FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 września 2025, 00:10 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie (poszeżane)
Miejscowość z jakiej piszesz: Kobło/Hrubieszów
Witam serdecznie.

Nazywam się Grzesiek. Mam 17 lat.
Mam dwa ule (warszawskie). Wiążę z pszczelarstwem swoją przyszłość. Cały zestaw do pasieki otrzymałem od znajomego za pewną pomoc (tak wiem dużo zaoszczędziłem). Niestety praktycznie nie mam doświadczenia - a ten znajomy nie ma czasu. Wiec moje pytania:
1. Czy mam podkarmiać pszczoły na wiosnę?
2. Jak sprawdzić czy w ogóle przezimowały? - znajomy podpowiedział by włożyć rurkę do ula przez wlotkę i jak będzie słychać brzęczenie pszczół to znaczy że przezimowały.
3. Czy jak nie mam odkładów to koniecznie muszę je zakupić?
4. Niestety źle przechowywałem puste ramki i nie które są nadpleśniałe, czy koniecznie muszę je przetapiać i dawać nowe, czy jest sposób na "jakieś przerobienie"?
5. Czego się wystrzegać w tym roku pszczelarskim?
6. Jeżeli jest coś ważnego co trzeba zrobić w czasie wiosny lub przed wiosną, prosze o powiadomienie.

Z góry przepraszam jeżeli złamałem któryś z punktów, z regulaminu. Jestem początkującym i nie posiadam żadnej praktyki.

Od razu bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
Czołem.
Na wstępie:
GregX977 pisze:
dwa ule (warszawskie)

i
GregX977 pisze:
(tak wiem dużo zaoszczędziłem)

może i zaoszczędziłeś parę groszy ale stracisz przez to dużo czasu, i bilans wyjdzie na minus.
Twoje rejony to pszczelarskie eldorado potrzebny Ci pojemny, łatwy w obsłudze ul (D, LN).
A co do pytań:
1. Jeśli mają pokarm to nie ma sensu.
2.Jak do tej pory nie polatały to słabo to widzę.( przyłóż ucho do ścianki ula i puknij jak nie zabuczą to rozbieraj i sprawdzaj dlaczego).
3. Jak chcesz powiększać to tak.
4. To co zapleśniałe do spalenia lub stopienia bez wyjątku.
5. Wszystkiego :D
6. Ścieśnić jak trzeba po oblocie i czytać forum a jeszcze lepiej praktyka u pszczelarza+ Pszczelarstwo+dobre książki.

Pozdrawiam
Przemek

Witam młodzież na forum. Dobrze trafiłeś.
Na Twoje pytania trzeba by parę godzin pisać ale tak się składa, że tu na wszystkie znajdziesz odpowiedź. Jak ją znaleźć ?
Na górze strony, nad tymi w białych kombinezonach znajduje się taki przycisk "szukaj", my nazywamy go szukajką. Wystarczy go kliknąć a potem w odpowiednie miejsce wpisać interesujący Cię temat i masz.
Życzę przyjemnej lektury na lata.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
kolopik pisze:
Życzę przyjemnej lektury na lata.

Na lata -to mało powiedziane.
Do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Cytuj:
może i zaoszczędziłeś parę groszy ale stracisz przez to dużo czasu, i bilans wyjdzie na minus.

Tak, wiem że nie będę miał kokosów z tych uli ale mam zamiar jak na razie się na nich uczyć. Zatem jakie polecasz - rozmiary, typy?

Cytuj:
Jak do tej pory nie polatały to słabo to widzę.( przyłóż ucho do ścianki ula i puknij jak nie zabuczą to rozbieraj i sprawdzaj dlaczego).

Co do oblotów to jak się zrobiło ciepło to nawet "jakieś pszczółki latały", także jestem dobrej myśli.

Cytuj:
6. Ścieśnić jak trzeba po oblocie i czytać forum a jeszcze lepiej praktyka u pszczelarza+ Pszczelarstwo+dobre książki.

To jakie książki polecasz?

Cytuj:
Twoje rejony to pszczelarskie eldorado potrzebny Ci pojemny, łatwy w obsłudze ul (D, LN).

Zbytnio nie rozumiem co takiego jest w moim regionie i co znaczy (D, LN)?

Cytuj:
Na górze strony, nad tymi w białych kombinezonach znajduje się taki przycisk "szukaj", my nazywamy go szukajką. Wystarczy go kliknąć a potem w odpowiednie miejsce wpisać interesujący Cię temat i masz.

Tak, wiem o tym, tylko wyznaję zasadę, że lepiej jest temat odświeżyć z "nowymi metodami" i porozmawiać z innymi ludźmi. :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
D = ul dadant LN = ul langstroth
Jak będzie cieplejszy dzień to otwórz ul i zobacz ilość pokarmu i ile uliczek (to między ramkami) obsiadają pszczoły, jeśli będę miały mało pakarmu, myślę że wiesz jak wygląda komórka zasklepiona z pokarmem :) to musisz im dać cisto albo jakiś słoik z miodem.
A masz w ulu beleczki odstępnikowe między ramkami czy jak je zostawiłeś ?

Tak wiem jak wygląda zasklepiony. A co do tego jak je zostawiłem, to zostawiłem (jak dobrze pamiętam) 9 ramek bez odstępów (tych deseczek), miały wystarczający swój. A jaką temperaturę masz na myśli?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
10 stopni to im nie zaszkodzisz

Dobrze, tylko kwestia jakie książki polecacie?

http://www.modr.pl/sub.php?mb=113
http://pasieka24.pl/
W dobie netu ,możesz znaleźć wszystko co chcesz.Kwestia ,czy będzie pasowało Tobie do Twojej wizji pasieki i hodowli pszczół.
Myślę ,że z forum masz już opanowane ,bo patrząc jak ładnie wkleiłeś posty innych ,to wiedzę masz ,ale i ubaw też :haha: :haha:

Ja wiem, że jest tego dużo, ale wolę się zapytać osoby, które miały z tym styczność i mają doświadczenie...
Marek Podlaskie pisze:
W dobie netu ,możesz znaleźć wszystko co chcesz. Kwestia, czy będzie pasowało Tobie do Twojej wizji pasieki i hodowli pszczół.

Problem w tym, iż ja dopiero zaczynam i nie mam pojęcia jak ma wyglądać moja przyszła pasieka - jak na razie moim głównym celem jest nauka i rozmowa z doświadczonymi pszczelarzami.
...ale nadal mnie trapi pytanie, dlaczego:
GÓRAL pisze:
Twoje rejony to pszczelarskie eldorado...

teren jak każdy inny, nie rozumiem.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant/WP
Witamy początkującego pszczelarza :)
Jak narazie dobrze zaczynasz bo najpierw pytasz zamiast od razu rozbierać gniazdo i sprawdzać :)
też mam warszawskie zwykłe i całkiem dobrze mi się w nich pracuję, chociaż nie wiem jak długo jeszcze :P
pozdrawiam

Linker pisze:
10 stopni to im nie zaszkodzisz

To dla pszczelarza z jako taką praktyką który szybko odchyli jedną ramkę i wszystko wie.
On rozkopie gniazdo, zaziębi czerw i dopiero narobi sobie bigosu.
15°C bez wiatru.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

GregX977 pisze:
Problem w tym, iż ja dopiero zaczynam i nie mam pojęcia jak ma wyglądać moja przyszła pasieka - jak na razie moim głównym celem jest nauka i rozmowa z doświadczonymi pszczelarzami.
...ale nadal mnie trapi pytanie, dlaczego:

Takich osób jest wiecej na tym forum , więc warto podać kilka elementarnych zasad gospodarki pasiecznej dotyczącej nie tylko leżaków .
Pierwszy przegląd: należy wykonać wczesną wiosną po oblocie oczyszczającym / przy temperaturze +15 w cieniu /, oczyszczenia wymaga dennica z osypu (martwe pszczoły, warroza, drobny wosk). Gniazdo ścieśniamy do wielkości wyznaczonej przez liczbę obsiadanych plastrów na czarno. Gniazdo ograniczamy zatworomatą.
Drugi przegląd: po około 3-4 tygodniach od pierwszego przeglądu możemy powiększyć gniazdo (suszem lub węzą). Rodnie powiększamy ramkami z węzą skrajnie wokół kuli czerwiu.
Trzeci przegląd: ma na celu wyrównanie siły rodzin na całym pasieczysku.
Brat Adam uważał tę czynność za najważniejszą w gospodarce pasiecznej, gdyż po jej wykonaniu pasieczysko stanowi jedną całość fizjologicznie równych rodzin. Zabieg polega na zamianie całych korpusów miodni między wybranymi rodzinami.

