FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 września 2025, 00:07 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki ul?

Ule na jakich gospodaruję: będzie WP.
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
No ręce mi opadają, jak czytam powyższe posty, a to dlatego, iż wydaje mi się, że im więcej czytam, tym trudniej mi podjąć decyzję co do wyboru ramki, ula, dennicy, rasy pszczoly i tp. Jeśli między wami Panowie, którzy macie, w/g mnie dużą wiedzę i masę doświadczeń występują w niektórych kwestiach tak wielkie różnice zdań, to jak my "świerzaki" mamy podjąć jakieś konkretne decyzje ? Ręce opadają !

Wielkopolski zly, lepszy dadant i na odwrót, ocieplony - jednościenny, denica osiatkowana -pelna, "i bądź tu mądry i pisz wiersze". Wiosna tuż tuż, a ja nie mam zrobionego ani jenego ula malo tego, "jak gupi bylem, tak gupi jestem". Przed przystąpieniem do forum, mialem jakiś punkt zaczepienia, teraz już nic nie mam.

I do czego mam zacząć ?

Pozdrawiam aleks

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
od podjęcia decyzji i zaprzestania czytania tematów sprzętowych.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

aleksx, W pewnych kwestiach musisz sam zadecydować tego nikt Ci nie powie, z czasem sam stwierdzisz czy postąpiłeś słusznie i zostaniesz lub zmienisz swoją gospodarkę.

ja-lec pisze:
aleksx, W pewnych kwestiach musisz sam zadecydować tego nikt Ci nie powie, z czasem sam stwierdzisz czy postąpiłeś słusznie i zostaniesz lub zmienisz swoją gospodarkę.

Dokładnie a przede wszystkim zacznij od takiej ramki gniazdowej aby była jedna czy to dadant czy wielkopolski a może warszawski poszerzany
bo dopiero z wielokorpusami będziesz miał dylemat

ja-lec pisze:

No tak, bardzo uniwersalna porada - "usz się na wlasnych bledach". Wypadalo by dodać : wpierw odluż parę groszy, bo to będzie kosztowna nauka. :)

Awatar użytkownika

aleksx, ale to jest na prawdę dobra rada. Wybór jest sprawą indywidualnych preferencji i sytuacji terenowo pożytkowej. Ja zanim się zdecydowałem na czym gospodarować miałem w pasiece 3 rodzaje uli.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
aleksx pisze:
I do czego mam zacząć ?
Poszukać optymalnego dla siebie rozwiązania to że komuś pasuje a drugi nie może podnieść albo odziedziczył takie albo ........ . To jak z rodzajem samochodu, czy komputera, długopis czy pióro, broń sportowa czy myśliwska...... Tyle rodzaju zastosowań i upodobań nikt za Ciebie decyzji dla Ciebie dobrej nie podejmie. Czytaj polemizuj szukaj :)

Awatar użytkownika

[quote="aleksx"]No ręce mi opadają, jak czytam powyższe posty, a to dlatego, iż wydaje mi się, że im więcej czytam, tym trudniej mi podjąć decyzję co do wyboru ramki, ula, dennicy, rasy pszczoly i tp. Jeśli między wami Panowie, którzy macie, w/g mnie dużą wiedzę i masę doświadczeń występują w niektórych kwestiach tak wielkie różnice zdań, to jak my "świerzaki" mamy podjąć jakieś konkretne decyzje ? Ręce opadają !

Wielkopolski zly, lepszy dadant i na odwrót, ocieplony - jednościenny, denica osiatkowana -pelna, "i bądź tu mądry i pisz wiersze". Wiosna tuż tuż, a ja nie mam zrobionego ani jenego ula malo tego, "jak gupi bylem, tak gupi jestem". Przed przystąpieniem do forum, mialem jakiś punkt zaczepienia, teraz już nic nie mam.'

Każdy uważa że jego typ ula jest najlepszy. Ja mam wielkopolskie 13-to ramkowe a tych 10-cio ramkowych to nawet za darmo bym nie chciał.

Czytasz forum i widzisz ile jest odmiennych zdań i jak by nie patrzeć prawie wszyscy mają rację, więc może wybierz sobie jakiegoś promotora z forum i zacznij gospodarkę jaką on proponuje a z czasem i tak zweryfikujesz.
aleksx pisze:
bo to będzie kosztowna nauka.

Każda nauka kosztuje więc może kup parę książek o pszczelarstwie i pomogą Ci podjąć decyzję a na forum najwyżej dopytaj co nie rozumiesz.
To nie są uniwersalne porady tylko takie jest życie że decyzje należy podejmować samodzielnie jeżeli się już do tego dorosło.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jest milion różnych sposobów gospodarowania. Pszczoły zniosą większość:) i przyniosą dużo miodu. Jeśli chodzi o detale sprzętowe to trzeba kupić ul popracować na nim kilka sezonów i będziesz wiedział co ci odpowiada a co byś poprawił. Czy gospodarka Bogdana na wlkp., czy innych osób w innym systemie każda jest dobra jeśli pszczoły żyją są zdrowe, a pszczelarz ma dużo miodu. Własną metodę wypracowuje się latami lub ewentualnie uczy się jej od mistrza i poprawia. Dlatego też jest tyle rozbieżności pomiędzy pszczelarzami. Ul to tylko jeden z detali. Najważniejszy jest system pracy z ulem (a tego można nauczyć się tylko poprzez praktykę). Dlatego też kłótnie, dyskusje i pisanie o tym czyja metoda jest lepsza będą trwały dopóty, dopóki pszczelarze będą mieć pszczoły. Najważniejsze to opierając się na własnym doświadczeniu umiejętnie z tych dyskusji wyciągać coś dla siebie. Ale tak jak piszę do tego potrzebne jest doświadczenie. Także początkującym polecam zakup ula i rozpoczęcie przygody, a wtedy z wiekiem wszystko będzie stawało się coraz klarowniejsze :)

Awatar użytkownika

aleksx pisze:
No tak, bardzo uniwersalna porada - "usz się na wlasnych bledach". Wypadalo by dodać : wpierw odluż parę groszy, bo to będzie kosztowna nauka.

nie ma idealnego ula każdy ma jakieś zalety i wady, w Polsce są dwa głowne nurty pszczelarskie dadant oraz wielkopolski, są one najpopularniejsze nie ma problemu z zakupem sprzętu, rodzin czy odkładów, każdy inny typ ula to problem bo wszystko trzeba wykonywać na zamówienie a kupno rodzin czy odkładów graniczy z cudem. Dadanta nie miałem okazji sprawdzać u siebie w pasiece ale mam wielkopolski to dobry ul ale ma pewne wady które można wyeliminować dzięki odpowiednim zabiegom w trakcie sezonu, zimując na jednym korpusie trzeba zwrócić szczególną uwage na odpowiednią ilośc zapasów bo gdy mamy ciepła jesień i łagodną zime w pojedyńczych rodzinach może wystąpić problem małej ilosci pokarmu który poszedł na wykarmienie czerwiu
jeśli zdecydujesz się na wielkopolski ul polecam ocieplany korpus gniazdowy + nadstawki mogą być z pojedyńczej deski+ powałka+ daszek+ dennica pełna ale z dobrą wentylacją
do każdego celu wiedzie kilka dróg ale tylko od Ciebie zależy którą wybierzesz

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Gdy ja zaczynałem, starszy pszczelarz radził mi, tylko warszawski zwykły, żaden inny. Ale ja byłem niecierpliwy i trafiły się pszczoły w dadanach które natychmiast kupiłem i mam je do dziś. Wyboru nie żałuje.

Awatar użytkownika

krzys pisze:
Każdy uważa że jego typ ula jest najlepszy. Ja mam wielkopolskie 13-to ramkowe a tych 10-cio ramkowych to nawet za darmo bym nie chciał.

:haha:
Ja ma warszawskie poszerzane 16 ramkowe i 12 ramkowe a tych 14 ramkowych tez za darmo nie chcę. O MATKO BOSKA :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Moim zdaniem ul jest dobry jeśli jest dostatecznie pojemny. Wszystko inne jest drugorzędne.
Dadant jest dobry, jeśli wielkopolski, to nie standardowy - co najmniej 12 ramek.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Moj ojciec miał wielkopolskie ale bylem za młody aby to oceniać,teśc miał ramke 435x240 i takie mamy do dzis ,ojciec jak wrócił do pszczelarstwa zbudował warszawskie poszezane a ja jak poprubowałem tu w UK doszedłem do wniosku ze mam chory kręgosłup i jużjestem dziadkiem i zaczołem budować w Polsce ule angielskie tak ze moge sprzedawac odkłady wielkopolskie i mysle ze to bedzie ok skoro tu jestem zadowolony to i w :pl: sie sprawdza a wlasciwie juz sie zaczynaja sprawdzac oczywiscie dennica osiatkowana i jednoscienne i bez felcowe oczywiscie to nie moda tylko samo zdrowie

henry

Z tematu bylem w pasiece zrobił się temat najlepszy ul, to może ja najlepszy ul to taki w którym JA GOSPODARUJĘ!!!

A Mój Ojciec miał leżaki 18 ramkowe Dadanta i 13 ramkowe z nadstawką i jakieś jego pomysłu niczym właśnie wielkopolski tylko odwrócony uważał te ule za świętość dziś pozostał mi tylko jeden domek na pamiątkę :wink:

No to już coś mam. Zacznę od indywidualnych preferencji i sytuacji terenowo-pożytkowej.

Uli kupowal nie będę, ponieważ będę je robil sam. Mam maly warsztat stolarski, w tym cnc Biesse Rover 321, które stoi ( o zgrozo !) zakurzone. Zamierza, je wykorzystać przy produkcji seryjnej elementów korpusów, jeśli zdecyduje się na ule jednościenne.

Material odpadowy też się znajdzie. Wstępnie mam dostęp do darmowych odpadów desek o szerokości 10, 15 i 20cm i grubości 5 cm, niestety albo stety w większości świerkowych. Zostają koszty dodatkowych materialow na daszek i dennice. Mniej będzie żal serce ściskal, jeśli popelnie bląd przy wyborze typu ula.

Książki też mam okolo 7 w tym Ostrowskiej. Z pszczolami też mialem doczynienia, niestety "tyle o ile".

By nie zaśmiecać tego wątku, zalożę swój.

Dziękuję za pomoć i przyszle slowa krytyki.

Pozdrawiam sleksx.

Tytuł: Re: Jaki ul?
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Joasia, Jeśli miałaś wielkopolskie to co przekonało Cię do powrotu do dadanta. pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Polecam Ci 1 ul kupić, a potem dalsze robić na wzór tak żebyś wymiary trzymał :)

Hmmm, zawsze jest "coś za coś", i "jeszcze się taki nie narodzil, by każdemu dogodzil", więc decyzja nie będzie latwa.

Zalożenia:

1. Dla mnie, jak zreszta dla przeważającej większości pszczelarzy, najważniejsze jest zapewnić rodzinie najlepsze warunki bytowe w czasie sezonu jak i w czasie zimowli.
Podoba mi się ramka wielkopolska, niestety, przy zimowli na jednym korpusie, i na terenach gdzie zima nie przebiega stabilnie, nie zapewnia wystarczajacej ilości pokarmu. Jakoś nie widzę siebie biegającego w lutym z ciastem między ulami, czy już nie wspominając o wariancie, spinania części skladowych ula paskiem czy sznurkiem i obracania go o 90 stopni, by pszczoly nie umarly z glodu, ponieważ kląb jest już u powalki a z boku jest pokarm. Pólkorpus pod ramką gniazdową, zmienia postać rzeczy, wydluża drogę pokarmową, ale i tak pozostaje problem bocznego pokarmu, którego pszczoly zwżywszy na wielkość klebu nie zużyją w czsie przemieszczania ku powalce.

2. Nikt chyba nie zaprzeczy, że najlepsza zimowla jest na ramce wąsko- wyskokiej, uważam, że w pierwszej kolejności warszawski-zwykly, w drugiej warszawski-poszerzany. Wadą tych ramek w czasie sezonu jest to, że w części gniazdowej pszczoly magazynują miód nad czerwiem, którego nie da się odwirować, ten format ramki nadaje się do leżaków i kombinowanych, raczej do stojaków się nie nadaje.

3. Teoria mówi, że w zależności od sily, rodziny tworzą kąb o średnicy od okolo 18 do 24 cm. Zatem, ramka warszawski-zwykly jest nieco za wąska, zwlaszcza przy zimowaniu silnych rodzin, np, przy pszczole rasy Bakfast, a ramka warszawski-poszerzany nieco za szeroka, zwlaszcza dla malych rodzin, uważam, że jest ok, dla Bakfasta.
Tak jak wspomnialem, ramki te nadaja się do leżaków, natomiast raczej nie nadają się do stojaków.

A co by bylo, gdybym pokombinowal i odwrócil o 90 stopni ramkę wielkopolską, skrócil ją do 32 cm, dodając nadstwkę o tej samej szerokości czyli 26 cm i wysokości 18, 5 cm ?
Wysokość ramki 32 nie gwarantuje dostatecznej ilości pokarmu i drogi pokarmowej, więc na zime pod spód pólnadstawkę, a na wiosnę na górę nad częścią gniazdową. Uklad wąsko-szeroki o ramce 26 x32 i nadstwace 26x18,5 daje mniej-więcej tą samą powierzchnię co warszawski-poszerzany, wydluża drogę pokarmową, przy optymlnej ilości pokarmu, pokarm nie pozostawalby w bocznych częściach przy zimowli slabszych rodzin. Dodatkowo prawie caly pokarm jest nad klębem, przez co jest ogrzewany.

Wady:
- zimowla na dwóch formatach ramek,
- maly format nadstwki, przez co jest większa ilośc ramek do obrobienia,
- niestandardowy wymiar ramek, przez co węzę trzeba zamawiać na wymiar,
-nie ma możliwości sprzedawania odkladów, ponieważ jest nietypowy wymiar ramki. Z kupnem nie ma większego problemu. Po zastosowaniu odpowiednich wąsów lub zatworu, w ukladzie zimnym przy max pojemnieści 7 ramek wejdzie, dadant, bo ma wysokość ramki 30, wielkoposki również, langstroth 3/4 do nadstawki też będzie pasowal, więc z kupnem odkladów raczej większego problemu nie będzie.

Co o tym moim "hybrydowym pomyśle" sądzicie, poza tym, że jest "hybrydowy" ? :) :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Założenie:
1.UL jest dla pszczelarza.
2.Pszczelarz poprzez swoją wiedzę stwarza w wybranym przez siebie ulu optymalne warunki dla bytowania pszczół i pozyskiwania produktów pszczelich.Czyli ten ul jest najlepszy za którym stoi najlepszy pszczelarz.
3.Postudiuj [studiuj nie czytaj ] forum jeszcze co najmniej rok a będziesz wiedział więcej.Pozdrawiam

jędruś pisze:
Założenie:

...Postudiuj [studiuj nie czytaj ] forum jeszcze co najmniej rok a będziesz wiedział więcej.Pozdrawiam

"Siedmiomilowy bieg zaczyna się od pierwszego kroku." No to jeszcze wiele nieprzespanych nocy przede mną. :thank:

Jest jak zwykle wśród naukowców zdania są podzielone,jeden lubi ogórki,drugi ogrodnika córki. Jeżeli jesteś młody i sprawny kombinuj w korpusowych, mniej sprawny fizycznie w leżakach wybór ramki należy do ciebie, najlepiej gdyby to była ramka typowa, pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nikt Ci jeszcze WLKP 18 nie chwalił.. Panowie, opuszczacie się. Ja zaczynałem 3 lata temu od Warszawiaków.. bo miały być najlepsze i "wybaczać" błędy w sztuce. O ile nie przeszkodzisz, to pszczoły przeżyją. Jakoś nie odczułem tych argumentów. Zrobiłem w zimę piękne WZ 20+20 nadstawek, z dużym wylotkiem, oddzielnym wlotem na odkład. Ul idealny, myślę. Fajnie było, tylko jakoś pszczoły rozwlekały miodek po całym ulu, bez krat/izolatorów nie sposób było gospodarować. Miód pojawił się "po sezonie" w lipcu, jak zamknąłem matki w izolatorach 3 ramkowych. O wędrówkach nie wspomnę, duże, niewygodne.. No to zacząłem myśleć nad czymś "nowocześniejszych" i zakupiłem WLKP w zestawie 2+1x1/2 lub 1+3x1/2. Dennice pełne, stabilne z deski 25mm.. och, będą trwałe. Daszki podobnie. Ule lżejsze, ale do noszenia... puste. Klepka 14mm zarówno w środku jak i na zewnątrz objawiła swoją wrogość jak pszczoły zapełniły ule miodem. No i generalnie 2 rameczki, więc w zestawie z 3 nadstawkami ciężko było coś przenosić i kierować. Zanim się dobrze przeniosłem z WZ, to już szukałem chętnych na WLKP. Tak doszedłem do 18. Ramka niska, jedna w pasiece (ale bez bicia przyznaję, mam do tego korpus 13 na wczesne, krótkie pożytki) Gospodarka korpusowa, nie ramkowa. Korpus z miodem około 20kg. Pojemność gniazda wystarczająca nawet dla plennych matek, zima/gniazdo 2 korpusy. Na zimę otrzymujesz 36x36 jeśli na pełnych korpusach zimujesz, lub bardziej prawdopodobnie 26-29x36 jeśli zimujemy 2x7-8 ramek. Więc wielkościowo podobny do WP uznawanego za wzór do zimowli. Dennica siatka - wędrówki. Gospodarka korpusowa to już całkiem inna gospodarka niż żonglowanie rameczkami. Jeszcze się będę długo jej uczył, ale zakładam.. że skoro świat tak gospodaruje, to jest to właściwy kierunek.

Awatar użytkownika

adamjaku, bardzo dobry opis 18cm
Jak go czytałem to jakbym sam to pisał do moich wlkp 1 + 3x1/2 :-)

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
alex" poczytaj temat tu na forum gospodarka w ulach korpusowych cos sobie wybiezesz.....ja poszedłem po czesci za rada kolegi Polbarta....jedna ramka w ulu i w rodni i w miodni dadant 18"cmm korpusy z jednej deski bez felcow..najprosciej jak sie da mam w tych ulach zazimowane 3 rodzinki maja sie dobze w niedziele i dzis ładne obloty

miałem podobny dylemat jak przechodziłem z lezakow warszawiakow poszezanych

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
aleksx, dyskusja jaki ul lepszy wywołuje zawsze spór a nawet kłótnię między pszczelarzami. Do takowej doszło nawet w moim kole na zebraniu gdy starsi koledzy chcieli doradzić młodszemu nowo wstępującemu.Ja wybrałem ul korpusowy z jednakową ramką i jestem zadowolony. A jaka będzie to wysokość tej ramki to Masz duży wybór a uzależnione to będzie od gospodarki jaką chcesz prowadzić i pożytków.W pszczelarstwie się dużo zmieniło, i nie można oczekiwać od kogoś co gospodaruje w WP 40 lat żebyś wybrał inny ul.Miałem kiedyś okazję rozmawiać z panem który gospodaruje na ponad setce uli WLkp tylko pełnymi korpusami bez połówek i zapytałem go jak by zaczynał od nowa przygodę z pszczołami z tym doświadczeniem to jaki ul by wybrał ?Odpowiedział że LN 3/4.Tak że musisz dokonać wyboru sam.
pozdrawiam

maderm pisze:
aleksx, dyskusja jaki ul lepszy wywołuje zawsze spór a nawet kłótnię między pszczelarzami.

Zawsze zdania były podzielone każdy broni swego
Starsi pszczelarze mają swój upór co do swojego typu ula w jakim pracują i ciężko jest ich przekonać do nowoczesnych czy korpusowych
Ja powiem Jedno Nie wrócił bym nigdy do leżaka ale każdemu młodemu jak mnie pyta odpowiadam jedno ul miodu nie nosi zbierają go pszczoły
a chcącemu założyć pasiekę doradzam by na początek zakładania pasieki miał 3 ule bo zawsze idzie się wspomóc ramka czerwiu jak potrzeba zajdzie coś ratować

BoCiAnK pisze:
Starsi pszczelarze mają swój upór co do swojego typu ula w jakim pracują i ciężko jest ich przekonać do nowoczesnych czy korpusowych

Można jeszcze dodać że korpusowych na osiatkowanych dennicach :D

ja-lec pisze:
Można jeszcze dodać że korpusowych na osiatkowanych dennicach :D

i koniecznie jednościenny z zasuwanymi dennicami :haha:

BoCiAnK, :brawo: :brawo: :brawo: w końcu załapałeś mimo że zaliczasz się do starszych pszczelarzy (mam na myśli pszczelarstwo i nawyki z nim związane).

No to już wiem na 99%, jakiego to ula raczej mial nie będę.

Nie będę mial typowego leżaka WZ i WP.

Zatem do wyboru pozostają korpusowe na ramkę... pytanie na jaką?
Ciąg walki wewnętrznej związanej z wyborem ramki nastąpi :roll: :roll: :roll:

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi i sugestie - aleksx

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

aleksx. Co do wyboru ramki to zależy od twoich pozytków. Jak masz słabe to ramka krótka a jak masz dobre to wysza. Ja mam ramkie 26cm wysoko czyli wielkopolsko bo jak mam pozytek z akacji ale dobry to zaleją mi 2 górne korpusy i jeszcze troche miodni. A 2 lata temu tulko z nawoci miałem na wadze 32kg przybytku. To musze miec rami wielkopolskie bo zebym miał 18 to zaleli by mi gniazda a w tym czasie kwitnienia nawoci matki czerwią na pszczołe zimową. Poczytaj jeszcze nasze forum i potem się zdecydyj jaka ramkie wybrać. Ale bym radził jednakowa, Przy przenoszeniu czerwiu niema problemów. Pozdrawiam miły_marian

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak widzę , wszyscy ci mieszają w głowie , to dlaczego ja nie mogę tego również zrobić . Będę jednak bardziej konkretny .
aleksx pisze:
Zatem do wyboru pozostają korpusowe na ramkę... pytanie na jaką?
Ciąg walki wewnętrznej związanej z wyborem ramki nastąpi :roll: :roll: :roll:

Całkowicie się z toba zgadzam .
Poddam ci dwie możliwości : Langstroth i Optimal .
Zacytuję tu opinię pewnego fachowca na temat tych dwóch uli ; Langstroth jest standardem a Optimal ideałem .
Dlaczego czeski ul Optimal?

- kwadratowy przekrój korpusu
- sześcienny kształt ula podczas zimowania (zimowanie w dwóch korpusach na „poduszce powietrznej”), co pozwala na idealny rozkład temperatur w ulu
- korpus mieści 8 ramek wielkopolskich (przeliczeniowych) - to górna granica
- dobre proporcje ramki 420x170;
- rodnia złożona z dwóch korpusów bez problemu pomieści bieżący zapas pokarmu.
Nawiąż kontakt z Panem Stanisławem Zbiegiem , on pracuje w tych ulach i na pewno ugruntuje moją sugestię

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
aleksx, skąd jesteś bo może blisko mnie mieszkasz a jeśli chodzi o ul to paraglider, Ci wyłożył wszystko na tacy

Coś okolo 30 km w lini prostej, od Polbarta w kierunku Sandomierza, zyzakami będzie więcej. Chyba nie obędze się bez jazdy po terenie.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
A jaka dokładnie miejscowość, bo to blisko mnie bedzie

No blisko, nie raz balowalem w Baćkowicach, a ściślej może ze 3 albo 4 razy, więc nie ma szlu. Bywa, że jeżdż przez Baćkowice. :)

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
aleksx
Poczytaj to
http://translate.google.com/translate?h ... log21.html

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Tu masz tłumaczenie " z polskiego na nasze " .
Ul zdobył srebrny medal i drugie miejsce na międzynarodowej wystawie nowości i wynalazków.Jest idealny dla początkujących, ludzi starszych i kobiet.Operuje się małymi, lekkimi korpusami, a nie ramkami.Wiosną zakłada się kratę odgrodową, a w sierpniu zdejmuje. Pszczoły same się "zazimowują".Poprzez blokadę czerwiu, otrzymuje się zdrowe, dłużej żyjące pszczoły z małą skłonnością do rojenia.
Ul składa się z 7 małych korpusów / Extra Voja/ lub z 2 dużych /Rodno Voja/ jako rodnie i pozostałych jako miodnie.
Zbiera się dużo więcej miodu przy mniejszym wysiłku. Zbiór miodu jest większy o 20-70% niż w innych typach uli.Wynalazca nie stosuje żadnych środków przecie Varroa i Nosemozie, poza naturalnymi ekstraktami, które są również opatentowane i nie ma problemów z chorobami pszczół. Pewne zimowanie z małym zużyciem miodu /tylko 8% zimnego powietrza dochodzi do kłębu w trzecim korpusie lub 27% w drugim/
60-70% większy kołnierz miodu nad kłąbem , przy tej samej ilości miodu co w innych ulach, zapewnia idealny dostęp do niego i nie ma potrzeby dodatkowego dokarmiania. Po wieloletnich porównaniach z innymi systemami /Dadant, Zander itp. /, stwierdzono, że na chwilę obecną, jest to system najlepszy.
Cechy charakterystyczne:
-szybki rozwój wiosenny /lepszy rozkład temperatur - górna powierzchnia ramek to 14dm2 ( 374x374mm) /
- idealne tworzenie nowych rodzin w rodni o poj. do 16000 pszczół.
- lepsze wykorzystanie materiału przy tworzeniu nowych rodzin
- większa możliwość uzyskania miodu odmianowego / miodnie po 21kg /
- ciągła mobilizacja rodzin i możliwość wykorzystania większej ilości następujących po sobie pożytków / mała ilość robotnic z łatwością obsługuje małą ilość czerwiu w formie kwadratu i duża ilość pszczół lotnych o niezwykle dużej sile fizycznej ( wychowane w idealnych warunkach tzn. przy dużej ilości miodu, pyłku i pszczół lotnych,a małej ilości czerwiu )
- odpowiednia struktura wiekowa pszczół i mała skłonność do rojenia / stabilna powierzchnia czerwiu, więcej generacji pszczół dłużej żyjących / spowodowane dużą ilością małych ramek.
- ta sama ilość pracy przy obsłudze podwójnej ilości rodzin
- ten sam rozmiar ramek - 20 w dwóch korpusach rodniach ustawionych "na krzyż" i 20 w " skrzyżowanych" miodniach.
- idealna wentylacja w całym ulu /ramki na krzyż/ z dwoma wlotami ( pierwszy w dennicy, a drugi w obramowanej kracie między dwiema parami korpusów)
Ul dostosowany, w pierwszej kolejności, do potrzeb rodziny pszczelej, a potem pszczelarza.
Rodzina samodzielnie przygotowuje się do zimy, bez ingerencji pszczelarza / nie ma przestawiania ramek i niepotrzebnego otwierania ula /.
Jeżeli zajdzie potrzeba dokarmienia to w komplecie jest obrotowa podkarmiaczka / 2l syropu /, którą obraca się tak,aby wejście było nad kłębem. Obracaniem podkarmiaczki można uzyskać doskonałą wentylację.
Pionowy odstęp między węzą w korpusach wynosi 26ml / 1cm- górna listwa dolnej ramki + 1cm odstęp + 0,6cm- dolna listwa górnej ramki /co ułatwia przemieszczanie się matki.
Nie ma kołnierza miodowego między dwoma korpusami rodni. Czerw podzielony jest między dwie ustawione " na krzyż" rodnie po 6+6 ramek, co tworzy idealną kulę i gniazdo w kwadracie.
Powierzchnia ramek wynosi 60dm2 lub 48000 komórek. Pojemność gniazda / w kwadracie /- 16000 pszczół. Pojemność całego ula to 64000 pszczół, ale można ją powiększyć.
Wymiar wewn. ramek - 344x174mm / zewn - 360x190 /
Dennica - 414x414x80
korpus - 414x414x200
Podkarm.- 414x414x68
W sezonie można co 2-3 tygodnie wychować w nim nową rodzinę tzn. co najmniej 10 i od wszystkich odebrać jeszcze miód.

przetłumaczone przez kol Imkerei

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
STANI" powiem ci ciekawe 200-300% miodu wiecej ten ul sam bedzie nosił :haha: :haha: zekomo szybsze odparowanie wody z nakropu tym samym szybsze dojzewanie miodu i zasklepianie miodu obecnie modne siatki w dennicach chyba pełnia podobna funkcje...ogolnie ramka i korpus podobna do naszej 18" wielkopolskiej tylko układ korpusow na przemian ciepła zimna ...itd

paraglider pisze:

Aja-jaj. Już się zachwycam. Już lecę się zes..ać. Ze śmiechu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
paraglider pisze:
Ul zdobył srebrny medal i drugie miejsce na międzynarodowej wystawie nowości i wynalazków.Jest idealny dla początkujących, ludzi starszych i kobiet.Operuje się małymi, lekkimi korpusami, a nie ramkami.Wiosną zakłada się kratę odgrodową, a w sierpniu zdejmuje. Pszczoły same się "zazimowują".Poprzez blokadę czerwiu, otrzymuje się zdrowe, dłużej żyjące pszczoły z małą skłonnością do rojenia.

.........im dalej-tym bardziej emocje rosną :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dlaczego tylklo srebrny medal a nie zloty skoro to jest takie cudo :?: :?:

Powyższy tekst jest łudząco podobny do postu GUCIO na temat uli firmy Apikoz.

pozdrawiam

Kto się pochwali ile miodu wziął z roją kupionego końcem maja Ja wziąłem 60 kg może ktoś więcej a jeszcze jak by ul sam nosił miód to po co pszczoly

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
paraglider pisze:
Ul składa się z 7 małych korpusów / Extra Voja/ lub z 2 dużych /Rodno Voja/ jako rodnie i pozostałych jako miodnie.
Zbiera się dużo więcej miodu przy mniejszym wysiłku. Zbiór miodu jest większy o 20-70% niż w innych typach uli.Wynalazca nie stosuje żadnych środków przecie Varroa i Nosemozie, poza naturalnymi ekstraktami, które są również opatentowane i nie ma problemów z chorobami pszczół. Pewne zimowanie z małym zużyciem miodu /tylko 8% zimnego powietrza dochodzi do kłębu w trzecim korpusie lub 27% w drugim/
60-70% większy kołnierz miodu nad kłąbem , przy tej samej ilości miodu co w innych ulach, zapewnia idealny dostęp do niego i nie ma potrzeby dodatkowego dokarmiania. Po wieloletnich porównaniach z innymi systemami /Dadant, Zander itp. /, stwierdzono, że na chwilę obecną, jest to system najlepszy.
Cechy charakterystyczne:
-szybki rozwój wiosenny /lepszy rozkład temperatur - górna powierzchnia ramek to 14dm2 ( 374x374mm) /
- idealne tworzenie nowych rodzin w rodni o poj. do 16000 pszczół.
- lepsze wykorzystanie materiału przy tworzeniu nowych rodzin
- większa możliwość uzyskania miodu odmianowego / miodnie po 21kg /
- ciągła mobilizacja rodzin i możliwość wykorzystania większej ilości następujących po sobie pożytków / mała ilość robotnic z łatwością obsługuje małą ilość czerwiu w formie kwadratu i duża ilość pszczół lotnych o niezwykle dużej sile fizycznej ( wychowane w idealnych warunkach tzn. przy dużej ilości miodu, pyłku i pszczół lotnych,a małej ilości czerwiu )
- odpowiednia struktura wiekowa pszczół i mała skłonność do rojenia / stabilna powierzchnia czerwiu, więcej generacji pszczół dłużej żyjących / spowodowane dużą ilością małych ramek.
- ta sama ilość pracy przy obsłudze podwójnej ilości rodzin
- ten sam rozmiar ramek - 20 w dwóch korpusach rodniach ustawionych "na krzyż" i 20 w " skrzyżowanych" miodniach.
- idealna wentylacja w całym ulu /ramki na krzyż/ z dwoma wlotami ( pierwszy w dennicy, a drugi w obramowanej kracie między dwiema parami korpusów)
Ul dostosowany, w pierwszej kolejności, do potrzeb rodziny pszczelej, a potem pszczelarza.
Rodzina samodzielnie przygotowuje się do zimy, bez ingerencji pszczelarza / nie ma przestawiania ramek i niepotrzebnego otwierania ula /.
Jeżeli zajdzie potrzeba dokarmienia to w komplecie jest obrotowa podkarmiaczka / 2l syropu /, którą obraca się tak,aby wejście było nad kłębem. Obracaniem podkarmiaczki można uzyskać doskonałą wentylację.
Pionowy odstęp między węzą w korpusach wynosi 26ml / 1cm- górna listwa dolnej ramki + 1cm odstęp + 0,6cm- dolna listwa górnej ramki /co ułatwia przemieszczanie się matki.
Nie ma kołnierza miodowego między dwoma korpusami rodni. Czerw podzielony jest między dwie ustawione " na krzyż" rodnie po 6+6 ramek, co tworzy idealną kulę i gniazdo w kwadracie.
Powierzchnia ramek wynosi 60dm2 lub 48000 komórek. Pojemność gniazda / w kwadracie /- 16000 pszczół. Pojemność całego ula to 64000 pszczół, ale można ją powiększyć.
Wymiar wewn. ramek - 344x174mm / zewn - 360x190 /
Dennica - 414x414x80
korpus - 414x414x200
Podkarm.- 414x414x68
W sezonie można co 2-3 tygodnie wychować w nim nową rodzinę tzn. co najmniej 10 i od wszystkich odebrać jeszcze miód.

przetłumaczone przez kol Imkerei

W Serbii z tamtejszą pszczołą trzeba takie sztuki wyczyniać. Ale nie tylko w Serbii gdzie panuje Carnica. Nie chodzi o rasę pszczół ale o gospodarkę pasieczną łatwą i przyjemną dla pszczelaqrza i nie denerwującą pszczół podczs przeglądów nawet najbardziej wnikliwych i niecierpliwych, ingerujących w rodziny pszczele w niewłasciwym momencie pszczelarzy. Taka samą gospodarkę dobrze jest prowadzić z pszczołami będacymi wielokrotnymi krzyzówkami wielu ras i linni i niewykazującymi aż takich tendencji do rojenia jak pszczoły Bałkańskie.
wymiary Eko Woja są dla tych pszczół za małe.
Dadant i Langstroth.
Z Eko Woja pobawią sie jeszcze trochę na Bałkanach, dopóki im cugle nie popuszczą i nie wprowadzą wielokrotnych krzyzówek.
Co by nie mówić,niska ramka jest bajką dla pszczół i dla pszczelarza. Najlepsza również do tej pory według mnie ramka Dadanta gniazdowa, nadaje się do lamusa. Upierdliwa w pracy i dla przeciętnego pszczelarza stwarzająca konieczność brania w ręce każdej ramki i oglądania.
Każdy Dadant czy Langstroth na niskiej ramce nie wymaga aż takiego wysiłku. Wystarczy spojrzeć od góry i dołu w korpus i wszystko jasne. Dziesięc razy szybciej. Jeśli komus to nie pasuje niech trzyma Warszawiaki poszerzane.
Eko Woja jest ok dla Krainki Bałkańskiej, kiedy w pewnym momencie trzeba zabrać odpowiednią ilość korpusów z czerwiem i młodą pszczołą z ula aby się pszczoły nie wyroiły.
Są pszczoły, które nie mają takiego pędu do rojenia a wymagają jeszcze większej przrestrzeni do bytowania i noszą wiecej miodu aniżeli pszczoły z Bałkanów.

Żadnych tu nowości nie widzę, poza embrionalnym przywiązaniem pszczelarzy byłej Jugosławii do Apis Mellifera Carnica, od której i ja przez wiele lat byłem uzależniony.
Mam z sentymentu tylko kilka w pokokoleniu F2, są THE BEST.

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Moje korpusy mają wewnątrz 45cmx45cm a wysokość 18cm.
Dużo im nie brakuje do Optimala, tylko 1,5cm.
Nie wiem do którego klubu teraz wstąpić: Optimal, Dadant czy DanLan.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Chyba ja wstąpie do klubu ula And777... :D

Pozdrawiam,
polbart

W całej europie można spotkać ule rożnego typu ale oscylujące wokół ramki o wysokości 200 mm od ramki 260 mm aż do ramki 180-170 mm są rożne próby a wiec środkiem jest ramka 200 mm która spełnia wszystkie wymagania dla ramki niskiej, bo już ramki poniżej 170 mm to drobnica ogrom ramek i roboty można bawić się w mikro ramki ale na 200 mm to samo zrobi nawet przy miodach odmianowych

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
STANI, moze podnies poprzeczke do 300 bo zapomniales o ulu Dadant

henry

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]