www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 18 czerwca 2019, 10:49 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: 27 stycznia 2019, 14:10 - ndz 

Rejestracja: 16 stycznia 2019, 18:04 - śr
Posty: 67
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębowiec
Z tego co pamiętam zwiększając ciśnienie o 1 bar zwiększamy temp wrzenia wody o 10 stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2019, 08:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3150
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Tak przyszło mi na myśl że troche rozjaśni sprawę działania i "siły " autoklawu taki tekst.
Cytuj:
Jedną z jednostek ciśnienia jest bar, który jest równy 1000 hektopaskali.
Jeden bar to 105 paskala i 0,98692 atmosfery fizycznej.

1bar = 105 Pa = 0,98692 atm.

Cytuj:
Opel
Obsługa – sprawdzenie i ustawienie
Luz zaworowy mm: Hydrauliczny
Ciśnienie sprężania bar: 12 – 15
Ciśnienie oleju bar/1/min: 2,0/850
[b]Ciśnienie układu chłodzenia bar: 1,2 – 1,5[/b]
Otwarcie termostatu °C: 92

Czyli plastiki i węże gumowe wytrzymują cisnienie 1,5 at przy temp do ok 115-120 st bo taka przy płynie się zdarzy .
Mam rację ? czy coś przeoczyłem .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2019, 10:32 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 20:49 - sob
Posty: 860
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ciekawa sterylizacja
https://www.youtube.com/watch?v=5X5wnQpfd9s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2019, 22:30 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 czerwca 2015, 16:35 - pt
Posty: 185
Lokalizacja: Świętokrzyskie - Klimontów k. Jędrzejowa
Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
manio pisze:
bagisek1 pisze:
ale czy tak do końca mamy pewność , że pozbyliśmy się sporów zgnilca i innego dziadostwa??

pewności to nigdy nie ma :mrgreen: , ale prawdopodobieństwo znalezienia zgnilca po sterylizacji w autoklawie i spełnieniu parametrów jest jak 1:1 000 000 . Więc jakby coś nie tak to byłbyś ten jeden na milion :haha: Konstrukcja istotna tylko z punktu widzenia obsługi, zgnilca wali identycznie każdy.
Poza tym jest też teoria ,że zgnilec jest zawsze obecny ulu i jak nie ma go to znaczy tylko ,że był źle szukany.

Popieram. Ponadto na ostatnim szkoleniu w Szczyrku Pani z Sanepidu poinformowała że statystycznie co trzecia pasieka ma Zgnilca Amerykańskiego. No a ja kupiłem pszczoły i matki z pszczołami od sześciu pasiek to statystycznie mam już dubeltowego zgnilca. Jedynie ze względu na higienę i BHP w pasiece to mi się jeszcze nie objawił. Natomiast miałem "przyjemność" zakupić zafałszowaną węzę w ilości 20 kg ( jeszcze leży 12kg i czeka na autoklaw i walce) i biedne pszczoły na niej się męczyły zanim się nie doszkoliłem co jest grane. Dziś uważam, że własny czysty wosk i autoklaw, który przetrzebi zgnilca oraz inne ustroje chorobotwórcze w wosku pozwoli trzymać na dystans zgnilce występujące u sąsiadów :)
Wniosek jest taki, że skoro norma została określona, a mamy wątpliwość to można przetrzymać wosk w temperaturze o kilka stopni wyższej, analogicznie ciśnieniu ( poprawka na błąd pomiaru tanich wskaźników ciśnienia i temperatury oraz rozkład ciepła w autoklawie) oraz dać dwa razy dłuższy czas niż mówi norma i będziemy mieli spokojne sumienie. Jeśli norma jest prawidłowo określona to dla wosku to nic nie pomoże, ale my będziemy się czuli lepiej :)
Pozdrawiam
Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 19:06 - sob 
Szukałem , pytałem , ciężko było znaleźć kogoś , kto by pospawał dobrze i z pomysłem.Jasne , można było kupić , ale nie koniecznie taki chciałem.
W końcu dotarłem do człowieka , który zna się na robocie i dziś odebrałem autoklaw.
Trochę to kosztowało , ale mam co chciałem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kołnierz zrobiony z 10 mm , w tym jest wybrane pod uszczelkę widoczną na zdjęciu. Skręcone 8 śrubami 8mm, sprawdzone na 6 atmosferach , trzyma , więc teraz praska i działamy węzę.
Jeśli ktoś jest zainteresowany , proszę o pytania na pw. Można zrobić podobny , lub według swoich sugestii.


Na górę
  
 
Post: 09 lutego 2019, 19:10 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2662
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
A gdzie foto ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 19:13 - sob 
manio pisze:
A gdzie foto ?

Muszę napisać najpierw post , a później fotki , bo nie ma opcji dodaj zdjęcie , nie wiem dlaczego za pierwszym podejściem..
Manio , oceń fachowym okiem , przyjmuję każdą poradę , sugestię. :thank:


Na górę
  
 
Post: 09 lutego 2019, 20:12 - sob 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 20:49 - sob
Posty: 860
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
bagisek1,
jeszcze zdjęcie w środku nie zrobione


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 20:44 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 977
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
bagisek1, przy tak wąskim wlewie będziesz miał problemy z czyszczeniem wewnatrz. Dobrze widzę, że podkładki ocynkowane ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 21:15 - sob 

Rejestracja: 07 października 2015, 14:09 - śr
Posty: 624
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
Krzyżak, zgadzam się z Tobą .że wlew mógłby być trochę większy ,a co do podkładek ,to one chyba nie mają kontaktu z woskiem ,zresztą śruby też :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 21:28 - sob 

Rejestracja: 25 lutego 2013, 10:23 - pn
Posty: 86
Lokalizacja: Bulowice k.Andrychowa (małopolskie)
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Jaka cena za gotowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2019, 22:06 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2662
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Od wykonań allegro pozytywnie wyróżnia kołnierz płaski wykonany zgodnie z PN - to wybranie pod uszczelkę ma kapitalne znaczenie dla szczelności. Uszczelka też typowa , łatwa do kupienia w sklepie branżowym , nie trzeba za każdym razem wycinać i pasować.
Poza zgłaszanymi wcześniej marudzeniami dotyczących zabezpieczenia i nielegalności takich robótek , urządzenie porządnie zrobione . Co do wielkości otworu : jeśli wchodzi ręka to nie ma problemu. Głowy tam wkładać nie ma potrzeby :mrgreen: . Nie używaj uszczelki ponownie bo będzie puszczała parę. Jest jednorazowa, po podgrzaniu twardnieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 07:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 977
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
pegaz1970 pisze:
Krzyżak, zgadzam się z Tobą .że wlew mógłby być trochę większy ,a co do podkładek ,to one chyba nie mają kontaktu z woskiem ,zresztą śruby też :D


Nie można stosować podkładek ocynkowanych do śrub A2 ponieważ zachodzi reakcja chemiczna i śruba wraz z podkładką zaczynają korodować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 09:13 - ndz 
manio, :thank:
Ja chciałem otwór na wrzucanie wosku 15 cm , ale pewnie gość miał taki kołnierz i zaproponował 11.4 cm. Nie jest spawany , a w całości , góra jest dospawana. Reka bez problemu wchodzi , no może nie Pudziana :mrgreen: ,
a beczka to 30 litrów . Moim zdaniem jest dobrze zrobiona , choć ja bym optował za śrubami 10 mm, ale pewnie i 8 wystarczą.
Powiem tak , pytałem , szukałem i naprawdę ciężko znaleźć kogoś , kto by zrobił jak to nazwę fachowo. Ten , jak pisałem nie był najtańszy , ale wolę jakość niż byle jakość , choć pewnie i to i to działa podobnie. Były propozycje z dospawanymi szpilkami , lecza mało tańsze niż ten. Nie używamy tego codziennie.
Krzyżak, Myślę ,że podkładki są ocynkowane , więc jakie zastosować??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dla jasności na zdjęciu to ręka , a nie noga :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 10 lutego 2019, 09:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 977
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Podkładki A2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 09:57 - ndz 
Krzyżak pisze:
Podkładki A2

Dzięki , jutro zapytam w żelaźniaku :)


Na górę
  
 
Post: 10 lutego 2019, 10:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4757
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
bagisek1 pisze:
Krzyżak pisze:
Podkładki A2

Dzięki , jutro zapytam w żelaźniaku :)



Bardzo ładne wykonanie jaki koszt po zmontowaniu wyszedł?


henry

_________________
Nie karmić 4 troli szybciej sie zniechęcą i wypszczela tak jak jednego z nich rodziny


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 10:09 - ndz 
henry650, Troche wyszedł , więcej jak Ty zapłaciłeś , mało brakuje i dwa razy :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 10 lutego 2019, 10:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3150
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
bagisek1 pisze:
Ja chciałem otwór na wrzucanie wosku 15 cm , ale pewnie gość miał taki kołnierz i zaproponował 11.4 cm. Nie jest spawany , a w całości

Właśnie za takim elementem czasem zaglądam na złom .Po prostu kryza od rurociągu ;) .
Ciekawe czy istnieje takie "szybkie bezpieczne " zamknięcie ,podobne jak było w bańkach na mleko ;)
Obrazek
Obrazek

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 10:12 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4757
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
baru0 pisze:
bagisek1 pisze:
Ja chciałem otwór na wrzucanie wosku 15 cm , ale pewnie gość miał taki kołnierz i zaproponował 11.4 cm. Nie jest spawany , a w całości

Właśnie za takim elementem czasem zaglądam na złom .Po prostu kryza od rurociągu ;) .
Ciekawe czy istnieje takie "szybkie bezpieczne " zamknięcie ,podobne jak było w bańkach na mleko ;)
Obrazek
Obrazek



W zasadzie to mogła by być jedna śruba dociskana na środku i też by było spokojnie


henry

_________________
Nie karmić 4 troli szybciej sie zniechęcą i wypszczela tak jak jednego z nich rodziny


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 17:17 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2662
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Oczywiście Rosjanie mają propozycję DIY autoklawu z zamknięciem na jedną śrubę. Do tego śruba wcale nie dociska dekla , ma go tylko wyśrodkować i wstępnie zamocować. Powstające ciśnienie dociska i uszczelnia pokrywę autoklawu i po rosyjsku jest on "samozamykający się ". Robią je z butli gazowych bo stosują do produkcji domowych konserw, ale jakby z nierdzewki to by był całkiem fajny. Rozwiązanie takie znam z naszych wytwornic acetylenu ( karbid+woda = acetylen) .

Mają też i propozycję zbieżną z pomysłem baru0 , ale to zdecydowanie gorszy pomysł, brak efektu samozamykania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2019, 21:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3150
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Moje przemyślenia są takie ,byle gówniana opona chińska wytrzymuje 3 atm. więcej nie biłem ;) .
W autoklawie jest 1,5 atm. Oczywiście temp., ale taka temp. nie zmienia wytrzymałości metalu .
Może kiedyś zrobię test wytrzymałości takiej banki ,mam jeszcze z czasów kiedy w nich się oddawało miód ;) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2019, 11:02 - ndz 
manio, wczoraj byłem u gościa i pytałem Autoklaw żeby zrobić od podstaw z kwasówki , ale to dość drogi temat ponad 2 tys.
I zapytałem o uszczelkę,ale powiedział,ze to dość droga guma i nie ma problemów z jej odkształcaniem się.
Czas pokaże może next week jakaś wodna próba będzie.


Na górę
  
 
Post: 17 lutego 2019, 20:46 - ndz 

Rejestracja: 16 stycznia 2019, 18:04 - śr
Posty: 67
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębowiec
Wielu z nas ma autoklawy robione we własnym zakresie ja też taki sobie zrobiłem z kega i chyba się sprawdzi chociaż w tym roku żle sterylizowałem wosk bo założyłem dekiel dopiero jak wosk się roztopił i chyba dałem za dużo wody(henry podpowiedział jak ma być) ale temp. 120 st osiągnąłem dopiero przy 2 atmosferach co koledzy pisali że nie możliwe bo powinna być max 1,5 bara.Nie wiem jaki problem jest z uszczelką ja ją zrobiłem z pasa transmisyjnego (guma zbrojona)i jest ok. Piszesz że koszt ok 1400 zł (henry 700 zł) to jest dużo policz sobie części to może jest to 1/3 z całości.Można wszystko kupić ale robiąc coś samemu zostaje parę ładnych groszy w kieszeni o satysfakcji nie wspomnę.Nie chwaląc się ja zrobiłem sobie miodarkę(4 kasety odwracalne) z regulacją obrotów,topiarkę parową z prasą(z termosu wojskowego),wiertarkę do ramek(używane wkrętarki 18V 4szt) ,dyfuzor do odparowania kwasu szczawiowego ze sterownikiem temperatury,ostatnio autoklaw i praskę(z wykorzystaniem chłodnicy samochodowej jako radiator ).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2019, 19:28 - pt 
jenek pisze:
Można wszystko kupić ale robiąc coś samemu zostaje parę ładnych groszy w kieszeni o satysfakcji nie wspomnę.

