FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 01:31 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

http://youtube.com/watch?v=K3uPWXY_MzM&feature=related
panowie dochodzą do złotego środka ale nie wiem czy mi się wydaje ale ramki mają więcej jak 25mm ale za to jaki sprzęt i dalekowidzący przeglądający

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://youtube.com/watch?v=mVapd6ICTw4&feature=related

gdybym tak robił to bym musiał mieć więcej matek niż dni w sezonie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Więc może zamiast krytykować i wytykać błędy pokaż jak Ty to robisz. Będzie z pożytkiem dla tych, którzy nie wiedzą jak to ma wyglądać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety nie mam kamery ale nie nap..am ramką o ściany i zanim wyciągnę to podważam a nie wyrywam na chama trochę ostrożności i spokojnej pracy się im należy

tu masz przegląd sprawny i spokojny
http://youtube.com/watch?v=96AMGCZL9XI&feature=related

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Dokładnie. Spokojny i opanowany przegląd to jest połowa sukcesu. Ja sobie przy przeglądzie pomagam jeszcze płótnem które kładę na przejrzanych ramkach a które mam cały czas w ulu :) daje mi to gwarancje spokoju. Zarówno mojego jak i pszczół :)

Pozdrawiam Psepscolek :)

Awatar użytkownika

entrion pisze:
http://youtube.com/watch?v=K3uPWXY_MzM&feature=related
panowie dochodzą do złotego środka ale nie wiem czy mi się wydaje ale ramki mają więcej jak 25mm ale za to jaki sprzęt i dalekowidzący przeglądający

nie wiem czy powinienem sie bronic ale ten jak i inne filmy z loginem lipa69 sa moje.. co do sprzetu to nie jest on rewelacyjny jako dłuto sróbowkret ale dorobiłem sie profesjonalnego dłuta pszczelarskiego :) a co do wzroku to chyba nie mam problemów hehhehe moze ejszcze wtedy brakowało doswiadczenia... a i jeszcze jedno te ramki maja wiecej niz 25 mm to był patent poprzedniego własciciela tych uli tzw bezodstepnikowe ale za to utrapienie dla mnie bo zeby zrobic przeglad trzeba cała miodnie rozbierac...
tu daje link do całego mojego profilu na youtubie

http://pl.youtube.com/user/lipa6922

prosze komentowac napewnos ie nie obraze na nikogo jesli zwróci mi na cos uwage :) pozdrawiam

Awatar użytkownika

Krytykować kogoś jest zawsze bardzo łatwo. charlie-19 jest osobą jeszcze bardzo młodą i ma czas na naukę. Jestem pełen uznania dla niego, za odważne przyznanie się, że to jego film. Aaa, śrubokręt bardzo ładny... :) Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale ja nic złego nie mówiłem na śróbokręcik bo każdy czasem się zdarzało użyć noża jak skleroza byłą ale strasznie nerwowy przegląd ja robie spokojniej a i tak matkę załatwiłem czasem jak narobisz hałasu ona chce zejść na ścianę i tam ją załatwisz ale nie życzę
a co do głowy to oddechem je drażnisz chuchnij kiedyś a zobaczysz jak ocenią świeżość
:mrgreen: ja akurat przyznaje że moje ule nie wyglądają super ale to tylko chwilowe jak już przeniosę
charlie-19, a my się kiedy na piwku spotkamy i pośmiejemy z patentów

Tytuł:
Awatar użytkownika

no nie wiem czy jeszcze tak bardzo młoda 20 na karku hehe ale doswiadczenia jeszcze nie mam za wielkiego choc moge sie juz pochwalic kilkoma osiagnieciami... zrobiłem odkład pod koniec maja ma on teraz 8 ramek jest w nim młoda unasieniona matka unasieniona w uliku wes.(unasieniała sie w uliku bo w odkładzie była stara matka z macierzaka z którego zrobiłem odkład lecz padła z niewiadomych przyczyn) własnej konstrukcji. pierwszy raz podawałem równiez matki i z 6 matek jakie otrzymałem przyjeły mi 5 teraz ładnie czerwia ta jedna nie wróciła z lotu godowego z drugiego ulika wes. wiem to bo przegladałem i była, lecz za tydzien juz jej nie było...wiec to nie moja wina. Nie wstydze sie niczego mam pszczoły od lekko ponad roku zaczynałęm od rójki sciagnietej z swierka obecnie mam 7 uli i w kazdym prócz rójki która osierociłem aby podac matke w piatek juz unasieniona matke, maja młode tegoroczne matki wiec nowego sezonu moge oczekiwac ze spokojem :) pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie ma sprawy entron mozemy sie spotkac na tym piwku bo obydwoje z dolnego slaska :D... a co do tej głowy to ten przeglad był robiony na wiosne tuz po tym epizodzie zimowym wiec chciałem jak najwiecej zobaczyc i jak najmniej wychładzac gniazdoa.. a co do reagowania na oddech to wiem jak one reaguja hehehhe...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
charlie ja bym Ci pokazał takich posiadaczy co mają dłuzej pszczoły niż ty lat i średnia z pasieki to trochę więcej jak 5 litrów, o wymianie matek to słyszeli z opowieści, a jak narazie to mają problem z wykonaniem przeglądu, o odkładach, ulikach weselnych i wymianie matki zapomnij, więc Ty z siebie bądź dumny że tyle Ci się udało zrobić w czasie tego sezonu, gratuluje

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]