FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 16:34 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzisiaj zakonczyłem pierwsze miodobranie bo juz akacjanektaruje dziś na wadze było 1700 g przybytku.Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie skączyłam pierwsze mniodobranie - jest ok !! . Będzie co jeść przez zime !!

Pęka właśnie akacja , zobaczymy jaką będzie mniała pogode , po niej lipa . Lipy to nie wiem, ale będą chyba dawały coraz mniej pożytku. Ludziska sieją dyżo rzepaku a z niego przechodzi robal-słodyszek na lipy (aż strach jak będą biopaliwa ).

Tytuł:

Pierwsze miodobranie skończyłem tydzień temu ,było nieżle ale słabiej niż rok temu,teraz jesteśmy w połowie akacji jak wytrzyma do połowy przyszłego tygodnia będzie super wczoraj i dzisiaj na wadze było po 5 kg.rodzina średnia jedna z ostatnich co dostała trzeci korpus.Dzisiaj rekord temperatury w cieniu od północnej strony było TRZYDZIEŚCI stopni.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Hmm nie było mnie w chacie kilka dni a troszkę sie ciekawych sytuacji u mnie przydarzyło. :D Mianowicie po przyjeździe stwierdziłem po ugiętej zdrowo gałęzi brzozy ze rój mi poszedł w diabły. Okazało sie ze odleciały... meserszmity (wyraźnie mało pszczół w ulu i na wylotku). Sie ucieszyłem jak nie wiem po czym wybrałem sie na obiadek. Po obiadku dostałem info ze u sąsiada po drugiej stronie lasu pszczoły sie uwiązały. Spokojnie zabrałem sie za stosowne czynności i wieczorkiem osadziłem sobie ten piękny rój (5,5 kg żywej masy to nie były meserszmity). Następnego dnia kursowałem od domu do pasieki na zmiane i obserwowałem zachowanie roju na wylocie coby mi nie uciekł. Za którymś razem wybierając sie do pszczół wychodzę i co widze?? Kolejny piękny rój na pniu modrzewia tym razem nie dalej jak 2-3 metry od uli. Troche zabawy miałem ze względu na miejsce uwiązania. Popryskałem nieco woda przystawiłem ramkę z węza i kadziłem. Gdy już ramka była niemal w całości czarna a nieliczne tylko zostały na pniu to ramkę odniosłem do ula i... znów na drzewo z ula siadają wśród tych nielicznych była matka. Zebrałem je ponownie ta sama metoda i z porzadanym skutkiem kilka tylko krążyło nad pasieka. Po osadzeniu przeszedłem od ula do ula coby stwierdzić skąd wyszły. By to diabli wzięli wylazły... meserszmity. Ulem aż trzęsło gdy zwoływały sie "niedobitki" roju. :evil: Pocieszam sie tylko tym ze pierwszy rój jest nad wyraz łagodny. Pszczoły zachowują sie tak jakby mnie tam nie było (podałem nieco syropu na dobry start dnia następnego). Jutro wyjeżdżam ponownie do pasieki na czas nieokreślony aby odymić apiwarolem i zawieść nowe ule :) .

Pozdrawiam Psepscolek :)

P.S. u mnie akacja jeszcze nie zakwitła :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
w stolicy akacja kwitnie pięknie, wczoraj jak autem jeżdziłem wieczorem to aż w aucie było czuć zapach akacji, miałem jeszcze 3 dni temu dać syropu w moje odkłady, wczoraj już odszedłem od mojego zamysłu, matki już tegoroczne wchodzą na 3 ramkę dadana z czerwieniem, pszczoły w tych odkładach na swoje potrzeby sporo przyniosły nektaru więc pozostaje się cieszyć z tego co jest i czekać jak tegoroczne odkłady będą silne.

Tytuł: o
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
W Kraśniku akacja bielutka jak piana a u mnie dopiero ma zamiar a odległość w linii prostej to ledwie 8 km ale za to malina prawie w pełni kwitnienia.

Tytuł: Re: o
SKapiko pisze:
W Kraśniku akacja bielutka jak piana a u mnie dopiero ma zamiar a odległość w linii prostej to ledwie 8 km ale za to malina prawie w pełni kwitnienia.

to się tylko cieszyć u mnie zakwitła Czeremcha Amerykańska -- coś późnawo tego roku

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, u mnie tez zakwitła czeremcha amerykańska. o 18 aż huczało jak w ulu.już również zaczęła kwitnąć facelia i gorczyca biała. Oby tylko trochę pogody. Co prawa już w nocy przydał by się deszcz.
pozdrawiam

Włodek

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Umnie w sredniej rodzinie już trzeci dzien na wadze jest 3kg przybytku. Jak patrze na wylotek to ta rodzina o połowe mniej wylatuje niż inne to tam przynoszą chyba po 6kg.Akacja w tym roku bardzo dobrze nektaruje. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziś zrobiłem odkłady ale aby je zrobić musiałem dobrze się naszukać ramek z większą ilością czerwia, wszystko jest zalewane a matki już nie mają gdzie składać jajeczek, węza która była niedawno dołożona została już odbudowana i zalana, jeśli pogoda się utrzyma to będą super zbiory

Tytuł:

Dzisiaj też zrobiłem parę odkładów ale trochę się pospieszyłem bo okazało się że hodowca nie wysłał matek ze względu na strajk pocztowców,akacja się powoli kończy a niema zabardzo czerwiu bo wszystko jest zalane dzienne przybytki na wadze sięgają sześciu kilogramów ale to już chyba koniec bo dzisiaj akacja się ostro posypała zobaczę co będzie jutro.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Umnie na ślonsku już akacja się oblecjała na wadze było tylko pół kiloprzybytku. Ale za parę dni już lipa bendzie kwitła a z akacij jeszcze nie brałem miodzik trzeba w poniedziałek zacząć. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

mój dzien wygladał dosc przebojowo :) heheh rano zawiozłem na pasieke rosliny które miałęm posadzic obok uli. a tu patrze... roija sie niestety(miałęm dzisiac osieracac rodziny moze dlatego uciekła hehe) w ubraniu plazowicza stałem posrodku tego wszystkiego poczekałem chwile uwiazały sie. szybko do domu autem bo potrzebny sprzet. 5 minut poznije byłem juz gotowy. roj sciagnałem matke do słoika jak dobrze ze była znakowana :) a reszte dosc sporawego roju na płachte przed ul z którego wyszły i pieknie wchodziłyz powrotem. w miedzyczasie zerwałem mateczniki i wstawiłem ramke z czerwiem otwartym aby zobaczyc czy jest juz tam matka młoda.zrobiłem jeden odkład. no i sprawdziłem reszte uli zeby nie było powtórki z rozrywki i tu kolejne niespodzianki: w jednym ulu były i mateczniki rojowe na brzegu plastrów i mat rat na czerwiu- tu juz zgłupiałem wiec wsadziłęm równiez ramke otwartym czerwiem dodam matki nigdzie nie widac. w trzecim kolejne mateczniki niestety chcac pochwycic matke porzadnie przejrzałęm ul ale ani w jedna ani w druga strone nic . wiec płachta przed ul krata na wylotek i jedziemy z koksem a tu znów nic prócz trutni i robotnic.. wniosek
pszczoły uciekły wczesniej najprawdopodobniej wczoraj kiedy mnie jeszce w domu nie było...uroki studiowania z dala od domu :( czemu nigdy nie jest tak jak pisza w ksiazkach i tak jak sobie człowiek zaplanuje?....

Tytuł:
Nie wiem czy jestem za tempy ale nic Mateuszku z tego nie skumalem, może tak bardziej łopatologicznie:). Jakas akcja prawie jak z filmu:)

Tytuł: heheheh
Awatar użytkownika

no bo to działo sie tak szybko nic na to nie poradze:P
wiec łapotologicznie powiadasz:P rano pojechałem do pasieki zauwazyłem ze z jednego ula sie roja. uwiazały sie na sliwce nisko tuz przy samej ziemi a ze przy sobie nie miałem nic nawet odpowiedniego stroju tylko krótka koszulka i spodenki pogięłem niczym wiatr do domu po rojnice i ciuch kropidło trzeba było pobłogosławic ten motłoch szatanski hehe w miedzyczasei był telefon do Ciebie Pawciu:P rójke sciagnałem do rojnicy matke szybko zauwazyłem bo ja oznaczyłem opalitka wrzuciłem do słoika nie maięłm serca jej zabic a reszte wyrzuciłem na płachte. zeby uniknac kolejnej rójki przejrzałem wszystkie ule i dalej chyab kazdy zrozumie ze w jednym były same mat rojowe bez matki (patrz.krata płachta) a w drugim mateczniki od wyboru do koloru rojowe ratunkowe . tym razem ajsniej Pawciu? :P heheh

Tytuł:
Awatar użytkownika

sądzę że Pawcio nadal będzie myślał co i jak ale on tak ma :D

Wczoraj rozpoczelo sie miodobranie,to akacja jest nieżle mimo suszy miodek jest fajny.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
We wrocławiu w mieście zauwarzyłem ,że lipa szerokolistna zaczeła już kwitnąć troszke szybciutko no ale. Mysle, że jeszcze jakieś dwa tygodnie i na wsi też już się zażółci.

Wczoraj rozpoczelo sie miodobranie,to akacja jest nieżle mimo suszy miodek jest fajny.

[ Dodano: 2008-06-09, 20:46 ]
Dzisiaj przyszła kolej na nadstawki Dadanta "marzenie".

Tytuł:
Zenek Ładne rameczka :wink:
Moja miodareczka tez poczuła dziś smak miodu Nektarowo- Spadzowego
Pogoda super dziś dopisała na branie miodku więc pomału zacząłem brać się do roboty
i robić miejsce na nowy :wink:

Tytuł:
nowa seria mateczników 2 matki zdążyły wyjść

Tytuł:
sklenar pisze:
nowa seria mateczników 2 matki zdążyły wyjść

Śliczna seryjka :wink:
Czy nie boi się pan przegrzewania ulików -
Jakie to mateczki Czy tak jak w nicku :wink:

dziś pszczółki szalały po lesie , a od czwartku szalał będę ja po miodniach :mrgreen:

Tytuł:
uliki są izolowane dookoła styropianem
a ta seria to akurat po singerce

Tytuł: problem
Nie długo trwała moja radość z zrobionych prze zemnie odkładów a mianowicie
Zakupiłem matki naturalnie unasiennione pszczoły matki przyjęły jak należy wczoraj chciałem dodać ramki z suszem aby powiększyć rodnię i co widzę w jednym odkładzie leży matka przed ulem całkiem świeża widocznie chwile temu wyniesiona w ramkach jest czerw nawet jaja i taki 5 dniowy i starszy ale jakiś dziwny tak jak by ta matka nie czerwiła jednolicie tylko skakała z ramki na ramko pomiędzy czerw starszy jest najmłodszy i na odwrót i po trochu na prawie każdym plastrze
W drugim odkładzie jest to samo ale matka jeszcze żyje bo ją widziałem na plastrze ale pszczoły są jakieś podniecone tak jak by nie było matki i jej nie czuły
Matki te poddawałem przeszło dwa tygodnie temu
I teraz nie wiem co robić
:?:
Widzę że Pan Sklenar jest hodowcą i inni z tego forum może mi panowie coś rozjaśnicie mój umysł

Irek

Tytuł:
Miałem Podobny przypadek lecz podejrzewam u siebie jako zwykły nagły zawał matki ( z powodu gorąca jakie panują )
u kolegi z koła - nikt nie umiał określić czemu

wreszcie dziś polało upragniony delikatny deszczyk siąpi od rana no i przerwa w miodobraniu więc jest czas coś poczytać :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

no ja tez dawno nie zaglądałem ale dziś leje więc czytam.Mam nadzieję że jutro się przejaśni bo w ulach piękny nektarowo-spadziowy miodzik i czas robić miejsce na lipę, bo u mnie dopiero w tym tygodniu zakwitła.

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie kiszka. Burza w nocy jak diabli powietrze parne. W niedziele sprawdzałem nadstawki w rójce już piękny miodek jest i zaczęły go sklepić w sobotę-niedziele. Z samego ranca jutro pojadę do pasieki i przypuszczam ze zacznę szaleć po nadstawkach :D . I przy okazji pocykam fotek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:

Często się tak dzieje, kiedy podda się matkę innej rasy niż pszczoły w odkładzie, chociaż nie zawsze - dopóki matka nie dochowa się swojej świty młodych pszczól ze swoich jaj, pszczoły próbują ją zlikwidować i wychować "swoją" matkę. Częściowo można temu zapobiec przez dodawanie matek do słabych odkładów (ok 0,3- 0,4 l. pszczół), o dopiero kiedy matka się dobrze rozczerwi dodaje się ewentualnie krytego czerwiu.

Tytuł:

W podkarpackim tez dzisiaj caly dzień pada. Ostatnio jak sprawdzałem odklady to na 5 ramek 2 byly zalane miodem z lipy. zobaczymy po deszczach co zostanie do odwirowania

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj zlałem miodek z dwóch moich leżaków wielkopolskiech. Wszystkeigo wyszło 19 l. Jak na pierwsze w życiu miodobranie jestem zadowolony. Teraz bd czekał na spadź jak wystąpi. Ale padło u nas dość dobrze i jak sie teraz upały udadzą i zrobi sie parno to może spadź byc. Pozdrawiam.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
U mnie non stop gorąco i nic deszczu. Czarno to widzę...

Dziś było miodobranie nie jest zbyt dobrze z tych moich kundli...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam u mnie ładnie oblatują lipe i konczynke. Gryka już przekwitła czekam na lipe i zaczynam karmienie. Miodu jest nawet sporo
pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie zaczynam III miodobranie bardzo aromatyczny miodzik podejrzewam po obnóżach że to biała koniczyna mu to dała

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Dziś przeprowadziłem II miodobranie średnio 7l z WZ jak na początkującego pszczelaża to jestem z siebie zadowolony, teraz czekam na miodek z malin jesiennych- w okolicy jest ich sporo. :)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, warsz poszerzony
Kolego ''maksik'' te warszawiaki (ramki) i ile miałeś zasklepione? ile ramek odwirowałeś z jednego ula? pytam bo też mam warszawiaki, ale w ulu sam naktop i nieda rady wirować.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś pogoda piękna od rana i postanowiłem nie czekać jej urwania tylko hop do samochodu i dawaj miodek wirować. :D Dziesięć rameczek 1/2 wlkp. pięknie zasklepionego miodu. Podchodzi mi smakiem do lipy. Dodam ze jest to bardzo wczesna rojka która jak dla mnie rozwinęła zawrotna prędkość rozwoju. :D
Coby mieć coś w rodzaju ramek poszerzonych gdzieniegdzie miedzy ramki dawałem 2 listewki powałkowe. :D

Pozdrawiam Psepscolek :)

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dziś zaczełem 3 miodobranie z lipy. Ale mam problem z jedną matką i niewiem co jest grane. A mianowicie zlikwidowałem jedno matkie bo był czerw rostrzelony. I dałem matkie czerwiącą z ulika zapasowego. W tym uliku czerwiła czerw był zwarty.A dzis po 5 dniach jak zajrzałem nie ma jajeczek a matka czerwona chodzi po ramkach. Zaznaczam ze były 2 mateczniki ratunkowe zerwałem ich bo były już zasklepione. Chyba poczekam jeszcze parę dni i zobacze czy ta podana matka zacznie czerwić. Tylko zastanawia mnie ta matka czerwiła w uliku zapasowym były 2 ramki a w tej rodzinie nie chce czerwić. Moze ktoś miał podobno sytuacje niech się odezwie. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Wolnego kolnego i nie tak szybko . Marian , jesli ją poddałeś w klateczce i została uwolniona i przyjeta to jeszcze muszą pszczoły ją podkarmiś i wtedy zacznie normalnie czerwić . Bo z tego co zrozumiałem , jedną zlekwidowałeś i tak odrazu poddaleś drugą , to masz szczęście że chodzi po ramkach a nie leży pod wylotem .

Ryszard B.

Tytuł:
Awatar użytkownika

odlicz od tych 5 dni czas przebywania w klateczce np u mnie jest przez 3 dni w niej na głucho zamknięta i dopiero po tym czasie pozwalam ją uwolnić więc +1 dzień minimum

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ryszard tą matkie podałem na drugi dzień po prostu 1 lipca zniszczyłem matkie bo słabo czerwiła i czerw był rostrzelony a 2 lipca podałem matkie z zapasowego ula tylko ma 2 ramki poprostu mam taki ulik zeby mieć zapasową matkie. Jak podawałem tą matkie to śilnie skropliłem kroplami mientowymi. I 7 lipca sprawdziłem czy przyjeli. Matka chodziła po ramkach czerwona ale nie było jajeczek ani jednego sprawdziłem dokładnie wszystkie ramki w rodni. Za parę dni jeszcze sprawdze. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ryszard pisze o tym że miałeś wiele szczęścia że masz tą matkę bo normalnie jak wywaliłeś jedną to osierociłeś rodzinę, matka którą poddałeś następnego dnia, zazwyczaj zostaje uwolniona 3 dnia co oznacza że opuszcza klateczkę 4 dnia po osieroceniu, jak rodzina odbuduje wiele mateczników to żaden olejek Ci nie pomoże, matka zazwyczaj zostaje wtedy zcięta, czasem jest tak że jest tolerowana ale obok są mateczniki, co nie oznacza że jest przyjęta,

Tytuł:
Teraz już wiem więcej jak poddałeś tą matkę i ja bym tak nie zarezykował . Bardzo dobrze że żyje i chodzi po ramkach , bo ona i tak dostała za swoje i teraz sprawdż czy ma wszystkie nogi . Bo jesli jej nie uszkodziły , to się teraz powinny zaopiekować , karmić i zacznie bardzo dobrze czerwić . Bo do tej pory to ona byla ganiana i podskubywana przez pszczoły . Bo przy otwartym czerwiu gdy nie mineło 9-dni od zlekwidowania wadliwej ta Twoja czerwona , powinna być w klateczce lub izolatorze poddana na ramkę z wygryzającą się młodą pszczołą . Można przenieść na kilka dni do innego ula wszystek czerw i włożyć spowrotem po przyjęciu i czerwieniu matki . Marian , bo gdybyś poddawał tak reprodukcyjną za 150 zł.

Ryszard B.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak bym miał matkie za 150 zł to mam izolator i bym w izolatorzeją podał. Po prostu zaryzykowałem jak by nie przyjeli to druga bym podał w klateczce. Pozdrawiam niły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy takim sposobie podania matki, prawdopodobieństwo przyjęcia przez pszczoły, jest chyba mniejsze jak jeden na milion (to był cud) :) :) :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

tzn czasem przyjmują szczególnie jak występuje dobry pożytek, tutaj matka została poddana wbrew wszelkim zasadom opisywanym na forum, przypuszczam że jeśli czerw był słaby to przemówiło za przyjęciem matki młodej

Tytuł:

Wczoraj zakończyłem miodobranie z lipy "ale nawaliły"średnio wyszlo po jakieś 6 kg,to i tak nieżle jak na tą suszę jaka była a właściwie nadal jest od końca kwietnia może jeszcze będzie coś z gryki bo właśnie wywoże.

Tytuł:
Od dwóch dni polewa co dzień na przemian ze słońcem co tu robić kosiarkę diabli wzięli a trawa rośnie jak na drożdzach u kratkiem co nie leje przenoszę odkłady do nowych uli a największą radość mi sprawiły te odkłady w których mam Matki od Ryszarda_B czerw kryty jest już na 3-4 ramkach i jak się już obznajomią z nowym ulem mam zamiar im dodać po 2 ramki czerwiu z Włoszek na wygryzieniu a czemu z Włoszek aby nie mieszać kolorów pszczół :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie też co chwile pada. Co ajkiś czas przesunie nad nami czarna chmura. Tak że pszczółki nie wiedzą czy maja wychodzić z uli czy nie :):) Wszystkei prace stanęły i siedze na forum:) pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
U mnie też przekropnie, gdzieś w oddali zagrzmi, ale jest ciepło i pięknie nektaruje lipa. Pod drzewami aż przyjemnie stanąć. Syn nawet wyciągnął mnie do roju, który miał być na lipie, ale tylko słyszał jak latały i myślał, że to rój :D
Zajrzałem do kilku uli - jest super :) Dwa pierwsze osadzone roje dostały puste korpusy na miód, bo zapełniły już pełny korpus. Rekordowa rodzinka, jedyna niewyrojona ani nie podzielona, ma teraz 38 ramek i jest to gęsto obsiadane. Matka na jednym korpusie 12-to ramkowym, w tym 10 czerwia, reszta prawie pełna miodu, doniosą do pełna do końca lipy i na wrzos będzie z czym jechać. Oby tak dalej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Lipa okwitła, gryka jeszcze kwitnie lecz nie wiem czy nektaruje bo na tym polu co mam koło siebie to było raptem kilka pszczółek, zaczyna kwitnąć malina jesienna, w ulach nadal jest nakrop lecz nieco mniejszy niż tydzień temu ale coś jeszcze przynoszą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]