Wszystko się zgadza , ale nie każdy ma umiejętności , możliwości , narzędzia. :cry:
Jedni mimo ,że mają ule , pszczoły , niestety nie mają miodu :!: :!:
Ale , jak to Polak potrafi , kupi na Ukrainie , swoja nalepeczka i super miodek na RHD :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 16 marca 2019, 21:34 - sob 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 21:02 - sob
Posty: 16
Lokalizacja: Lubów
Witam,
Chciałbym się pochwalić nowo zbudowanym przeze mnie autoklawem. W wykonaniu urządzenia bardzo przydatne okazały się sugestie, a przede wszystkim zdjęcia- za co Wam bardzo dziękuję.
Zachęcam do obejrzenia zdjęć i bardzo proszę o opinie. Będzie mi z tego powodu miło .
Koszt całkowity wykonania urządzenia ok. 430zł.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 marca 2019, 08:05 - ndz 

Rejestracja: 07 października 2015, 14:09 - śr
Posty: 624
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
piotrek4138, nie widzę na zdjęciach zaworu kulowego do upuszczania pary na górze ,nie wiem czy jest potrzebny ,ale inni mają. Dla mnie ok


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 marca 2019, 18:12 - ndz 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 21:02 - sob
Posty: 16
Lokalizacja: Lubów
Nadmiar ciśnienia można upuszczać zaworem bezpieczeństwa

_________________
Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2019, 19:29 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 czerwca 2015, 16:35 - pt
Posty: 185
Lokalizacja: Świętokrzyskie - Klimontów k. Jędrzejowa
Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Witam
Moje problemy z czystością węzy właśnie się skończyły :)
Zostałem szczęśliwym posiadaczem solidnego autoklawu 24 litry (automat elektryczny) oraz walcy 310mm / 5,4mm ręcznych, ale solidnych. Jak przetestuję to zdam relację.
Pozdrawiam
Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2019, 11:45 - śr 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 13:34 - pt
Posty: 251
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
pytanie do konstruktorów samoróbek: Czy sprawdzaliście temperaturę roboczą zaworu bezpieczeństwa? Czy ona ma jakieś większe znaczenie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2019, 13:20 - śr 

Rejestracja: 16 stycznia 2019, 18:04 - śr
Posty: 67
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębowiec
Ja nie pamiętam na jaką ale jak założyłem 1,5 bara to trzeba było wymienić na wyższe ciśnienie bo trochę przepuszczał, jak masz jeszcze opakowanie to możesz sprawdzić na jaką jest temperaturę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2019, 14:09 - śr 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 13:34 - pt
Posty: 251
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
Jeszcze nie kupiłem dlatego pytam. Wygląda na to, że należało by zastosować do podwyższonej temperatury roboczej - 140 stopni, większość tych tańszych to temperatura 110 stopni. Fakt że manio pisał aby zastosować zawór do pary a nie do wody. Zawór SYR typ 1915 (pisał o nim bagisek1) wg. producenta przeznaczony jest do cieczy i gazów obojętnych. O zaworze SYR - też w tym wątku nie było pochlebnych opinii choć widzę na zdjęciach, że wszyscy go stosują.
Kolejnym pytaniem jest zastosowanie zaworów spustowych i upuszczania pary/odpowietrzenia. Wygląda na to, że należy zastosować nie zwykłe a o podwyższonej temperaturze i ciśnieniu roboczym. Na zdjęciach również widzę, że w większości termometrów max temperatura wynosi 120 stopni, ja szukam czegoś z większą skalą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2019, 21:13 - śr 

Rejestracja: 16 stycznia 2019, 18:04 - śr
Posty: 67
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębowiec
Ja kupiłem dwa w jednym tzn termometr z ciśnieniomierzem-temp do 150 stopni i ciśnienie 10 bar.Kupiłem go w sklepie z armaturą do hydrauliki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2019, 21:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2662
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
sylwek pisze:
pytanie do konstruktorów samoróbek: Czy sprawdzaliście temperaturę roboczą zaworu bezpieczeństwa? Czy ona ma jakieś większe znaczenie?

Ma zasadnicze znaczenie : zawór do zimnej wody nie będzie szczelny przy wysokiej temperaturze , nie będzie trzymał nastawy i szybko ulegnie awarii - nie to wykonanie materiałowe. Temperatura robocza i ciśnienie to nierozłączna para parametrów. Zobacz w internecie jak wygląda parowy zawór bepieczeństwa i porównaj do zabawki SYR. SYR to jednorazówka i jak zadziała to już się nie zamknie , aż autoklaw odtygnie całkiem . Tyle , że prawdziwy parowy i na stosowne temperatury kosztuje z 5x więcej - tu tkwi tajemnica powodzenia SYR przy konstrukcjach niskobudżetowych. Na promocję przy przeszczepach poparzeń bym nie liczył.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 czerwca 2019, 10:20 - pn 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 13:34 - pt
Posty: 251
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
ja mam coś takiego
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach      Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji