FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
krystalizacja miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=100&t=13426 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | mar219 [ 17 czerwca 2014, 12:34 - wt ] |
Tytuł: | krystalizacja miodu |
Witam Już jakiś czas temu zaczął krystalizować mi w słoikach mój pierwszy miód. Krystalizacja jak krystalizacja ale na jego powierzchni pozostała niewielka warstwa miodu nieskrystalizowanego. Czy to normalne? Czy ona też się po jakimś czasie skrystalizuje (zanim miód zostanie zjedzony oczywiście ![]() pozdr. MK |
Autor: | baniak [ 17 czerwca 2014, 14:06 - wt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
miód powinien być skrystalizowany w całości, ta cienka warstwa jest pewnie wynikiem wysokiej temperatury przechowywania, ale nie ma się co przejmować ![]() |
Autor: | zbycho81 [ 17 czerwca 2014, 17:01 - wt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Może też być wynikiem zbyt wczesnego odwirowania miodku ( miód nie dojrzały, rzadki), ale taki miód zazwyczaj fermentuje. Chyba, że z gniazda po zimie coś w nim jest???:) |
Autor: | Pawełek. [ 17 czerwca 2014, 23:21 - wt ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
zbycho81 pisze: Może też być wynikiem zbyt wczesnego odwirowania miodku ( miód nie dojrzały, rzadki) i to jest to, mar219, jak będziesz ten miód trzymał w miarę chłodnym i ciemnym miejscu nic się nie powinno dziać, ale jeśli masz tam ciepło to mogą zacząć puchnąć wieczka z czasem...
|
Autor: | mar219 [ 18 czerwca 2014, 10:18 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Miód był dojrzały. Przy wirowaniu sprawdzałem refraktometrem i było ok 18%. Czyli w normie. pozdr MK |
Autor: | STANI [ 14 lipca 2014, 22:31 - pn ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
Przy dużej zawartości sacharozy może wystąpić takie rozwarstwienie jak również przy niedojrzałym miodzie |
Autor: | robert-a [ 16 lipca 2014, 23:35 - śr ] |
Tytuł: | Re: krystalizacja miodu |
baniak pisze: miód powinien być skrystalizowany w całości, ta cienka warstwa jest pewnie wynikiem wysokiej temperatury przechowywania, ale nie ma się co przejmować Skąd taka teoria przecież bywa ze miód się nie wymiesza i mamy w słoiku 2 frakcje. Jeśli kolegamar219, sam wirował i wlał do słoika .
![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |