FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 02:08 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Zapewne każdy wie jak sie ubrać do pszczół. :) Jednak wiem ze w początkach pszczelarzenia są różne dylematy tudzież doraźne rozwiązania. Jak to u was wyglądało??

U mnie to tak: w wieku 7 lat tak bardzo chciałem pomagsc przy miodobraniu ze umyśliłem taki oto ubiór: kurteczka plus twarda przezroczysta torba foliowa na głowę. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jednak okazało sie to niewypałem i zarzuciłem ten pomysł. Efekt był taki ze bardziej zajęty byłem kombinowaniem żeby sie nie udusić i żeby mi pszczół pod ta torbę nie naleciało. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Od kiedy jednak sam już zacząłem sie zajmować pszczołami to postanowiłem kupić kapelusz dla siebie . Dodatkiem do kapelusza stał sie płaszcz przeciwdeszczowy ktory przyszyłem do niego. W dotyku płaszcz ten przypomina dres dzięki czemu pszczoły stały sie w moim odczuciu łagodniejsze bo sie odbijają i nie maja jako takiego zaczepu a tym samym upuszczenia nieco alarmującego jadu. :D Tak zasuwam po dziś dzień jednak dochodzę do wniosku ze będzie to ostatni sezon w takim zestawieniu. :) Dlaczego?? Bo ciało nie "oddycha" i trzeba po każdym upalnym dniu spędzonym w pasiece prać z oczywistych powodów ten komplecik :)

Pozdrawiam Psepscolek :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

W czasopiśmie pszczelarskim znalazłam kapelusze łaczone z bluzą płucienną .Trzeba kupić max rozmiar . Ja mam nie rozpinane z przodu a mąż rozpinane . Jestem bardzo ale to bardzo zadowolona z tych ciuszków :lol: spodnie dresowe w gumkie i jazda... mam komfort koło szyi mi nie wejdzie .
Jak mnie która siegnie to tylko zdarzało sie na przedramieniu z zewnątrz ale to dlatego że nic pod bluzą nie nosze :wink: wdzianko kosztowało około 50-60 zl+poczta
Polecam -czasu zaoszczedzasz na ubieranie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Psepscolek, to jak ty chodzisz w płaszczu przeciw deszczowym do pszczół to ja takich pszczelarzy nazywam kosmonauci :shock: . znam takich co nawet po 2pary rękawic naciągają żeby ich nie użądliła.
Mój ubiór to bardzo cienka bawełniana koszula od łysonia z wszytym drutem od malin przy szyi
niema tam żadnych suwaków czy guzików aby dziura. kiedyś kupiłem 3szt i mam do dziś.( teraz chyba nie ma tego w sprzedaży) i kapelusz pszczelarski i to wszystko.A te wszystkie kombinezony co kiedyś nakupiłem to nawet nie wie gdzie to leży to utrudnia tylko ruchy i nic wiecej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

a ja jak byłem mały to chciałem naśladować tatę, który do pszczół chodzi w samej koszulce ale po dwóch, trzech latach chodzenia z podpuchniętymi oczami zacząłem zakładać kapelusz. teraz mam taką bluzę płucienną z kapeluszem o jakiej pisała wcześniej Aga i jestem zadowolony

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
jak byłem mały i asystowałem dziadkowi to jedyny mój problem to to że byłem mały i nie mogłem dojrzeć co w ulu, więc brałem skrzynkę plastikową i na niej sobie stałem i było git, na głowie miałem kapelusz, ale jak byłem mały to ta gumka co zazwyczaj jest przy szyi ja ją miałem w pasie prawie więc cały tułów i ręce miałem w środku plus przez materiał trzymałem podkurzacz, to były czasy, teraz łagodność pszczół jest zupełnie inna rękawice zakłada się jedynie po to aby ręce były czyste bo rano do pracy, tak samo kapelusz na głowie jedynie asekuracyjnie

