FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 lipca 2025, 13:52 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
Praktycznie sezon 2007 już się zakończył rozpoczął się sezon 2008 od tego jak postąpimy w sierpniu zależeć będzie zimowla i wiosenny rozwój naszych podopiecznych w sierpniu powinniśmy szczególnie zadbać o nasze rodziny a zwłaszcza o ilość czerwiu ,pszczoły z tego okresu jak i początku września przygotują nam rodziny do przyszłorocznych zbiorów .Baczną uwagę należy zwrócić na jakość czerwiu który świadczy o jakości matek czerw powinien być zwarty i jednolitym zasklep ,czerw rozstrzelony świadczy o wadliwej matce która należy niezwłocznie wymienić na czerwiącą pszczoły w których matki są dobrze unasiennione już ok. 2 tyg temu wyrzuciły trutnie z uli (bo są im nie potrzebne ) należy przejść po pasiece i sprawdzić czy trutnie wyrzucone z rodzin nie zostały przyjęte do innych rodzin co można łatwo zauważyć na wylotku taką rodzinę należy sprawdzić nie patrząc że matka jest z tego sezonu może być słabo unasienniona a pszczółki to czują możemy w takim ulu znaleźć mateczniki (nie są to mat –roj) tylko Cichej wymiany można dopuścić do wymiany naturalnej lecz jest to ryzyko związane z zaginięciem matki w locie godowym lub złe unasiennienie a wtedy jest większy kłopot niż zakup unasiennionej matki .Pszczelarze nie korzystający z późnych pożytków mogą stymulować czerwienie poprzez częściowe podkarmienie rzadkim syropem 1/1 po 05—1l co 2—3 dni należy też przystąpić do leczenia Varroa poprzez zastosowanie pasków czy innych leków , tak aby pszczoły wygryzające się do zimowli były wolne od pasożytów

ryszard13 Płeć:Mężczyzna
ZAGLĄDAM CZĘŚCIEJ

PostWysłany: 2007-08-05, 10:59 Odpowiedz z cytatem
Witam. Czy nie byłoby lżej podać 2,5-3l j

BoCiAnK Płeć:Mężczyzna
DZIADEK KLUPACZ

PostWysłany: 2007-08-06, 10:18 Odpowiedz z cytatem
Ryszardzie Jednorazowe podanie 2--3 l raczej nie zpowoduje takiego pobudzenia matki do czerwienia pszczoły pobiora tą ilośc w dobę przerobią i poszyją (potraktują to jak zapas zimowy ) przez co zaleją plastry i zmniejszą liczbe wolnych komórek
lepiej podawać żadki syrop 1do 1 po 05--1l co 2--3 dni
To jest moja teoria
A co koledzy na to ??
pozd Smile

SKapiko Płeć:Mężczyzna
PISZĘ CORAZ WIĘCEJ

PostWysłany: 2007-08-06, 17:31 Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o pobudzenie matki do czerwienia to z całą pewnością się zgadzam.

ZAGLĄDAM CZĘŚCIEJ

PostWysłany: 2007-08-07, 08:12 Odpowiedz z cytatem
Witam.Tak to jest jak coś umknie w trakcie pisania, rzecz w tym iż chciałem zapytać o dwa tematy. W ulu pusto, więc chcę uzupełnić zapas (w/g literatury winno być 6-8kg) a przy okazji ponieważ w póżnych odkładach jest obecnie mało czerwiu, chcę zmusić mamuśki do intensywnego czerwienia. Ponieważ rodzinki wyglądają na zdrowe, czy można przenieść czerw(jaki) do rodzin słabszych? Pozdrawiam

DZIADEK KLUPACZ

PostWysłany: 2007-08-07, 12:29 Odpowiedz z cytatem
ryszard13 napisał:
Ponieważ rodzinki wyglądają na zdrowe, czy można przenieść czerw(jaki) do rodzin słabszych? Pozdrawiam

Do zasilania słabszych odkładów /rodzin zawsze przenosimy czerw który zaczyna się wygryzać wtedy wzmacniamy rodzinkę młodą pszczołom która staje się karmicielką podkarmiając wtedy odkład mamy podwójny zysk ma się kto opiekować jajami zniesionymi przez matkę i po pewnym czasie mamy pszczołę lotna i rodzinka rośnie w siłę

ZAGLĄDAM CZĘŚCIEJ

PostWysłany: 2007-08-10, 10:50 Odpowiedz z cytatem
Witam.Rodzinki mają małe zapasy, czy podając im syrop 1:1 uzupełnię ten zapas i jednocześnie pobudzę mateczki do czerwienia jesiennego? Pozdrawiam

DZIADEK KLUPACZ

PostWysłany: 2007-08-10, 13:11 Odpowiedz z cytatem
ryszard13 napisał:
Witam.Rodzinki mają małe zapasy, czy podając im syrop 1:1 uzupełnię ten zapas i jednocześnie pobudzę mateczki do czerwienia jesiennego? Pozdrawiam

...........
Tak Dokłanie tak i ja też zrobiłem teraz do 25 sierpnia będę podawał odkładom zrobionym w lipcu po 0,75l co 3 dni pobudzając do czerwienia a od 28 sierpnia po kątroli i ocenie zapasów karmenie na zimę syropem 3 do 2

pozd Very Happy

Pawel_T Płeć:Mężczyzna
PISZE TUTAJ
PostWysłany: 2007-08-11, 12:37 Odpowiedz z cytatem
BoCiAnK napisał:
ryszard13 napisał:

...........
Tak Dokłanie tak i ja też zrobiłem teraz do 25 sierpnia będę podawał odkładom zrobionym w lipcu po 0,75l co 3 dni pobudzając do czerwienia a od 28 sierpnia po kątroli i ocenie zapasów karmenie na zimę syropem 3 do 2

pozd Very Happy

czyli gniazdo ma już Pan ułożone?
DZIADEK KLUPACZ

czyli gniazdo ma już Pan ułożone?[/quote]
..........
Tak Ale to tylko odkłady z mat--zapasowymi
Rodziny produkcyjne nie dopiero we wrzesniu po spadzi

Biopszczelarz Płeć:Mężczyzna
PISZE TUTAJ

PostWysłany: 2007-08-12, 16:26 ukladanie gniazd Odpowiedz z cytatem
Bogdan a nie powinno byc tak ze gniazda powinny byc ulozone w sierpniu? Ja od zawsze (odkad mam pszczoly Smile ) kontroluje gniazda juz w sierpniu mimo ze jak Ty korzystam z poznej spadzi. Uklad jest prawie zawsze prawidlowy i nic nei zmieniam. Po miodobraniu we wrzesniu zabieram miodnie i zewnetrzne plastry oslonowe w ktorych jest spadz ,ewentualnie dodaje zamiast nich susz albo pelne ramka miodu kwiatowego (jesli takie mam i jest taka potrzeba), wkladam podkarmiaczke ramkowa, gniazdo zamykam beleczkami i karmie. U ostrowskiej czytalem ze pozne manewrowanie czerwiem nie jest zbytnio korzystne dla pszczol. Ogolnie mi sie wydaje ze przekladanie czerwiu nie jest zbyt korzystne a tym bardziej w póznym okresie.
Oczywiscie to co napisalem dotyczy zimowania w jednym korusie, lub 1 + 1/2.
W tamtym roku przy dobrych pozytkach matki trzymalem na dwóch korusach a trzeci to byla miodnia. W takim przypadku jest tez zwykle "dobry" uklad, matki czerwia we wrzesniu tylko w górnym (wyjatkowo jest czerw kryty w dolnym przy plennych matkach). Wczesniejsze ukladanie jest zbedne. Po sciagnieciu trzecich korpusów, korpus górny kladziemy na dennice (jest tam matka) a dolny stawiamy na gorze i w tym samym dniu podajemy pierwsz duza dawke suropu. Jesli tego nie zrobimy musimy zalozyc krate bo matka przejdzie do górnego korpusu. Po takich przeksztalceniach w górnym korpusie mamy duze ilosci pierzgi zalanej syropem w dolnym jest matka i czerw.
Reasumujac to "ukladanie" gniazd jest zazwyczaj zbedne bo pszczoly same wiedz jak maja to zrobic (w srodku gnaizda zcerw po bokach coraz wiecej miodu). W moim przypadku "ukladanie" polega na ujeciu ramek z obu stron gniazda (czy to zimujac na jednym korpusie czy na dwóch)

DZIADEK KLUPACZ
PostWysłany: 2007-08-12, 17:26 Re: ukladanie gniazd Odpowiedz z cytatem
Biopszczelarz napisał:
Bogdan a nie powinno byc tak ze gniazda powinny byc ulozone w sierpniu?

Reasumujac to "ukladanie" gniazd jest zazwyczaj zbedne bo pszczoly same wiedz jak maja to zrobic (w srodku gnaizda zcerw po bokach coraz wiecej miodu). W moim przypadku "ukladanie" polega na ujeciu ramek z obu stron gniazda (czy to zimujac na jednym korpusie czy na dwóch)
.............

No nie przewidziałem tego pisząc że odkłady mam już ułożone i podkarmiam na czerwienie
Co do rodzin produkcyjnych to może dziwnie zabrzmieć ale Ja od ok 20 czerwca nie zaglądałem do gniazd bo nie mam takiej potrzeby
Miodu z gniazd nie biorę węzę jeką pszczoły odrobiły to średnio 5 ramek i te ramki stanowią środek gniazda najstarsze czyli 1--2 lernie plastry są po boku więc moje układanie na zimę to tylko wyjąć po 2--3 ramek skrajnych i to wszystko (o ile pszczoły nie zaleją gniazda spadzią wtedy wiruję ramki z miodu Spadziowego oprucz tych z czerwiem wtedy pracy jest o wiele więcej

w zeszłym roku na drugiej pasiece nie niałem już pożytku 25 sierpnia i cała procedura ulładania a raczej pdebrania ramek w 30 ulach wielkopolskich trwała ok 5 godzin wtedy wyciągałem tylko po 2 skrajne ramki i to wszystko

wtrepiak Płeć:Mężczyzna
PISZĘ CORAZ WIĘCEJ

PostWysłany: 2007-08-12, 21:01 Odpowiedz z cytatem
12-08-07 wykorzystałem słoneczko i zajżałem do uli .Pomimo że kwitnie dużo dzikich kwiatów a w szczególności nawłoć ,to w ulach jest dużo czerwiu ale miodu to chyba będzie 000. Kolega pisze że pszczoły wygoniły trutnie , w każdym ulu jeszcze trutnie się wylęgają . Pomimo że matki dobrze czerwią , przy wycinaniu trutni zauważyłem dużo warozy . I zastanawiam się czy pszczoły czują że jesień będzie ciepła i celowo są zaczerwiane komurki trutowe,w celu zwabienia warozy . Taką opowieść słyszałem od starego bartnika . I jeszcze jedno w jednym ulu na jednej ostatniej ramce , zauwarzyłem złożone jaja trutówki . Po kilka jaj w jednej komurce ,pomimo że matka bardzo dobrze czerwi , tego roczna . Pozdrawiam Wiesław W-wa

DZIADEK KLUPACZ
PostWysłany: 2007-09-07, 13:39 Odpowiedz z cytatem
wtrepiak napisał:
Taką opowieść słyszałem od starego bartnika . I jeszcze jedno w jednym ulu na jednej ostatniej ramce , zauwarzyłem złożone jaja trutówki . Po kilka jaj w jednej komurce ,pomimo że matka bardzo dobrze czerwi , tego roczna . Pozdrawiam Wiesław W-wa

Nie ma takiej mozliwości aby pszczoly celowo zmószały matke do czerwoenia trutowego celem zwabienia pasożyta ,To może ewidentnie tylko swiadczyć o tym że choć matki czerwią ale nie wykluczone jest że nie dojdzie do Cichej wymiany > Miałem taki przypadek że matka czerwiła zwarcie ładnie ale czerwiu było mało ok za dłoń na prawie każdym plastrze z tego ula pszczoły przyjęły cześć trutni wywalonych z innych uli po dokładnym przeglądzie co sie okazuje są mateczniki na Cichą wymiane ,szybko wziołem zniszczyłem matke zerwałem mateczniki i poddałem matkę nową czerwiącą na drugi dzień nawet nie musiałem zagladać do ula czy przyjeły matke wystarczyło popatrzeć na wylotek pszczoły zamiast nosić pyłek /miód wywalały trutnie Co świadczy że matka jest Wartościowa

piszesz że zauważyłeś jaja trutówek to też świadczy o tym że matka może słabo czerwić pszczoły jak jest mało otwartego czerwiu a produkują mleczko i nie mają co znim robić karmią sie na wzajem przez co u pszczół powiekszają sie narządy i mamy trutówki
Jezeli w ulu jest dużo czerwiu otwartego -- taki czerw wydaje specyficzny feromon powodujący że pszczoly gromadzą dużo miodu /pyłku . to jeżeli w okolicy kwitnie nawłoć czy jakieś poplony nie powinno być 000 w ulu zawsze coś powinno być choćby tylko dla pszczół ale powinno

innym zjawiskiem pojawieniu sie czerwiu trutowego jest ,pszczoły zainfekowane w bardzo dużym stopniu waraoza moga nawet o tej porze wyjść z ula jako rój (popatrz czy nie ma mat -roj ) ucieczką ratują sie przed upadkiem pozostawiając znaczna cześć pasozyta w ulu po czym ul pada i jest to tak zwane zniknięcie pszczół (nie mylić z USA bo tam jest inna przyczyna ) Ale w Polsce takie przypadki były i nawet były opisywane na innych forach że jesienią po zakarmieniu nie było pszczół w ulach a pozostał tylko miód i resztka czerwiu O tej poze nikt się nie spodziewa roja więc nikt nie szuka matecznika
Sytuacje te opisał bardzo dokładnie Pan Lipiński w swojej książce Emigracja pszczoły miodnej "Pożucanie Gniazd "

Tytuł:
W zupełności się z tobą zgadzam ,ale co innego książki a co innego praktyka.
2008 będzie dobry ale do handlu odkładami bo pszczółek będzie ciuuuut mniej.
Zawsze tak jest że jak dobra zima pszczółek dużo więc zeby nie było pszepszczelenia
w następnym roku przyroda robi selekcję i coś czuje ze tak będzie w tym roku.

Ule na jakich gospodaruję: własnych ulach
ja sądzę że przygotowałem rodzinę na wiosnę dobrze a mianowicie : wymieniłem matki w sierpniu 30 go. a dwie matki tak mocno za czerwiły że w połowie października wyrzucały czerw , ja pytałem się tego właściciela tej rasy pszczół a on na to że to są krańcowe które pszczoły nie czują ich ogrzać o tej porze i to mogło być ta przyczyna , a na warozę dałem im w połowie września trzy razy Apiwarol i jeszcze w październiku jeszcze raz ,sądzę że to dobrze przygotowałem rodzinę na start wiosenny ?? i za karmione , co sądzicie koledzy starszym fachu , pozdrawiam Józek

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak ważne jest doprowadzenie rodzin do maksymalnej siły- przekonałem sie w tym roku jak przeszedłem na 1/2 dadanta. Jak ograniczyłem matkę na 1 korpusie po lipie tak puściłem pod koniec sierpnia- i co sie stało- przyszło do zimowli a tu ledwo na 12 (6*2) ramkach siadły.
Teraz już będę widział żeby puścić ja wcześniej- ale cóż na błędach sie uczymy...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Wysłany: 2007-11-29, 20:56 Odpowiedz z cytatem
u mnie o sile na wiosne to już lipiec decyduje, po lipie totalna cisza, brak pozytku, trzeba dokarmiać aby matki intensywnie czerwiły a druga sprawa już nie raz się nabrałem że 2 letnia matka w okresie sierpnia słabiej czerwi, dlatego takie matki nie wymieniam obecnie po zakarmieniu we wrześniu ale w momencie miodobrania lipowego matki wywalam z ula.

Tytuł:
bzzy pisze:
u mnie o sile na wiosne to już lipiec decyduje, po lipie totalna cisza, brak pozytku, trzeba dokarmiać aby matki intensywnie czerwiły

Tak to święta racja należy wtedy zadbać o czerwienie a nie czekać na piernik wie na co można podać paski na waraoze czy odymić kilka razy powymieniać matki czasu do karmienia i leczenia jest dużo ale najlepiej to narzekać

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze jedna uwaga, jak matki intensywnie czerwią to już pare razy złapałem się na to że rodzina silna a matka jak jest już 2 letnia to w tym okresie lipiec sierpień, bardzo słabo czerwi, rodzina idzie słaba na zime a pszczoły robią cichą wymiane. Nie zawsze tak mam ale już pare razy miałem taki przypadek więc albo po lipie daje młode matki w takich rodzinach, oczywiście unasienione i młoda matka robi swoje lub wcześniejsze odkłady które są w średniej sile a mają młodą matke są dołanczane i jest ok.

Tytuł:
Myślę że dobrym pomysłem będzie połączyć przed Lipą z tego co się już doczytałem na tym forum przy takim łączeniu zyskam siłę rodziny do zimowania i jak będzie ładnie lipa nektarować to i może miodu więcej będzie

Irek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Irek gdzie Ty chcesz łączyć przed lipą, przecież wtedy w ulach pszczół jest mnustwo, brody wiszą pod wylotami, każda rodzina bez łączenia przyniesie odpowiednią ilość miodu aby tylko pogoda sprzyjała i aby Twoja rodzina do tego pory była poprawnie prowadzona, jak tak to niech odkład stoi, odkład dołączasz tam gdzie przypadek losowy lub słaba matka która nie zrobiła odpowiedniej siły na zime, więc wtedy taki odkład wstawiasz, do niego dołączasz tą rodzine , oczywiście matke wywalasz z tej słąbej rodziny i już. Łaczenie na lipe mija się z celem, najpierw robisz odkład, doprowadzasz go do siły, to wszystko kosztuje Cię wiele czasu a następnie łączenie na lipe, trochę za szybko, dobry odkład niech stoi do wiosny jak pasieka jest w normalnej sile a chcesz coś łączyć bo na forum wyczytałeś, wtedy również możesz wyrównać siłę pasieki, już nie raz robiłem tak że taki odkład 6 ramek dadana na wiosne podzieliłem na 3 i tak po 2 ramki dołożyłem do 3 rodzin, siła jest wtedy odpowiednia bo sobie wyrównałem te słabsze a że coś zmniejszyłem to nie problem a jeszcze matke sprzedałem więc zazimowanie odkładu zwraca się.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. W skiążkach pisze że ukąłdająś gniazdo na zime należy na przzeciw wylotka ustawic czerw kryty a po bokach gniazda po jednej ramce z pierzgą. Ja etraz mam cały ul ramek (wielkopolski leżak) to mam już w sierpiu (na początku) utawić tak gniazdo?? Rodziny bd raczej na 10 ramkach czyli dwie po boku pierzga a w środek osiem z czerwiem zamkniestym. co zrobić jeśli nie bedzie 8 ramek czarwiu zamknietego tylko kilka z otwaryym chyba też je trzeba włozyć do gniazda. I jeszcze jedno czy podkarmiac "na czerw", bo u mnie jest erjon wystepowania spadzi liściastej ale nie wiadomo kiedy wystąpi,oststnio przez dwwa lata byłą, jest troche nawłoci za niedługo zacznie kwitnąć.Poradźcie. Pozdrawiam

Tytuł:

nie szkodzi że nie ma ośmiu ramek z czerwiem krytym, w ulu na zimę ma być tyle ramek ile obsiadają pszczoły. Ramki z czerwiem układaj w środku gniazda po bokach pierzgę ale zrób to po ostatnim miodobraniu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale ja do końca nie wiem czy i kiedy bedzie to ostatnie miodobranie. Nie wiadomo czy spadź wystąpi obficie czy może nawet wogóle.

Tytuł:
d@niel_25 pisze:
Ale ja do końca nie wiem czy i kiedy bedzie to ostatnie miodobranie. Nie wiadomo czy spadź wystąpi obficie czy może nawet wogóle.

No z pożytkiem spadziowym to jest tak jak z Miłością nie wiadomo kiedy przyjdzie i odejdzie
i trzeba być zawsze przygotowanym trzymać pszczoły w sile i to jak największej
Jeżeli nie masz pożytku który stymuluje czerwienie matki to możesz dać pszczółkom z 3-4 razy po szklance syty matka się rozczerwi na maksa co da Ci siłę w ulu można też dać po 05kg -1kg ciasta -będą go dłużej brać a efekt ten sam a nawet lepszy da efekt z momentem pojawienia się spadzi pszczoły przestaną pobierać ciasto co gwarantuje czystość miodu (do reszty miód znosić będą do nadstawek )
A w przypadku braku pojawienia się spadzi masz gwarancję że masz pszczoły silne gotowe na wszystko i na przerób Cukru na zimę co w moim przypadku nie pojawienia się spadzi do 10 Września zaczynam karmić

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zamierzam podać im ciasto jednym dam może miodowo cukrowe a jednym drożdxowo cukrowe. Zapasy pyłku mają dość spore ale ejszcze sprawdze na wszelki wypadek żeby nie dostały przebiałczenia. Tylko kiedy je dać na początku sierpnia, końcem lipca?? teraz chyba troche za wczesnie jeszcze. Mam taką sytuacje że pszczoły do godziny 13 pracuja jak głupie lataja nie siedzą na wylotku a ok 13-14 siedzi ich dużo na wyloku loty też sa alenie tak mocne jak rano. Wjednym ulu uwiązuje sie broda pod wylotkiem (kaukazkie) w drugim siedzą na przedneij ścianie ula (krainki) i neiw eim czy je teaz juz podkarmiac czy końcem lipca? Bogdanie niestety nie mam nadstawek, mam leżaki wielkopolskie beznadstawkowe. Prosze o porade. Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie podkarmiałęm i dały sobie rade teraz jest nawłoś i załtwiła sprawe ładnie sie rozwijają dziś chodziły jak bombowce może wystpiała spadź?? czy ona może wystąpic niespodziewanie w przeciągu dwóch dni jeżeli przed tymi dwoma dniami pół dnia kropiło??

Tytuł:

spadz mogła się pojawić ale nie od razu w takich ilościach żeby pszczoły latały na nią jak bombowce, to raczej na nawłoć :D

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja już mam połowa paieki podkarmionej. W pierwszej kolejnosci podkarmiałem te nrodziny kture bendę na zime likwidował . Bo 2 rodziny z kturych zrobiłem odkłady to Matki niebieskie już są podkarmione zabrałem im syrop i dałem rodzinom co benda zazimowane. A po 20 sierpnia bendę im zabierał czerw do zimujących rodzin bo po20 08jak sie pszczoła wygryzie to dowiosny bendzie żyć.I 2 rodziny co się wytoiły to tez czeka ich ten sam los bo na wiosne nie bendę skakał po gruszkach bo niest już ten wiek. Od 20 sierpnia do połowy wrzesnia bendę miał około 80 ramek czerwiu do podzielenia na 25 rodzin zimujących. Umnie też już nawoc w pełni kwitnie i pszczoły rano bardzo intensywnie latają a w południe wetyluja dopiero po 16 latają na nawoć bo ona nektaruje ale na wadze małe są przybitki do 12 08 byłopo 030 dkg tylko. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

miły_marian pisze:
Ja już mam połowa paieki podkarmionej. W pierwszej kolejnosci podkarmiałem te nrodziny kture bendę na zime likwidował . Bo 2 rodziny z kturych zrobiłem odkłady to Matki niebieskie już są podkarmione zabrałem im syrop i dałem rodzinom co benda zazimowane. A po 20 sierpnia bendę im zabierał czerw do zimujących rodzin bo po20 08jak sie pszczoła wygryzie to dowiosny bendzie żyć.I 2 rodziny co się wytoiły to tez czeka ich ten sam los bo na wiosne nie bendę skakał po gruszkach bo niest już ten wiek. Od 20 sierpnia do połowy wrzesnia bendę miał około 80 ramek czerwiu do podzielenia na 25 rodzin zimujących. Umnie też już nawoc w pełni kwitnie i pszczoły rano bardzo intensywnie latają a w południe wetyluja dopiero po 16 latają na nawoć bo ona nektaruje ale na wadze małe są przybitki do 12 08 byłopo 030 dkg tylko. Pozdrawiam miły_marian

możesz mi wyjaśnić czemu tak tasujesz ramkami i jedne rodziny karmisz inne nie, później czerwiem tasujesz, jak dla mnie to jak ktoś ma większą pasiekę to praktycznie cały czas kopie w ulach bo ciagle ramki przekłada, te rodziny co poświęcasz na straty, wystarczyło jak dla mnie zakarmić po 20 sierpnia a około 15 września dać młode unasienione matki lub dużo wczesniej

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

To proste miły Robercie te rodzinyco nie benda zimowane to trzeba wykorzystać ich potencjałprzerobowy a rodziny zimujące nie przemenczać bo ja mam dużo nawoci i redresyu co juz zaczyna kwitnąć.Ajak pisał Bogdan tojak pszczoły przerobia 15 kg cukru to ich ten cukier zmniejszyo jedna trzecią liczebnosci. Dlatego rodziny zimujące nie przemenczam bo jak pisałem mam duzo nawoci w promieniu lotu pszczł. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

a to miły kolego może warto pomyśleś i te rodziny które mają być zlikwidowane to w nich tak ustawić gniazdo z minimalną ilością czerwiu, tak aby wiedziały że mają matkę i nic więcej i niech pracują ile wlezie a na sam koniec odwirujesz wszystkie dolne ramki a to co pozostanie to zlikwidować i już, ja się zapytałem ponieważ wiesz jeżeli nawłoć pozostaje w ulu to jak dla mnie mieszanie tymi ramkami jest zbyteczne, przecież od lat każdy karmi w sierpniu lub początek września swoje rodziny i jeśli odpowiednio została przygotowana w lipcu rodzina to bez problemu zimujesz silną rodzinę, oczywiście jeśli nie robisz wymian matek w sierpniu jak to niektórzy piszą,

Tak właśnie zacząłem nowy sezon kończąc karmienie jednej z pasiek pszczoły dostały Krainki po 11,5kg cukru na 8 ramek Wielkopolskich i 12,5 kg Bucfasty i tak sobie myślę jak karmią inni pszczelarze Bucfasty czy tyle dają czy może więcej Ryszard , Michał jak to jest z waszymi normami karmienia Bucfastów
Na dadanie dostaną 14 kg

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Tak właśnie zacząłem nowy sezon kończąc karmienie jednej z pasiek pszczoły dostały Krainki po 11,5kg cukru na 8 ramek Wielkopolskich i 12,5 kg Bucfasty i tak sobie myślę jak karmią inni pszczelarze Bucfasty czy tyle dają czy może więcej Ryszard , Michał jak to jest z waszymi normami karmienia Bucfastów
Na dadanie dostaną 14 kg

poniżej zamieszczam tabelkę z książki Pani Ostrowskiej: (chyba dobrze obrazuje potrzebną ilość zapasów)

pozwoliłem sobie przedstawić to na wykresie i dosyć ciekawa zależność wyszła zwłaszcza w dadancie :mrgreen:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Paweł Super żeś to wstawił tylko że Pani Ostrowska nie przewidziała Bucfasta i że ta pszczoła czerwi dłużej i zaczyna wcześniej
Te normy są podawane przy Suchych ramkach a jeszcze w ramce masz Miód którego się nie odbiera i pyłek którego w tym roku pszczoły dowlokły duuużo

Tytuł:
Awatar użytkownika

odnosnie buckfasta to musi być dobrze zakarmiony bo jeśli zostawimy na środkowych ramkach sporo wolnego miejsca to matka będzie składała jajeczka a pokarm będzie znikał, rezultat na wiosne może być różny

a ta tabela i te same wartości pokarmu dla dadana i wlkp przy 6 ramkach, no cóż ja bym mocno dyskutował, oczywiście tak jak Bogdan napisał to są wartości książkowe i tak naprawde niewiele znaczą,

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:

a ta tabela i te same wartości pokarmu dla dadana i wlkp przy 6 ramkach, no cóż ja bym mocno dyskutował, oczywiście tak jak Bogdan napisał to są wartości książkowe i tak naprawde niewiele znaczą,

nie są takie same, tylko nie zauważyłem ze mi obcięło miejsca dziesiętne

BoCiAnK pisze:
Paweł Super żeś to wstawił tylko że Pani Ostrowska nie przewidziała Bucfasta i że ta pszczoła czerwi dłużej i zaczyna wcześniej
Te normy są podawane przy Suchych ramkach a jeszcze w ramce masz Miód którego się nie odbiera i pyłek którego w tym roku pszczoły dowlokły duuużo

czyli lepiej podkarmić po 12 kg przy 6-7 ramkach i zobaczyć do gniazda pod wieczór jak wygląda sprawa?

Tytuł:
Kwestie ilości ramek a ilości pokarmu to dwie odrębne rzeczy
Książkowy odstęp beleczki czy odstęp między ramkowy na zimę powinien wynosić 8 mm wtedy plaster u góry ramki ma 25mm
Przecież nikt mający beleczki nie czyści ramek pozostających na zimę z kitu ,a to już zmienia wymiar książkowy wystarczy że różnica jest 2 mm i już mamy 10mm i więcej wtedy pszczoły nadbudowują (pogrubiają ) komórki zalewając je pokarmem danym i zamiast w ramku mieścić się książkowe 1,80kg na Dadana pokarmu zmieści się go ponad 2 kg
w Starej Książce kiedyś wyczytałem że lepiej jest na zimę pozostawić mniej ramek a odstępy zwiększyć (uliczki ) przy długich zimach pszczołą nie zabraknie pokarmu bo w plastrach pogrubionych jest go znacznie więcej niż w plastrach o uliczkach zalecanych
Pszczoły tak same sobie zmniejszą te uliczki do odpowiednich dla nich wymiarów

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Buckfasta zimuje na 1 + 1/2 wlkp na zime daje po minimum 20 kg niektore wziely wiecej rodziny do zimy ida bardzo silne .

Tytuł:
leo38+ pisze:
Buckfasta zimuje na 1 + 1/2 wlkp na zime daje po minimum 20 kg niektore wziely wiecej rodziny do zimy ida bardzo silne .

No Tak nie dałem tyle ale też z gniazda nie zabrałem nic a miały dość dużo miodu ,, jedynie co mnie karci to podłożyć pół korpus ale to w sobotę zobaczę jak wzięły ostatnią dawkę cukru ile ich ubyło po za karmieniu ale myślę że 9 ramek im powinno wystarczyć owszem są potężne rodziny

Tytuł:
Witam mam dwa pytania
W jakim terminie podkładacie półkorpusy do zimowli :?:
i jeżeli mam dennice osiatkowaną wg pomysłu Szp.junga jest sens podkładać czy tylko uchylić szufladę zeby zwiększyć przepływ powietrza podczas zimowli mam taki dylemat gdyż pierwszy raz zimuje na tego typu dennicach

Tytuł:
jasiek pisze:
Witam mam dwa pytania
W jakim terminie podkładacie półkorpusy do zimowli :?:
i jeżeli mam dennice osiatkowaną wg pomysłu Szp.junga jest sens podkładać czy tylko uchylić szufladę zeby zwiększyć przepływ powietrza podczas zimowli mam taki dylemat gdyż pierwszy raz zimuje na tego typu dennicach

Wszystkie te czynności możesz zrobić w trakcie układania gniazd na zimę
aby już potem nie podnosić ciężkiego od pokarmu korpusu przy ewentualnym podkładaniem pół korpusu
jak masz osiatkowane dennice to po odymieniu wyciąg do tyłu tylko siatkę i OK

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]