FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 lipca 2025, 14:35 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 
Autor Wiadomość
Mam Pytanie Kto słuchał radia Katowice w dniu 4 ,04, 2011 o godz ok 14
Była rozmowa na temat dopłat do pszczelarstwa w Polsce
Na wniosek Uni Europejskiej
Polski rząd przy współpracy reprezentantów pszczelarstwa do końca 2012 ma opracować system dopłat bezpośrednich do rodzin pszczelich system ma podobno objąć dwa rodzaje dopłat
1 ) pszczelarzy mających do 100 rodzin i powyżej 100 rodzin wysokości dopłaty nie chcę podawać gdyż ja tego nie słuchałem osobiście ale było by Rewelacyjnie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Audycji w radiu nie słyszałem ale w Sielinku 2 kwietnia też o tym (dopłatach bezpośrednich) była mowa więc może pojawiło się światełko w bardzo ciemnym tunelu :zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
W RMF Fm dwa dni z rzędu słyszałem o tym że miód bedzie drogi po pszczoły giną.Kilogram miodu ma kosztować ponad 30zł :śmieję się z ciebie: Oczywiscie przytoczyli wypowiedz Sabata który twierdzi ze rodzin w tym roku bedzie więcej niż w zeszłym a miodu bedzie dostatek.Ku...wa jasnowidz czy co :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
właśnie w tej chwili na jedynce jest audycja o pszczołach w radiu oczywiście

Tytuł:
SKapiko pisze:
właśnie w tej chwili na jedynce jest audycja o pszczołach w radiu oczywiście

na którym ;-) i o czym mówią ??? to streść ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
o ginięciu pszczół mówił z Olsztyna Lipiński ( nic konkretnego ) teraz Kasztelewicz o miodzie

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Tu idzie odsłuchać relacji rozmowy z Tadeuszem Sabatem http://www.polskieradio.pl/7/670/Artyku ... szczelarzy

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
mendalinho pisze:
W RMF Fm dwa dni z rzędu słyszałem o tym że miód bedzie drogi po pszczoły giną.Kilogram miodu ma kosztować ponad 30zł :śmieję się z ciebie: Oczywiscie przytoczyli wypowiedz Sabata który twierdzi ze rodzin w tym roku bedzie więcej niż w zeszłym a miodu bedzie dostatek.Ku...wa jasnowidz czy co :leży_uśmiech:

Ubyło pszczół, przybyło pszczół. Dzień po dniu były dwie sprzeczne informacje. Mamy demokrację. :oczko:
Media robią konsumentom miodu wodę z mózgu, a to nie wróży nic dobrego.

Pierwsza informacja, pomimo że podbija w domyśle cenę miodu mówi także o chorych pszczołach, a to nie za bardzo smacznie kojarzy się przeciętnemu zjadaczowi miodu.
Druga jest poniekąd lepsza, bo pszczoły przezimowały tak dobrze jak nigdy w ostatnich latach czyli są zdrowe więc miód powinien być tańszy. Dla pszczelarzy znów niedobrze.
Ile bedzie kosztował, zobaczymy.
W każdym razie tworzy to mroczną i podejrzliwą atmosferę wśród konsumentów miodu.
Jest źle.

Tytuł:
Leszek A na temat dopłat i zmian dotacji Nic Nie wiesz :oczko:
Takie brednie o doskonałej zimowli zimowym wzroście rodzin :rolf: ,czy spodziewanych zbiorach miodu cenach raz większych a raz mniejszych to tylko nawiedzeni mogą spekulować rzeczywistość sama zweryfikuje stan i ilość zebranego miodu poczekajmy te 4 miesiące
Ale dopłaty są ciekawym tematem :uśmiech:

Tytuł:

Rózne wersje są, a jakie będą i czy będą, to zobaczymy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Wczoraj Portugalia, jutro nie daj Boże Hiszpania się przekręci. Jak tak dalej pójdzie o dopłatach można zapomnieć. Unijna kasa się kończy dla rolników. Coraz więcej polityków i szarych ludzi głośniej mówi o konieczności likwidacji dopłat dla rolników.

Pożyjemy zobaczymy

pozdro

Tytuł:

Tak miało być i tak bedzie.
Ciekawe co zrobią ci, którzy podparli sie dużymi kredytami by dostać pomoc unijną jak znikną dopłaty :?:

Tytuł:

polbart,
Jak to co sznurek i do lasu! Albo licytacja przez bank całego majątku.

Tytuł:
wczoraj w radiu zet słyszałem wypowiedż Pana Sabata który twierdzi że w Polsce przezimowało 95 procent rodzin i miodu będzie pod dostatkiem.
W związku z tym mam dwa pytania:
Skąd ten Pan wie ile procent rodzin przezimowało ? Ponieważ ja wiem że nie wie ...czyli po prostu kłamie.
drugie pytanie:
Skąd ten Pan wie ile będzie miodu?
Ponieważ ja wiem że On tego nie wie ..znaczy że ponownie kłamie...
Ogólną zasadą przyjętą w handlu i we wszystkiego rodzaju korporacjach i cechach rzemieślniczych jest zasada zachowania pewnych danych w tajemnicy aby ujawnienie ich nie wpływało na rentowność danej organizacji...
Stwierdzenie Pana Sabata (takie wróżenie z fusów) że w Polsce będzie duża ilość miodu uderza bezpośrednio w przyszłą cenę miodu którą osiągną pszczelarze za miód...
czyli działanie tego Pana jest ewidentnie działąniem na szkodę nas wszystkich...chyba że......

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Bolkonski pisze:
wczoraj w radiu zet słyszałem wypowiedż Pana Sabata który twierdzi że w Polsce przezimowało 95 procent rodzin i miodu będzie pod dostatkiem.
Skąd ten Pan wie ile procent rodzin przezimowało ? Ponieważ ja wiem że nie wie ...czyli po prostu kłamie.
drugie pytanie:
Skąd ten Pan wie ile będzie miodu?
Ponieważ ja wiem że On tego nie wie ..znaczy że ponownie kłamie...
Ogólną zasadą przyjętą w handlu i we wszystkiego rodzaju korporacjach i cechach rzemieślniczych jest zasada zachowania pewnych danych w tajemnicy aby ujawnienie ich nie wpływało na rentowność danej organizacji...
Stwierdzenie Pana Sabata (takie wróżenie z fusów) że w Polsce będzie duża ilość miodu uderza bezpośrednio w przyszłą cenę miodu którą osiągną pszczelarze za miód...
czyli działanie tego Pana jest ewidentnie działąniem na szkodę nas wszystkich...chyba że......

Stary, moze zacznij słuchać RADIO MARYJA,Ono cię uspokoi i da inne światło na Świat .
To wszystko to polityka . Jak chcesz to wierzysz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WBC i National
Żołnierze p.Sabata inwigilują pasieki dlatego chyba mają lepsze rozeznanie od samych pszczelarzy ile im tam przezimowało :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
I jak tu chłopie mam się zapisać do PZP jak macie takiego prezesa.

Tytuł:

Staś pisze:
I jak tu chłopie mam się zapisać do PZP jak macie takiego prezesa.
Nasz prezes to człek nieomylny prawdomówny jasnowidzący prowadzący organizacje do rozkwitu i poważania na światowych salonach.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Może wzrost wynikł z deklarowanej przez pszczelarzy liczby rodzin by skorzystać z dopłaty choćby do sprzętu.Nie każdy ma wymaganą ilość.

Tytuł:

Jak zniosą dopłaty na co się wogóle nie zanosi to dopiero odczujemy to na swojej skórze za raczej kieszeni, gdyż rolnikowi nie będzie się opłacało siać więc albo wyższe ceny za plony ( patrz później wyższe ceny za produkty żywnościowe) albo import totalny ale wtedy i tak cena skoczy do góry.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
Nie zniosą dopłat dla rolnictwa, USA dotują swoje rolnictwo, Chiny wiadomo co :D Jeśli znieśli by dopłaty to aby uchronić rynek UE należało by ustalić zaporowe cła a to nie przeszło by bez ostrego sprzeciwu USA I Chin i sankcji odwetowych z ich strony.
Więc to nie realne.

Tytuł:

Nie tak dawno temu, w latach 80-tych ub. wieku, na Słowacji, były nad drogami duże transparenty z blachy.
[shadow=white]
Z SOVETSKIM SVAZEM PO VSE ĆASY[/shadow]

A czas, jak to czas. Biegnie coraz szybciej. :zeby:

Przepraszam w Czechosłowacji :leży_uśmiech:

Tytuł:

Pany lepiej poleść na pasieke do pszczółek , i tam sprawdzać swoje umiejętności negocjacyjne .Bo jsk czytam to to my baiwmy się w spekulacje trzeba założyć różowe okulary i patrzeć w niebo i będzie wszystko ok :leży_uśmiech:

Tytuł:

Szum medialny wokół pszczół trwa.

Po dzisiejszej audycji o 6,30 w radiu eska, której osobiście nie słyszałem, otrzymałem telefoniczne zapytanie z jednej z hurtowni- sklepu.
Postaram się w miarę dokładnie powtórzyć.

" Klienci pytają, czy to prawda, że pszczoły są bardzo chore i zdychają, a miód zawiera zarazki i ludzie mogą zacząć chorować?"

Nic dodać, nic ująć.

Myślę, że w większości innych spraw poruszanych w mediach jest tak samo, a ludzie mają robioną wodę z mózgu.

Tytuł:
polbart pisze:
Myślę, że w większości innych spraw poruszanych w mediach jest tak samo, a ludzie mają robioną wodę z mózgu.

Tu masz rację bo jak się słyszy że
Bolkonski pisze:
Skąd ten Pan wie ile procent rodzin przezimowało ? Ponieważ ja wiem że nie wie
.

A to jest prawda że nie wie gdyż poznikało w niektórych regionach nawet 50% a w drastycznych przypadkach całe pasieki
I do dziś nikt tego jeszcze nie obliczył gdyż pszczelarze nie chętnie o tym mówią
to słysząc z radia zaś taką wiadomość
mendalinho pisze:
W RMF Fm dwa dni z rzędu słyszałem o tym że miód bedzie drogi po pszczoły giną.Kilogram miodu ma kosztować ponad 30zł

Konsument zastanawia się nad środkiem prawdy
A to jest Tylko czysta zagrywka polityczno handlowa rynku Jeden autor wypowiedzi drugiemu podbija nogi

Tytuł:

:oczko: Słusznie prawisz.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ale jak tą plotkie zatrzymać ze miodu bendzie podostatkiem i wszystkie przezimowały rodziny pszczele. I to publicznie mówi prezes. On chyba tylko dba o swoje interesy a nie o polskie pszczelarstwo. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
miły_marian pisze:
Ale jak tą plotkie zatrzymać ze miodu bendzie podostatkiem i wszystkie przezimowały rodziny pszczele. I to publicznie mówi prezes. On chyba tylko dba o swoje interesy a nie o polskie pszczelarstwo. Pozdrawiam miły_marian

Zaraz zaraz przecież to sama prawda, miód będzie jak nie polski to chiński ale w Polsce, a to co padło przez zimę zapcha się odkładami refundowanymi i jest bosko.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
A może sam prezes sprowadza miód z Chrl? i dlateo mówi że miodu nie będzie brakować, a może cyganka prawde mu powiedziała?

albo w sumie nie wypowiadam się na ten temat bo to nie mój prezes

Tytuł:

Witamina pisze:
Jeśli znieśli by dopłaty to aby uchronić rynek UE należało by ustalić zaporowe cła a to nie przeszło by bez ostrego sprzeciwu USA I Chin

W przypadku miodu (a i pewnie innych produktów) cła nie muszą być potrzebne - wystarczy dobrze zbadać jakość tego badziewia i konsekwentnie nie dopuszczać na rynek w przypadku nieprawidłowości (na bank by się jakiś chloramfenikol znalazł) oraz nałożyć obowiązek umieszczania na etykietach informacji skąd jest miód. Dokładnej, a nie jakieś: "spoza Unii". Nie podają tego bo byłby obciach: albo byłby z tropików albo nie wiedzieliby wogóle skąd i odebraliby im certyfikaty HACCP.

Inny sposób to nagłośnienie wyników badań tego co jest na rynku wykonanych przez niezależne laboratoria, ale prywatne inicjatywy to by po sądach włóczyli; to by musiał być jakiś NIK albo SANEPID.

Tylko czy komuś się będzie chciało...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bolkonski pisze:

Jeżeli Sabat twierdzi, że przezimowało 95% pszczół, to albo ja żyje w tak zacofanym miejscu, że nikt nie potrafi zimować pszczół, albo już nie wiem. Mi przezimowało 100%, ale rozmawiając z okolicznymi pszczelarzami to straszna kaszana. Potracili po 60-70% pasiek. Zdecydowana większość z nich to amatorzy, no ale większość pszczelarzy to amatorzy. Także nie wiem kto tu mnie oszukuje. Czy Sabat czy pszczelarze:). Swoją drogą to między innymi dzięki Ambrozji już kolejny sezon pod rząd nie miałem żadnych strat zimowych. A pamiętam swój drugi sezon 2005 w którym przez własną "wiedzę" straciłem 50% pszczół. Dlaczego g ł u p o t ę zmienia mi na wiedzę. Nie mogę się sam już nawet obrazić na forum :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

W ubiegłą sobote o godz.19 w wiadomościach telewizji Czeskiej CT 24 był obszerny materiał o pladze kradzieży pszczół ustawionych na rzepaku,oraz pawilonach, materiał z bogatą dokumentacją .
Problem jest poważny na Sląsku i Północnych Morawach,np.Kolomemu [jeden z większych pszczelarzy Czeskich] okolice Bruntala wykradają całe pawilonu po kilkanaście uli.
Sugestia końcowa była następująca: są podejżenia i dowody że te rodziny trafiają do naszych sąsiadów,tzn.raczej nie na Słowacje czy do Niemiec [ za daleko] ale do Polski.

Co prawda temat luzno związany z radiem ale nie chciałem zakładać nowego.

Tytuł:
Przez Bruntal jechałem w piątek ale rzepaków to tam nie widziałem ani poletka za to mniszka to od groma

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rzepak to pewnie w pasie od Ostravy po Opave.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]