Tytuł:
Jak każdy z nas używał kiedyś czego popadło , pamiętam ubiór mojego Ojca maska jak do szermierki i ortalion i ja podobnie się z początku ubierałem bo na rynku nie było nic innego ale ortalion zamieniłem na fartuch chirurga był wiązany z tyłu ale maska średniowieczna teraz mamy dostęp do odzieży ochronnej z prawdziwego zdarzenia a że mieszkam 30km od producenta owej Pszczelarskiej odzieży to pozwolę sobie zaprezentować jego oferty
Odzież Pszczelarza jest najtańsza na rynku u producenta łatwa w ubiorze ,praniu i na lata a przede wszystkim ceny są przystępne sam używam jej już dawno Polecam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Zle sie wyraziłem. :) to nie płaszcz a kurteczka taka przeciwdeszczowa z czegoś podobnego do dresiku. Po złożeniu chowana była do pokrowca tak 10/10 cm (ten pokrowiec to od tej kurteczki. Można se przypiąć do pasa i jeździć np w góry na rajdy itp. :) ). Kaptur chowany w kołnierzu i zasuwany. :D Na dole ściągacz a u rękawów zapinki na rzep. :) Sama kurteczka wazy kilka gramów :D Mnie tez pszczółki nie sięgną bo kapelusz jest ze ściągaczem. :D chociaż czasem potrafi wlecieć od spodu kurteczki. :D

Pozdrawiam Psepscolek :)

Tytuł:

BoCiAnK, dzięki za adres, właśnie zrobiłem zakupy, ceny dobre, mam nadzieję że towar również.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
A tam, bzzy weteran widzę.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Całkiem pierwszy strój to kurtka zimowa (w maju), grube spodnie, rękawice "śniegówki" babciny kapelusz i firanka na głowę. Tak pierwszy rój łapałem :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

_barti_ pisze:
A tam, bzzy weteran widzę.

5 lub 6 lat miałem wtedy to były czasy, dziadek zimował warszawskie na 10 a dadany na 8, to były czasy nie to co dziś cherlawe popierdułki a ludziom się wmawia że dobre i najgorsze że ludzie piszą że super, no cóż pojęcie względne

Tytuł:
Te od "szermierki" maski to był wynalazek , choć jeszcze są w sprzedaży i starsi pszczelarze się z nimi nie rozstają . Kapelusz jest przewiewny i daje trochę cienia natomiast maska jak jej płutno przylega do głowy i temperatura wzrastała równo do potęgi . Miałem przyjemność to założyć , nie ciekawie to wygląda dla pszczelarza .

Ryszard B.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie/styropian
Ja tam ubieram normalną bluzę z polaru zasuwaną na dole ściągną i dość wysokim kołnierzem, do tego rękawiczki, kapelusz pszczelarski, który zaciągam guma żeby duł przylegał do kołnierza bluzy oraz normaalne spodnie dresowe :) i to tyle... pamiętam jak po raz pierwszy szedłem do pszczół jak nic nie wiedziałem o nich... miałem kapelusz samemu robiony... i to wyglądało że miałem 2 bluzy grube, dżinsowe spodnie, kapelusz i rękawiczki przyklejone taśmą do bluzy :P pamiętam, że strasznie gorąco mi było i jak w końcu otworzyłem ul to nie były zbyt mile nastawione pszczoły do mnie i jak jedna wleciała mi jakoś do kapelusza to znalazłem sie automatycznie w drugiej cześci ogrodu... jakieś 30 m dalej :D po czym wróciłem i zamknąłem go.

https://www.facebook.com/pages/Ratuj-Ps ... 0391648961

Tytuł:

[quote="muf18"]Ja tam ubieram normalną bluzę z polaru zasuwaną na dole ściągną i dość wysokim kołnierzem, do tego rękawiczki, kapelusz pszczelarski, który zaciągam guma żeby duł przylegał do kołnierza bluzy oraz normaalne spodnie dresowe :) i to tyle...

