FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 września 2025, 00:13 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszezane
Miejscowość z jakiej piszesz: witebsk białorus
witam mieszkam obecnie na Białorusi w mieścje Witebsk jakies 900 km od Warszawy 60 km od Katynia .Zawsze pasjonowały mnie pszczoły ale nie było na to czasu teraz mam więcej kupiłem 4 ule z pszczołami nie bardzo wiem co to za ule rozmiar ramki z nadstawki do dwóch to 435 na 130 jutro zmierzę te drugie mogę porobić zdięcia i komuś wysłać może ktoś dojdzie jakie to budki jedna jest zrobiona chyba z drzwi ale za to ciepła bo drzwi grube .kupiłem sprzed mam jednego doradce ale jemu co zima połowa pszczół nie przeżywa wiec niewiem czy to dobry doradca
Klimat tu jest trochę surowszy jeszcze bardziej niż w Suwałkach
Teść postawił je metr od stawu nie wiem czy to dobry pomysł
może mi poradzicie.
Nie mam tu wielkiej pomocy bo i barjera językowa jeszcze za słabo mówię po rosyjsku a zona z małym dzieckiem.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W Suwałkach , czy u mnie w Ełku to jednak nie jest jeszcze klimat kontynentalny i daleko nam do witebskich zim. Twoje ule to rosyjska wersja amerykańskiego korpusowego ula Langstrotha o niskiej ramce , więc jesteś absolutnie na topie.
Ustawienie uli jest ważne, ale przede wszystkim nie mogą stanowić zagrożenia dla ludzi, a nawet intensywne loty za pożytkiem mogą być dokuczliwe i niebezpieczne dla odwiedzających okolicę. W tej konwencji wylot nad staw zabezpiecza przed przypadkowym użądleniem . Rosyjskie pszczelarstwo ciekawie opisuje książka Radionowa i Szabarszowa "Moje pszczoły". W Twoim przypadku szczególnie warto to poczytać. Na forum tez znajdziesz dużo materiału, ale po ogarnięciu podstaw. Powodzenia :pl:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witaj, metr od stawu to za blisko, pszczoły lubią suche miejsca. Sprawdź wieczorem czy powstaje w tym miejscu mgła.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tomy202 pisze:
witam mieszkam obecnie na Białorusi w mieścje Witebsk jakies 900 km od Warszawy 60 km od Katynia .Zawsze pasjonowały mnie pszczoły ale nie było na to czasu teraz mam więcej kupiłem 4 ule z pszczołami nie bardzo wiem co to za ule rozmiar ramki z nadstawki do dwóch to 435 na 130 jutro zmierzę te drugie mogę porobić zdięcia i komuś wysłać może ktoś dojdzie jakie to budki jedna jest zrobiona chyba z drzwi ale za to ciepła bo drzwi grube .kupiłem sprzed mam jednego doradce ale jemu co zima połowa pszczół nie przeżywa wiec niewiem czy to dobry doradca
Klimat tu jest trochę surowszy jeszcze bardziej niż w Suwałkach
Teść postawił je metr od stawu nie wiem czy to dobry pomysł
może mi poradzicie.
Nie mam tu wielkiej pomocy bo i barjera językowa jeszcze za słabo mówię po rosyjsku a zona z małym dzieckiem.

w lato wszystko jedno gdzie będą stały, mogą słabo zimować z powodu nadmiernej wilgoci od wody, na przedwiosniu i przy chłodniejszej pogodzie pszczoły będą sie topiły w tym stawie czy co tam masz

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Stasiu,

Zimowanie tuż nad stawem (5-6 metrów) z przeciągami w ulach, pszczołom nie szkodzi.
Jestem w szoku ale takie są wyniki doświadczenia.

Pszczoły w wietrzną pogodę lecą wysoko nad wodą.
Zdarza się, że siadając na brzegu po wodę pszczoła zostanie zdmuchnięta z brzegu do wody.
Jako, że jest bardzo dobrym pływakiem dociera z reguły do brzegu.
Ułatwia jej to wrodzona inteligencja, jako że przewaznie pobiera wodę na brzegu, w którego stronę wieje wiatr.

Wesołych Świąt :D
Leszek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]