FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 22:18 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 
Autor Wiadomość

Dzień dobry Państwu, dzień dobry Panie Prezesie,

z okazji wyboru i przyjęcia przez Pana Janusza Kasztelewicza funkcji Prezesa Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych, proszę przyjąć najserdeczniejsze gratulacje i życzenia owocnej pracy na rzecz Stowarzyszenia i wszystkich polskich pszczelarzy. Znany jest Pan w Polsce i zagranicą, że w sprawy pszczelarskie angażuje się Pan jak mało kto i w związku z tym zaszczytnym wyborem, uważam, że będzie Pan miał jeszcze większe możliwości działania.

Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać, że to właśnie pszczelarze zawodowi na całym świecie są awangardą postępu i optymalnych rozwiązań technicznych, technologicznych, ochrony zdrowia pszczół, itp. z których korzysta ogół pszczelarzy. Dlatego w sposób szczególny cieszy fakt, że oto na czele Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych w Polsce stanął człowiek, który poza Stowarzyszeniem przez dziesiątki lat swojej działalności, zrobił tak dużo dla polskiego pszczelarstwa.

Niech mi Pan pozwoli, po raz ostatni zwrócić do Pana tak konfidencjonalnie: Panie Januszu! Serdecznie gratuluję i niech Pan wie, że polscy pszczelarze liczą na Pana!

Z pozdrowieniami i wyrazami najwyższego szacunku

Maciej Winiarski

Tytuł:
Mało co monitoru nie poplułem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

///??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy to ten sam Pan o którym ''chodzą '' legendy ze w owym czasie hurtem do Polski sciągał pakiety z Ukrainy , oraz wielkie ilości miodu z ...? Bo jeżli tak - to takie działanie mozna uznać za szkodliwe dla..... ?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
pasieczna, to tak coś podobnego jak w "Misiu". :oczko: :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Drapać każdy może jeden lepiej drugi gorzej :leży_uśmiech:

Tytuł:
http://www.youtube.com/watch?v=DhecpGGOP40

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Polska będzie miodem i mlekiem płynąca jasna dupa

henry

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Wydaje Wam się że jakby Kasztelewicza nie było to by miodów importowanych nie było ? ktoś inny wypełniłby tą niszę na rynku. Ja bym zbyt pochopnie nie oceniał Kasztelewicza zróbcie sobie zestawienie złych i pozytywnych Jego działań na rzeczp szczelarstwa , a samo wam wyjdzie czy Wam szkodzi czy pomaga. Nikt nie jest idealny.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Jak to czytam to się nie dziwię dlaczego średnia wieku wśród pszczelarzy jest taka jaka jest. Gdzieś jeszcze też są tacy doświadczeni życiem działacze....ach w PZPNie! :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Tytuł:
henry650 pisze:

henry

A co mleko też będzie Chińskie :leży_uśmiech:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
A co mleko też będzie Chińskie

Mleko to od tych fioletowych krów z Alp :)

Tytuł:
BoCiAnK pisze:

a co nie jest? przeciez tego mleka w hipermarketach nie mozna nazwac mlekiem ,całe zło to te je...hipermarkety , telewizja,kościół ,a później społeczeństwo ma wyprane mózgi , jeszcze gorzej niz za komuny
http://www.youtube.com/watch?v=GWwE4ER9u94

Oglądnijcie cały filmik
i zobaczcie jak piorą wam mózgi w demokracji to co pokazywali o zamieszkach i media sie tym karmiły i cały czas pokazywali jedne i te same sceny z walk ,bijatyk to własnie Ci młodzi ludzie walczą z tym co sie dzieje teraz . Nie ma wolności na kazdym kroku manipulacja ,korupcja,wyzysk człowieka, prowokacja ,ostatnia złotówke wydacie na kościół i na państwo.
żyjcie

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Bogus będzie unijne i to juz niedługo jak rozpieprzą do reszty Polskę a może już to zrobili ,dziś czytałem ranking najbogatrzych posłów w Polsce i troche sie dziwie jak to jest że 20 lat po upadku komuny tylu milionerów sie porobiło w Polsce a ja pracuje za granica prawie 9 lat i mam dopiero tylko 1 miliona ,tak myslę że w kraju dorobiłbym sie więcej

henry

Tytuł:
henry650 pisze:
1 miliona

Chyba kłaków na głowie :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
tarnoart pisze:
BoCiAnK pisze:

a co nie jest? przeciez tego mleka w hipermarketach nie mozna nazwac mlekiem ,całe zło to te je...hipermarkety , telewizja,kościół ,a później społeczeństwo ma wyprane mózgi , jeszcze gorzej niz za komuny
http://www.youtube.com/watch?v=GWwE4ER9u94

Oglądnijcie cały filmik
i zobaczcie jak piorą wam mózgi w demokracji to co pokazywali o zamieszkach i media sie tym karmiły i cały czas pokazywali jedne i te same sceny z walk ,bijatyk to własnie Ci młodzi ludzie walczą z tym co sie dzieje teraz . Nie ma wolności na kazdym kroku manipulacja ,korupcja,wyzysk człowieka, prowokacja ,ostatnia złotówke wydacie na kościół i na państwo.
żyjcie

http://www.youtube.com/watch?v=FkUptqGEwaA

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
BoCiAnK pisze:
henry650 pisze:

henry

Mleko w proszku będzie z USA tańsze od naszego mleka od krowy

Tytuł:

http://www.youtube.com/watch?v=psv13rlgQds
http://www.youtube.com/watch?v=FkUptqGEwaA

Tytuł:
Tam jest jeden fajny komentarz
"Gorzka prawda.Przyszłość Narodu szuka chleba za granicą.
Kropeczka40 1 rok temu "

jak zyc panie premierze jak zyć?????? :leży_uśmiech:

Tytuł:

Tylko dzięki Ryszardowi nie udało się euroiwrejom zdjąć krzyży.
Wiara chcrześcijańska, jako jedyna zdrowa i najsilniejsza jest największym zagrożeniem dla wirtualnego boga- mamony.
Należało ją zniszczyć. Po raz pierwszy za pomoca żydokomunistów, po raz drugi za pomocą równości społeczeństw w EU.
Skończyło się na tym.

http://www.youtube.com/watch?v=dv5clMe_h84

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
gdzie Bóg do panstwa kosciół juz dawno powinien być usuniety z państwa i pozbawiony wszelkich przywilejów jaki krzyz w sejmie tam jest miejsce na niego??? panowie jak by ten biedny Jezus musiał patrzeć na tych buraków to wy mu krzywde robicie jeszze nie dosc ze zydzi go umeczyli to nastepne katusze dla niego ze musi na te swore patrzeć miejsce religii nie jest w tym miejscu nic do religii nie mam ale z tego co ja wiem to powinna byc odrebna komurka Jezus nie interesował sie polityka na górze kiedy był kuszony odrzucił władze nad wszystkimi królestwami czyli nie tego chciał a z logiki (mojej) to szatan ja posiadał skoro Mu ofiarował i wedlug dalszego logicznego myslenia (znów mojego) to miejsce w rzadzie jest dla ludzi poddanych własnie temu jegomosciowi wiec???

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

tarnoart kłaków na głowie miliona nie mam ale o kase to badz spokojny mam i nie narzekam ale posłem niemam zamiaru być bo do koryta pchaja sie tylko świnie a ja wole spokojnie życ

henry

Tytuł:

Dzień dobry Państwu,

gdybym wiedział, że tymi gratulacjami rozpętam taką dyskusję, to bym przesłał na ręce nowego Prezesa e-maila i byłoby po sprawie. Ale mleko rozlało się.

Nie jest moją rolą udowadniać Państwu co dobrego zrobił dla polskiego pszczelarstwa p. Janusz Kasztelewicz, pomimo, iż doskonale wiem ile On sponsoruje lub współ-sponsoruje różnych konferencji naukowych, biesiady, liczne wydawnictwa, itd. itp. A że przy okazji na tym robi pieniądze? Na sponsoringu bogactwa się nie osiągnie, lecz jest to jedna z form działalności promocyjnej, budującej odpowiednią markę firmy. Ale nie o tym chciałem napisać.

Przed kilkunastu laty dopadła nas straszna bieda. W magazynie 3 tony miodu wielokwiatowego, który nie mogłem sprzedać. Dzwoniłem do kilkunastu hurtowników. Z jakim efektem? Tak odbierzemy od Pana miód, ale zapłacimy... za rok, może zapłacimy za 8 miesięcy. Wszystkie "wielkie" firmy oferowały nie dość, że zakup mojego miodu w niskiej cenie, to jeszcze proponowały płatność odroczoną w czasie. Wówczas jeszcze nie znałem osobiście p. J. Kasztelewicza, ale w końcu do niego zadzwoniłem, bez żadnej nadziei na załatwienie sprawy - przecież Nowy Sącz i Stróże to tak daleko... Nie przyjedzie pod Opole po miód! Mój rozmówca wysłuchał mnie i zadał dwa krótkie pytania: "Ile pan sobie życzysz za swój miód?" Podałem cenę oferowaną mi we Wrocławiu, Poznaniu, Opolu, Bielsku-Białej (wszędzie była taka sama - jakby się umówili), itd. Roześmiał się i odpowiedział: "Zapłacę Panu tak samo jak ja płacę pszczelarzom na moim terenie." Szok! Była to cena wyższa o dwa złote, od oferowanej przez "wielkich". I z tamtej strony padło drugie pytanie: "Czy ma Pan konto? Jeżeli tak to niech Pan mi poda". Następnego dnia pieniądze miałem na koncie, po miód samochód ciężarowy przyjechał przy jakiejś okazji za jakieś dwa miesiące, za następne dwa tygodnie dostałem rozliczenie i jeszcze była niewielka dopłata, bo miodu było trochę więcej niż trzy tony. Wszystko odbyło się bez żadnych potwierdzeń, kwitów, itd. Pan Janusz Kasztelewicz zaufał zupełnie obcemu pszczelarzowi i bez mrugnięcia okiem pomógł w trudnej sytuacji. Właśnie po takich czynach poznajemy wielkość człowieka i firmy przez niego kierowanej. Możecie Państwo wmawiać mi i sklerozę, i wszystkie inne rzeczy, ale byłbym ostatnią KANALIĄ, gdybym zapomniał jak postąpił w mojej sprawie ten człowiek. No i wg mojej oceny jako ekonomisty (niezwiązanej z wyżej opisaną sprawą) w polskim pszczelarstwie jest to pozytywna, wielka i znacząca postać - nie mam w tym względzie żadnej wątpliwości.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Tytuł:
pasieczna pisze:
Przed kilkunastu laty

Szanowny Panie Macieju
Przed Kilkunastu laty nie wiem ule to u pana jest ,ale wtedy Sądecki Bartnik się rozwijał wiec nic dziwnego że chciał zrobić na pszczelarzach wrażenie zapytaj pan dziś o ceny czy też daje po 2 zł więcej jak w innych skupach czy aby się nie okazało że od najniższej trzeba odjąć to 2 zł
Przy okazji byśmy się chętnie dowiedzieli dlaczego Nie daje i dlaczego tak zmieniła się procedura płatności
Pan Otrzymał zapłatę
pasieczna pisze:
Następnego dnia pieniądze miałem na koncie

Tylko że to było xxx lat temu
A teraz ??????
Gdzie się podział Amor jak to śpiewał Smoleń ;-)

Tytuł:

Przyłączam się do gratulacji: http://mojelaboratorium.blog.onet.pl/Dobry-MIOD,2,ID308396724,n

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Wybaczy Pan, ale oceny są różne, stąd te wątpliwości ludzi na forum. Pewno dostał Pan 10 zł zamiast 8 i ucieszył się Pan, ale to nie jest ta droga.
Przyszłością są spółdzielnie producenckie i własny rynek zbytu. To samo dotyczy producentów zbóż, sadowników bydła czy miodu i innych. Pozwoli to sprzedać produkt w dobrej cenie, stworzyć własny rynek zbytu, zachować jakość i ograniczyć koszty.
My wszyscy chodzimy po sklepach i oglądamy różne produkty. Wśród producentów miodu (tylko z nazwy) w dużych sklepach nie spotkałem jeszcze miodu, firmy psują rynek, niszczą dobre skojarzenia u klientów i etos uczciwego producenta. Tylko jedna firma, lokalna spora pasieka ma osobne stoisko i sprzedaje swoje miody, po kilka złotych więcej za słoiczek, więc czy warto kupić byle co tylko odrobinę taniej? Czemu firma ma własne regały? Bo nie chce być skojarzona z wyrobami miodopodobnymi.
Ma Pan bardzo dobre wspomnienia, niech Pan to przemyśli, odwiedzi pszczelarzy z tego forum, porozmawia osobiście, zobaczy pasieki i wyroby, długie regały z nagrodami konsumentów i może Pan wtedy zmieni zdanie. Proszę się nie krępować, na pewno będzie Pan zaproszony, bo z daleka się wyczuwa, że ma Pan dobre chęci.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witajcie
Z tym skupem miodu to jest wielka tragedia .
pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pasieczna pisze:
byłbym ostatnią KANALIĄ, gdybym zapomniał jak postąpił w mojej sprawie ten człowiek. No i wg mojej oceny jako ekonomisty (niezwiązanej z wyżej opisaną sprawą) w polskim pszczelarstwie jest to pozytywna, wielka i znacząca postać - nie mam w tym względzie żadnej wątpliwości.

No i wszystko jasne!

Szanowny Panie, zamiast tak mocno "dymac" w te swoja 'ODE" do tego pana, a kierowana poprzez to forum - powinien raczej Pan odrazu napisac do niego i nie szukac tu tych, ktorzy jeszcze pod tym wszystkim, co Pan raczyl tu napisac, podpisywaliby sie.
Przeciez to Pana absolutnie prywatna sprawa: "zalatwil Pana w sposob satysfakcjonujacy na dana chwile", no i nalezaly sie jemu dzieki, ale wylacznie z Pana strony i niech Pan nie angazuje do tego zaraz wszystkich, bo dopiero teraz dowiedzielismy sie o co tak naprawde Panu chodzi - czy nie tak?
Nie mam nic do tego czlowieka, ale nie mam tez jeszcze mu za co tak dziekowac i nisko sie klaniac.

A tak nawiasem, to wszystko jak w biznesie, a Pan jest ekonomista i powinien o tym dobrze wiedziec, w co nie watpie, ale pan z radosci chyba troche sie pogubil.
Jeden sprzedaje, drugi bierze kase, jak ...potrafi i po co ta wazelina?

A w biznesie 'nie ma milosci, a tylko pieniadze'! :jupi:

czego tutaj Pan zlozyl dowody i to wszystko na ten temat.

Na targu tez nam przekupka mowi: "moj kochaniutki ...", itd., itp.
Ale czy naprawde 'ona nas tak kocha'? :śmieję się z ciebie:

Sprzedaje, biore kase i odchodze ...
Kupuje, place kase i ...najwyzej sie pochwale: 'ale biznes klepnalem'. :jupi: :papa: :brawo:

To takie proste, a Pan tak to skomplikowal.

Tytuł:
Awatar użytkownika

pasieczna pisze:
Dzień dobry Państwu,

. No i wg mojej oceny jako ekonomisty (niezwiązanej z wyżej opisaną sprawą) w polskim pszczelarstwie jest to pozytywna, wielka i znacząca postać - nie mam w tym względzie żadnej wątpliwości.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Patrząc obiektywnie na w/w cytat wszystko się zgadza ale po wykresleniu słowa ''pszczelarstwie '' i zastapieniem słowami;- ŚWIECIE BIZNESU !.

Tytuł:
:leży_uśmiech:
Mam cicha nadzieję ,że Panu doktorowi po prostu wiadomośc źle sie wysłała zamiast na maila poszła na ambrozje .

Tytuł:
A to dobre :leży_uśmiech: cholera musze ekran umyć :leży_uśmiech: Panie Macieju to było chyba 100 lat temu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Napiszę tak :widziały gały co wybierały.
Skoro członkowie Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych dokonało takiego wyboru,to jest ich wybór, ich sprawa,ich interes .Ja to szanuję.

Napiszę jeszcze:nie ten wróg kto na ciebie sra,nie ten przyjaciel kto cie z gówna wyciągnie.
Jest to morał przydługiej opowieści.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

tpuzio pisze:
Napiszę tak :widziały gały co wybierały.
Skoro członkowie Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych dokonało takiego wyboru,to jest ich wybór, ich sprawa,ich interes .Ja to szanuję.

Napiszę jeszcze:nie ten wróg kto na ciebie sra,nie ten przyjaciel kto cie z gówna wyciągnie.
Jest to morał przydługiej opowieści.

W sposób bardzo zwięzły napisałeś to co należało napisać. Jeśli Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych dokonało takiego wyboru to żadne uwagi zawodowych krytykantów nic nie zmienią. To jest już chyba nasza narodowa "zaleta", że każdego, który rządzi lub jest lepszy należy zwalczać. Dobrze, że w sposób dowcipny dałeś społeczności temat do przemyślenia a widać, że bardzo trafnie bo po Twoim poście zaległa cisza. Pozdrawiam

Tytuł:
wieslaw48 pisze:
Dobrze, że w sposób dowcipny dałeś społeczności temat do przemyślenia a widać, że bardzo trafnie bo po Twoim poście zaległa cisza. Pozdrawiam

Na pewno nie po poscie Tadeusza. Po prostu temat juz jest wyczerpany i tyle ci co mieli sie wypowiedziec sie wypowiedzieli jak dla mnie temat do zamknięcia. Zresztą Tadeusz nie zrozumiał o co chodzi w tym temacie. Mi tam Janusz nie przeszkadza o mnie za mnie to nawet może zostac prezesem PZP . Jego spadź w hipermarketach jest po 57 zł za 0,9l ,jakby tą sama spadź sprzedawał po 37 zł ,albo jakis tani robiony miód spadziowy w tej cenie wtedy mógłbym tu troche ponarzekać bo juz by całkowicie pszczelarstwo upadło w Polsce ,a tak to przynajmniej mam klientów za 40 zł.

Tytuł:
polbart pisze:

Ten komentarz mi sie bardzo podoba pod filmem.

Drodzy racjonalnie myslacy Polacy. Ten video clip jest zalosnym przykladem totalitarnego zniewolenia umyslow ludzkich, porownywalnego do najgorszych wzorcow indoktrynacji hitleryzmy, komunizmu i islamofaszyzmu. Myslcie za siebie. Czytajcie nastepujacych autorow i otworzcie swoje oczy i..umysly : Harris Dawkins Dennett Hitchens Onfray Barker Shermer.... Ci wspaniali naukowcy/ humanisci /mysliciele sa prawdziwymih autorytetami moralnymi i intelektualnymi wspolczesnego swiata 21 wieku. Pozdro

Tytuł:
tarnoart..
sądzę że swoją edukację nie powinieneś zaczynać od swoich autorytetów (często autorytety zwalniają z męczącego obowiązku myślenia) tylko proponuję cofnąć się z edukacją kilkaset lat do tyłu (niestety taka potrzeba u Ciebie jest aż nadto widoczna) od przyswajania znaczenia słowa TOLERANCJA...
kiedy już przyswoisz sobie co nieco tą nieznaną sobie definicję słowa TOLERANCJA (co wcale nie znaczy że ją zrozumiesz)
Proponuję przejść do intelektualnego dzieła swojego życia czyli do nauki tak znienawidzonej przez Was historii Polski ...wiem. wiem ...też nieznany Tobie temat ale spróbuj a nuż załapiesz co nieco....
i po tej męczącej dla Ciebie lekturze stwierdzisz pewnie że w historii Polski nie było nigdy totalitaryzmu hitlerowskiego i islamofaszyzmu (skąd to wytrzasnąłeś.... :zeby:)
0...
...był natomiast komunizm i to z nim proponuję Ci rozpocząć walkę...śmiało i odważnie na przyszły rok zaproście bojówki antykomunistyczne z Rosji i z całą mocą walcie w lewaków ...a czemu w lewaków ...ano dlatego że w ostatnim stuleciu wyrżnęli na świecie 85 milionów ludzi (50 mln w Chinach i 35 mln w ZSRR)...i to oni są zagrożeniem w Polsce a nie patrioci (zlokalizuj też to słowo w encyklopedii może też coś załapiesz)
i powodzenia życzę w walce z prawdziwym zagrożeniem a nie wyimaginowanym przez mainstreamowe polskojęzyczne media i podanym Wam jako papka ideologiczna...co w odmóżdżonych głowach trafia zwykle na pustkę i łatwo jest przyswajana...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
tarnoart nie ma bladego pojęcia na jakichże to autorytetów się powołał swoim cytatem

odp. na ateistów

i wróćmy do zagadnień nam bliższych

Co to jest miód będą mieszanką miodów wyprodukowanych w unii i poza unią?

Takie coś widziałem na jednym ze słoików z logo we sklepie ...

Ja to mam pecha :leży_uśmiech: moje pszczoły znoszą ino nektar z polskich chwastów :szok:

Więc jak sobie tak myślę to może faktycznie lepiej mizerniej ale z szacunkiem do siebie choć samego przeżyć to życie

i przestańcie się już tak puszyć bo na żywca to niejeden by mało co w cztery litery nie wlazł

Tytuł:
Awatar użytkownika

a bajka tpuzio jest mniej więcej taka, nie wszyscy mogli ją słyszeć

było zimno i zajączek sie telepał z mrozu oraz ze strachu przed lisem (mogę co poniektóre zwierzątka pomylić ale sens będzie) więc któreś mu zaproponowało z litości aby poprosił krowę aby się wysr... na niego (przepraszam za sformułowanie co bardziej wrażliwych)

zajączkowi było ciepło i bezpiecznie w g... ale zobaczył go chyba bocian? :leży_uśmiech: albo niedzwiedź naprawdę nie pamiętam i wyciągnął z tego g... i obmył (moze nie mył) i zając miał pecha bo jak "dobroczyńca się oddalił" pojawił się lis, który go zeżarł

ot i cała bajka ale morał pierwsza klasa i nieraz się sprawdził w życiu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jerzy napisał w biznesie niema miłości tylko pieniądze . niestety taka jest prawda biznes===== pieniądz a on potrzebny do załatwienia i kupna tego co każdy potrzebuje. Pawel

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Mój bliski kolega tikcop prawdę pisze jeśli chodzi o bajkę,powiedzenie.
Treść można dopasować wedle uznania byleby morał wyszedł prawidłowy.

Jeśli chodzi o drugi wątek tego tematu poruszony przez tarnoarta.
Wszystko oglądnąłem ,przeczytałem komentarze.
Biorę na głowę tyle ile mogę sobie poradzić,na barki tyle ile mogę podźwignąć.
Kto może więcej niech przyjmie więcej.
Druga część mojej wypowiedzi z tym morałem była właśnie dla wątku tarnoarta .
Pozdrawiam

Tytuł:

Dzień dobry Państwu,

czekałem aż emocje opadną, a co niektórzy wyczyszczą ekrany monitorów i dopiero teraz ośmielam się zabrać głos na poruszone tematy.

Sprawa pierwsza. Każdy, kto udostępnia jakieś urządzenie techniczne (począwszy od zwykłej tablicy ogłoszeń, a skończywszy na blogach, forach, itp.) do powszechnego użytku może spodziewać się, że znajdą się na nim wpisy, nie zawsze odpowiadające intencjom właściciela tego środka technicznego. I każdy wpis, przez to, że może być czytany przez każdego użytkownika Internetu, charakteryzuje specyficzny dualizm: jest prywatny, a zarazem posiada charakter publiczny. Nawiasem mówiąc, który z wpisów na tym forum jest wpisem sensu stricte li tylko wpisem publicznym?

Sprawa druga. Zgodnie ze społeczną nauką Kościoła, każdy przedsiębiorca, który zatrudnia pracowników spełnia wielorakie funkcje społeczne. Między innymi można się doczytać, że:

"W nauce Kościoła w przeszłości podejmowano nieraz próby potępienia zysku jako
czegoś niemoralnego, jako że miało tu chodzić o dochód bez pracy. Współcześnie : „Kościół
uznaje pozytywną rolę zysku jako wskaźnika dobrego funkcjonowania przedsiębiorstwa, gdy przedsiębiorstwo wytwarza zysk oznacza to, że czynniki produkcji zostały właściwie
zastosowane, a odpowiadające im potrzeby ludzkie- zaspokojone. Jednakże zysk nie jest
jedynym wskaźnikiem dobrego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Może się zdarzyć, że
mimo poprawnego rachunku ekonomicznego, ludzie którzy stanowią najcenniejszy majątek
przedsiębiorstwa, są poniżani i obraża się ich godność. Jest to nie tylko moralnie
niedopuszczalne, lecz na dłuższą metę musi też negatywnie odbić się na gospodarczej
skuteczności przedsiębiorstwa, obok niego należy brać pod uwagę czynniki ludzkie i moralne,które z perspektywy dłuższego czasu okazują się przynajmniej równie istotne dla życia przedsiębiorstwa” (CA, 35)."

"Przedsiębiorcy pełnią również niezwykle ważna rolę społeczną. To oni tworzą nowe
miejsca pracy, odprowadzają podatki z których państwo finansuje różne usługi społeczne
takie jak : zasiłki dla bezrobotnych, emerytury i renty, obronę narodową, publiczny transport, edukację, wymiar sprawiedliwości itp. Przedsiębiorcy są innowatorami, wymyślają nowe produkty i nowe sposoby ich wytwarzania. W rozwoju lokalnym mogą być początkiem procesu rozwoju gminy czy powiatu."

"Dążenie do zysku przez przedsiębiorców musi być nakierowane na dobro wspólne.
Przedsiębiorcy , którzy by tylko kierowali się chęcią zysku , bez względu na społeczne skutki działaliby wysoce niemoralnie. Właśnie dlatego, że przedsiębiorca spełnia tak znaczącą rolę, ponosi on większą odpowiedzialność. Zasada wolności gospodarczej jest nie tyle gwarancją podstawowego prawa własności, lecz raczej dowodem uznania większej kompetencji w rozwiązywaniu problemów i zdolności właściwego używania ze społeczną
odpowiedzialnością przydzielonej przedsiębiorcom swobody gospodarczej 9. Prawo
własności prywatnej (kapitał produkcyjny ) jak głosi nauka Kościoła ma zobowiązania w
stosunku do dobra wspólnego. W encyklice Quadragesimo anno Pius XI wzywa
przedsiębiorców by zyski kierować na tworzenie nowych miejsc pracy (QA,nr 51)."

Cytaty wzięte z artykułu K. Ostaszewski, Przedsiębiorca i jego rola w życiu społeczno-gospodarczym.

Trzecia sprawa. Spójrzmy jakie mamy do dyspozycji kanały dystrybucji.

I. Pszczelarz > konsument - najkorzystniejsza (marketing bezpośredni)

II. Pszczelarz > detalista > konsument (marketing pośredni)

III. Pszczelarz > hurtownik > detalista > konsument (m. pośredni)

IV. Pszczelarz > agent > hurtownik > detalista > konsument (m. pośredni)

Ostatni wariant, rzecz jasna jest dla pszczelarza najmniej korzystny. ALE TO PSZCZELARZ JAKO PRODUCENT DECYDUJE, KTÓRY KANAŁ MARKETINGOWY WYBIERZE. Jeżeli ten pierwszy, to zarobi najwięcej, aż do tego ostatniego i wtedy sprzedaje swoją krwawicę w niskiej cenie.

Reasumując trzy elementy mojej wypowiedzi, to związku z tym, że udostępnione jest to forum do powszechnego użytku i że przedsiębiorca, który zatrudnia ludzi nie jest osobą prywatną, to ja uważam, że miałem prawo, aby tą drogą złożyć gratulacje. Ale prawo, prawem a ja bardzo żałuję, że to zrobiłem, ponieważ bardzo nie lubię wywoływania takich sporów, które kompletnie nic nowego nie wnoszą do pszczelarstwa.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Tytuł:

Reasumując to co kol pasieczna napisał na wstępie, jeżeli ktoś wypowiada się publicznie musi się liczyć z tym, iż poddany zostanie ocenie innych. Jeżeli nie akceptuje tego i nie chce być oceniany pisze tylko i wyłącznie do zainteresowanego, a nie umieszcza na wszystkich znanych forach swoich gratulacji. Kolega nie oczekiwał chyba stada klakierów, które będzie bić brawo.
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:

Dobry wieczór Państwu,

"Reasumując to co kol pasieczna napisał na wstępie, jeżeli ktoś wypowiada się publicznie musi się liczyć z tym, iż poddany zostanie ocenie innych. Jeżeli nie akceptuje tego i nie chce być oceniany pisze tylko i wyłącznie do zainteresowanego, a nie umieszcza na wszystkich znanych forach swoich gratulacji. Kolega nie oczekiwał chyba stada klakierów, które będzie bić brawo."

NIGDY NIE OCZEKIWAŁEM DLA SIEBIE POKLASKU, CHOCIAŻ NA MIARĘ MOICH MOŻLIWOŚCI OD ZAWSZE STARAŁEM SIĘ COŚ ZROBIĆ DLA POLSKICH PSZCZELARZY.

Natomiast - nie ukrywam tego - zaskoczyła mnie niechęć wielu Forowiczów do adresata tych gratulacji. Bo po lekturze wszystkich postów, problem nie leży w fakcie złożenia samych gratulacji, tylko w tym komu one zostały złożone. A tego naprawdę nie rozumiem.

Zostawmy ten temat i zajmijmy się problemami pszczół i pszczelarstwa, bo naprawdę ich w Polsce nie brakuje.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Tak żeby było po równo :oczko:
Odkąd " padły' spółdzielnie pszczelarskie odwoziłem Ojcu miód do Kasztelewicza ,
więc widziałem ,jak się ten biznes rozwijał .Zawsze zagonieni ale mili ludzie .
I auta z różnych stron polski z miodem ,jeden miał 50kg drugi 300 kg inny 2-3 tony.
Na temat cen można wiele dyskutować,, ale jak ktoś jedzie 100-200 km z miodem żeby go sprzedać to znaczy ze jeszcze na tym wyjdzie.
Czasem pieniądze były od ręki ,czasem za dwa miesiące.Biznes jak biznes.
I jeszcze jedno który z was zrobił choć ćwiartkę z tego co Kasztelewicz,
żeby rozpropagować spożycie miodu(produktów pszczelich ) i sprawy pszczelarzy .
Bogdan ze swoim forum na pewno ma swój wielki wkład w tym temacie ale sam wie ile trzeba mieć szczęścia i uporu (poświęcić czasu i pieniędzy) żeby się wszystko powiodło.
Takie spostrzeżenie postronnego (nie anonimowego) obserwatora .

Tytuł:
Awatar użytkownika

pasieczna pisze:
Sprawa druga. Zgodnie ze społeczną nauką Kościoła, każdy przedsiębiorca, który zatrudnia pracowników spełnia wielorakie funkcje społeczne. Między innymi można się doczytać, że:

te cytaty poniżej tego wpisu to jedna wielka utopia mająca niewiele wspólnego z rzeczywistością, każdy widzi jak jest...

