FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 19:08 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Może któryś kolegów przebrną tą drogę.
Moja pasieka znajduje się na terenie Lasów Państwowych ma umowę wydaną jeszcze w roku 1999 na jej dzierżawę. Posiadam dwa zabudowania domek i pracownie chciałbym podłączyć do pracowni prąd. Odwiedziłem Zakład Energetyczny i Starostwo Powiatowe ale sprawy nie posunąłem o milimetr do przodu. Do najbliższego słupa z prądem mam mniej niż 200 m. Miła by była każda wskazówka.

Tytuł:

Proponuje zakupić agregat prądotwórczy

Tytuł:

Sam doprowadzałem prąd do pasiekai przez lat 20. Na początek proponuję wystąpić ze stosnym wnioskiem na piśmie do zakładu energetycznego.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Pierw ustal w zakładzie energetycznym czy to ty czy właściciel gruntu i zabudowań ma składać, potem składasz wniosek i nie zapomnij kopi potwierdzającej. Po jakimś czasie dostaniesz tzw warunki - będzie pisało ile i za co zabulisz. Obawiam się że za te 200 metrów kabla cię skubną oprócz kasy za przydzieloną moc.

Pamiętaj o potwierdzeniu złożenia wniosku bo od tego momentu liczy się czas jaki mają, a tak na gębę to 20 lat :) .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Myslę,że dużo taniej będzie cie kosztował agregat prądotwórczy :tasak:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Teraz obowiązuje nowe prawo energetyczne i nie ma różnicy czy to jest 20 czy 150 metrów ,dawniej musiałeś robić projekt na własny koszt ,teraz wszystko jest w kwestii energetyki .Do 200 metrów jeśli chcesz kablem ziemnym to 2200 zł,jeśli napowietrzny przyłącz to 1800 zł ,nie wiem jak się sprawa ma jeśli się wynajmuje ziemię ? Postaram się jutro dowiedzieć coś więcej w pracy na ten temat to się odezwę :papa:

Tytuł:
jureks23 pisze:
200 m. Miła by była każda wskazówka.

Kolego jeżeli Ty masz umowę o dzierżawie to zapomnij o prądzie
nikt Ci nie podpisze zgody z Państwowych lasów na stawianie słupów chyba że pracownia i domek stoi na prywatnym polu wtedy jedynie właściciel posesji starać się o prąd ( na dodatek w celach budowlanych lub czysto rekreacyjnych ) ale budynki muszą być zgłoszone lub rozpoczęcie budowy
Jako dzierżawca Nie otrzymasz takiego pozwolenia (nawet gdyby się właściciel zgodził )
200m to ok 4 słupy policz wartość ;-) linii nie mówiąc o kosztach przyłącza ok 2500zł
za to kupisz agregat i do śmierci paliwa ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
jureks23, dziś wkopałem do ziemi 65 metrów kabla. Koszt samego kabla to jakieś 250 zł ( na allegro jest kabel ziemny bardzo dobry za 3,4 zl za metr) Koszt przyłączenia altany na ogródkach działkowych to 330 zł płatne w 2 ratach. Myślę, że podane wyżej koszta są mocno zawyżone.
Ale na Twoim miejscu kupiłbym agregat prądotwórczy i będziesz mieć prąd.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adidar to są aktualne ceny przydziału mocy do budynków ,ogródki działkowe są inaczej liczone

Tytuł:
adidar pisze:
dziś wkopałem do ziemi 65 metrów kabla. Koszt samego kabla to jakieś 250 zł ( na allegro jest kabel ziemny bardzo dobry za 3,4 zl za metr)

Kolego nie zawyżone bo TY ciągłeś z domu

Tu masz ceny http://dystrybucja.vattenfall.pl/dla-do ... czenie.htm

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adidar jeśli podłączyłeś prąd 65 metrami przewodu 2,5 mm2 to gratuluję. Jaką moc będziesz pobierał ?

Ja 3 lata temu podłączałem prąd i tak miało być mniej niż 150 zł za 1 kW opłaty przyłączeniowej i pierdoły to skończyło się za 13 kW na 7000 zł . Słup był już na działce kilkanaście metrów od domu,potem dwa przewody po 20 metrów bo do dwu pomieszczeń. Jeśli to prawda że teraz za 200 metrów tyle samo co za kilka to jest nieźle. Jeśli jednak usłyszysz cenę za 4 stanowiska słupowe to nam zapodaj bo ja jestem ciekaw kwoty.

Teraz u mnie projektują nową linię i kwoty za jedno stanowisko słupowe 25 000 zł na papierze.

Tytuł:
Mariuszczs pisze:
prąd 65 metrami przewodu 2,5 mm2 to gratuluję. Jaką moc będziesz pobierał ?

Żarówkę zaświeci a kawe sobie w domu zaparzy :leży_uśmiech:
Adaś :piwko: to tylko żart ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mariuszczs, brałem ten kabel http://allegro.pl/kabel-ziemny-przewod- ... 38613.html
3 x 2,5mm2 , na łączu mam podłączone do altany 2000 wat, także nawet wiertarkę i spawarkę bedzie mozna podłączać. :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślałem że masz normalnie 4 albo 5 kW. Spawarki to bym nie ryzykował na ten przewód.
Powinien zadziałać bezpiecznik który w twoim wypadku ma być 10A,ale jak to bywa dają większe bezpieczniki.
Przy 10 A to będziesz na tym przewodzie miał spadek ok 9 V na tej długości więc wydaje się ok.

2000W przy 230V to jest 9 ok A. Grzejnik do 2 kW wiadomo zadziała, ale przeczytaj na spawarce ile potrzebuje Amperków. Mój mały migomat jak go przełączę na 230 V to potrzebuje 32A bezpiecznika przy spawaniu prądem 160A.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Trzeba wiedzieć co to Wat [W], Volt [V], Amper [A] i zapoznać się ze spadkami napięcia na długości kabla o danym przekroju. adidar co to znaczy "na łączu mam podłączone do altany 2000 wat" ?

Tytuł:
adidar pisze:
2000 wat, także nawet wiertarkę i spawarkę bedzie mozna podłączać. :rolf:
wiertarkę tak ale nie spawarkę
mam taka mała do 150A i spawałem to przy 50m kabla i to solidnego z 3mm2 to myślałem że mnie diabli wezmą
Do pracowni mam blisko z 15 m od domu i mam tam prąd nie tylko do świecenia i miodarki ale mam też przepływowy ogrzewacz wody 5KW to jak go podłącze to jak miałem 3m2 to światło gasło teraz prąd mam siłowym kablem podłączony zblokowanym po dwie linki w jedną to tak ani nie mrugnie żarówka ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dopiero przetestuje to podłączenie, a w maju zgosiłem się o przyłączenie :uśmiech: i teraz mam prąd na koniec sezonu :szok:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Czy opłaca się podłączać prąd do działki ukrytej gdzieś w lesie??? Przecież nikt nie spędza całego życia w pasiece, są to wyskoki kilku max. kilkunastogodzinne, więc najbardziej logicznym rozwiązaniem wydaje się ( jak już tu kilku kolegów pisało ) zakup agregatu prądotwórczego, ale nie takiego za 500 PLN bo takim to se można narobić. Kupić taki sprzęt którego cena zaczyna się od 2000PLN i w górę, i można się cieszyć własnym prądem na zawołanie. A wyższe modele mają też gniazda siłowe, więc i spawarka pójdzie i herbatę można zrobić i miodarką kręcić i co tam dusza jeszcze zapragnie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]