FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 07:05 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Od pewnego czasu zastanawiam się ile lat ma matka pszczela w jednym z moich uli.

Przedstawię sytuację:
Kolega prosił mnie abym złapał sobie jego rójkę było to na początku maja 2010 r. (myślę, że była to pierwsza rójka z ula macieżaka). Czyli co najmniej matka była z 2009 roku (marzec kwiecień pszczoły się nie roją).
Ja miałem tą matkę od maja 2010 do maja 2011 roku w jednym ulu. Z tego ula pszczoły się mi wyroiły w połowie maja. Rójkę złapałem i osadziłem w ulu.

I tutaj jest moje pytanie. Czy ciągle mówimy o tej samej starej matce, która jest co najmniej z 2009 roku????

Tytuł:
Są bodajze 4 hipotezy i kazda moze być prawidłowa w tym wypadku ,ale mi sie nie chce tłumaczyć .
Po za tym nie jestesmy jasnowidzami znakuj sobie matki , opisz na ulu i sprawdzaj czy to ta sama :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Ted07, rozwalasz mnie coraz lepszymi pytaniami :leży_uśmiech:
Czytanie książek nie szkodzi :papa:
Jeśli jej nie znakowałeś to skąd wiesz, że to ta sama? Może np. pszczoły zrobiły cichą wymianę, no ale pewnie na to wpadłeś
Ps. podałem jedną z hipotez Kobra

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
To widzisz jakie masz do niczego pzczoły, co roku się roją tak się kończy bazowanie na rójkach i brak wymiany matek. Zamiast mieć miód to masz roje. A jak matek nie znakujesz to nigdy się nie dowiesz się dokładnie co to za matka, ale w sumie po co Ci to wiedzieć jak i tak jest do wymiany, bo ja bym takiej matki nie trzymał.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ted07 pisze:
Czy ciągle mówimy o tej samej starej matce, która jest co najmniej z 2009 roku

weź się chłopie szarpnij i kup NORMALNĄ matkę, majątku nie kosztuje taki biznes a oszczędzisz sobie uganiania się po drzewach za rojami, no i wykaż odrobinę zainteresowania pasieką bo pszczoły same sie nie roją w większości przypadków wina leży po stronie opiekuna...

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Zamówiłem już 2 matki unasiennione, będą do odbioru pod koniec czerwca.

1. Co jaki czas wymieniacie matki?
2. Jak ją zakupię i podmienię w czerwcu 2011 to wymianie podlegać powinna w czerwcu 2013 czy 2014? :oczko:

Tytuł:
Ted07 pisze:
Zamówiłem już 2 matki unasiennione, będą do odbioru pod koniec czerwca.

1. Co jaki czas wymieniacie matki?
2. Jak ją zakupię i podmienię w czerwcu 2011 to wymianie podlegać powinna w czerwcu 2013 czy 2014? :oczko:

To zalezy jak ci sie bedzie sprawować :oczko: w ogóle nie bierzesz pod uwage tego ,ze moze zimy ci nie przetrwać .

Tytuł:
KOBER pisze:
Są bodajze 4 hipotezy i kazda moze być prawidłowa w tym wypadku ,ale mi sie nie chce tłumaczyć .
Po za tym nie jestesmy jasnowidzami znakuj sobie matki , opisz na ulu i sprawdzaj czy to ta sama :oczko:

He he
Mam rodzinę w której matka ma :leży_uśmiech: nie mam pojęcia może 6 może i 10 a może i rok Uwierzcie Nie wiem widzę ją raz do roku jak robię odkład z tego ula
z moich zapisków wynika że jest to Sklenarka z 2001 roku lecz w 2001 roku miała znaczek
Nigdy się nie roiły więc następczynie pochodzą z Cichej wymiany a co ile się wymieniają to też nie wiem z 4 lata temu odnotowałem ze są 2 mateczniki
są miodne ,łagodne dobrze zimują itp zaznaczę ją tego roku zobaczę ile będzie znaczek nosić jeszcze :rolf:

Tytuł:

10 letnia matka :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: Dobreeeee :thank: Ale zlitujcie się już nad nim :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]