FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 00:54 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
A po co ci felcować taką listwę?? Nie lepiej te listwy poprzecinać na listwy 2/3 cm czy już wg uznania i robić ul metodą BocianKa albo metodą Emila Mrówki?? Felce na ramki tudzież korpusy to można uzyskać przybijając klepki opuszczone o jeden cm. Jak toś ma problem jak to zrobić poprawnie to się przybija listewkę 1/1 cm i mamy wszystko dokładnie i bez żadnych dodatkowych operacji. Tylko młotek gwoździe i przybijać.Poza tym to ja myślę że rama szkieletowa w twoim przypadku będzie miała styczność z opadami atmosferycznymi. Jeśli tak to woda będzie zaciekać do środka i tak: rama zgnije klepki zgniją i będzie więcej zachodu z naprawą takiego ula niż jego budową. I klepki zewnętrzne są właśnie opuszczone po to żeby woda nie zaciekała nam do ramy. Oczywiście są środki które mogą przedłużyć kadencje materiału ale zdaje się nie o to chodzi żeby zrobić ula i co roku coś do niego dorabiać/poprawiać. Dobry ul po zasiedleniu zwraca sie z nawiązką w tym albo najpóżniej następnym roku od zasiedlenia. :)

Pozdrawiam Psepscółek. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Jeśli chodzi o grubość styropianu to 2 cm spokojnie wystarczy a jeśli chodzi o frezowanie nic nie stoi na przeszkodzie jeśli masz czym.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
SKapiko pisze:
Jeśli chodzi o grubość styropianu to 2 cm spokojnie wystarczy a jeśli chodzi o frezowanie nic nie stoi na przeszkodzie jeśli masz czym.

dokładnie tak, frezowanie dobra sprawa, kwestia posiadania odpowiedniego sprzętu, oglądająć wykonanie uli odrazu można zauważyć czy ktoś ma jakiś sprzęt na którym można zrobić ule czy jedynie jakaś krajzega z przypadkową piłą do wszystkiego

Tytuł:

Chciałem zapytać czy korpus WP 10 ramek jest kwadratowy,można go dowolnie obracać?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak korpus wlkp na 10 ramek jest kwadratowy. :)

Pozdrawiam Psepscółek :)

Tytuł:

Panowie mam pytanie . Jaki material najczesciej stosujecie na pokrycie daszkow do uli i jak sie sprawdza?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
Ja u siebie wymyśliłem daszki spadziste z dwóch stron i będę chciał pokryć gontem
Obrazek

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Tez mam daszki dwuspadowe pokryte blacha ocynkowana woda niedostanie sie do srodka spokuj na długie lata a zawsze mozna jeszcze pomalowac mozna powiedziec wieczne

henry

Tytuł:

Ja akurat mam dostęp do blachy aluminiowej z drukarni z offsetu. Wspaniała rzecz nie rdzewieje łatwo się profiluje na dach i nie trzeba malowac

Tytuł:

Ja stosuje blache ocynk /malowana/ , daszek plaski woda splynie i odparuje. Zastanawialem sie nad innym rozwiazaniem , bo jednak jest troche pracy przy okuciu blacha. Przemysle gont wydaje sie na dobre rozwiazanie.

Tytuł:

Do blachy AL nie mam dostepu. Kupowac nowe arkusze to troche drogo, ale super rozwiazanie.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Aluminium napewno dobre raz ze drogie a po drugie miałem złe doswiadczenia z aluminium przed laty poprostu kradna szkoda kasy lepsza blacha ocynkowana nieinteresuje złodziei

henry

Tytuł:

A nie wiem czy nie wychodzi taniej niż ocynk. Nie pamiętam dokładnych wymiarów ale coś ok 50 na 60cm placę za to 1 zł

Tytuł:

Riko moze u ciebie tak tanio . Jakbym mial po 1zl. to zakupilbym z zapasem. Ocynk mam z odzysku i tu kosztow nie licze.
ps: Lata temu bylem w Wieluniu z synem na turnieju szachowym /mistrzostwa polski przedszkolakow /. Dzisiaj jest znakomitym informatykiem , ale przy pszczolach nie chce mi pomagac.

Tytuł:

A szkoda. Nie ma to jak we dwóch. Ale u mnie podobnie

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

no napewno masz tansze niz ocynk za złotówke to super bo mysle ze blacha pewnie 30 zł
za arkusz a wyjdzie z niego dwa daszki

henry

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Witam, mam pytanie ma ktoś może daszki pokryte papą izolacyjną bo mam 3 rolki które zostały z budowy domu i nie wiem jak się będzie sprawować czy np. nie zacznie pękać czy coś. Mam do pokrycia 12 daszków i dalsze kilka do wymiany starej papy i nie wiem czy mogę wykorzystać tą czy za rok czy dwa nie będę znowu robił daszków.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
ja mam papę od jakiś 5 lat może dłużej narazie nic nie pęka ale chyba gdybym ja budował ule to nie użył bym jej jest za ciężka.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Kiedys w starszych ulach miałem pape ale zmieniłem na blache poprostu lepsza załozysz i na lata spokuj a wiesz jak papa jest i zachwile jej niema

henry

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Kiedyś czytałem artykuł pt. '' Kto kryje papą ten jest gapą '' i autor proponował kryć daszki blachą z drukarek offsetowych, jest u mnie gościu który ma drukarnie koło HODOWCY lecz nie chciał mi jej sprzedać twierdząc że ma już odbiorcę i nikomu nie będzie sprzedawał ale nie o tym chciałem napisać, krycie papą ma też swoje pozytywne strony ostatnimi dniami pszczółki dokonały obloty lecz temperatura nie była taka sprzyjająca a i wiał też wiatr, pszczoły zmęczone siadały na daszkach i ogrzewały się od nagrzanej na słońcu papy było ich dość sporo lecz po skończonym oblocie wszystkie zdrowe pszczoły wróciły do uli natomiast te co siadły na trawie jak i na białych daszkach nie zdołały się ogrzać i zginęły.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja ule kryje nie papa ale mocna folią workową którą luźno kładę na daszku przybijam lekko gwoździkami a na koniec daje listewki nadmiar folii obcinam ważne żeby nie naciągać jej w ogóle bo przy mrozach się ściągnie i gwoździki jej nie utrzymają . A jak się zostawi pewien luz to nic sie nie ma prawa dziać ani z folia ani z daszkiem. :) Daszki przy moich ulach wlkp maja 60/60 cm.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja ule kryje nie papa ale mocna folią workową którą luźno kładę na daszku przybijam lekko gwoździkami a na koniec daje listewki nadmiar folii obcinam ważne żeby nie naciągać jej w ogóle bo przy mrozach się ściągnie i gwoździki jej nie utrzymają . A jak się zostawi pewien luz to nic sie nie ma prawa dziać ani z folia ani z daszkiem. :) Daszki przy moich ulach wlkp maja 60/60 cm.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kryję grubą papą , aczkolwiek mogłem mieć blachę a drukarni ALE!!!!!!
Złodziej nie śpi i nie wybiera ściąga wszystko i ze wszystkiego , co można sprzedać !!!! Prezesowi zdjeli z 50 uli i sprzedzli za psi grosz , a roboty puźniej masa , żeby pokryć na nowo . Gonty pięknie wyglądają mam kilka pokrytych uli.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Rozumiem, że papę również mocujecie na gwożdzie , listewki. Przy wszelkich pokryciach dachowych z udziałem papy dla zwiększenia jej wytrzymałości smołuje się ją, a jak w przypadku uli :?: raczej nie wskazane :?:

Tytuł:
grzegor41 pisze:
Rozumiem, że papę również mocujecie na gwożdzie , listewki. Przy wszelkich pokryciach dachowych z udziałem papy dla zwiększenia jej wytrzymałości smołuje się ją, a jak w przypadku uli :?: raczej nie wskazane :?:

Nie wskazane tylko z jednego powodu pszczoły czasami potrafią znieść lepik a nawet Asfalt do ula zastępując nim kit
Ja od lat stosuję papę izolacyjną papierowa gdy dach jest już nią pokryty i odpowiednio papa przybita przez listewki nasączam papę kilkakrotnie pokostem mam dachy gdzie papa ta jest już ponad 15 lat i nie ma zmian poza delikatnym wybarwieniem na kolor szary ( co jakiś czas w pełnym słońcu maluję na nowo pokostem )

Tytuł:
Ja mam ule daleko od domu. Stoją sobie w rezerwacie. Kiedyś miałem daszki jak należy przykryte blachą ocynkowaną. Niestety po wizycie "zbieraczy" metali musiałem daszki na nowo doprowadzać do stanu używalności. Niektóre trzeba było zrobić na nowo. teraz mam daszki pokryte wykładziną podłogową (linoleum, gumoleum). Po 5 latach w poprzednim sezonie pomalowałem ją ponownie białym chlorokauczukiem. Teoretycznie im grubsze tym lepsze ale trudniej się układa na daszku. Z boków daszka przybite bezpośrednio gwoździkami tapicerskimi. Padający deszcz jest przez linoleum dużo bardziej tłumiony niż może to zrobić blacha. Póki co jestem z tego rozwiązania zadowolony. Przy wiosennych remontach w mieszkaniach tego surowca niebawem będzie pod dostatkiem. :wink:
pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Ja też mam jeden daszek pokryty linoleum bo akurat zabrakło mi papy, ale ten materiał się nie sprawdził. Jest bardzo wrażliwy na mróz, i w zimie się kurczy i w miejscach przybicia rozrywa się, a papa zachowuje się tak samo latem czy zimą.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Tak sobie próbuję wyobrazić tą papę papierową, czy w tym wypadku nie wystarczyło by daszek pokryć tekturą lub brystolem i wtedy pomalować pokostem, efekt podejrzewam podobny, jak to wyglądałoby w praktyce :?:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
grzegor41, to jest zwykła papa izolacyjna jaką stosuje się w budownictwie do zabezpieczania murów/fundamentów przed dostępem wody.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:

Kryje daszki blacha ocynk i chyba pozostane przy tym, wiecej pracy ale wytrzymalosc czasowa duza. Jak zastosuje sie izolacje /np: styropian/ w daszku to jest bardzo dobry efekt tlumiacy no ioczywiscie ul latem sie od gory nie przegrzewa.

Tytuł:
Witam wszystkich
Ja z tatą robimy ule wielkopolskie z izolacją z trzciny a na górę wkładamy poduchy z pierzem gęsim

Tytuł:

Wiechu - wybor bardzo sluszny tylko trzeba miec dostep do trzciny i pierza.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jakie wymiary zewnetrzne maja ramki nadstawkowe ula wielkopolskiego?? bo gniazdowe 260*360 a nadstawkowych nie mam konkretnych wymiarów.

Tytuł:
Keimil25 pisze:
Jakie wymiary zewnetrzne maja ramki nadstawkowe ula wielkopolskiego?? bo gniazdowe 260*360 a nadstawkowych nie mam konkretnych wymiarów.

Po pierwsze powinniśmy się trzymać pewnych norm i podawać wymiary zaczynając nie od wysokości , bo to wiele mówi i odzwierciedla inne wymiary poszczególnych ramek . Czyli ramka wielkopolska ma wymiar 360 x 260 . Wobec tego 1/2 wielkopolskiej , chodzi tu przecie tylko o wysokość powinna mieś 130 mm po stronie zewnętrznej ramki i żeby dwie połówki pokrywało się z całą . Ot i cała matematyka do każdej standardowej ramki .

Tytuł:
W tym temacie Są podane rysunki techniczne uli i wymiary ramek Trzeba się tylko zalogować i dokładnie popatrzeć powiększając myszką 2 razy zdjęcie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dobrze że ten temat został poruszony. Sam od dwóch dni się zastanawiałem czy spaprałem sobie korpus czy ramki. Szczęściem spaprałem tylko dwie ramki. Dlaczego?? Bo nie wiedziałem czy 1/2 to jest wewnętrzna czy zewnętrzna wysokość ramki. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Teraz wsio jasne. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D i wlkp.
Roki Balboa pisze:
Keimil25 pisze:

Po pierwsze powinniśmy się trzymać pewnych norm i podawać wymiary zaczynając nie od wysokości , bo to wiele mówi i odzwierciedla inne wymiary poszczególnych ramek . Czyli ramka wielkopolska ma wymiar 360 x 260 . Wobec tego 1/2 wielkopolskiej , chodzi tu przecie tylko o wysokość powinna mieś 130 mm po stronie zewnętrznej ramki i żeby dwie połówki pokrywało się z całą . Ot i cała matematyka do każdej standardowej ramki .

Witam.Matematyka jest nauką ścisłą, ale ile węzy trzeba odciąć z każdego arkusza? Pozdrawiam

Tytuł:
ryszard13 pisze:
Witam.Matematyka jest nauką ścisłą, ale ile węzy trzeba odciąć z każdego arkusza? Pozdrawiam

Jeżeli ramko ma 130mm wysokości to odejmij 20mm na beleczki i wyjdzie Ci środek czyli wymiar plastra węzy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Temat -układ komórki w węzie był omawiany.
Jednak wiele jest uli kombinowanych .Nawet ramka w szanownym wielkopolskim jest odwracana o 90stopni.
Trzeba pamiętać aby węza po wprawieniu w ramko miała zarys litery ,,Y''.
Zwracać na to uwagę przy zakupie węzy do warsz. poszerzonych, czy dadanowskiej węzy.Zwracać uwagę przy wycinaniu węzy z ,,tasmy''.
Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D i wlkp.
BoCiAnK pisze:
ryszard13 pisze:

Jeżeli ramko ma 130mm wysokości to odejmij 20mm na beleczki i wyjdzie Ci środek czyli wymiar plastra węzy

Witaj. Ramka gniazdowa ma wym wewn 240 mm, a nadstawkowa 110, czyli część plastra węzy trzeba odciąć, czyli strata. Pozdrawiam

BoCiAnK pisze:
W tym temacie chciałbym przedstawić krok po kroku jak Ja robię ule typu Dadant i Wielkopolski wiem że to trwało będzie długo ale robię wiekszą ilość i na następne zdjęcia trza zaczekać nim zkończę zbijać wszystkie środki do etapu przedstawionego na ostatnim zdjęciu
Ule wykonuje z drewna mieszanego Sosna ,Świerk ,Jodła – jest to Boazeria 10mm różnych szerokości
nastepny ul jaki przedstawię to będzie Wielkopolski

Krok po kroku budowa Dadanta

Budowa ula Wielkopolskiego

No ja w tym roku będę budował ule wielkopolskie :).Jestem ciekaw jak mi wyjadą hehe.

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pozwoliłem sobie wkleić ta fotkę żeby się doinformować na temat budowy ula wielkopolskiego:) Jeśli pamiętasz te wymiary to proszę o odp. Niby można znaleźć w internecie wymiary ale zauważyłem że ile opinij tyle wymiarów... Oprócz pytań na zdjęciu interesuje mnie jeszcze wewnętrzna szerokość i długość tego ula wynosi ona 375mm, kwadrat?
Znalazłem jeszcze taka sugestie w necie dla ula wielkopolskiego: Odległość między liniami środkowymi beleczek ramek-37,5 mm, szer. beleczek = 25 mm, a uliczki między ramkami 12,5 mm. i jakoś sobie tego wyobrazić nie mogę czy pomiędzy ramkami nie powinien być odstęp 10mm?? Zacząłem dziś robić ul wielkopolski ale chce się upewnić co do tych wymiarów, żeby zachować podstawowe wymiary.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
zerknij tutaj: http://pszczelarstwo.neostrada.pl/budowa_ula.htm
jest tam wiele doskonalych informacji wystarczających do budowy ula

Pozdrawiam

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Odległość między liniami środkowymi beleczek ramek-37,5 mm, szer. beleczek = 25 mm, a uliczki między ramkami 12,5 mm. Właśnie z tamtej strony pochodzi to zdanie np. a ja znalazłem w informacje ze odstęp między ramkami powinien wynosić 10mm to jak to jest?:)

Tytuł:
Keimil25 pisze:
BoCiAnK pozwoliłem sobie wkleić ta fotkę żeby się doinformować na temat budowy ula wielkopolskiego:) Jeśli pamiętasz te wymiary to proszę o odp. Niby można znaleźć w internecie wymiary ale zauważyłem że ile opinij tyle wymiarów... Oprócz pytań na zdjęciu interesuje mnie jeszcze wewnętrzna szerokość i długość tego ula wynosi ona 375mm, kwadrat?

Wymiary wewnętrzne moich uli to 375mm,x 400mm ( nie jest kwadratem ) dla czego
Zimuję zawsze na zabudowę Zimna
Po drugie kiedyś używałem izolatorów ( gdy jako miodnie były gniazdowe korpusy ) teraz chcą ograniczyć matkę robię to na pół nadstawce Ale ule pozostały i aby wszystko pasowało do wszystkiego robię identyczne
Odległość po między ramkami górną beleczką ramki gniazdowej a dolną beleczką ramki 1/2W (miodni = 10 mm i tak samo pomiędzy pół korpusami (jak bym nie ułożył yula zawsze jest 10mm przestrzeni jak w każdym typie ula korpusowego

Deseczki wewnętrzne korpusu gniazdowego mają tyle ile ma boczna beleczka ramki gniazdowej czyli w przypadku ula wielkopolskiego 250mm ,,,,,,,,,,,,,, A zewnętrzna ma 260mm te dolne 10mm tworzy zewnętrzny felc (poszukaj odpowiedniego zdjęcia jest pokazane )
Deseczka wewnętrzna pól nadstawki jest taka jak wymiar Bocznej beleczki czyli w moim przypadku 120mm .............. a zewnętrzna 130mm 10 mm tworzy felc zachodzący też poszukaj odpowiedniego zdjęcia poszukaj zdjęcia
W Albumie czytaj podpisy pod zdjęciami są dokładnie opisane :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ok dzięki za odp. A jeszcze bym prosił o odpowiedz ile ma mm wewnętrzna strona korpusu standardowego wielkopolskiego?? 375*375 i jest to kwadrat. czy inny wymiar?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
Keimil25 pisze:
Ok dzięki za odp. A jeszcze bym prosił o odpowiedz ile ma mm wewnętrzna strona korpusu standardowego wielkopolskiego?? 375*375 i jest to kwadrat. czy inny wymiar?

Bardzo fajne rysunki z wymiarami są TU.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na pewno to jest banalne ale czy może mi ktoś wytłumaczyć to zdane?: Odległość między liniami środkowymi beleczek ramek-37,5 mm, szer. beleczek = 25 mm, a uliczki między ramkami 12,5 mm wszędzie w necie są tak podawane wymiary że uliczki między ramkami wynoszą 12,5mm i tu moje pytanie czy ewentualne beleczki odstepnikowe mają mieć szerokość 12,5mm? Plastry nie będą minimalnie pogrubione wtedy? Bo w książce w temacie biologi pszczół znalazłem że wystarcza im 10mm między plastrami.

Tytuł:
Keimil25 pisze:
Na pewno to jest banalne ale czy może mi ktoś wytłumaczyć to zdane?: Odległość między liniami środkowymi beleczek ramek-37,5 mm, szer. beleczek = 25 mm, a uliczki między ramkami 12,5 mm wszędzie w necie są tak podawane wymiary że uliczki między ramkami wynoszą 12,5mm i tu moje pytanie czy ewentualne beleczki odstepnikowe mają mieć szerokość 12,5mm? Plastry nie będą minimalnie pogrubione wtedy? Bo w książce w temacie biologi pszczół znalazłem że wystarcza im 10mm między plastrami.

Wygląda na to że za dużo czytasz , podstawa to na pewno niektóre wymiary i koniecznie trzeba ich przestrzegać . Grubość plastra pszczelego zależna jest od grubości górnej beleczki ramki która wynosi 35 mmm (typowe leżaki) a wtedy grubość plastra pszczelego będzie i powinna wynosić 25 mm . Natomiast w stojakach i kombinowanych górna beleczka jest pomniejszona o 10 mm i ten wymiar zastępuje beleczka , odstępniki , hofman . Więc zostaw wszystkie nietypowe wymiary i trzymaj się 10 mm , bo ten wymiar jest również wymiarem odległości ramkowej pomiędzy korpusami .

Typowy ul Wielkopolski składa się z dwóch i pół kondygnacji ustawionych jedna na drugiej. Każda mieści po 10 ramek. Dwie pierwsze, licząc od dennicy, są wyposażone w ramki gniazdowe o wymiarach zewnętrznych 360 x 260 mm. Trzecia kondygnacja zawiera 10 ramek o wymiarach zewnętrznych 360 x 130 mm. Jednak dla pszczół ramki mają inny wymiar. Liczy się powierzchnia użytkowa, a więc tylko powierzchnia plastrów zmniejszona jeszcze o braki w zabudowie ramek i o komórki zdeformowane. Beleczki ramek w ulu Wielkopolskim mają grubość 10 mm. A więc wymiar samych plastrów wynosi 340 x 240 mm i 340 x 110 mm, co daje powierzchnię 8,16 dcm2 i 3,74 dcm2. Co najmniej w połowie ramek plastry nie dotykają dolnej beleczki i część komórek jest zdeformowana, co stanowi w przybliżeniu 5% powierzchni. Zatem należy odjąć od wymienionych powierzchni odpowiednio 0,41 dcm2 i 0,19 dcm2. Ostatecznie powierzchnia przydatna do użytku dla pszczół wynosi dla ramki gniazdowej 7,75 dcm2, dla nadstawkowej 3,55 dcm2. Warto zauważyć, że ramka nadstawkowa stanowi 45,8% powierzchni ramki gniazdowej, czyli 10 małych ramek to 4,5 dużych. W przybliżeniu ul wielkopolski standardowy składałby się z 24 ramek dużych-gniazdowych .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Roki Balboa za wyczerpująca odp. Wiec ok w korpusowym ulu górna beleczka ramki ma mieć 25mm + 5mm po obu stronach które już zapełniają odstępniki czyli łącznie po 10mm z obu stron. I tu mnie jeszcze zastanawia dlaczego np. dla korpusa wielkopolskiego podane są wymiary 375mm*375mm- wewnętrzne i jeżeli liczyć 10 ramek *35mm łącznie z odstępnikami po 10mm =350 a to w żaden sposób nie pasuje do 10 ramkowego korpusa o podanych wymiarach http://pszczelarstwo.neostrada.pl/budowa_ula.htm (czyli 375*375). Ten wymiar pasuje jednak do tego jak tam napisano odstępu miedzy ramkami 12,5mm. 10* 37,5=375mm. I jak to rozumieć? Jeśli ktoś może to proszę o odp. bo niby wiem ale już się gubię w tym :roll: bo do czynienia z ulami korpusowymi nie miałem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]