FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 czerwca 2025, 17:58 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Posiadam je już drugi sezon. Wszystkie unasieniły się z pszczołami tubylczymi - czyli Niemkami , bo tylko takie są na tym terenie. Do zimowli poszły w połączeniu z odkładami , tworząc bardzo silne rodziny .Na zimę otrzymały po 12 kg cukru + to co same przyniosły z póżnych pożytków.Zimowały na 2 pełnych kondygnacjach Wlkp , osiatkowanych , otwartych dennicach , bez ocieplenia górnego. Po zimie osyp minimalny , małe zużycie pokarmu .Matki nie podjęły czerwienia do momentu wymiany dennic na ocieplone , co nastąpiło tuż przed oblotem. Po wymianie dennic i ścieśnieniu gniazd do 1 kondygnacji , wszystkie ramki obsiadane były na czarno a matki podjęły intensywne czerwienie. Od momentu kwitnienia wierzby kruchej i klonów zwyczajnych /około 10 kwietnia/, musiały otrzymać półnadstawkę miodową , ponieważ zaczęły zalewać gniazdo nakropem . Dzięki sprzyjającej pogodzie i dużej ilości zazimowanej pszczoły lotnej , bardzo szybko zapełniły miodem nadstawki . Otrzymały drugą , w połowie z woszczyną i węzą. Węza została bardzo szybko odbudowana i zalana nakropem - częściowo już z mniszka . Cały czas miałem wrażenie , że ich rozwój nie odbiega od pozostałych Buckfastów . Jednak przed ochłodzeniem sprawdziłem stan miodni i okazało się , że u Minesot obie półnadstawki są już prawie zasklepione a w nich masę młodych pszczół . W pozostałych , druga półnadstawka jeszcze nie pełna. Mimo zapowiadanego ochłodzenia nie zastanawiałem się ani chwili i dodałem trzecią , tym razem z samą węzą , postawioną na razie na górę . Podczas ochłodzenia temperatura spadała do 10 - 14*C , Minesoty były aktywne i latały na kwitnące kasztany - być może dlatego , że przy suchej i słonecznej pogodzie , która u mnie utrzymuje się do dzisiejszego dnia , kasztany nektarowały. Oglądałem dzisiaj pogodę . Jak zobaczyłem kataklizm jaki spotkał niektóre rejony Polski , nie chciałem wierzyć , że mieszkam w tym samym kraju - przecież na moją miejscowość od dłuższego czasu nie spadła ani kropla deszczu . Dzisiaj miał być u mnie front z opadami a tym czasem mimo chłodu /+10*C/ na niebie ani chmurki . Byłem już w pasiece i zaglądałem u Minesot przez folię - tam się już zaczęła odbudowa plastrów . W piąte3k przestawię kondygnację z węzą na kratę , by Minesotki nie miały "głupich myśli" .
Reasumując : Minesota niby się nie różni od pozostałych Buckfastów , a jednak jest o jedną półnadstawkę miodu do przodu.
Pozdrawiam i zapraszam do podzielenia sie swoimi uwagami o rozwoju posiadanych Minesot.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
paraglider pisze:
Posiadam je już drugi sezon. Wszystkie unasieniły się z pszczołami tubylczymi - czyli Niemkami , bo tylko takie są na tym terenie. Do zimowli poszły w połączeniu z odkładami , tworząc bardzo silne rodziny .Na zimę otrzymały po 12 kg cukru + to co same przyniosły z póżnych pożytków.Zimowały na 2 pełnych kondygnacjach Wlkp , osiatkowanych , otwartych dennicach , bez ocieplenia górnego. Po zimie osyp minimalny , małe zużycie pokarmu .Matki nie podjęły czerwienia do momentu wymiany dennic na ocieplone , co nastąpiło tuż przed oblotem. Po wymianie dennic i ścieśnieniu gniazd do 1 kondygnacji , wszystkie ramki obsiadane były na czarno a matki podjęły intensywne czerwienie. Od momentu kwitnienia wierzby kruchej i klonów zwyczajnych /około 10 kwietnia/, musiały otrzymać półnadstawkę miodową , ponieważ zaczęły zalewać gniazdo nakropem . Dzięki sprzyjającej pogodzie i dużej ilości zazimowanej pszczoły lotnej , bardzo szybko zapełniły miodem nadstawki . Otrzymały drugą , w połowie z woszczyną i węzą. Węza została bardzo szybko odbudowana i zalana nakropem - częściowo już z mniszka . Cały czas miałem wrażenie , że ich rozwój nie odbiega od pozostałych Buckfastów . Jednak przed ochłodzeniem sprawdziłem stan miodni i okazało się , że u Minesot obie półnadstawki są już prawie zasklepione a w nich masę młodych pszczół . W pozostałych , druga półnadstawka jeszcze nie pełna. Mimo zapowiadanego ochłodzenia nie zastanawiałem się ani chwili i dodałem trzecią , tym razem z samą węzą , postawioną na razie na górę