Tytuł:
Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
te cytaty poniżej tego wpisu to jedna wielka utopia mająca niewiele wspólnego z rzeczywistością, każdy widzi jak jest...

sam sobie zaprzeczasz, walnij se na łeb kubeł zimnej wody i pomyśl choć chwilę SAM

z niewolnika nie masz rzemieślnika! i żeby mi tu żaden nie wyjeżdzał, że ja piję do pana K, bo nie piję do niego tylko robię ogólną ocenę rzeczywistości polskiej

nie Twoja oczywiście wina i nie zmienisz tego ale jak ludzi się traktuje jak niewolników to tak potem jest, że i biznes (a raczej państwo) kuleje i ludzie są jacy są wypisz wymaluj Polska cała długa i szeroka

w tv oczywiście co innego jest :rolf:

więc te wpisy mówią prawdę bo odwołują się do uniwersalnych praw, a że nie są przestrzegane to nie ich (czytaj wpisów) wina tylko samych człowieków

niewielu was zdaje sobie sprawę, że taki potępiany Henry Ford krwiopijca jeden :leży_uśmiech: podniósł stawki robotnikom grubo ponad średnią rynkową ale wymusił od nich również i wydajność, bo aby się kręciło musi być równowaga jak w przyrodzie coś za coś, niestety wielu jest już tak wymużdżonych, że im się zdaje, że tylko jedna strona ma dawać (nie oni bynajmniej) oni mają tylko brać! strategia pasożyta
przy takim układzie napewno się nie będzie kręcić bo nie będzie równowagi

do pana K mam tylko jedno ALE, w sumie nie do niego tylko do rządu
jak można pozwalać na sprzedaż wybełtanego czegoś z Chin, Indii i nie wiadomo skąd z miodem polskim! za cenę ciut niższą od polskiego, nikt nie sugeruje ale zakłada się wręcz, że tępy naród weźmie ten produkt za dobrą monetę i zapłaci za niego jak za polski, tym samym rozwala się równowagę ! jak ktoś chce niech kupuje sobie miód chiński, indyjski albo polski nie bronię ale będzie wiedział ile i za co płaci

i kolego pasieczna juz był wpis wyżej a skoro forum jest publiczne i jak ktoś ma potrzebę to pisze prywatnie wazelinę a jak publicznie to niech się liczy na kontry, bo na tym polega demokracja, że każdy ma prawo do własnego zdania (choć ostatnio oglądając media mam wrażenie, że ta nasza d...kracja jest jakaś jednostronna)

doceniam pracę każdego biznesmena, w końcu dzięki im są podatki, tak tak dzięki ich pomysłowości i woli osiągnięcia czegoś, nie zgadzam się natomiast na rozmywanie standardów jakościowych

Pozdrawiam

ps. prawa natury są zawsze prawdziwe tylko ludzie udają, że ich nie dotyczą i próbują je naginać ... a efekt oczywiście odwrotny do zamierzonego

hehe

Tytuł:
Awatar użytkownika

tikcop pisze:
sam sobie zaprzeczasz, walnij se na łeb kubeł zimnej wody i pomyśl choć chwilę SAM

nie będe się zniżał do Twojego poziomu wypowiedzi, jeśli nie zrozumiałeś wyjaśnie : mój komentarz dotyczyły słów które Pasieczna zacytował z artykułu K. Ostaszewski, Przedsiębiorca i jego rola w życiu społeczno-gospodarczym. Wg mnie mieszanie kościoła z przedsiebiorcami to już wg mnie mega nieporozumienie. Nie znam osobiście Pana Kasztelewicza więc nie mogę nic o nim powiedzieć ani dobrego ani złego.

PS tikcop Każdy ma prawo do własnego zdania, powinien też umieć w sposób KULTURALNY zaprezentować go innym

tyle w temacie miłego dnia życze :papa:

Tytuł:
kudlaty pisze:
tikcop pisze:

Pasieczna zacytował z artykułu K. Ostaszewski, Przedsiębiorca i jego rola w życiu społeczno-gospodarczym. Wg mnie mieszanie kościoła z przedsiebiorcami

Wiecie co w tym jest najgorsze że Wielu takich panów X Ukręca klamki w Świątyniach składając ręce a w Biznesie tylko patrzy jak drugiego Wydutkać
I nie ma się o co sprzeczać
Zawsze było tak że pieniądz Rządził
Najlepiej sobie samemu stworzyć rynek by omijać takich jak K... i im podobnych
i nie narzekać bo tacy co robią makaron pięcio jajeczny z tony mąki i Pięciu jaj nigdy nie zabraknie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]