FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Apifonda vs. syrop
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=100&t=13745
Strona 1 z 1

Autor:  KONKAZ [ 31 lipca 2014, 13:40 - czw ]
Tytuł:  Apifonda vs. syrop

Witam,
Zasłyszałem opinie, że pszczoły nie przerobią ciasta na zapas zimowy czy na woszczynę.
Czy to możliwe? Według mnie cukier to cukier.
Konrad

Autor:  asan [ 31 lipca 2014, 14:46 - czw ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

Bzdury. Przerabiają i na zapas i budują woszczyznę korzystając z cukru z ciasta (choćby w ulikach weselnych). Tyle że idzie im to dużo wolniej i nie wiem ile by potrzebowała rodzina by przenieść zapas rzędu 10kg do gniazda.
W przyszłym sezonie będę kombinować z karmieniem na rozwój w sierpniu za pomocą ciasta bo syrop jest upierdliwy.

Autor:  KONKAZ [ 31 lipca 2014, 14:55 - czw ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

Na rozwój już ćwiczyłem - nie analizując aspektu ekonomicznego - super sprawa. W zeszłym roku na wyjazd 14 dniowy dałem po 2,5 kg ciasta wymiotły prawie wszystko. I matka czerwiła fajnie. No i nie ma rabunków

Autor:  asan [ 31 lipca 2014, 15:14 - czw ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

A analizując aspekt ekonomiczny spróbuję dać cukier puder do inwertu i całość zapakować w worek foliowy. Cukier zmielę patentem ze szlifierką, koszt kilograma wyjdzie śmieszny.
Najtrudniej będzie utrafić z ilością i wyrobić.

Autor:  Sol Bąk [ 01 sierpnia 2014, 09:42 - pt ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

Panowie, ciasto inwertowo-cukrowe jest bardzo proste w wykonaniu z pomocą zwykłej kuchenki gazowej i łyżeczki octu:
Cytuj:
Ciasto inwertowe należy wymieszać na wolnym ogniu:

4kg cukru
1 litr wody
2 łyżki octu spirytusowego 10%
Składniki mieszać aż do zagotowania; gotować przez 5 min. Im dłużej trzymamy na ogniu tym twardsze ciasto wyjdzie.

Po zagotowaniu należy odstawić ciasto z palnika i mieszać do uzyskania białej mazistej cieczy. Można dosypać dodatkowo połowę wagi cukru do gorącego ciasta (przyspiesza to stygnięcie i krzepnięcie). Ciasto wylać do foremki (np na papier woskowy, lub do woreczków). Poczekać do ostygnięcia.

Autor:  BoCiAnK [ 01 sierpnia 2014, 10:20 - pt ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

Sol Bąk pisze:
Ciasto inwertowe

co to jest ciasto inwertowe :?: :?: :?:
Nie ma takiego
ciasto to dostało zrobione NA INWERCIE a nie na miodzie
inwert jest rozkładany chemicznie a cukier jest inwertowany rozkładany przez pszczoły tak zwana inwertaza
ocet tylko to przyśpiesza
Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś
prosty skład
5 kg mączki + litr miodu i masz ciasto prawdziwe nie jakieś paplociny gotowane
wiesz jak łatwo przypalić i zrobić karmel a to zabójstwo dla pszczół

Autor:  Sol Bąk [ 01 sierpnia 2014, 11:06 - pt ]
Tytuł:  Re: Apifonda vs. syrop

BoCiAnK, to ciasto co napisałem jest ciastem powszechnie stosowanym na zachodzie i w USA. Jest to inwersja chemiczna z użyciem kwasu octowego i w efekcie tego procesu powstaje cisto glikozowo-fruktozowe z dodatkiem sacharozy, która nie zdąży się inwertować.
BoCiAnK pisze:
Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś

Możesz wiedzieć dlaczego?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/