praglider :brawo: :brawo: :brawo:

wielki szacunek dla kolegi za tak prowadzoną gospodarkę tekst wydrukuje i
będę starał się aby u mnie też takwyglądało pozdrawiam i lecę do pracy

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
6Cichy pisze:
praglider :brawo: :brawo: :brawo:

wielki szacunek dla kolegi za tak prowadzoną gospodarkę tekst wydrukuje i
będę starał się aby u mnie też tak wyglądało pozdrawiam i lecę do pracy

Tylko nie zapomnij że mieszkasz 700 ileś kilom. od niego , u Pana Janusz można powiedzieć
"Izrael " a reszta pszczelarzy :wnerw: i prosi o troszkę ciepła .
Sam korzystam z porad tych co wiedzą i chcą się podzielić " są super" ale samo ustawienie pasieki na wygwizdowie czy w parnym wąwozie to jest różnica ,wiem bo sprawdzałem :oczko: .Sorry zagalopowałem się nie w temacie ale chciałem przestrzec "młodych " przed systemem 'kopiuj i wklej"
P.S. szkoda że moje minesotki odeszły do krainy wiecznych pożytków :kapelan:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też mam te minesoty na początku sierpnia dostałem je na 10 ramkach wielkopolskich zimowałem na 2 razy 7 ramek ostrowskiej , zimowały bardzo dobrze , 20 kwietnia miałem dwa korpusy na ciasno i 11 ramek czerwiu i latające trutnie po ulu . Tylko dobry BF może je dogonić w rozwoju wiosennym

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: własnych ulach
rafi , na wiosnę to przy jakiej temperaturze zaczynają oblot ,bo ja mam z Cypru a ona oblot zrobiły przy + 6 st , .http://www.ulkaszubski.y31.eu/viewforum.php?f=18 , pozdrawiam jozef

Tytuł:
MODERATOR

Pytanko, ktoś ma te Super pszczoły? oprócz Józefa.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: własnych ulach
baru0 , mają ale w tym roku to na pewno się wypowiedzą w następnym roku na pewno ,http://www.ulkaszubski.y31.eu/viewforum.php?f=18 , bo więcej z Cypru było w tym roku zamówień , pozdrawiam jozef

Tytuł:
Awatar użytkownika

baru0,
Tu masz opinie kolegi z forum którą pozwoliłem sobie zacytować - nie podająć jego Nicku ( mam nadzieje że nie bedzie miał mi za złe)

Cytuj:
Witam,
Szczupak, serdecznie Cię przepraszam ale rezygnuję z zamówionych przeze mnie matek, powód jest banalnie prosty zeszłoroczne minesoty przezimowały bardzo dobrze, ale teraz stwierdzam że nie nadają się do mojej pasieki. Krainki u mnie mają po dwa korpusy miodu a minesoty ledwie korpus,................................................................... nie widzę dla niej u mnie miejsca w pasiece.

Wiec nie jest to super pszczoła dla wszystkich i na każdy teren :oczko:

Tytuł:
Szczupak pisze:
baru0,
Tu masz opinie kolegi z forum którą pozwoliłem sobie zacytować - nie podająć jego Nicku ( mam nadzieje że nie bedzie miał mi za złe)

Cytuj:
Witam,
Szczupak, serdecznie Cię przepraszam ale rezygnuję z zamówionych przeze mnie matek, powód jest banalnie prosty zeszłoroczne minesoty przezimowały bardzo dobrze, ale teraz stwierdzam że nie nadają się do mojej pasieki. Krainki u mnie mają po dwa korpusy miodu a minesoty ledwie korpus,................................................................... nie widzę dla niej u mnie miejsca w pasiece.

Wiec nie jest to super pszczoła dla wszystkich i na każdy teren :oczko:

Cóż ja muszę powiedzieć iż z mojej pasieki również wszystkie minesoty wyleciały na "zbity pysk". Co do ilości czerwiu to super pszczoły, walą od dechy do dechy, co do miodu spodziewałem się więcej od nich wywirować, wziąłem od nich po 5,5 kg wierzby z owocówką a rzepaku nie poszyły mimo iż u mnie się skończył. To jednak nie jest główny powód dlaczego się ich pozbyłem, główny to taki iż o ile w zeszłym sezonie po poddaniu matek można było robić z nimi bez dymu i podobnie w marcu tego roku o tyle od kwietnia atakują już na 10 metrów od uli i żeby to jedna, dwie sztuki to ok nic bym nie powiedział ale jak podchodzisz do pasieki i startuje z wylotów do ciebie ok 20-30 pszczół to już nie jest dobrze. Kolejna sprawa to taka iż pomimo obfitego pożytku nim nie zawaliły dolnej miodni (u mnie 5 ramek wz) to nawet nie chciały myśleć by wejść w nadstawkę. Nie jest to widać jak napisał Szczupak pszczoła na każdy teren a już nie kupowana jako jednodniówka, bo tak jak u mnie unasienniły się Primą, Nieską i pewnie jakimiś kundlami to owa minesota w krzyżówce z pszczołą kraińską przypominała mi w tym roku szóste pokolenie kaukaskich mojego dziadka, w pasiekę wejść się nie dało bez siatki i rękawic. Możliwe że matki inseminowane lub unasienniane naturalnie ale trutniami z tej samej lini są łagodne i miodne ale pokrzyżowane z krainkami lub kundlami bynajmniej u mnie to diabły ze skrzydełkami. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślę że juz niektórzy koledzy mają wyrobione zdanie na temat minesot
- dlatego zachęcam do wyrażania swoich żeczywistych opini :do bani: negatywnych i :jupi: pozytywnych jeśli takowe są .
[center]Może niektórzy koledzy pod wpływem rzeczowej oceny i polemiki oszczędzą sobie rozczarowań :oczko:[/center]

Tytuł:
MODERATOR

Szczupak pisze:
baru0,

A mi chodziło o te Cypryjki z linku Józefa co latają w zimie :oczko:, na razie postawie na złagodzenie obyczajów w pasiece bo się się coś zeźliło ,może to wina towarzystwa z otoczenia.
Pewnie przyjdzie jeszcze czas może za rok na próbę Minnesoty ale zapylonej łagodnymi trutniami .

Tytuł:
Cordovan jeszcze 2 tygodnie temu inaczej pisałes :leży_uśmiech:
Ja tez lepiej sie powstrzymam od opinii bo z tygodnia na tydzien sytuacja sie zmienia ,a z miodobraniem to chyba znowu nie trafie z terminem i prawdopodobnie od poniedziałku dopiero zaczne powoli krecić . Na razie najcięższe korpusy to mają krainki mojej własnej hodowli takie kundle ,ale chcąc nie chcąc na przyszły rok zostanie ta sama linia bo to akurat wyselekcjonowałem pszczołe w ubiegłym bardzo fatalnym roku i one miały zawsze miód w ulu :leży_uśmiech: mam cichą nadzieje żeby córki były klonami tej mojej krainki :szok:

Tytuł:

wychodzi na to ze trzeba unasienniać z buckfastem albo z włoszką- inaczej wścieklizna- to samo jest z buckfastem jak się go z krainką spiknie :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Swagman, w rozmowie z naszym regionalnym szanowanym hodowcą- inseminatorem i nauczycielem usłyszałem takie zdanie matkę Kaukaską można unasiennić tylko kaukaską - inaczej trzeba założyć OP1 albo wogole nie wchodzic do pasieki taka agresja. Natomiast trutnie kaukaskiej daja bardzo wysoka heterozje- wybujałe cechy i najlepiej to wychodzi u matek krainek, troszke gorzej u buckfastów.
Tak samo moze byc u CIebie, cordovan bo agresywnosc zazwyczaj przechodzi od trutni - tez to gdzies slyszalem i chyba tak jest, bo do poki mialem kundle w pasiece to tak bylo.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
adidar pisze:
Swagman, w rozmowie z naszym regionalnym szanowanym hodowcą- inseminatorem i nauczycielem usłyszałem takie zdanie matkę Kaukaską można unasiennić tylko kaukaską - inaczej trzeba założyć OP1 albo wogole nie wchodzic do pasieki taka agresja. Natomiast trutnie kaukaskiej daja bardzo wysoka heterozje- wybujałe cechy i najlepiej to wychodzi u matek krainek, troszke gorzej u buckfastów.
Tak samo moze byc u CIebie, cordovan bo agresywnosc zazwyczaj przechodzi od trutni - tez to gdzies slyszalem i chyba tak jest, bo do poki mialem kundle w pasiece to tak bylo.

Mozna by to sprawdzić gdyby wszyscy mieli takie same kaukaskie, takie same krainki i takie same buckfasty. A tak to kazdy moze pisać i mówic co innego, jednoczesnie mając rację. :leży_uśmiech:
Z mojego doswiadczenia wynika, że w pierwszym pokoleniu agresywność pochodzi od matki, nie od trutni.
W F1 dominującymi cechami są cechy matki i to prawie w 100%. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ja sądzę mniej więcej tak samo,z tym że i w dalszych pokoleniach jest [może] być tak samo,ale to ziawisko nieczęste i przeczące książkowej wiedzy,a może tylko tak ja to widze?

Tytuł:

ale logicznie rozumując wszak buckfast z dużym dolewem włoszki nie bardzo odbiega od minesoty- która bądź co bądź jest wyselekcjonowaną włoszką - sprawdzę to u siebie na jednodniówkach- trutnie mam zółciuśkie :oczko: wiec jest spora szansa ze unasiennią a jak nie to i tak trutnie od tych matek będą czystą minesotą- wtedy można spróbować na abarot ;-) zresztą nie wiem dlaczego ale u mnie jednodniówki b.dobrze trzymają się opisu linii po unasiennieniu- może dlatego ze kupuję je już od kilku lat a w okolicy to ja mam najwięcej rojów i najsilniejszych- a co za tym idzie większość trutni to czyste buckfasty-poza tym nie jestem pewien do końca ale zdaje sie za mam pasiekę umiejscowioną akurat na trutowisku :idea:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ciekaw jestem , jak Wam się unasieniają Minesotki od Szczupaczka ?
U mnie wszystkie zostały przyjęte i już po tygodniu zaczęły podejmować czerwienie.
Pierwsza unasienniła się Ambrozyjka . W tej chwili "strzela jajkami" nie opuszczając żadnej wolnej komórki na plastrze. Pozostałe jednodniówki też nie pozostają w tyle. Niektórzy wyrzucają jednodniówki Minesoty "na zbity pysk" ze względu na ich agresywność i mała miodność . U mnie jest wprost przeciwnie . Pracuję przy nich bez kapelusza , prawie nie używając dymu . Jeszcze w tym roku nie otrzymałem od nich ani jednego żądełka . Unasieniają sie prawdopodobnie z trutniami niemieckich krainek od matek reprodukcyjnych , ponieważ tylko taką hodowlę prowadzi się na naszym terenie . Nikt nie eksperymentuje na materiale z rójek , bo już od dawna pszczelarze nasi zrozumieli do czego prowadzi samowolka hodowlana . Miodnościa nie ustępują innym Buckfastom . W tym roku już trzykrotnie wybierałem od nich miód i za każdym razem całkowicie poszyty. Jeszcze planuję 2 kręcenia : po lipie i sierpniowe z przetaczników i innych roślin łąkowych . To już jest rekordowy rok.

Tytuł:

nic nie napiszę bo dzisiaj dopiero przyszły :oczko: ale sadząc z ich kolorku i kolorku moich trutni jest możliwe ze pszczoła będzie jednolicie żółta bo mam niektóre roje z trutniami jednolicie pomarańczowymi , a w jednym roju już obecne buckfasty są takiej barwy ze nie mogą matki znaleźć - niby zazwyczaj jest jaśniejsza od reszty ale akurat w tym to wszystko jest pomarańczowe trutnie albo brązowe albo pomarańczowe a zwykle pszczoły 4 tergity pomarańczowe :D ten jest właśnie typowany na całkiem żółte po unasiennieniu :chytry: chciałbym tylko złapać starą- może się przydać po pierwsze z racji tego kolorku a po drugie noszą ładniutko do ula :oczko:

Tytuł:
paraglider pisze:
Ciekaw jestem , jak Wam się unasieniają Minesotki od Szczupaczka ?
U mnie wszystkie zostały przyjęte i już po tygodniu zaczęły podejmować czerwienie.
Pierwsza unasienniła się Ambrozyjka . W tej chwili "strzela jajkami" nie opuszczając żadnej wolnej komórki na plastrze. Pozostałe jednodniówki też nie pozostają w tyle. Niektórzy wyrzucają jednodniówki Minesoty "na zbity pysk" ze względu na ich agresywność i mała miodność . U mnie jest wprost przeciwnie .

U mnie w zeszłym roku unasienniły się pięknie i również jak u ciebie waliły w każdą komórkę jajami, jednej wolnej nie było, miód nosiły w nadstawkę ale mało bo minesoty dopiero co poddane były do rodzin z kundelkami. Dochodziły że tak powiem do siły więc mogłem zrozumieć małą ilość miodu. Łagodne były w zeszłym roku jak baranki już po wymianie pszczół po matkach minesotach i to było tyle dobrego do zeszłego roku. W tym roku jak doszły do siły to po pierwsze żądlą jak wściekłe kilkupokoleniowe kaukazy, gniazdo tak zakitowują że mam problem oderwać ramkę dłutem bo ręką to nie idzie odkleić od wręgi. Miodu przyniosły na dwa miodobrania po 20 kg z ula czyli żaden szał jak na moją bazę pożytkową i taki rok jak jest ten.

Nie neguję w ten sposób hodowli kolegi Szczupaka bo może i faktycznie gdzie indziej w Polsce się te pszczoły sprawdzają ale w moim rejonie niestety nie sprawdziły się i już zostały z uli wywalone. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
tych pszczół nie mam ale widzę że nie to złoto co się świeci ja tam mam hodowcę pod nosem i mam matki prawie w tedy kiedy potrzebuję i nie narzekam

Tytuł:

Hmmmmm ten tego :pala: coś jest nie tak- dzisiaj rozbebeszam ul patrzę w ramke a tam jaja - no to ja: ki czort starą ukatrupiłem "tymi ręcami" i wstawiłem żółciutką jednodniówkę - pierwsza koncepcja coś przyleciało tylko skąd :szok: no to dawaj szukać tej matki - szukam, szukam patrzę -jest i kopara mi się otworzyła - bo to ta"jednodniówka" :chytry: Coś u naszego kolegi jest nie tak, albo mu się popierdykało i wsadził unasiennione albo to nie były jednodniówki i jakieś trutnie zrobiły swoje- bo to przecie niemożliwe żeby na 3 dzień od podania jaja niosła :shock: Teraz trzepię portkami żeby jakieś rottweilery się z tego nie urodziły bo inaczej Szczupaka :tasak:

Tytuł:

Może dostałeś unasiennione. My tu nie jesteśmy tylko i wyłącznie hodowcami matek i moze sie nam troche popierdzielić od czasu do czasu. Wybacz :thank:
Zdarza sie w tym roku i w latach kiedy jest dobra pogoda, ze matki czerwią juz w siódmym dniu od urodzenia, a w piątym od otrzymania.

Tytuł:

Tyle ze umówiony bylem na jednodniówki a tu taki przypadek- podejrzewam ze poza tą jedną jeszcze 2 sa unasiennione bo mi wyglądały coś za obficie :oczko:

Tytuł:

Swagman pisze:
Tyle ze umówiony bylem na jednodniówki a tu taki przypadek- podejrzewam ze poza tą jedną jeszcze 2 sa unasiennione bo mi wyglądały coś za obficie :oczko:

No to co za problem, moze Szczupak juz nie miał jednodniówek i Ci wysłał unasiennioe.
Albo sie przy obecnej naszej Sródziemnomorskiej pogodzie, szybko unasienniły. Nasza książkowa wiedza, przy zmieniąjacym sie klimacie zaczyna zawoidzić. Jesteśmy nie tylko i wyłącznie hodowcami matek i moze sie nam troche popierdzielić od czasu do czasu.
Zdarza sie w tym roku i w latach kiedy jest dobra pogoda, ze matki czerwią juz w siódmym dniu od urodzenia, a w piątym od otrzymania.
Wyslij dopłatę honorowo, albo spotkaj sie ze Szczupakiem :leży_uśmiech:
Bierzcie, please, pod uwagę wielkie zaangażowanie i charyzmę ludzi, którzy chca coś zdziałać w hodowli pszczół, które będą spełniać oczekiwania pszczaelarzy. Wzorują się na własnych terenach i pasiekach. Niekoniecznie zawsze musi sie to pokrywać z wrażeniami osiagnietymi w Ich terenie. Próby i wysiłki sa nasz wspólne. Pszczól, które wszędzie są dobre, jest mało. Poszukiwanie ich, jest rzeczą ludzką. Naszą wspólną. Wybór zależy od każdego z nas.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Swagman,
Pawle matki które poszły do ciebie wygryzały sie w niedzielę 12 czerwca a w poniedziałek wysyłka
czyli trafiły do ciebie mając prawdopodobnie trzeci dzień życia (jeśli otrzymałeś je 14.06.2011)
żadna z nich nie może być i nie jest jest starsza (jedynie młodsza bo mogła sie wygryźć jeszcze w poniedziałek do 13 godziny )
Unasienionej napewno nie dostałeś -chyba że matecznik wyskoczył z cieplarki na lot :całusy: Ale to - po przemyśleniu :???: jest mało prawdopodobne

Jeśli ta matka będzie waliła trutowo - co okarze się za kilaka dni po zasklepieniu większej elipsy czerwiu - odeślij ją żywą do mnie , w zamian dostaniesz unasienioną ze sprawdzonym czerwieniem .
U mnie w jednym z odkładów bardzo długo ośieroconym w tym roku czerwiła trutówka a w drugim końcu młoda matka z tym że trutówka byle jak i małe placki a mateczka regularne elipsy, po przeminie jaj mlodej matki w larwy trutówka przestała czerwić :zeby:

Tytuł:

Matki się unasienniają w tym roku w rewelacyjnie ekspresowym czasie. Pogoda, pogoda i pożytki. Napęd miesamowity. Nie pamiętam, żeby tak było. :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ale ja nie mam żadnych pretensji :oczko: Tylko po prostu zdziwiony jestem - nie powinna też czerwić trutowo - w końcu popęd do unasiennienia trwa do 40 dni - trutówki mam w jednym odkładzie ale to nie problem bo mateczka od Ciebie sobie chodzi po ramkach tak że to kwestia czasu - Będę informował na bieżąco co i jak - dodam od siebie ze mam 3 rodzinki -takie do eksperymentu i odhodowały bardzo przyjemne dla oka matki - co to będzie warte to się okaże rzecz jasna dopiero w przyszłym roku ale sadząc po kolorystyce to moje podejrzenia co do zapładniania przez moje trutnie wydają się być słuszne :D

Tytuł:

Pszczoły wymagają cierpliwośi i dokładności, poza zbierajem rójek :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

:załamka:
jak usunąć niechcianego posta :wnerw:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Swagman,
Swagman pisze:
:chytry: Coś u naszego kolegi jest nie tak, albo mu się popierdykało i wsadził unasiennione albo to nie były jednodniówki i jakieś trutnie zrobiły swoje- bo to przecie niemożliwe żeby na 3 dzień od podania jaja niosła Teraz trzepię portkami żeby jakieś rottweilery się z tego nie urodziły bo inaczej Szczupaka :tasak:

No to jaki jest ten czerw od tych minesot pszczeli czy trutowy??

bo napewno juz powinny go zasklepić

Tytuł:
Awatar użytkownika

... to chyba te moje unasienione co miałem dostać :oczko: ...a dostałem nieunasienione ...
ale i tak dobrze że dostałem je przy tylu zamówieniach :oczko:

Tytuł:

nie powiem bo nie patrzyłem ale nawet jak trutowy będzie to sobie przemyślałem i ja Ci tej matki nie oddam :oczko: Ty sobie bez niej dasz radę a ja mam koncepcję coby o ile będzie trutowa odhodować po niej całą zgraję trutni :D Specjalny rój na ten cel będzie stworzony-zasilany czerwiem pszczelim ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Swagman,
:do bani: szkoda plastrów :do bani:
chyba że masz trutowe
pozatym sezon na wymiany matek powoli dobiega końca twoi sąsiedzi z kundlami juz dawno mają wymienione i unasienione matki
bo juz po okresie natężonego nastroju rojowego
więc raczej nic ci to nie da tylko niepotrzebne zawracanie głowy
zawsze z porządnej matki mozesz odchoewac trutnie wstawijac jej specjalinie przygotowany susz trutowy
efekt murowany a i rodzina nie słabnie i niepotrzeba jakiś specjalnych zabiegów wzmacniajacych .
Tak że patrz do ula i mateczke pod but a za tydzień lub dwa wyślę ci nową jednodniówke lub pare dni wcześniej unasienioną mateczkę
Tu kolego chodzi o dobre imie Zielonego Szczupaka bo umnie słowo droższe jest od pieniedzy tak że patrz do ula :zeby:

Tytuł:
Cytuj:
jak usunąć niechcianego posta

Sam nie usuniesz, pw tylko do jednego z Administratorów o usunięcie lub JuniorAdminów ew. Moderatorów o przesunięcie do śmietnika. :oczko:

Tytuł:

"Koszerna" jest :P tak że nie musisz nic wysyłać :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Niekiedy pojęcie koszerności rozciągnięte bywa także na sferę pozażywieniową i wówczas koszerność oznacza spełnienie określonych religijnie wymogów

Czyli mam rozumiec że
jest to matka unasieniona u ciebie i czerwi na pszczołę
czyli wszystko jak chciałeś :oczko:
No to mi ulżyło bo to rozliczanie troche mie przeraziło :tasak: wszak jesteś ze Swiętokrzyskiego a to
SZKILELET - CZYZNA kraina Stąporków i scyzoryków :kapelan:
:leży_uśmiech:

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Tytuł:

Tak jak zrozumiałeś poza jednym ona nie mogla się unasiennić u mnie ;-) za mało czasu,tak ze musiałeś coś pozamieniać miomio1 coś wspominał i możliwe że cząstka z tych jego mateczek trafiła do mnie a co do tego ze jestem ze świetokrzyskiego to i owszem ale MY jesteśmy z Ponidzia u nas jest Cywilizacja Panie ten tego....... :leży_uśmiech: i nie przyznajemy się do tych dzikusów z północy województwa :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Swagman pisze:
nie przyznajemy się do tych dzikusów z północy województwa

Kolego nie obrażaj chłopaków z północy z serca gór świętokrzyskich haha... Myślę, że i kolega Polbart będzie urażony

Tytuł:

Już po nidzie :tasak:
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:
http://www.youtube.com/watch?v=Y6XZTQXE ... re=related

Tytuł:

Szczupak pisze:
Cytuj:
Niekiedy pojęcie koszerności rozciągnięte bywa także na sferę pozażywieniową i wówczas koszerność oznacza spełnienie określonych religijnie wymogów

Czyli mam rozumiec że
jest to matka unasieniona u ciebie i czerwi na pszczołę
czyli wszystko jak chciałeś :oczko:
No to mi ulżyło bo to rozliczanie troche mie przeraziło :tasak: wszak jesteś ze Swiętokrzyskiego a to
SZKILELET - CZYZNA kraina Stąporków i scyzoryków :kapelan:
:leży_uśmiech:

Pozdrawiam Szczupak :zeby:

Będziesz teraz chyba przez Lublin jeździł :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:
Pozdrawiam,
polbart

Tytuł:

bonluk pisze:
Swagman pisze:
nie przyznajemy się do tych dzikusów z północy województwa

Kolego nie obrażaj chłopaków z północy z serca gór świętokrzyskich haha... Myślę, że i kolega Polbart będzie urażony

Oczywiście że tak, moja neurotyczna duma została przez Swagwama wyraźnie urażona.
:rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf: :rolf:

Jak mi Szczupaczek przypomina, żem Scyzoryk to mi zaraz lepiej. :jupi: :jupi: :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
hehe.. co scyzoryk to scyzoryk

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo nikt mnie nie pyta a ja powiem ze urodzilem sie na tych terenach ubogich,tam te tereny polska w 1600 oddala tatarom.To kieleckie, mieszkalem tam 3 miesiace.Takze pozdrawiam was z kieleckiego.pozd
Tatarskie matki na zdjeciu,piekne

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

:zeby: Jakie ubogie :D U mnie gleby I-III klasa lessowe pszenno-buraczane do Wiślicy ze 7 km w linii prostej 3 km do grodziska w Stradowie - ziemie Wiślan chrzest w Wiślicy ok 880 r normalnie kolebka polskości z regionem świętokrzyskim Ponidzie nie ma geograficznie nic wspólnego :D tu gdzie mieszkam to nawet dialekt jest krakowski a nie świętokrzyski. kolo Kielc to chyba tylko dziewczyny są ładne{zwłaszcza okolice Daleszyc obfitują} bo reszta to tylko żwir i piana :chytry:

Tytuł:

Najładniejsze dziewczyny to są na Wołyniu. :mniam miodek:

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.kciuk.pl/Najpiekniejsze-kobi ... a24597-120
To by sie zgadzalo .wlasnie znalazles mi zajecie.poz d

Tytuł:
to są te jednodniówki minesoty :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Konradziu to strona od 18 lat prosze potwierdzic pelnoletnosc pod tel.nr 110 pozd

Tytuł:

jestem po układaniu gniazd do zimy,obecnie posiadam 5 rodzin obsiadają po 7-8 ramek wielkopolskich.Matki zamówione od Darka zostały przyjęte bez żadnych strat :jupi:
(anatolica,cypryjka,BF GR(109)TR), reszta to matki minesoty od szczupaka

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]