FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 lipca 2025, 22:19 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
CZytam i nie kumam o co w tym chodzi.
Gdzie te pszczoły tworzą ten kłąb zimowy jak w ulu pełno ramek ?
kłąb przedzielany jest ramkami ? Pytam poważnie bo szukałem zdjęć
kłębu i nie mam, a pytanie bardzo mnie nurtuje, może ono jest głupie
ale nie mam kogo się zapytać , aby mi wyjaśnił to

Awatar użytkownika

[quote="vitara" przedzielany jest ramkami ?

Tak

Tytuł:
vitara pisze:
dzie te pszczoły tworzą ten kłąb zimowy jak w ulu pełno ramek ?

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dziękuję teraz rozumiem więcej.
Może nudzę ale :
- czy to jest bezpieczne dla pszczółek takie otwarcie ula gdy wokół śnieg ?
- czy można tak sprawdzać ich zimowlę - ewentualnie czymś zareagować w razie nieprawidłowości - nie wiem ciastem ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Cytuj:
czy to jest bezpieczne dla pszczółek takie otwarcie ula gdy wokół śnieg ?
- czy można tak sprawdzać ich zimowlę - ewentualnie czymś zareagować w razie nieprawidłowości - nie wiem ciastem ?

Na pewno nie powinno się otwierać rodzin przed pierwszym oblotem.Może BoCiAnK, otwierał go w celach poglądowych.Trudno powiedzieć. Z drugiej strony nic tej rodzinie sie nie stało, niektórzy leczą kw szczawiowym na przełomie grudnia-stycznia i muszą do każdej rodziny zajrzeć
Piszesz że chciałbys sprawdzić zimowlę i o możliwość reakcji na nieprawidłowości. Moje zdanie jest takie, to co mogłeś zrobić powinieneś zrobić do końca września. Teraz trzeba je zostawić w spokoju do pierwszego oblotu.No ewentualnie jesli podejrzewasz brak pokarmu mozesz dać w lutym ciasto na ramki, tylko w tym wypadku jeśli przedłuży się termin oblotu to możesz mieć czarne ramki i pszczoły zaparzone.Dlatego lepiej zostawić do oblotu.Jeśli coś Ci spadnie będziesz wiedział co żle zrobiłeś i zapewniam że w przyszłym roku już tego błędu nie popełnisz. Doświadczenie w tym fachu to skarb.Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadzam się z przedmówcą. Twoim zadaniem jest przygotować rodzinę do zimy i nie zakłócać ich spokoju aż do wiosennego oblotu. Jeżeli coś jest nie tak, to i tak nic nie zdziałasz.
Odradzam też wszelkie 'nasłuchiwania' i inne rzekomo nieinwazyjne metody przeglądów zimowych.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas rzucić okiem na pasiekę z dystansu, można dostrzec przewrócone ule albo zniszczone przez zwierzęta. W takiej sytuacji sprzątamy natychmiast.

Tytuł:
Bociniak nie ma takich uli :oczko:
Po drugie to jest rodzina połaczona na jesień .

Tytuł:
tarnoart pisze:
Bociniak nie ma takich uli :oczko:

Tak To nie moja rodzina
Ale czemu sądzisz że są to dwie połączone jesienią ? :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

tarnoart pisze:

Skąd wiesz.? Czy to tylko twoje przypuszczenie wynikające z błędnego przekonania ze dobra rodzina plus dobry pszczelarz nie jest wstanie przygotować do zimowlii takiej rodziny. Jesli tak to mało widziałeś.Pozdrawiam

Tytuł:
Chyba ,ze kłab spłaszcza sie w takim ulu na skróconej ramce i wydaje sie ze jest duzo pszczół po otwarciu ula zerwaniu kłębu.

Tytuł:
mendalinho pisze:
Skąd wiesz.? Czy to tylko twoje przypuszczenie wynikające z błędnego przekonania ze dobra rodzina plus dobry pszczelarz nie jest wstanie przygotować do zimowlii takiej rodziny. Jesli tak to mało widziałeś.Pozdrawiam

To wejdz jutro do swojej pasieki otwórzpowałke i zobacz na ilu ramkach jest uwiazany kłąb 6-7 uliczek to za głowę.
Zobacz czy duzo jest pszczół zamarznietych ,które nie weszły w kłąb ,albo nie zdązyły ,moze sie okazac ,ze najlepsza rodzina bedzie obsiadac 5 uliczek i co wtedy? :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

tarnoart pisze:
o wejdz jutro do swojej pasieki otwórzpowałke i zobacz na ilu ramkach jest uwiazany kłąb 6-7 uliczek to za głowę.
Zobacz czy duzo jest pszczół zamarznietych ,które nie weszły w kłąb ,albo nie zdązyły ,moze sie okazac ,ze najlepsza rodzina bedzie obsiadac 5 uliczek i co wtedy? :oczko:

W każdej pasiece jest taka rodzina która. siedzi na wszystkim. U mnie buckwast GZ dostały 10+10 wlkp.Uwiązały sie dokładnie tak jak na zdjęciu ale też sa i takie które siedzą na 5-6. To jest zdjęcie czystko poglądowe gościu wybrał najsilniejszą rodzine otworzył ul i pstryknął zdjęcie.

Ale żeby od razu mówić że to łączana rodzina trzeba mieć dużo wyobrażni i pewności siebie.Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mendalinho pisze:
W każdej pasiece jest taka rodzina która. siedzi na wszystkim. U mnie buckwast GZ dostały 10+10 wlkp.Uwiązały sie dokładnie tak jak na zdjęciu ale też sa i takie które siedzą na 5-6. To jest zdjęcie czystko poglądowe gościu wybrał najsilniejszą rodzine otworzył ul i pstryknął zdjęcie.

Ale żeby od razu mówić że to łączana rodzina trzeba mieć dużo wyobrażni i pewności siebie.Pozdrawiam

Witaj

Może nie potwierdzę tezy tarnoarta ,że są to rodziny połączone ,ale postanowiłem zagłębić się w temat. Jest to zdjęcie z pasieki albo z kursu w pasiece Dr.Liebiga
Przegląd był przeprowadzany w lutym ,zobaczcie na to zdjęcie Obrazek ten otwarty ul na ilu ramkach widzicie pszczoły ,albo na ilu uliczkach ? Widać ,ze ten ul juz nie jest taki pełny od pszczół prawda?
Dodam ,ze jest to luty kiedy kłąb w przypadku jak jest czerw rozluźnia się i nie jest juz taki zwarty jak w listopadzie czy w grudniu.
Kolego mendalinho o tej porze nie uwierzę Ci w to co piszesz chyba ,że zimujesz 50 tyś. pszczół , w takim razie bedę musiał iść po nauki do Ciebie ,albo do tego hodowcy od ,którego masz matki.

Kłąb zwarty większy trochę od głowy na ramce wielkopolskiej czyli 6,7 uliczek to mógłbym sobie dać obciąć obie ręce ,że niewielki % użytkowników tego forum zastanie o tej porze taki stan w swoich ulach.

pozdrawiam Tomek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miodomir pisze:
Kolego mendalinho o tej porze nie uwierzę Ci w to co piszesz chyba ,że zimujesz 50 tyś. pszczół , w takim razie bedę musiał iść po nauki do Ciebie ,albo do tego hodowcy od ,którego masz matki.

Kłąb zwarty większy trochę od głowy na ramce wielkopolskiej czyli 6,7 uliczek to mógłbym sobie dać obciąć obie ręce ,że niewielki % użytkowników tego forum zastanie o tej porze taki stan w swoich ulach.

Witaj. Wszystko o czym piszesz to prawda. Kłąb zajmujący 5-6-7 ramek to reguła w większości pasiek, ale zawsze w pasiece jest rodzina która bije wszystkie na głowe i przygotowuje własnie do zimowli takie fajne rodziny. Z tymi GZ nie przesadziłem postaram się wyjaśnić sprawę jak złapie mróz zrobię zdjecie pogladowe tej rodziny będziemy mieli porównanie choć z reguły w pasiece pojawiam sie dopiero z końcem lutego.Do tematu wróce.Pozdrawiam

Ps. Na tym zdjęciu to chyba ramka langstrotha która jest stosunkowo niska. Poza tym na długość kłąb sięga do połowy ramki to też trzeba wziąć pod uwagę

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
Mam kilka fotek jak wyglądał u mnie kłąb 03.03.2011
Ul 1/2 dadant, zazimowany na 3 korpusach. Pierwsze zdjęcie pokazuje układ między pierwszym a drugim korpusem od góry, a drugie między drugim a trzecim. Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia ostatniego korpusu od góry bezpośrednio pod powałką.

Obrazek
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]