www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 29 lipca 2014, 22:02 - wt
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja Rozmiar: 61950 bajtw

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 maja 2011, 18:16 - śr 
Jak waszym zdaniem opłaca się kupować ule styropianowe.Czy one się szybko psują ?? Gdzie je wo gule można kupić ?? W jakich cenach .Chodzi mi o wielkopolskie .Z góry dziękuję


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 19:05 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 12:02 - pt
Posty: 3755
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp., Ostrowskiej
http://www.firmababik.pl/indexa.php
http://www.lyson.com.pl/

na przykład w powyższych firmach

A czy się opłaca??
Z jednej strony wygoda i lekkość styropianów, z drugiej strony robiąc ule samemu, za cenę jednego ula styropianowego robię sobie 3 sztuki.

Używam otrzymane od teścia 2 ule Ostrowskiej (Babika), mają ponad 10 lat i nic im nie jest, ale gospodarka stacjonarna, bez wędrówek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 19:19 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 02:33 - pn
Posty: 959
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Ule styropianowe kupisz u Łysonia i u Babika (są jeszcze inni ale tych już musisz poszukać samodzielnie w internecie :oczko: ). I jeden i drugi mają sklepy internetowe. Na forum była jakiś czas temu dyskusja z której wynikało, że Babik robi lepsze styropiany - ja mam 5 styropianów od Łysonia i jestem z nich zadowolony. Ule te niestety są drogie bo dwa korpusy wlkp + 1/2 wlkp+ wysoka dennica+ poławiacz pyłku+ podkarmiaczka to co najmniej 400 PLN (osobiście uważam tę cenę za zdzierstwo) i każdorazowo jak je wiozę na pożytek to mam lekki ból głowy gdy myślę, że ktoś może je ukraść :bosie: Podstawowy ul styropianowy bez bajerów kupisz za około 250 PLN. To jak szybko się popsują zależy od tego jak się z nimi będziesz obchodził, z mojego doświadczenia wynika, że nie są jakoś specjalnie podatne na uszkodzenia i wcale się z nimi nie cackam (ale też i nie walę ich młotkiem :oczko: ), choć oczywiście są dużo mniej odporne od drewnianych.
W pasiece mam ule które wymieniłem, oraz ocieplane drewniane od Sułkowskiego, dobre ale znacznie cięższe od styropianów (styropiany noszę sam do drewnianych biorę do pomocy syna). W tym roku zachęcony przez forumowiczów nabyłem również od Sułkowskiego drewniane jednościenne i zaczynam je testować. Na forum czytałem, że byłeś pod wrażeniem filmów Tomkamiodka, ja zainteresowałem się ulami które on wykorzystuje i poważnie zastanawiam się nad płytą OSB - to jednak połowa ceny innych uli i w razie kradzieży mniejsza strata.
Osobną rzeczą jest w ulu styropianowym wentylacja - ul ten jest bardzo szczelny i kompletnie nie "nasiąkliwy" dlatego MUSI być dobrze wentylowany (ale bez powodowania przeciągów)
Podsumowując uważam, że ul styropianowy to dobre ale drogie rozwiązanie na pewno doskonale sprawdzi się w gospodarce wędrownej. TY zdaje się dopiero zaczynasz, dlatego jeśli mogę to radzę Ci nie skupiaj się na jednym materiale do produkcji ula, albo kup ule z różnego materiału i sprawdź który Ci najbardziej odpowiada (tylko nie po dwadzieścia a po jednym :oczko: ), albo szukaj na forach opisów uli i na ich podstawie podejmij decyzje, a jak się już zdecydujesz to się trzymaj jednego (zwłaszcza jeśli ule zamierzasz wozić na pożytki, bo przy pasiece stacjonarnej nie ma to aż tak wielkiego znaczenia choć jednolitość sprzętu pracę ułatwia)
Uff rozpisałem się i CYNIG mnie wyprzedził :oczko: :uśmiech:
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 20:12 - śr 
Rob dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz.Oczywiście dam ci pomógł :) :zeby:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 20:18 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 10 lutego 2011, 13:34 - czw
Posty: 269
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Rob pisze:
TY zdaje się dopiero zaczynasz, dlatego jeśli mogę to radzę Ci nie skupiaj się na jednym materiale do produkcji ula, albo kup ule z różnego materiału i sprawdź który Ci najbardziej odpowiada (tylko nie po dwadzieścia a po jednym :oczko: )
Pozdrawiam


Dobrze powiedziane. :brawo:

Jak zaczynałem też tak zrobiłem co prawda teraz kupuje tylko drewnianne, ale z styropianu od Babika jestem zadowolony
-twardy materiał,
-zimowla bez wilgoci przy otwartym jednym pajączku w powałce,
-dobry rozwój wiosenny,
-no i bardzo lekki w porównaniu z drewniannymi.
Dla mnie minusem jest fakt że pszczoły bardzo mocno kitują w ulu styropianowym i przy przeglądzie musze więcej czasu na drapanie poświęcić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 21:19 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3330
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To co piszesz Paweł o kitowaniu zdziwiło mnie trochę. U mnie w styropianach kitu prawie nie używają. Natomiast w drewnianych jest go sporo.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 22:20 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 02:33 - pn
Posty: 959
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
No ja tez jestem zaskoczony :szok: , nawet jak założyłem pajączki w styropianach żeby trochę podkitowały to był z tym problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 22:51 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 23 października 2007, 19:57 - wt
Posty: 543
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Rob pisze:
No ja tez jestem zaskoczony :szok: , nawet jak założyłem pajączki w styropianach żeby trochę podkitowały to był z tym problem.

Bo nie macie odpowiednich ,, pszczół " , które zakitują wszystko i nie patrzą czy to ul styropianowy czy drewniany .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 23:17 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 02:33 - pn
Posty: 959
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
No niby tak ale:
PawełS pisze:
Dla mnie minusem jest fakt że pszczoły bardzo mocno kitują w ulu styropianowym i przy przeglądzie musze więcej czasu na drapanie poświęcić.

z tego wynika, że te same pszczoły u Pawła bardziej kitują w styropianach niż w drewnianych i to mnie zdziwiło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 23:17 - śr 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 23:09 - śr
Posty: 730
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Rob pisze:
No ja tez jestem zaskoczony :szok: , nawet jak założyłem pajączki w styropianach żeby trochę podkitowały to był z tym problem.

A ja dostałem od kolegi , styropianek ,wszystkie pajączki były a ful zakitowane.
Widocznie zależy od rasy czy linii , potwierdzam to w drewnianych ,jedne mostkują i kitują a drugie mają to gdzieś .
P.S . Jak ojciec miał kałkazy to zawsze kupka kitu (odzyskanego) była pod daszkiem :oczko:

_________________
W wolnej chwili
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 23:25 - śr 
Assistant Vip

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 02:33 - pn
Posty: 959
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
A ja od paru lat dostaję zamówienia od znajomych na "odrobinkę propolisu" i zawsze ktoś jest niezadowolony bo dla niego brakło...od dwóch lat prowadzę "gospodarkę rotacyjną" i brakuje za każdym razem dla kogoś innego :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 08:29 - czw 
Assistant Vip

Rejestracja: 10 lutego 2011, 13:34 - czw
Posty: 269
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Możliwe że to zależy od pszczół. W tym ulu mam tak że jak chce nowe ramki włożyć to muszę wręgi przejechać dłutem bo ramki krzywo leżą,i to samo z przesówaniem ramek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 maja 2011, 20:28 - sob 
Kupię od Łysoń bo mam tam 140 km . A do Pana Łukasza mam 400 km.Wiedz mam bliżej Do Łysonia.Kupię 5 uli wielkopolskich kompletnych :)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 maja 2011, 23:46 - sob 
Pszczelarz Roku 2012
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 16:35 - sob
Posty: 2831
Lokalizacja: ślonsk
miodzio005 ile ty chcesz tych uli wielkopolskich kupić od Łysonia. Ja mam do sprzedarzy pare uli z wysoka denicą nowe zapół ceny. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 maja 2011, 08:30 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 12:02 - pt
Posty: 3755
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp., Ostrowskiej
miły_marian

Kolega ma te ule od Babika czy od Łysonia i w jakiej konfiguracji (2 korpusy i 1 nadstawka)??
Może kupił bym z 1 czy 2 komplety

Pozdrawiam

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 maja 2011, 09:35 - ndz 
waśnie ja też bym kupił w jakiej cenie daj jakieś fotki ?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 22 maja 2011, 13:38 - ndz 
Pszczelarz Roku 2012
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 16:35 - sob
Posty: 2831
Lokalizacja: ślonsk
Fotki nie moge dac bo na tym się nie znam jak wstawić. To są ule wielkopolskie 10 ramkowe nowe sam je robiłem. Wiencej na prywa albo GG. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:09 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kupilem styropianowego 12ramkowca od łysonia.
Zabudowa ciepła, dennica wysoka (ale nie higieniczna).
Po wstawieniu ramek pszczoły nie mają jak wyjść z ula - pod pierwszą ramką do dennicy ze względu na ten stopień od wylotka mam pod ramką jakies 4mm.

http://www.lyson.com.pl/p3028274_dennic ... owana.html - nad czarna ramka.

Czy w tym ulu nie stosuje sie beleczek a powałkę żeby pszczoły mogły przechodzić górą?

Póki co mam w nim 10ramek, które cofnąłem do tylu trochę.
Z przodu dałem specjalnie skrócony zatwór a nad to beleczki ale to chyba nie tak być powinno?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:34 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Turtle pisze:
Czy w tym ulu nie stosuje sie beleczek a powałkę

Nie było powałki w komplecie ? Do czego ci beleczki jak jest powałka?

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:36 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Byla powalka, wiec beleczki usunac wszystkie I brakiem odstepu sie nie przejmowac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:41 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 22:44 - pt
Posty: 594
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Odstęp robisz sam ustawiając ramki. Kup hofmanowskie i po problemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:46 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Brak odstepu jest na dole. Pomiedzy dolem 1szej ramki a dennica man 4mm. Czy moze to nie przeszkadza I pszczoly w nim maja chodzic gora?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:50 - ndz 

Rejestracja: 07 czerwca 2008, 00:01 - sob
Posty: 1156
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
pomiędzy dolną beleczką ramki a dnem powinno być 20mm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 19:55 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
tyle to ja tez wiem, ale zobacz moj link do dennicy - na jej poczatku jest stopien, ktory Te wymagane 20mm zmniejsza do 4mm :-]
Wywalic beleczki I pszczoly puscic gora? Dolem nie przejda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 20:20 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3330
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ustaw ramki na zimno a nie na ciepło i po problemie. W styropianie nie ma sensu trzymać rodzin z układem na "ciepło", bo w zimie będziesz miał wodę w ulu.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 20:24 - ndz 

Rejestracja: 19 grudnia 2008, 22:44 - pt
Posty: 594
Lokalizacja: Kuj-pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
miecio pisze:
ustaw ramki na zimno a nie na ciepło i po problemie.


Dwunasatoramkowy :?: Zdradź jak to robisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 20:25 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
To 12stka na cieplo - inaczej sie nie da. Wogole produkuja..? A moze to kolejna opcja - jak z wyborem dennicy o ktorej sklep nie informuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 20:48 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 17:16 - sob
Posty: 3330
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no to kicha w takim razie. Nie doczytałem że to 12 ramkowy.

_________________
Matki pszczele z Pasieki Górskie Miody sezon 2014

www.gorskie-miody.pl

Zapraszam na swój FanPage na facebooku i zachęcam do klikania "lubię to" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 21:27 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
No ale Panowie co z tym odstepem..?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 21:38 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2818
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Turtle, weż papier ścierny albo dobry nóż i tą czarna listewkę zeszlifuj albo zetnij o jakieś 3 mm.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:07 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
gdyby nie był zasiedlony... :(
Nie mowcie przeciez, ze wszyscy, ktorzy je kupuja scinaja ten stopien..?
Przydałoby sie jeszcze, zeby Łysoń w komplecie papier scierny dorzucał :-]
Kupiłem firmowy i od takiego wymagam możliwości natychmiastowego zasiedlenia. A tu taki bubel..
A moze jednak w niczym to nie przeszkadza i pszczoły pójdą górą?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:10 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Turtle pisze:
Byla powalka, wiec beleczki usunac wszystkie I brakiem odstepu sie nie przejmowac?


W ulu masz luz między ramkowy czyli luz pomiędzy ścianką przednią a pierwszą ramką i tak samo między ramką ostatnią a ścianką tylną cofnij ramki do tyłu tak aby odsunąć się od tego progu. Pomiędzy ostatnią ramką a ścianką powinno zostać ci ok.1cm. a z przodu zostanie ci ok 2 cm i wtedy ten próg nie powinien przeszkadzać jeżeli tak nie wyjdzie to znaczy że ten ul jest do d... przy powałce nie stosuje się beleczek bo po co utrudniać sobie życie no chyba że ktoś lubi. Wracając do tego progu to raczej on w niczym nie przeszkadza bo pszczoły i tak chodzą po ściankach a nie po dennicy , pozostaje jeszcze kwestia sprzątania ula przez pszczoły w związku z tym przypuszczam że ta wysokość pomiędzy progiem a dołem ramki jest jednak większa niż 4 mm. jak piszesz , takie rzeczy mierzy się suwmiarką .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:16 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Nie jest większa, pszczelarz od którego brałem w nim odkład powiedział mi, że musial ramki - 10 - cofnac calkiem do tylu bo gdy ulozyl z przodu a z tyłu zatwór to pszczoly z ula wyjsc nie mogly /miał beleczki wszędzie - do transportu bezpieczniej/.
Wychodzi na to, że w tym ulu pszczoły mają iść górą pod powałką...
Bo przeciez nie jest to ręczna robota a z formy.. więc wszystkie to mają.
Gdybym zrobił tak jak piszesz to w ul wejdzie poprawnie 11ramek /12sta bedzie nad tym progiem/. Dennica higieniczna tego progu nie ma. Pff...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:19 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2818
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Turtle, w ciepły ładny dzień zdejmij korpus z dennicy i postaw sam, na te 10 czy 15 minut nic im się nie stanie.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:33 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Turtle pisze:
gdy ulozyl z przodu a z tyłu zatwór to pszczoly z ula wyjsc nie mogly

Kto daje zatwór przy pełnym stanie ramek?
Turtle pisze:
pszczoly z ula wyjsc nie mogly

Pszczoły wychodząc z ramki wchodzą na górną beleczkę ramki następnie na ścianki ula tak więc i odstępniki w niczym nie przeszkadzają ale jeszcze raz pytam ? po co zatwór i po co odstępniki ? Tak jak wcześniej ci pisałem cofnij ramki do tyłu tak aby między ostatnią ramką a ścianką tylną zostało ci ok 1 cm i samo wyjdzie. Jeszcze raz żebyś zrozumiał i nie słuchał głupot
PRZY PEŁNYM STANIE RAMEK NIE WKŁADA SIĘ ZATWORU.

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:40 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
To ul DwUnaStO RaMkOwY.
Więc zatwór konieczny przy 10ramkach zasiedlonych. Nawet przy jedenastu raczej...

Nie dałem mu powałki, użył odstępnikowych beleczek. Więc pszczoły nie mogły wyjść na górę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:50 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2818
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
panowie spokojnie :mrgreen: Turtle, napisz albo dzwoń do łysonia po instrukcję obsługi ula:P

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:52 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Hehehe.. juz napisalem, jutro dla pewnosci jeszcze zadzwonie..
ale jakby ktoś tu z Was miał taki ul.. to byłbym wdzieczny za info jak na nim działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 22:56 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Turtle pisze:
Więc zatwór konieczny przy 10ramkach zasiedlonych. Nawet przy jedenastu raczej...

normalny zatwór o szerokości 25mm. wejdzie jako 12 ramka więc nie ma problemu , za szeroki zatwór .
Turtle pisze:
żył beleczek. Więc pszczoły nie mogły wyjść na górną beleczkę.

pszczoły poruszają się górną beleczką ale jej wewnętrzną stroną więc beleczki w niczym nie przeszkadzają . Dziwny ten pszczelarz od którego kupiłeś ten ul . Nie dość że sam nic nie wie to jeszcze innych wprowadza w błąd. Tak w ogóle to proponuję ci ramki hofmanowskie .Jeszcze raz przeczytaj muj poprzedni post.

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:07 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Dobra EOT bo chyba się nie dogadamy..
ul to typowa 12stka Łysonia kupiona na lyson.com.pl
Deskę zatworową zrobiłem ze sklejki 8mm, w ulu jest teraz 10ramek.
Nie o tym chciałem rozmawiać.
W największym skrócie - wkladajac 12ramek, pierwsza z nich bedzie od dennicy miala 4mm :-] Chciałem się upewnić czy usuwajac wszystkie zbedne beleczki odstepnikowe pszczołom ten mały odstęp nie bedzie przeszkadzac - we wszystkich ksiazkach podaja, że odstęp ten ma wynosić od 15 do 20mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:15 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2818
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Turtle, pszczołom chyba nie, ale trutniom to już owszem. poza tym jakoś mi się nie widzi wentylacja wylotem w tym ulu, szpara 4 mm, bo pierwsza ramka zadziała jak zatwór. każdy teraz robi wyloty duże min 2 cm wysokie a tu będzie 4 mm....

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:18 - ndz 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jak widziałem trutniom to nie sprawia jakiejś wielkiej trudnosci - dziś oblot przed ulem miało kilka dorodnych sztuk :-)
Zobaczym co odpowie obsługa sklepu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:22 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Turtle pisze:
Dobra EOT bo chyba się nie dogadamy..

Jasne że tak bo wszystko jest jak być powinno a ty dalej nie wiesz oczym ci piszę.patrżąc na zdjęcie tej dennicy widzę że wszystko jest jak należy, sam mam 12 ramkowe i widzę że dennica jest podobna do mojej, tak właśnie ma być jak jest.Niestety ty niczego nie zrozumiałeś i nadal myślisz że pszczoły zeskakują z ramek na dennice :haha:
Na tym kończę bo szkoda czasu.

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:25 - ndz 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 16:51 - ndz
Posty: 2818
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
wiesiek33, a jak jest z wentylacją? bo pszczoły zchodzą z pierwszej ramki na tą belkę ale te 4 mm na wentylację...

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady:
viewtopic.php?f=8&t=8745


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 22:17 - sob
Posty: 1845
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
w lecie gdy pszczoły zajmują 8 czy 10 ramek w dwunastoramkowym ulu nie ma potrzeby dawania zatworu, tą przestrzeń można wypełnić ramkami, po pewnym czasie rodzina zagospodaruje je

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2012, 23:47 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 18:54 - śr
Posty: 1392
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Pawełek pisze:
a jak jest z wentylacją? bo pszczoły zchodzą z pierwszej ramki na tą belkę ale te 4 mm na wentylację...

W moich dennicach jest wentylacja w tylnej części pierwsza ramka również ma słabą wentylację ale tam z reguły jest pierzga więc nie ma problemu .Jeżeli się nie mylę i jest to na podobnej zasadzie jak u mnie to tylko pierwsza ramka jest nad tym progiem a pod progiem jest normalny wlot czyli ok.2cm.

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/photos/11578688 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2012, 17:12 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
wiesiek33 pisze:
Turtle pisze:
gdy ulozyl z przodu a z tyłu zatwór to pszczoly z ula wyjsc nie mogly

Kto daje zatwór przy pełnym stanie ramek?
Turtle pisze:
pszczoly z ula wyjsc nie mogly

Pszczoły wychodząc z ramki wchodzą na górną beleczkę ramki następnie na ścianki ula tak więc i odstępniki w niczym nie przeszkadzają ale jeszcze raz pytam ? po co zatwór i po co odstępniki ? Tak jak wcześniej ci pisałem cofnij ramki do tyłu tak aby między ostatnią ramką a ścianką tylną zostało ci ok 1 cm i samo wyjdzie.


No i wypełniłem ul ramkami i niestety nic "samo nie wyszło". Pierwsza ramka wisi 4mm nad tą plastikową wręgą. (ramki Sułkowskiego)
Póki co uniosłem ją o 6mm ale z taką konfiguracją nie nałożę kraty odgrodowej 12stki a przy drugim korpusie będzie problem ze zmniejszonym prześwitem przy tej 1szej ramce.
Kupię wysoką higieniczną osiatkowaną, która nie ma tego i zamienię a w tej tą wręgę zeszlifuje.
Wspomnieć zapomniałem wcześniej o jeszcze jednej niedoróbce w tej dennicy - szuflada jest mniejsza od miejsca dla niej przeznaczonego przez co część osypu ląduje obok niej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2012, 17:27 - czw 
Assistant Vip
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 12:02 - pt
Posty: 3755
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp., Ostrowskiej
Turtle,
a zmierz no miarką wysokość, czy przypadkiem nie masz tam korpusu Ostrowskiej.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2012, 17:35 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2012, 22:14 - ndz
Posty: 219
Lokalizacja: Puck
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
255 +15 wiec wlkp. Gdyby zrobili poprawnie 260 + 10 to mysle, ze problemu nie byloby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 czerwca 2012, 23:03 - czw 

Rejestracja: 16 października 2011, 23:24 - ndz
Posty: 1479
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Turtle pisze:
Po wstawieniu ramek pszczoły nie mają jak wyjść z ula - pod pierwszą ramką do dennicy ze względu na ten stopień od wylotka mam pod ramką jakies 4mm.


Witam
Moim zdaniem tej plastikowej wręgi nie powinno być i wtedy jest dobrze.
Higieniczne dennice nie maja tej wręgi .
Dennice u łysonia to cały czas testy ,wielkopolska zmieniała sie chyba juz 7 krotnie o detale.
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Pensjonat na Mazurach   Pasieka Maszewo. Polski miód. Sprzedaż miodu zachodniopomorskie.

baner na stron           baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   matki pszczele   Pasieka Pogodny Piątek   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzezone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania tresci oraz zdjec z forum bez zgody autora i Administracji