FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 września 2025, 00:11 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: 1 Ul wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubogoszcz
Dzień dobry. Chciałbym powitać wszystkich jako że jest to mój pierwszy post.

Od dłuższego czasu myślę nad pszczołami, przeczytałem 2 książki i chciałbym zacząć. Pomyślałem już nad kształtem ula (będzie wielkopolski) i chciałbym zapytać czy ten schemat jest w porządku.

Obrazek

Czy ta ramka utrzyma się gdy będzie obciążona? Bo będzie wisiała na 1cm.
Ile mniej więcej waży ramka z miodem i ramka z pszczołami?
Jakiej grubości listewek użyć?

Bardzo proszę o pomoc.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp,ostr
Miejscowość z jakiej piszesz: Gniezno
Witam.
Czy te czarne kwadraty to rama gorna i dolna ,czy elementy doklejane ?
Mam podobne korpusy, ramy musisz pogrubic i dobrze przykleic polimerem
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
A ja jeszcze polecę taki drobiazg jak zwrócenie uwagi na odstęp między ramką dolną a górną. Lepiej dać 8mm zamiast 10.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
rav_jarosz, grubość listewek 1cm, waga ramki w 2/3 zasklepiona z miodem to ok 2,5kg. Obecnie matki dają dużo potomstwa i ul wielkopolski jest za mały tj.1korpus na rodnie, przy bdobrych pożytkach. Lepsze rozwiązanie 1/2D lub lanstrota 2/3, pojedyńcze ścianki 25mm.

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Sarzyna
A jak koniecznie ma być ul wielkopolski to można go zrobić na 12 lub 13 ramek i na rodnię powinno wystarczyć, ponadto przy ułożeniu 13 ramek na ciepło można ułożyć 10 ramek w zimnej zabudowie i będą to rameczki ln, co do wysokości to warto rozważyć ramkę 18cm wielkopolską lub 18,5 cm i wtedy to będzie rozmiar ln 3/4 tj. propagowany przez kolegę Polbarta rozmiar rameczki 448x185. Z tego co dopytywałem kolegów z forum na temat wręg na rameczki, to większość producentów stosuje tak, że rameczka jest zadolona o około 3-4 mm, nie wiem czemu to służby, bo jak będzie leżała tam na korpusie krata odgrodowa z tworzywa to i tak środkiem dotknie ramek i się ugnie. Może więc warto zrobić wręgi na rameczki na równo z wystającym rantem? Druga sprawa to zostaw bobie luz pomiędzy korpusami w miejscu gdzie będzie leżała krata odgrodowa, bo jak go nie dasz a założysz kratę to felce korpusu jeden na drugim nie stanie i cały ciężar ula na kratę będzie przeniesiony( czyli jak od góry wypust przy ramce wystaje na 10 mm do góry to w dole korpusu podebranie na 13 mm, ja u siebie zrobiłem zadolenia na ramkę 10mm, zadolenia na rant 7 mm a podebranie dolne 10mm. od tak na marginesie :)

okutata pisze:
Czy te czarne kwadraty to rama gorna i dolna ,czy elementy doklejane ?

Tak, myślę że przykleję ten drewniany szkielet do styroduru.
Jarek pisze:
A ja jeszcze polecę taki drobiazg jak zwrócenie uwagi na odstęp między ramką dolną a górną. Lepiej dać 8mm zamiast 10.

Mógłbyś mi objaśnić dlaczego tak?
zento pisze:
Lepsze rozwiązanie 1/2D lub lanstrota 2/3, pojedyńcze ścianki 25mm.

Kurcze, nie rozumiem tych określeń. 1/2D to połowa tego Dadanta tak? Ale połowa na wysokość czy na szerokość?

air1234 pisze:
jak będzie leżała tam na korpusie krata odgrodowa z tworzywa to i tak środkiem dotknie ramek i się ugnie. Może więc warto zrobić wręgi na rameczki na równo z wystającym rantem? Druga sprawa to zostaw bobie luz pomiędzy korpusami w miejscu gdzie będzie leżała krata odgrodowa, bo jak go nie dasz a założysz kratę to felce korpusu jeden na drugim nie stanie i cały ciężar ula na kratę będzie przeniesiony

Mogę przyciąć trochę kratę, tak, żeby się zmieściła bez wystawania z korpusu. Chyba że się mylę.

A wielkopolski wybrałem bo jest chyba najlepiej opisany. Do innych nawet nie mogę znaleźć żadnych schematów. Poza tym widzę że dużo ludzi na takich gospodaruje, więc coś musi za tym stać.

Dzisiaj kupiłem 10 ramek więc będzie trochę łatwiej. I tutaj też mam pytanie. Jak zczepiam te ramki to mam to zrobić tymi rowkami jakby do strony plastra, czy na zewnątrz?

Nie chcę też odwalić jakiejś maniany. Bo narobię się jak świr, rodzina mnie wyśmieje i praca pójdzie do wywalenia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
rav_jarosz pisze:
Dzisiaj kupiłem 10 ramek więc będzie trochę łatwiej. I tutaj też mam pytanie. Jak zczepiam te ramki to mam to zrobić tymi rowkami jakby do strony plastra, czy na zewnątrz?
Wte rowki wchodzi drut - na zewnątrz.
Masz może jakiegoś pszczelarza w okolicy?
To są takie podstawy że i książki chyba nie pomogą.
Oglądaj starannie zdjęcia i filmy na forum i youtube.
Pozdrawiam.

Kosut pisze:
Masz może jakiegoś pszczelarza w okolicy?
To są takie podstawy że i książki chyba nie pomogą.

No właśnie niestety w książkach nie ma takich rzeczy.

A co do pszczelarza to właśnie wszystko idzie po najlepszej możliwej drodze. Jak dzisiaj kupowałem te ramki to Pani zapytała mnie czy zaczynam, skąd wezmę pszczoły i o kilka różnych rzeczy. I po rozwinięciu rozmowy zaproponowała że zadzwoni do znajomego by mnie przygarnął. Miałem przyjemność chwilę z nim porozmawiać. Powiedział żebym skołował sobie kombinezon i gdy sezon ruszy to będę mógł pomagać, bo będzie uczył też kilka innych osób. Będzie dobrze chyba :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
air1234 pisze:
większość producentów stosuje tak, że rameczka jest zadolona o około 3-4 mm, nie wiem czemu to służby, bo jak będzie leżała tam na korpusie krata odgrodowa z tworzywa to i tak środkiem dotknie ramek i się ugnie.
Służy to temu żeby dociąć kratę odgrodową tak
aby leżała bezpośrednio na ramkach wtedy podczas przeglądu nie zabierasz jej wraz z górnym korpusem , pszczoły nie kitują górnych beleczek ramek do górnego korpusu itd. itp.
rav_jarosz pisze:
A wielkopolski wybrałem bo jest chyba najlepiej opisany. Do innych nawet nie mogę znaleźć żadnych schematów. Poza tym widzę że dużo ludzi na takich gospodaruje, więc coś musi za tym stać.
Tak stoi mentalność . Do zbudowania ula nie potrzeba żadnych schematów , tu potrzebna jest wiedza na temat podstawowych wymiarów w pszczelarstwie
takich jak 7,5 mm - szczelina między ramkowa. Górna beleczka ramki do powałki , boczek ramki - ścianka boczna ula , szerokość wysokość ramki
i kilka innych związanych głównie z ramką .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
rav_jarosz pisze:
Będzie dobrze chyba
I tak trzymaj :pl:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
rav_jarosz, ramka ma szerokość w 1/2D tak jak w normalnym dadanie, natomiast wysokość to 145mm po zewnętrznej, natomiast pełna ramka ma 300mm po zewnętrznej tj wysokość, czyli dwa półkorpusy o wysokości 153mm kaźdy mieszczą pełną ramke dadana. Osobiście stosuje deski o grubości 25mm w moim przypadku oółkorpus po skręceniu, ma wymiary zewnętrzne 450mmx500mm wysokość 153mm, łatwy do wykonania z pojedyńczych desek, ramka jednakowa w całej pasiece i lekka przyjemna praca, a lata lecą. :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]