FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Apifonda vs. syrop http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=100&t=13745 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | KONKAZ [ 31 lipca 2014, 13:40 - czw ] |
Tytuł: | Apifonda vs. syrop |
Witam, Zasłyszałem opinie, że pszczoły nie przerobią ciasta na zapas zimowy czy na woszczynę. Czy to możliwe? Według mnie cukier to cukier. Konrad |
Autor: | asan [ 31 lipca 2014, 14:46 - czw ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
Bzdury. Przerabiają i na zapas i budują woszczyznę korzystając z cukru z ciasta (choćby w ulikach weselnych). Tyle że idzie im to dużo wolniej i nie wiem ile by potrzebowała rodzina by przenieść zapas rzędu 10kg do gniazda. W przyszłym sezonie będę kombinować z karmieniem na rozwój w sierpniu za pomocą ciasta bo syrop jest upierdliwy. |
Autor: | KONKAZ [ 31 lipca 2014, 14:55 - czw ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
Na rozwój już ćwiczyłem - nie analizując aspektu ekonomicznego - super sprawa. W zeszłym roku na wyjazd 14 dniowy dałem po 2,5 kg ciasta wymiotły prawie wszystko. I matka czerwiła fajnie. No i nie ma rabunków |
Autor: | asan [ 31 lipca 2014, 15:14 - czw ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
A analizując aspekt ekonomiczny spróbuję dać cukier puder do inwertu i całość zapakować w worek foliowy. Cukier zmielę patentem ze szlifierką, koszt kilograma wyjdzie śmieszny. Najtrudniej będzie utrafić z ilością i wyrobić. |
Autor: | Sol Bąk [ 01 sierpnia 2014, 09:42 - pt ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
Panowie, ciasto inwertowo-cukrowe jest bardzo proste w wykonaniu z pomocą zwykłej kuchenki gazowej i łyżeczki octu: Cytuj: Ciasto inwertowe należy wymieszać na wolnym ogniu:
4kg cukru 1 litr wody 2 łyżki octu spirytusowego 10% Składniki mieszać aż do zagotowania; gotować przez 5 min. Im dłużej trzymamy na ogniu tym twardsze ciasto wyjdzie. Po zagotowaniu należy odstawić ciasto z palnika i mieszać do uzyskania białej mazistej cieczy. Można dosypać dodatkowo połowę wagi cukru do gorącego ciasta (przyspiesza to stygnięcie i krzepnięcie). Ciasto wylać do foremki (np na papier woskowy, lub do woreczków). Poczekać do ostygnięcia. |
Autor: | BoCiAnK [ 01 sierpnia 2014, 10:20 - pt ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
Sol Bąk pisze: Ciasto inwertowe co to jest ciasto inwertowe ![]() ![]() ![]() Nie ma takiego ciasto to dostało zrobione NA INWERCIE a nie na miodzie inwert jest rozkładany chemicznie a cukier jest inwertowany rozkładany przez pszczoły tak zwana inwertaza ocet tylko to przyśpiesza Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś prosty skład 5 kg mączki + litr miodu i masz ciasto prawdziwe nie jakieś paplociny gotowane wiesz jak łatwo przypalić i zrobić karmel a to zabójstwo dla pszczół |
Autor: | Sol Bąk [ 01 sierpnia 2014, 11:06 - pt ] |
Tytuł: | Re: Apifonda vs. syrop |
BoCiAnK, to ciasto co napisałem jest ciastem powszechnie stosowanym na zachodzie i w USA. Jest to inwersja chemiczna z użyciem kwasu octowego i w efekcie tego procesu powstaje cisto glikozowo-fruktozowe z dodatkiem sacharozy, która nie zdąży się inwertować. BoCiAnK pisze: Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś Możesz wiedzieć dlaczego? |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |