FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 19:21 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Puszczykowo
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Witam,

z racji, że jest to moja pierwsza zimowla, mam prośbę o ocenę siły moich rodzin. Wydaje mi się że średniaczki :) Są na ramce wielkopolskiej, 1 korpus (niektóre maja jeszcze pod spodem pół korpus). Niestety wszyscy pszczelarze w mojej okolicy bardzo zajęci, więc proszę Was o pomoc. W kwietniu 2014 kupiłem 2 rodziny. Jedna i druga była na 8 ramkach. W ciągu roku zrobiłem odkłady, dzięki czemu zazimowałem 5 rodzinek :lol:

Moją pasją zaraziłem koleżankę. Obiecałem jej, że otrzyma ode mnie na start co najmniej jeden odkład. W dwójkę nowicjuszom będzie raźniej :P

Fotki wykonałem dzisiaj, podając im po 0,5 kg ciasta miodow-cukrowo-pyłkowego. Chciałbym rozwijać moją przydomową pasiekę.

Pozdrawiam

Szymon

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Nic tylko się cieszyć są ok...:) U mnie w dwóch ulach połowa tego co u ciebie...

Awatar użytkownika

Ja mam podobne z tym,że na warszawiakach ale możesz być zadowolony, pewnie nie jeden Ci pozazdrości. Jak tak będzie szło Twojej koleżance to będą z Was ludzie ale zajmujcie się pszczołami niczym innym bo Wam czasu na pszczoły zabraknie. :D

Ule na jakich gospodaruję: wlkpl.
Miejscowość z jakiej piszesz: Włocławek
Jak na pierwszą zimę to super.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
szymczakpl, rodzinki tak jak piszesz w średniej sile i na pewno dobrze rozwiną się na wiosnę :) gratuluje i powodzenia życzę!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
szymczakpl,
ten z 2 zdjecia wygląda jakby miały malo żarcia

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak dałes ciasto to i daj na denice wode bo ona jest potrzebna do przerobu ciasta. Rodziny są super. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Rodzinki dobre nie zapomnij tylko o koleżance słowo powiedziałeś .pawel

dzięki za potwierdzenie i miłe słowa otuchy. Pszczółki tak mnie wciągnęły, że żona stała się troszkę zazdrosna :D Stwierdziła, że ona stały się najważniejsze !!!

W tym roku oficjalnie zapisałem się do Związku, więc myślę że moi okoliczni pszczelarze chętniej mnie przyjmą na praktyki. Na razie tylko na obietnicach pozostało. Jestem samoukiem. Książki i forum wiele rzeczy wyjaśnia, ale praktyka praktyką.

Kudłaty o który ul Ci chodzi? nr 4 czy nr 2? Każda rodzina dostała po 15 kg cukru. Kilka ramek zasklepionych mam w zapasie.

Szymon

Ule na jakich gospodaruję: wlkpl.
Miejscowość z jakiej piszesz: Włocławek
szymczakpl pisze:
dzięki za potwierdzenie i miłe słowa otuchy. Pszczółki tak mnie wciągnęły, że żona stała się troszkę zazdrosna Stwierdziła, że ona stały się najważniejsze !!!

Masz silniejsze rodziny niż niektórzy mieli przy miodobraniu z nawłoci ,a pszczoły mają 30 lat .Ja bym był dumny z siebie .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
szymczakpl pisze:
Kudłaty o który ul Ci chodzi? nr 4 czy nr 2? Każda rodzina dostała po 15 kg cukru. Kilka ramek zasklepionych mam w zapasie.

szymczakpl, drugie zdjęcie od lewej ale i to przedostatnie od końca również, faktycznie wygląda że mają mało pokarmu -brak zasklepionego pokarmu.
Jeśli są na zabudowę zimną to z tyłu kłębu powinien być jeszcze teraz zasklepiony pokarm. Delikatnie spróbuj unieść ul za boczną ścianę to odczujesz czy mają jeszcze pokarmu na dość a jak nie jesteś pewny to pozostaje podać ciasto. Masz poszyte dodatkowe ramki to możesz podmienić dając z boku kłębu.

Bardzo ładne rodziny. Teraz tylko powoli rozkręcić rodziny i cieszyć się przez sezon.

Alpejczyk pisze:
szymczakpl pisze:

szymczakpl, drugie zdjęcie od lewej ale i to przedostatnie od końca również, faktycznie wygląda że mają mało pokarmu -brak zasklepionego pokarmu.
Jeśli są na zabudowę zimną to z tyłu kłębu powinien być jeszcze teraz zasklepiony pokarm. Delikatnie spróbuj unieść ul za boczną ścianę to odczujesz czy mają jeszcze pokarmu na dość a jak nie jesteś pewny to pozostaje podać ciasto. Masz poszyte dodatkowe ramki to możesz podmienić dając z boku kłębu.

Bardzo ładne rodziny. Teraz tylko powoli rozkręcić rodziny i cieszyć się przez sezon.

Są na zabudowie zimnej, z tyłu maja jeszcze zasklepiony pokarm. Wczoraj każda rodzinka dostała po 0,5 kg ciasta. Jak pogoda dziś pozwoli to do tych dwóch rodzinek dołożę po ramce zapasowej.

W ubiegłym roku stawiałem na rozwój moich podopiecznych, więc cieszą mnie Wasze słowa. Stwierdziłem, że na miód to przyjdzie z pora :)

Szymon

Awatar użytkownika

szymczakpl pisze:
W ubiegłym roku stawiałem na rozwój moich podopiecznych, więc cieszą mnie Wasze słowa. Stwierdziłem, że na miód to przyjdzie z pora

i dobrze zrobiłeś albo rybki albo akwarium, ja już miałem taką klientele że tydzień po odbiorze odkładów planowali miodobrania w następnym ale swój miód jest bezcenny zwłaszcza że wirowali cukier albo inwert którym karmiłem te odkłady

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam
Moja pierwsza zimowla i na 7 uli takie mam 6 jeden jest na 4 bo mysz w nim trochę pograsowała i mam nadzieje że nie jest żle jak na pierwszy raz ?????
Mam jednocześnie pytanie - kilka ramek z miodem wycofanych jesienią przechowywałem w osobnych korpusach nowych uli na pasieczysku i zauważyłem , że komórki są jak by "ktoś porobił szpilka dziurki" i wycieka z nich "płyn" o korze wody rzadki i słodki???
Pozdrawiam Mariusz Mazurczak Wzgórza Dylewskie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
Pewnie zmiana temperatury spowodowała, mrożenie i rozmarzanie i masz efekt. Dostała się wilgoć. Tak przypuszczam. Ja ramki z pokarmem trzymam w warunkach pokojowych

szymczakpl

rodzinki masz fajne,ale jak na moje oko ktoś doświadczony Ci pomaga :wink:
pozdrawiam

pisiorek pisze:
szymczakpl

rodzinki masz fajne,ale jak na moje oko ktoś doświadczony Ci pomaga :wink:
pozdrawiam

Możesz wierzyć lub nie, ale sam działam. W prawdzie podobno dobrym pszczelarzem był mój Śp. dziadek, ale ja tego nie pamiętam. Przed zakładaniem mojej pasieki miałem obawy czy przypadkiem nie jestem uczulony, lecz ojciec mi opowiedział historię z moich młodzieńczych lat (jak byłem malutki, to się koło dziadka ul kręciłem, podobno nie raz mnie jakaś dziabnęła, lecz podobno to mnie nie odstraszało).
Moją pasję pszczółkami musiałem odziedziczyć po nim :)
Kolejną kwestią, jest fakt że dziadek miał pszczoły koło Nowego Sącza, a ja obecnie mieszkam koło Poznania.

Nagrałem filmik z częściowego oblotu, jak wrócę z Warszawy to wrzucę

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Ta rameczka mogła być lekko przełamana lub naciągnięta, np gwoździe wychodziły pod wpływem ciężaru lub zruszona przy przewożeniu do pracowni. Mechaniczne uszkodzenie zasklepu. Możesz je śmiało używać.

szymczakpl pisze:
Możesz wierzyć lub nie, ale sam działam. W prawdzie podobno dobrym pszczelarzem był mój Śp. dziadek, ale ja tego nie pamiętam. Przed zakładaniem mojej pasieki miałem obawy czy przypadkiem nie jestem uczulony, lecz ojciec mi opowiedział historię z moich młodzieńczych lat (jak byłem malutki, to się koło dziadka ul kręciłem, podobno nie raz mnie jakaś dziabnęła, lecz podobno to mnie nie odstraszało).Moją pasję pszczółkami musiałem odziedziczyć po nim Kolejną kwestią, jest fakt że dziadek miał pszczoły koło Nowego Sącza, a ja obecnie mieszkam koło Poznania.

no ok fajnie :wink:
masz przezimowane odkłady które się ladnie rozbudowaly do jesieni. w tym sezonie już będziesz mial inaczej bo bedziesz szykowal do zimy rdziny pracujące a to już inna i trudniejsza sprawa .masz smykalke i to niezla . ja tez mam 1-szy sezon za sobą i Tobie i sobie zycze powodzenia.
pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]