FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 08:07 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Witam mam pytanko otóż w niektórych ulikach w tym roku na wiosnę zauważyłem duże zawilgocenie.W związku z tym dowiedziałem sie ze kupuje się specjalne maty na dennice która pochłania nadmiar wilgoci jaki powstaje w roju zimą.Czy możecie coś na ten temat więcej sie wypowiedzieć.PS wentylacje mam w miarę dobrą a jednak wilgoć sie pojawia jak z tym walczyć.Pozdrawiam.

Tytuł:

O takich matach nie słyszałem, ale weź pod uwagę, że miniona zima była specyficzna, sprzyjająca wilgoci w ulach (pogoda + metabolizm w rozluźnionym kłębie, niektóre matki czerwiły od stycznia).
Nadmiar wilgotności z ula może być usunięty przez odpowiednią wentylację lub jeżeli istnieją maty o które pytasz to chemicznie. z tą chemią to byłbym ostrożny.

Paweł pisze:
Witam mam pytanko otóż w niektórych ulikach w tym roku na wiosnę zauważyłem duże zawilgocenie.W związku z tym dowiedziałem sie ze kupuje się specjalne maty na dennice która pochłania nadmiar wilgoci jaki powstaje w roju zimą

Paweł nie mam pojęcia kto Ci takich Pierdoł naopowiadał bo ja bym się go tylko spytał czy robił lodowisko pszczołom czy co :mrgreen:
Wyobraź sobie taką matę namoknięta i -20 st
na temat ociepleń a wentylacji jest temat
Tu i raczej trzymaj się tego co napisane wilgoć musi być usuwana na bieżąco z ula poprzez wymuszoną bać naturalną wentylację
:wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

tu filmik jest http://pl.youtube.com/watch?v=C0eKfHBwxDo

takie maty można używać również żeby dzięcioły nie rozwaliły styropianów w zimę

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pawel_T pisze:

Paweł, to chyba nie ten link;)

Od pewnego czasu zastanawiam się jaki skutek miałoby umieszczenie za zatworem (siłą rzeczy częściowo zasiatkowanym), jakiegoś absorbentu 1-2 kg., czy skutecznie wchłonąłby wilgoć z gniazda? W ulu leżaku, w korpusowym raczej takiej możliwości nie byłoby.

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie wiem jak często by trzeba by było wymieniać ten pochłąniacz wilgoci bo ciągnoł by wilgoć przez wylotek non stop

Tytuł:
Awatar użytkownika

kriss pisze:

Paweł, to chyba nie ten link;)

:mrgreen: pomyłka, ale już poprawiona

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: w zwykle
Witam.Ponizej praca porownawcza na temat zimowania rodzin .Pozdrawiam Lila

Nowe metody zimowania rodzin pszczelich

dokument nr: 21 | dodano: 9 sierpnia 2007 14:12 | zmodyfikowano: 9 sierpnia 2007 14:17
autor: dr Piotr Skubida; współautor: mgr inż. Piotr Semkiw

Innowacyjność technologii polega na wdrożeniu metody zimowania, pozwalającej na lepszy rozwój rodzin wiosną poprzez odpowiedni termin czerwienia matek, a w rezultacie osiągnięcie dużej siły na pożytki i większe zbiory miodu. Zapewnia to stosowanie poduszki powietrznej lub zimowanie rodzin bez górnego ocieplenia.

Podczas przygotowywania rodzin pszczelich do zimowania rodziny zostały podzielone na 3 grupy:
- I grupa - rodziny kontrolne (przygotowane w sposób tradycyjny),
- II grupa - zastosowanie tzw. „poduszki powietrznej” (poprzez wstawienie korpusu między dennicę a korpus gniazdowy),
- III grupa - brak górnego ocieplenia gniazda w okresie zimowania.
Wiosną podczas pierwszych przeglądów dokonywano dwukrotnych pomiarów czerwiu, w celu określenia dynamiki rozwoju rodzin. Podczas pierwszego pomiaru największą powierzchnię czerwiu notowano w rodzinach grupy zimowanej na poduszce powietrznej, najniższą zaś w grupie rodzin zimowanych bez ocieplenia, co zgodne jest z faktem późniejszego rozpoczynania czerwienia przez matki w tej grupie. Podczas drugiego pomiaru III grupa rodzin zrównywała się pod względem powierzchni czerwiu z grupą II i obie te grupy przewyższały rodziny z grupy kontrolnej. Największą dynamikę rozwoju wiosennego wykazały rodziny zimowane bez górnego ocieplenia (grupa III). Zanotowano nieznacznie większe spożycie pokarmu w okresie zimowania w rodzinach grupy III.
Biorąc pod uwagę całoroczne zbiory miodu, największą produkcją w okresie trwania badań wykazały się rodziny z grupy II i III (średnio 27,1 kg/rodzinę i 26 kg/rodzinę). Najniższą produkcją wykazały się rodziny kontrolne (grupa I - 19,4 kg/rodzinę).

Pszczelnictwo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]