mnateczników ratunkowych juz było bez niespodzienek
bo czerwiła tylko za kratą i szczelnym zatworem ,aby reszta rodziny czuła bezmateczność i dobrze larwy przyjmowała :pl:

Pozdrawiam Szczupak
:mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gema od p.T.Strzyża
Obrazek

Wszystkie matki zakupione u pana Tomasza bardzo dobrze czerwią ,pszczoły są łagodne i ładnie się rozwijają.Z pierwszych moich obserwacji widzę że Gemy i N dobrze trzymają się plastra. Alsiny bardziej ruchliwe.Wszystkie zbierają duże ilości pyłku.Co do miodności , nie mogę ich na razie ocenić ale zobaczę jak będzie po wrzosie i nawłoci.

Tytuł:

mardrak pisze:

Wszystkie matki zakupione u pana Tomasza bardzo dobrze czerwią ,......Co do miodności , nie mogę ich na razie ocenić ale zobaczę jak będzie po wrzosie i nawłoci.

Czy mógłbyś napisać jak było z tą miodnością i jak przezimowały?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rob pisze:
Czy mógłbyś napisać jak było z tą miodnością i jak przezimowały?

U mnie jeszcze tęga zima także na wnioski o zimowli jeszcze za wcześnie. Jednakże pszczółki jak do tej pory nie pospadały bo pod górnym ociepleniem ciepło. Co do miodności to jesień przynajmniej u mnie też była licha i to co przyniosły zostawiłem w ulach. Ogólnie mogę powiedzieć że odkłady z tymi matkami ładnie się rozwinęły, do zimy poszły na 6-7 ramkach warsz-posz , pszczoły łagodne, a na wiosnę pierwszy test na rzepaku jak pogoda dopisze.

Tytuł:

Dzięki za informacje, daj znać jak wyszły z zimowli, mieszkam dość blisko Pana Strzyża i poważnie zastanawiam się nad zakupem matek z jego hodowli, między innymi dlatego, że mógłbym odbierać osobiście, a nie męczyć długą drogą w paczce, dlatego wdzięczny jestem za każdą opinię i informację.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam , ja mam też od tego hodowcy matki Alsin i Nieskę ,przezimowały bardzo dobrze szły do zimowli na dwóch korpusach dwa razy 7 ramek rozwój jest dynamiczny , dzisiaj zrobiłem przegląd u Nieski zaczerwionych ramek w górnym korpusie 6 i w dolnym 5 dużo już wygryzionej pszczoły trochę nerwowe ,Alsinki mają o jedną ramkę więcej czerwiu ale dały mi popalić dobrze że nie puchnę zaliczyłem ze trzydzieści żądeł musiałem przerwać i iść po kapelusz istne diabły :tasak: A Matki były naturalnie unasienione u hodowcy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Zenon-Marzyciel :śmieję się z ciebie:
Co na 1 kwietnia ma w ulach po 12 ramek czerwiu i to pewnie "od dechy do dechy" :leży_uśmiech:

Zenon pisze:
dzisiaj zrobiłem przegląd u Nieski zaczerwionych ramek w górnym korpusie 6 i w dolnym 5 dużo już wygryzionej pszczoły trochę nerwowe ,Alsinki mają o jedną ramkę więcej czerwiu

Tytuł:
Kolejnemu koledze fantazja się zbytnio rozwinęła.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Widziałem takie "matki", które czerwią na prawie wszystkich ramkach, kółeczka wielkości pokrywki do małego lub dużego słoiczka. Jak to zebrać do kupy to jest 1-2 ramki czerwiu.
Parę lat temu pomagałem koledze w odnajdywaniu kilkudziesięciu takich egzemplarzy... Ksiądz nam nie chciał za bardzo dać rozgrzeszenia :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tu taka brać pszczelarska, ze można sie kompleksów nabawić. Na szczęście wy wirujecie miód, a u mnie jest kranik w ulu i od razu leje w słoiki. :leży_uśmiech:

Tytuł:
Na 1 kwietnia jak jest czerw na 5 ramkach wlkp to jest dobrze , 20 kwietnia jak jest na 8-9 ,a czasami na 10 to jest takze dobrze taka rodzina przy sprzyjajacej pogodzie koncem kwietnia do konca maja przyniesie sporo miodu. W maju mozna spodziewac sie juz elips czerwiu praktycznie od deski do deski przy zalozonych nadstawkach i przy coraz to bardziej wzrastajacej sile rodziny .
Natomiast co do matek od Pana Tomasza matek nie mam ,natomiast z tych co posiadam na wiosne najbardziej dynamiczny rozwoj maja troiski po nich alsiny , backwasty są słabe , krainka bije na łeb w częstotliwosci lotów to widac juz na wylotku . W tym roku sprawdze jeszcze ponownie ct-46 ,a z tych nie sprawdzonych alpejke i germanke od Polbarta zamowi sie kilka sztuk slowenek i na tym moje poszukiwania matek sie zakonczą , bede tylko bazowal na tych liniach co podałem .

Tytuł:
polbart pisze:
Widziałem takie "matki", które czerwią na prawie wszystkich ramkach, kółeczka wielkości pokrywki do małego lub dużego słoiczka. Jak to zebrać do kupy to jest 1-2 ramki czerwiu.

A to tak zgodzę się z Tobą w 100%. ;-)

arturrex pisze:
a u mnie jest kranik w ulu i od razu leje w słoiki.

Zdaje się że 1 kwietnia już minął chyba że żyjesz jeszcze tym dniem. :uśmiech:

Tytuł:

jacek zz nie pisałem że zaczerwione ramki od dechy do dechy i nie fantazjuję na tych ramkach jest jeszcze sporo pokarmu w koło czerwiu , Matki czerwiły tam gdzie znalazły miejsce a nie zależało mi na tym żeby się chwalić jakie to niby dobre mam Matki mam tylko chciałem opisać jakie one są agresywne , a każdy hodowca pisze że Matki łagodne miodne i dobrze zimują , a z fantazji to ja dawno wyrosłem i takie rzeczy mnie nie bawią

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Zenon,
czyli masz sytuacje jak opisał polbart, ?

polbart pisze:

Tytuł:

KOBER pisze:
Na 1 kwietnia jak jest czerw na 5 ramkach wlkp to jest dobrze , 20 kwietnia jak jest na 8-9 ,a czasami na 10 to jest takze dobrze taka rodzina przy sprzyjajacej pogodzie koncem kwietnia do konca maja przyniesie sporo miodu. W maju mozna spodziewac sie juz elips czerwiu praktycznie od deski do deski przy zalozonych nadstawkach i przy coraz to bardziej wzrastajacej sile rodziny .
Natomiast co do matek od Pana Tomasza matek nie mam ,natomiast z tych co posiadam na wiosne najbardziej dynamiczny rozwoj maja troiski po nich alsiny , backwasty są słabe , krainka bije na łeb w częstotliwosci lotów to widac juz na wylotku . W tym roku sprawdze jeszcze ponownie ct-46 ,a z tych nie sprawdzonych alpejke i germanke od Polbarta zamowi sie kilka sztuk slowenek i na tym moje poszukiwania matek sie zakonczą , bede tylko bazowal na tych liniach co podałem .

Gdybyś przestał poszukiwać i nikomu o tym nie mówił, to byś przestał.
To to samo gdy alkoholik, kiedy obiecuje, że jeszcze do Dnia Dziecka, a potem
przestaje . :leży_uśmiech:
Zawsze znajdą się uprzejmi, żeby się nie wywiązał z obietnicy.
Ja Ci też pomogę. :D Nie zakończysz na Słowence :leży_uśmiech:
Nie będziesz musiał szukać. Ja stawiam. :soczek:

Tytuł:
Kolego Polbart na ten rok zamówilem germanke , ct-46 i mialem zamowic dobrą wszystkie sztucznie unasienione reproduktorki , germanki nie odmawiam bo dostalem na świeta kartke z zyczeniami :oczko: Te 2 pozostale moge odmowic tylko daj cynk gdzie , ktore matki i czy z daleka trzeba zamawiac.

Tytuł:

Zenon pisze:
jacek zz nie pisałem że zaczerwione ramki od dechy do dechy i nie fantazjuję na tych ramkach jest jeszcze sporo pokarmu w koło czerwiu , Matki czerwiły tam gdzie znalazły miejsce a nie zależało mi na tym żeby się chwalić jakie to niby dobre mam Matki mam tylko chciałem opisać jakie one są agresywne , a każdy hodowca pisze że Matki łagodne miodne i dobrze zimują , a z fantazji to ja dawno wyrosłem i takie rzeczy mnie nie bawią

To miały w ciekawy sposób poukładany w dwóch korpusach ten pokarm. :oczko:
Dobra matka czerwi za koleją, ramka po ramce. Jeżeli jest silna rodzina to matka zawali jajami prawie po belkach każdą. Jeżeli słabsza to przesuwa sie zaczerwiając np. po połowie, jedną ramkę za drugą a nie lata jak na sraczkę po wszystkich i paprze.
Nie obrażaj się ale większość agresywnych wyrodzonych modeli tak ma. :rolf:

Tytuł:

KOBER pisze:
Kolego Polbart na ten rok zamówilem germanke , ct-46 i mialem zamowic dobrą wszystkie sztucznie unasienione reproduktorki , germanki nie odmawiam bo dostalem na świeta kartke z zyczeniami :oczko: Te 2 pozostale moge odmowic tylko daj cynk gdzie , ktore matki i czy z daleka trzeba zamawiac.

Dostaniesz niespodzianki razem ze Słowenkami :oczko:

Tytuł:

jacek zz nie tak dosłownie jak napisał polbard ale myśle że jest więcej

Tytuł:

polbard ja gniazda im na zimę nie układałem powyciągałem tylko jasne i bardzo ciemne plastry i podkarmianie a Matka zeszłoroczna z opalitką jak by była bez opalitki to mógłbym podejrzewać cichą wymianę i to mogło by świadczyć o jej agresywności z gadzam się z tym że dobra Matka tak zaczerwi cały korpus , a tą matkę zakwalifikowałem do wymiany :tasak:

Tytuł:

Zenon pisze:
jacek zz nie tak dosłownie jak napisał polbard ale myśle że jest więcej

Pisałem o pszczołach u innego pszczelarza.
Takie matki nadają się do wymiany. :sad:

Tytuł:

Zenon pisze:
polbard ja gniazda im na zimę nie układałem powyciągałem tylko jasne i bardzo ciemne plastry i podkarmianie a Matka zeszłoroczna z opalitką jak by była bez opalitki to mógłbym podejrzewać cichą wymianę i to mogło by świadczyć o jej agresywności z gadzam się z tym że dobra Matka tak zaczerwi cały korpus , a tą matkę zakwalifikowałem do wymiany :tasak:

Bardzo dobrze :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
jakie matki wybrać najlepsze dla amatora dyspunującego kilkoma rodzinami
główny priorytet to przetrwanie pszczół i ich odporność

Baza pożytkowa dość bogata zróżnicowana. Nie wymagam dużej miododajności, interesuje mnie duża przeżywalność i szybki rozwój rodzin
Co polecicie ? tak w skrócie hasłowo,

Tytuł:

linie Uniwersal s 500 :oczko:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

vitara pisze:
Co polecicie ? tak w skrócie hasłowo,

mik pisze:
linie Uniwersal s 500 :oczko:

Polecam w/w linię z zakupem Ula Uniwersal , bo tylko w takich doskonale się rozwija.
A tak na serio?
Spróbuj nabyć Minesotę od Szczupaka - oprócz dwóch cech wymienionych przez ciebie , posiada jeszcze trzecią - miodność - osobiście sprawdziłem .
paraglider.

Tytuł:

Przepraszam to był wygłup , Ale tak myśle, poczytaj o hodowcach matek jakie opinie są o ich matkach .Wtedy telef w dłoń i opisz hodowcy jaką masz baze pok czy będziesz wendrować czy stacjonarna pasieka będzie , napewno udzieli ci wyczerpującej odpowiedzi . Ale proponuje wziąść z trzy linie do porównania , i tyle . Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale co Wam powiem to Wam powiem matki od pana Tomka Strzyża są piekne
czyli dorodne i wypieszczone :całusy:

miałem okazje troszke pooglądać jego pracownie i część pasieki,
która znajduje się koło jego domu - cieplarki i sprzet który w nich był , oraz matki - jak laleczki , oraz poznac go osobiscie.
Superancki kontaktowy i zyczliwy gość z zasadami .
Powiedział mi ze nieodwarzył by sie na trzymanie zółtej pszczoły (minesotki )w swoich pasiekach ze wzgledów własnie chodowlanych , ma w nich krainki różne linie - z tego i innych wypowiedzi wnioskuje że troszczy sie oto co ma , zeby było to dobre genetycznie i jakościowo :pl:

ADMINI - troszke smieci w tym temacie sie nazbierało trza zrobic porządek
- lepiej poczytać cos o matkach od Tomka Strzyża
- jak sie CZUBIĆ :pojedynek:

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:

proszę o opinie jakiej jakości są matki od p. Strzyża

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
kolego charakterystyki tych matek Strzyż podaje na swej stronie, natomiast o ich jakości napisał Szczupak, a nasz Szczupak pewne pojęcie o matkach ma :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
witam kolegów mam do was pytanie odnośnie matek od pana tomasza szczególnie inseminowanych czerwiących , jakie są proszę o jakieś opinie

pozdrawiam Damian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]