Korzyści płynące z tego zabiegu:

• zabranie młodych pszczół zbyt silny rodzinom hamuje ich tendencję do rojenia .
• słabsze rodziny zasilone młodymi pszczołami wykorzystują także wczesne pożytki
• następuje harmonizacja wglądów (prowadzenie tych samych zabiegów we wszystkich rodzinach)
• podniesieniu ulega wydajność miodowa na pasieczysku
W przypadku pszczoły Buckfast nie istnieje ryzyko ścięcia się pszczół.
Czwarty przegląd: kolejną nadstawkę wypełnioną wyłącznie ramkami z węza dostawiamy bezpośrednio u góry. Podczas pożytku cała strefa odbudowy plastrów zostaje przeniesiona do nowo dodanych korpusów, tym samym w ciągu kilku dni plastry miodni zostają odbudowane. Podczas załamań pogody pszczoły opuszczają ramki z węzą, schodząc do niższych korpusów wypełnionych miodem.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Pszczoły wchodzą w nastrój rojowy gdy jest przewaga czerwiu krytego nad otwartym, gdy jest niepogoda a my mamy niskie dennice bo wtedy czerw produkuje cieplo a pszczoły nie maja gdzie z niego zejść, gdy karmicielki nie maja wystarczajaco dużo larw do karmienia. Wtedy bierzemy ramki z rodni z których robimy odkład, gdy zapowiadają niepogodę wstawiamy do rodni woszczynę w ktora matka znosi jajka i za kilka dni mamy larwy do karmienia, a jeśli ma byc pogoda to wstawiamy weze. Tak uczyl dr Olszewski w Bałtowie

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Mam następujące pytanie; W zeszłym tygodniu był u mnie oblot ,gniazda zawęziłem do tych ramek które obsiadają pszczoły ,na tych ramkach które przeniosłem za zatwór stwierdziłem skrystalizowany pokarm wygląda on jak smalec ale jest znacznie twardszy.Nurtuje mnie myśl że pszczoły takiego pokarmu i tak nie pobiorą /jeśli się mylę napiszcie / a skoro nie pobiorą to co z nim zrobić , to że sobie powisi w ulach nic nie zmieni. :(
ps uprzedzę pytania co do paszy - karmiłem inwertem z Kłobudzka

Ule na jakich gospodaruję: WP
Calixiak pisze:
co z nim zrobić

W stosownej porze poszerzyć tymi ramkami gniazda. Pszczoły zrobią z tym pokarmem porządek. Nieprzydatny wyrzucą poza ul.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dzięki !
Ale przy poszerzaniu tymi ramkami odsklepić je ,czy nie ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Przy poszeżaniu gniazda jak odsklepisz ten pokarm to krystałki cukru wyrzucą, a jak nie to silna rodzina podgrzeje ten pokarm i on sie rozpusci pod wzglendem wysokiej temperatury 34* i potem mozna odsklepić zeby tym pokarmem karmili czerw otwarty, a nektar gromadzili w miodni. Pozdrawiam miły_marian

Ule na jakich gospodaruję: warszawski zwykły
Witam.Chciałbym Ci pogratulować rozpoczęcia przygody z pszczelarstwem i tego,że pytasz nas o ważne sprawy gdy masz "problemy". Ja jestem w podobnym wieku a gdy rozpoczynałem przygodę z pszczelarstwem miałem 16 lat to forum mi dużo pomogło a też zaczynałem od 2 uli warszawskich a teraz mam ich 7.Dasz rade początki są zawsze trudne :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]