Współczuję. Bluzy, kombinezony i jasne płucienne spodnie jako ubranie robocze pszczelarza zostały "wynalezione" już dawno, na podstawie doświadczeń i nie rozumiem dlaczego sprawdzasz ile można witrzymać w bluzie polarowej na słońcu.
Ps. :polar jonizuje powietrze dodatnio, czego pszczoły nie lubią.

Tytuł:
Jasny kombinezon jasnym kombinezonem, ale i tak można się mocno zdziwić. Mam taką jedną rodzinę (jeszcze), zła jest jak wszyscy diabli. Daje się z nią pracować jako tako dopiero od kiedy kupiłem sobie jednoczęściowy kombinezon, wcześniej wciskały się każdą najmniejszą dziurką i rąbały bez litości. Koszulę na guzikach oklejałem taśmą, a siatkę do kapelusza przyszyłem (oryginalnie dawało się ją opuścić - bardzo wygodne, ale nie przy tej rodzinie). No więc kombinezon ma ściągacze na nogawkach, z nogawek wystają nogi w skarpetach, a dalej są buty. Skarpet jest może 3 cm, i to robactwo jakoś się zmyśliło walić mnie przez te skarpety! Nie przez rękawy, nie nogawki, ale te 3 cm skarpet. No i musiałem uzupełnić jednoczęściowy kombinezon dwuczęściowymi onucami :)

C.

Tytuł:
Awatar użytkownika

taka rodzina jak jest zła to najlepiej w odpowiednim czasie podzielić ją na 3 lub 4 części i wszędzie dać młode matki w takich odkładach to już takie mocne nie są

Tytuł:
A ja tam czytam, czytam i dalej to wszystko czarna magia

Tytuł:
Awatar użytkownika

kociamber pisze:
A ja tam czytam, czytam i dalej to wszystko czarna magia

tzn?

Tytuł:
W końcu, kiedy tak czytałem, czytałem - doszedłem do wniosku, że nie jest to aż tak czarna magia - wiele rzeczy już się poukładało w logiczną całość i nie jest taki diabeł straszny jak go malują. Już wiem na pewno, że pomimo iż nigdy z tym zagadnieniem nie miałem do czynienia - podejmuję działalność w tym zakresie (a to m.in również dzięki Wam, którzy b. poważnie mnie potraktowaliście na tym forum nie bacząc na moją zieleń soczystej trawy) Pozdrówka dla wszystkich i życzenia wielu powodów do radości.

Tytuł:
Muszę to powiedzieć "wszem i wobec" - forum jest wspaniałe i jedyne, gdzie poważnie się dyskutuje, kłóci i przeprasza, żartuje, wnioskuje, wyciąga się wnioski, łączy teorię z praktyką, pomaga i wspiera, wyprowadza z błędu, prostuje, informuje - po prostu forum żyje i nie tylko głownym tematem jakim jest pszczoła i jej środowisko (chociaż temu tematowi wszystkie inne są podporządkowane). Na bieżąco staram się śledzić wszystkie wypowiedzi i co przez to uzyskałem: poczułem się jednym z Was szanowni pszczelarze - a jestem dopiero (a i dzięki Wam - już) adeptem sztuki pszczelarskiej. Piszę dlatego aby wszystkim podziękować za poważne potraktowanie i umożliwienie przezwyciężenia strachu przed nieznanym, a zarazem egzotycznym jakim jest świat pszczół, Piszę też po to aby zachęcić takich jak ja adeptów do głębszego wchodzenia w zagadnienie i w środowisko. Początkowo popełniłem błąd sięgając do bardzo "mądrych" publikacji. Stopniowo (właśnie dzięki między innymi temu forum) udało mi się uporządkować wiadomości do tego stopnia, że zrozumiałem zagadnienie i jego złożoność. Kupiłem też (od tego powinienem był zacząć) Poradnik początkującego pszczelarza pt. "POLUBIĆ PSZCZOŁY" autorstwa Jerzego Wilde i Elżbiety Gogolewskiej - jest on elementarzem, który należy znać "na pamięć" zanim cokolwiek się podejmie wchodząc w tematykę pszczelarską ( zarówno od strony praktycznej jak i teoretycznej). Tą swoją "tyradę" poświęcam też gościom odwiedzającym to forum namawiając do podejmowania zdecydowanych kroków w myśl zasady:"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić. Człowiek z wielkimi ambicjami jest silniejszy od tego, który jest tylko realistą". Życząc wszystkim wielu powodów do radości serdecznie pozdrawiam. Julek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja używałem zwykłego białego fartucha i spodni lekarskich, do tego sędziwego (co pamięta początki pracy przy pszczołach) kapelusza :).
Teraz mam profesjonalny kombinezon na zamek z kapeluszem :), gdzie mam nie zliczoną ilość kieszeni które zawsze się przydają, na różnego rodzaju gadżety :), potrzebne mi w pracy :))... kombinezon jest lekki, szybko można się w niego ubrać, jest łatwy w praniu :)...

Słyszałem że kiedyś znajomi używali stalowego sita na twarz które okręcali głowę materiałem. Strój był może wytrzymały, ale przy określonej temperaturze powietrza, był nie praktyczny, bo pszczelarz się zmęczył, trochę zapocił i przez to denerwował pszczoły. Dodatkowo samo już odpowiednie ubranie trochę trwało i wymagało czasami pomocy drugiej osoby :).

Czasy się zmieniają i ubiór też :).

Witam, nie chce zakładać nowego tematu a mianowicie gdzie można dostać taki strój jak ze zdjęcia chat pszczelarski chodzi mi o cały strój jak i o sama bluzę .Za odpowiedz bardzo dziekuję

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
beny69, popatrz u Łuksiewicza www.pszczelnictwo.com.pl

Ule na jakich gospodaruję: Wlk
Na przykład tu:
https://www.pszczelnictwo.com.pl/odziez ... id_44.html
Pozdrawiam

Polecam :D
http://www.adamek.net.pl/index966b.html

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP
Mój strój do pierwszego miodobrania to wiaderko 5l firanka i rękawice spawalnicze :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Mi pasuje kapelusz, który ma takie gumki, że się pod pachami je zakłada:
http://www.adamek.net.pl/indexa847.html?main_page=product_info&cPath=5&products_id=38, reszta to normalne jasne ciuchy.

Poszukuje takiego stroju jak podesłał Tazon tzw. kosmonauty.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja pamiętam swój pierwszy strój. Fartuch biały, gruby, zapinany pod szyję. Białego koloru. I do tego kapelusz, a na ręchach rękawiczki z miękkiej skórki wysmarowane propolisem. Z rękawic dawno wyrosłem. Krępują zbytnio ruchy. Potem się robiło w białej koszuli garniturowej, spodniach jensowych. Teraz, to zależy jak się przy pszczołach pracuje. Jak w pośpiechu, to strój kompletny - kombinezon z kapeluszem. Relaksacyjnie powoli, lub przy pożytku w polu w kapelusiku, nawet nie zawsze w koszulce. Tylko obuwie relaksacyjne muszę zmienić. Stare nadaje się tylko na wypady wśród ludzi. Pszczółki już denerwuje.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Nowoczesny, przewiewny, kombinezon dla płci pięknej.
http://www.youtube.com/watch?v=oTi4rvCFDhs

Awatar użytkownika

Zaraz by się zleciały trutnie z całej gminy heh!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
polbart, Widać, że dla nieunasienionych królowych. Chociaż może....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Ale ile słodkiego miodu można by od tak ubranej pci pięknej uzyskać sam bym troszkę pokosztował :) Moja królowa już leży w łóżeczku czas chyba miodziku wybrać :)

Awatar użytkownika

Tylko uważaj, żeby Cię nie dziabła :mrgreen:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tylko kto ma tu żądło :) Dobranoc słodkich snów :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Pół żartem i pół serio , strój , szczególnie dla tych co lubią oszczędzać , nie boją się maszyny do szycia .
Strój dla innych podopiecznych. :mrgreen:
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]