www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 24 września 2019, 10:29 - wt
api-inhalacje.pl FERENC FRANCISZEK KNIEJA Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Walca do węzy
Post: 24 marca 2013, 19:18 - ndz 

Rejestracja: 05 lutego 2012, 20:31 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: Wilcza woj śląskie
Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Mam walcę do węzy z "sterowaniem" ręcznym, chciałbym walcę przerobić na silniczek, ale nie wiem jaką silnik ma mieć moc, i co zrobić aby miał wolne obroty, czy to ma być silnik na 230V czy 400V, pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 19:57 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 00:33 - pn
Posty: 2276
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
poszukaj na allegro wpisując "motoreduktor". Producentów tego nie znam ale są powszechnie stosowane w piecach CO z retortą, ich producenci na pewno mają namiary na producentów motoreduktorów, musisz tylko ustalic jakie potrzebne Ci obroty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2013, 20:14 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Motoreduktor możesz kupić u kacperka i już wstępnie musisz wiedzieć jakie obroty. 200 W spokojnie starczy. Lub używany .Do tego falownik to będziesz miał rgulacje obrotów. Falownik najtańszy z jednej fazy i robi 3 fazy to do tego silnik ( w motorduktorze ) 3x230V trójkąt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 00:21 - pn 

Rejestracja: 09 marca 2010, 20:31 - wt
Posty: 198
Lokalizacja: Siedlce
Zamiast silnika z falownikiem i jeszcze motoreduktorem zastosuj starą prądnicę, prądnicę a nie alternator, przekładnię na pasek klinowy i prostownik z regulacją prądu. Jak podłączysz prądnicę do prostownika i zaczniesz regulować prąd to zobaczysz o co chodzi. Człowiek jest słabą maszyną, jeśli da radę kręcić walcami to i prądnica powinna dać radę. Najsłabsze prądnice to były chyba w maluchu, chyba z 200W. Większe w C-360. Oczywiście jeśli ktoś powie że w Junaku miały 45W, to święta prawda i niech sobie daruje.

Jerzy K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 11:27 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 07:49 - czw
Posty: 233
Lokalizacja: Jarosław
Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Podążając dalej za poprzednikiem. Jeśli 200W to daj sobie spokój z falownikiem.
Takie silniki są z reguły jednofazowe, te zaś do sterowania obrotami nie potrzebują falownika. Wystarczy sterowanie triakowe (takie samo mają odkurzacze z regulacją siły ssania). Koszt falownika to w przybliżeniu 200 PLN, koszt takiej regulacji 30 PLN (lub taniej jak dorwiesz używkę z odkurzacza).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 12:49 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Triakiem indukcyjnego nie poregulujesz. W odkurzaczu jest szczotkowy.Jeszcze nie wiemy w sumie jaki budżet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2013, 22:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 21:30 - śr
Posty: 1083
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Jak już to tylko motoreduktor i żadne tam paski klinowe czy falowniki . Pasek się zacznie ślizbgać i da nierówne obroty walcom i arkusz do ponownego stapiania i guzik z pentelką .Prędkość musi być zawsze jednostajna wychodzacego arkusza wezy ,bo inaczej automatycznie wychodzi grubość wezy ,czyli tylko i wyłącznie motoreduktor. Sam przerobiłem Swoje walce na el. i jestem zadowolony.
Wiem że niepowinienem konkurencji podopowiadać, no ale czasem gram FAIRPLAY,może i Mi ktoś też coś ciekawego doradzi w przyszłości.
Także niekombinuj za wiele ,motoreduktor kupuj a reszta sama przyjdzie tylko podumać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 19:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2011, 19:28 - czw
Posty: 145
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: WP
Witam koledzy:)
A co sądzicie o takim motoreduktorze do kolegi walców?
Jest to przekładnia od gastronomicznej obieraczki do ziemniaków, pracowała wraz z trójfazowym silnikiem o mocy 0,55KW, pytanie tylko czy obroty nie będą za duże bo ta ma 300obr./min , ale zawsze można zredukować jakąś np. dodatkową zębatkę.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 19:26 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Przekładnia ma przełożenie a nie ileś obrotów. A ilość obrotów to wyjdzie zależnie od tego z jakimi obrotami da się silnik . Pierwsza rzecz to ustalenie jakich obrotów potrzeba. No jakich potrzebujecie do walcy obrotów ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 19:31 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2011, 19:28 - czw
Posty: 145
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: WP
Współpracowała ona z silnikiem o obrotach 1380/m taki był fabrycznie przypasowany i stąd ta liczba obrotów na wałku przekładni. Tylko kwestia tego ile obrotów potrzebują walce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 19:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Walce łatwo obadać. Trzeba mieć stoper. Kręci się korbą w normalnym tempie w jakim się walcowało węze przez minutę wg stopera i w tym czasie liczy się obroty. Wyjdzie np 100 to najlepiej kupić taki motoreduktor i falownik który umożliwi zmianę obrotów . A może nie trzeba regulacji obrotów - nigdy nie walcowałem węzy, jednak widziałem na filmach że obroty sobie regulują ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:16 - wt 

Rejestracja: 05 lutego 2012, 20:31 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: Wilcza woj śląskie
Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Dzięki wielkie za podpowiedzi, chyba najlepiej będzie motoreduktorem, muszę to spróbować, a może ma ktoś taki motoreduktor na zbyciu, lub wie gdzie go nabyć, pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Piotr ktoś ma ale nie czytałeś odpowiedzi - napisz ile obrotów potrzebujesz .....................: Jeśli nadal to nieistotne to masz tutaj : http://allegro.pl/motoreduktor-przeklad ... 67170.html http://allegro.pl/motoreduktor-bauer-0- ... 00026.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:39 - wt 

Rejestracja: 05 lutego 2012, 20:31 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: Wilcza woj śląskie
Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Mam pytanko do "qq"
Znalazłem na allegro:
"Przedmiotem aukcji jest nowoczesny motoreduktor ślimakowy o mocy 0,18kW i obotach na wyjściu 14 obr/min . Moment obrotowy w osi zdawczej wynosi aż 60Nm!
zestaw zawiera przekładnię wraz z silnikiem elektrycznym 400V
istnieje możliwość podłączenia silnika jednofazowego 230V za dopłatą
i=100
n2=14 [1/min]
Ps=0,18kW
M2=60Nm
wielkość mechaniczna - 50mm
otwór w osi zdawczej - 25mm"
Czy coś takiego może być, czy taki motoreduktr da radę pod względem mocy, i i lość obrotów 14 na min, (dużo , mało)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:41 - wt 

Rejestracja: 05 lutego 2012, 20:31 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: Wilcza woj śląskie
Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Mariuszczs
właśnie nie wiem jaka ma być moc? jaki moment obrotowy? a ilość obrotów to chyba jakieś 30obr/min, bo boję się że motoreduktor tego nie uciągnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Motoreduktor uciągnie, a z silnikiem 200W lub większym na pewno. Obroty policz i dobierzesz odpowiedni. Jak nie dziś to za parę dni znajdziesz na allegro. 30obr na min to bardzo wolno, weź policz dokładnie z takim tempem jakim kręcisz. Jeśli jednak to 30 obr to i słabszy silnik może mieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 20:57 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Oprócz allegro są inne portale ogłoszeniowe, na szczęście .. http://www.youtube.com/watch?v=pppF18paEvw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2013, 22:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 21:30 - śr
Posty: 1083
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
piotr79 pisze:
Mam pytanko do "qq"
Znalazłem na allegro:
"Przedmiotem aukcji jest nowoczesny motoreduktor ślimakowy o mocy 0,18kW i obotach na wyjściu 14 obr/min . Moment obrotowy w osi zdawczej wynosi aż 60Nm!
zestaw zawiera przekładnię wraz z silnikiem elektrycznym 400V
istnieje możliwość podłączenia silnika jednofazowego 230V za dopłatą
i=100
n2=14 [1/min]
Ps=0,18kW
M2=60Nm
wielkość mechaniczna - 50mm
otwór w osi zdawczej - 25mm"
Czy coś takiego może być, czy taki motoreduktr da radę pod względem mocy, i i lość obrotów 14 na min, (dużo , mało)

Czy nie za wiele Tobie doradziłem. A swoją drogą to muszę prowadzić za rączkę. Musisz Sam przemyśleć jak to u siebie do kupy poskładać azeby pasowało jak ulał. No ale niech będzie ,taki motoreduktor najodpowiedniejszy co do obrotów http://allegro.pl/motoreduktor-katowy-2 ... 57372.html ,bo niewiem co Ty znalazłeś ,linkiem było się posłużyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 21:04 - pt 

Rejestracja: 05 lutego 2012, 20:31 - ndz
Posty: 86
Lokalizacja: Wilcza woj śląskie
Ule na jakich gospodaruję: ostrowski
Wielkie dzięki wszystkim za podpowiedź, pozdrawiam, teraz będę szukał motoreduktora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: johnwoo i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji