FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 19:21 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Ja kiedyś napisałem, że ule drewniane i to z drewna miękkiego są lepsze od np. styropianowych czy z wszelkiego rodzaju płyt bo "oddychają" to zostałem skrytykowany, że nie ma żadnego oddychania uli tylko jest ich zawilgocenie z tego zrozumiałem, że ule nie powinny wchłaniać pary wodnej - po prostu zdaniem tego krytyka pary nie powinno być w ogóle. Nie komentowałem tego ale widzę, że niektórzy podzielają moje zdanie. A jeżeli chodzi o lipę to uważam, że jest bezkonkurencyjna na ule nie ma lepszego materiału no może podyskutować z nią słoma.

Tytuł:
waldek6530,
Nigdy nikogo na siłę nie uszczęśliwisz lub nie przegadasz możesz jedynie doradzić ale czy ktoś z tego skorzysta to już trudno powiedzieć
Gospodaruję w drewniakach bo ich robię sam gdyby styropianowy był lepszy pewno bym sobie zrobił formy i też robił sam ale jest porównywalny więc nie mam potrzeby go robić

Tytuł:

Pod koniec zimy gdy matki zaczynają czerwienie w każdym ulu będzie troche wilgoci na części powałki, jest to normalne.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo to znowu ja--JERZY KRYTYKUJE MNIE CZY MOZE MAM TEZ PSZCZOLY Z PLASTIKU (skoro chwale styropian)i teraz zaskoczenie ( nie mam zadnej ramki z drewna)mam z plastiku wszystkie ramki z weza plastikowa ramki mam juz 16 lat uzywane i tak wygladaja po regeneracji (fotto)--regeneruje je czyli oszcyszczam swoim sposobem sam to wymyslilem jak w 2 minuty ramke wyczysscic wstawiam fotke(pomysl ramka okolo 16 lat!!!!!)
NIE MUSZE WTAPIAC WEZY DRUTA NACIAGAC LISTEWKI WBIJAC W TYM CZASIE LEZE DU--DO GORY HIHIIHIHIHIHIHIHIHI :D :D

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
[code][/code]kiedyś musiałem osadzić rój w niedawno kupionym ulu .steropianowym ,wstawiłem plaster z czerwiem,następnego dnia rój uciekł. Obecnie ule ze steropianu maluje propolisem.Każdy ul ma wady i .zalety

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
darius4257 pisze:
Hallo to znowu ja--JERZY KRYTYKUJE MNIE CZY MOZE MAM TEZ PSZCZOLY Z PLASTIKU (skoro chwale styropian)i teraz zaskoczenie ( nie mam zadnej ramki z drewna)mam z plastiku wszystkie ramki z weza plastikowa ramki mam juz 16 lat uzywane i tak wygladaja po regeneracji (fotto)--regeneruje je czyli oszcyszczam swoim sposobem sam to wymyslilem jak w 2 minuty ramke wyczysscic wstawiam fotke(pomysl ramka okolo 16 lat!!!!!)
NIE MUSZE WTAPIAC WEZY DRUTA NACIAGAC LISTEWKI WBIJAC W TYM CZASIE LEZE DU--DO GORY HIHIIHIHIHIHIHIHIHI :D :D

Wcale Cie nie krytykowalem, tylko tak sobie zazartowalem, ale tym razem juz calkiem powaznie i tez nie krytycznie:

"Tak zwyczajnie to nie przepadam za tego typu wynalazkami" w pasiece, ale to wylacznie moj osobisty wybor.

Dlatego tez nigdy glebiej tym tematem nie zainteresowalem sie od strony praktycznej poza przeczytaniem wszystkiego, co na ten temat bylo dla mnie dostepne.
Sadze natomiast z Twojej wypowiedzi, ze poszedles dalej i masz juz jakas blizsza wiedze i doswiadczenia, wiec z cala przyjemnoscia poznalbym wiecej, o ile zechcesz tutaj z nami sie nia podzielic. :D :pijemy:

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo widzisz taka ramka drewniana -a plastikowa nie miales takich to nie wiesz ze odstepy miedzy ramkami sa idealne super buduja krecisz w wirowce obojetnie na jakich obrotach nic nigdy nie peknie nie urwie sie wosk jest ramka stabilna.nie lapie wilgoci i za tym grzyba.
Dla ramki pracy (na trutnie)wycialem tylko szlifierka otwor kwadratowy w srodku ramki .Nie namowil by mnie nikt na ramki z listewek drewnianych.TAK SAMO JAK NA ULE DREWNIANE:
dZISIAJ PRUBOWALEM NA warrose kwas szczawiowy odparowywanie 2 gram swieca zarowa,
do niczego po 5 minutach zadna warrosa nie spadla .To parowalo ale za slabo nioe ma jak mrowkowy ..musze leciec poz darek

Tytuł:

O ile wiem odparowanie kwasu szczawiowego powinno trwać do 2 minut, a nie 5 minut. Może dobrze Zwalczyłeś jesienią i nie ma co spadać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

na jesien dalem 4 razy kwas mrowkowy 85%--jutro powtorka pojutrze podam wynik ile sztuk spadnie w kazdej rodzinie ....... .poz darek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Cytuj:
odstepy miedzy ramkami sa idealne super buduja krecisz w wirowce obojetnie na jakich obrotach nic nigdy nie peknie nie urwie sie wosk jest ramka stabilna.nie lapie wilgoci i za tym grzyba.

Mam jednak pytanie dotyczace czego innego:

- jak wyglada sprawa z odzyskiem wosku?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo wosku nie mam z 10 rodzin moze kilo byloby --nie wkladam wezy to i nie mam co odzyskiwac.Brazowa zuzyta ramke ,drapie szpachelka---w zimnym wosk kruszy sie --nastepnie wlaczam sprezarke i wydmuchuje dekelki przyklejone do plastikowej wezy.potrzebujesz na ramke 2 minuty i jest czysta--przygotowana do dalszego uzytku. I tak robie juz 16 lat wkolko te same ramki jak widzisz zdjecie wyzej.(ramka jest nie tania na pierwszy rzut tak sie wydaje kosztuje 1,55 € ale policz sobie ile twoja drewniana kosztuje gdybys chcial ja uzywac 16 lat--weza, drut wymiana listewki i twoj czas . (((teraz ja mam pytanie Jerzy podaj mi ile kosztuje cie ramka drewniana wkladana 16 lat podaj w euro miejwiecej))WIDZISZ JAKICH DZIWNYCH RZECZY DOWIADUJESZ SIE NA TAKIM FORUM
jakbym jeszcze opisal ci prace na ramkach drewnianych ktora stosuje juz 45 lat pszczelarz w niemczech, zaoszczedza on mase czasu ma 50 rodzin .To polega ze 2 ramki sa zbite gwozdzikami do kupy i tak wirowane.Ch cialem to opisywac ale smiech na sali--wiesz jak to jest pozdrawiam darek4257

Tytuł:

Darek opisz, zawsze coś ciekawego lub nowego można się dowiedzieć, a może się przyda.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
darius a powiedz mi ile taka jedna ramka waży bo z tego co wiem to jest kilkakrotnie cięższa od tradycyjnej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli moge sie wtrącić do dyskusji to powiem że u łysonia (to nie jest reklama) jest ramka wielkopolska plastikowa za 1,7 zł w euro to bedzie jakieś 50 centów. Mam zamiar kupić żeby sie nie bawić w stolarza ,,, mam nadzieje tylko że matka bedzie dobrze czerwiła i ze pszczólki bedą szczęśliwe.

ps. na zdjęciu ta ramka jest z węzą ,,, mam nadzieje że ta węza jest plastikowa i że jest już w cenie ramki. ... musze popytać w firmie.

Tytuł:
Zielony pisze:

ps. na zdjęciu ta ramka jest z węzą ,,, mam nadzieje że ta węza jest plastikowa i że jest już w cenie ramki. ... musze popytać w firmie.

Te ramki plastykowe od Łysonia są nawet dobre ale w nich nie ma węzy :wink:
Trza ją samemu wprawiać ( naturalna ) po to są te dwa druty ramkę rozkłada sie na pół i wprawia :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To już lepiej poszukam takiej z plastikową węz.
Widziałem że amerykańce pszczelarzą na węzie plastikowej granatowej lub czarnej ....
ciekawe która jest lepsza .....żółta czy ta czarna ? to takie pytanie chyba retoryczne ponieważ jak zauważyłem to duża wiekszość pszczelrzy pszczelarzy na ramkach drewnianych.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Z plastikową węzą się w nie spotkałem jeszcze, choc przyznam, jak czytam posty Dariusa, że chętnie bym coś takiego wypróbował w moich ulach. Niestety w Polsce chyba tego nie kupie. A jeżeli chodzi o plastikowe ramki od łysonia to kupilem do jednego ula na próbe. Jednak według mnie są gorsze od drewnianych. Po pierwsze druty podtrzymujące weze bardzo łatwo odpadają po wielokrotnym wstawianiu wezy, przez co ramka praktycznie staje sie bezużyteczna, chyba ze bedzie sie chcailo komus przetapiac plastik i wsadzac nowe druty. A po drugie ramka łatwiej się odkształca w porównaniu do drewna. Nie wiem co bedzie podczas miodobrania, bo jeszcze jej nie wypróbowalem, ale jesli pogoda pozwoli to po mniszku napisze:). Jednym słowem jak na razie drewno jest solidniejsze, może z czasem wypuszcza lepsza wersje plastiku, ta obecnie dostepna nie jest zła, jednak do drewnianej jesze jej troche brakuje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo taka ramka wazy dokladnie 220 gram do 225 gram czy to duzo nie wiem ile wazy z weza drewniana ktos moze to podac???Czy jest mocna przy wirowaniu ..podaje zdjecie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
u nas jest za dużo typów uli by takowe ramki robić a i ludzie są trochę nieufni nowinkom. Takową ramkę nie jest trudno zrobić ale najtrudniej zrobić formę do jej produkcji

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja taka ramke chetnie bym wyprobowal.

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo najlepsze ule to sa jednak styropianowe,
woda jest potrzebna ale bez przesady(foto nie przeszlo szkoda--na zdjeciu sa ule plywajace po zalaniu terenu,innne poszly by na dno poz darek)

Tytuł:
Ule drewniane oczywiscie najlepsze jedyny ich mankament to ciężar , chyba że gospodarka opiera się na 1/2 wtedy nie jest źle .
Styropian duza wada to przy słabych rodzinach na wiosnę i deszczowych porach np. taki maj 2010 szybciej dostaniesz grzyba do ula :) I oczywiście nie mozesz juz mieć pasieki ekologicznej . O zaletach nie pisze bo można mnożyć jak i przy styropianie tak i przy ulu drewnianym .
Co do wypowiedzi o ramkach plastikowych to juz totalny bezsens wstawiać do uli styropianowych miałem kilka sztuk na próbę szybko znalazły się w piecu:) Węza plastikowa???- Nie polecam
zdrów

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Palenie plastiku w piecu ??

Tytuł:

Tak to najwyższy stopień ekologicznego wtajemniczenia :lol: :haha: :haha: :haha:

Tytuł:
mam drewniane , niemam zamiaru zmieniac , - a co doo\ styropianu pszczoły go tez coś tam tna , wiec na próbe prosze dawac kurom jak je ktos posiada kawałki styropianu chcetnie go zjadaja po zabiciu ich na rosołek odpadnie im jednapraca skubanie kuferków beda czysciutkie bez piór

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo Birkut masz naprawde drewniane ule i w nich nie ma styropianu jako izolacji .Jesli maja styropian to sie nie nazywaja drewniane.Mam juz 16 lat styropian i nie mam zamiaru zmieniac na drewniane .poniewaz rodzina w styropianie lepiej sie rozwija --dlaczego wie kazdy.Mam plastikowe ramki jak widzisz u gory juz od 16 lat .Jezeli jest juz brazowa to wlanczam wode pod cisnieniem (kerszer-DO mycia auta)i jest znow jak nowa bez pieprzenia sie z wtapianiem wezy z drutem.drzewo wciaga wilgoc styropian i plastik nie.poz darek

Tytuł:
darek to są stare drewniane wypełnione jako ocieplenie plewami , a tak na marginesie bo wiele juz było postów na temat styropianu i drzewa dlaczego ty światły pszczelarz uważasz ze styropian jest lepszy , i jeszcze jedno te twoje zachwalane plastykowe ramki , widzisz na któryms z forów bardzo je krytykuja , a wogóle widac ze nawet u nas w polsce nie za bardzo sie umia przyjąc , i co ty nato?

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo wiem juz sie nie odzywam nie wolno krytykowac czegos czego sie nie mialo .poz darek

Tytuł:
darius4257 pisze:
hallo taka ramka wazy dokladnie 220 gram do 225 gram czy to duzo nie wiem ile wazy z weza drewniana ktos moze to podac???Czy jest mocna przy wirowaniu ..podaje zdjecie

Darku
A Ja mam do Ciebie pytanie ?
Gdzie Można Kupić Takie ramki ?? i za ile Szt ?? (wielkopolska )

Tytuł:
bogdan kiedys takie widzialem u łysonia ceny juz nie pamietak cos koło 20 zeta chyba byłolat temu kilka

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Mógłbym tu pisać o ulach styropianowych do rana. Miałem je od 1980 do 2005 roku. Po 25 latach pracy z pszczołami w tych ulach w różnych nawet najbardziej wyszukanych konfiguracjach w celu zapewnienia pszczołom jak najlepszej zimowli, mogę tylko napisać, że jesli już ktoś chce gospodarować w ulach styropianowych to musi zimować rodziny na otwartej osiatkowanej dennicy na 2 pełnych korpusach wlkp lub 3 pełnych 1/2 Dadanta itd, itd, bez ocieplenia górnego - wystarczy folia i daszek z blachy ocynkowanej, po czym po pierwszym oblocie wiosennym zmniejszać koniecznie ilośc korpusów zasuwając wkładkę dennicową i kładąc styropian na folię pod daszek. Zapewnia to przerwę zimową w czerwieniu i brak wilgoci w ulu. W maju wkładke dennicową się wyjmuje. I od jesieni od nowa jak wyżej.
Odnośnie ramek z węzą plastikową ma ona sens w gnieździe tylko w ciepłym klimacie a u nas do nadstawek na miód. W wielokorpusowej gospodarce przy operowaniu korpusami nie zdaje egzaminu a wręcz utrudnia pracę z powodu koniecznosci posiadania korpusów do gniazda i na miód.
W ten sam sposób gospodarując w ulach drewnianych i obserwując pszczoły dosyć szybko dochodzi się do wniosku, że pszczoły w ulach styropianowych pomimo zapewnienia im jak najlepszych warunków po prostu muszą w nich żyć. Pszczoły w takich samych ulach drewnianych z odpowiedniego drewna po prostu żyją.
Wystarczy na nie popatrzeć od czasu do czasu w jednych i w drugich.
Żeby nie było.... zostawiłem sobie 3 ule styropianowe do dalszej obserwacji i w celach porównawczych.

P.S. Odnawianie starej czarnej woszczyny dawniej szpachelką a teraz plastikowej karcherem jest chałturą i prędzej czy później, tak jak dawniej doprowadziło, tak i teraz doprowadzi do osierocenia pomysłowych pszczelarzy przez ich własne pszczoły.
Siedlisko chorób i wszystko.

Tytuł:

Węza palstikowa wlkp nie jest nigdzie produkowana.
Do Langstrotha pokrywana woskiem kosztuje na świecie około 2 złote sztuka. W Chinach złotówkę.

Tytuł:

Moge tylko podać, że węza plastikowa do ramki Langstrotha o wysokości 185 mm waży 138g.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Na Allegro znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item1052570549_ul ... o_uli.html

Tytuł:

Ciekawi mnie do jakiego typu ula sa te ramki ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo -------------no wlasnie widze ze te ramki na alegro to byly moje ktore oddalem w 1997 roku wraz z pszczolymi do polski.Dla mojego dobrego kumpla.No widzicie ze mamy juz rok 2010 i te ramki jeszcze egzystuja.Ramke taka trzeba gdy jest nowa z fabryki posmarowac rozgrzanym woskem(pendzlem) zeby odrazu dobrze budowaly na calosci.Nastepnie do mycia woda pod duzym cisnieniem jak auto na myjni.Ramki te mozna w wodzie gotowac wosk wyplywa.To byloby na tyle gdzie mozna kupic????????????????(ale te ramki to sa tylko dla leniwych ludzi do ktorych ja naleze)Nie polecam ich poniewasz stracisz przyjemnosc wtapiania wezy drutowania itd.----------http://www.wienold-imkereibedarf.de/index/bienenzucht_katalog.html-----jedna o tych wymiarach DNM kosztuje 1,55€ poz darek
((((a ramka ta pasuje do--DNM Deutsche Normal Mass--(niemiecki normalny wymiar)

Tytuł:
Awatar użytkownika

polbart pisze:
Ciekawi mnie do jakiego typu ula sa te ramki ?

U nas chyba tylko Babik robi takie ule.

cyt.
NormalmaB: o wymiarach ramek 370*223mm,

Pierwsza pozycja tu:
http://www.firmababik.pl/ule.php

Tytuł:
Awatar użytkownika

...

Tytuł:

Rzeczywiście, dzięki.
Nie byly te ramki z Allegro pewnie uzywane.

Tytuł:

darius4257 pisze:
Hallo -------------no wlasnie widze ze te ramki na alegro to byly moje ktore oddalem w 1997 roku wraz z pszczolymi do polski.Dla mojego dobrego kumpla.No widzicie ze mamy juz rok 2010 i te ramki jeszcze egzystuja.Ramke taka trzeba gdy jest nowa z fabryki posmarowac rozgrzanym woskem(pendzlem) zeby odrazu dobrze budowaly na calosci.Nastepnie do mycia woda pod duzym cisnieniem jak auto na myjni.Ramki te mozna w wodzie gotowac wosk wyplywa.To byloby na tyle gdzie mozna kupic????????????????(ale te ramki to sa tylko dla leniwych ludzi do ktorych ja naleze)Nie polecam ich poniewasz stracisz przyjemnosc wtapiania wezy drutowania itd.----------http://www.wienold-imkereibedarf.de/index/bienenzucht_katalog.html-----jedna o tych wymiarach DNM kosztuje 1,55€ poz darek

Odnosnie ramek plastikowych to Czesi mają takie zdanie

http://translate.google.pl/translate?hl ... BR_enPL368

Tytuł:

Najciekawsze jest na 2 stronie i tam tez jest zdjęcie
janvrabec janvrabec
------------------------------------------------------------------------------

Výroba rámikov a medzistienok z umelej hmoty nemôže nahradiť vlastnosti prirodzenej stavby plástov z pravého včelieho vosku. Produkcji ram z tworzywa sztucznego o strukturze plastra miodu i może zastąpić naturalnych cech budynku grzebienie prawdziwego wosku pszczelego. Plastové chemické medzistienky sú ďalšou hrozbou pri narušení prirodzeného života včiel. Z tworzywa sztucznego o strukturze plastra miodu jest inny człowiek zagrożenie zakłócenia naturalnego życia pszczół. Podľa najnovších výskumov sa včely v úli dorozumievajú aj pomocou vibrácií voskových buniek. Według ostatnich badań, pszczoły na ulicach i komunikowania się za pomocą wibracji komórek wosku. Včely, ktoré objavia kvety s nektárom a peľom, oznamujú to pomocou osmičkového tanca na pláste v úli. Pszczół, które pojawiają się kwiaty z nektaru i pyłku, komunikować się z ósemkowa tańca w oponach ulicznych. Pomocou kmitavého pohybu rozvibrujú jednotlivé bunky, a tak dokážu informovať aj včely na druhej strane rámika. Z pulsujących wibracji rozvibrujú poszczególnych komórek, a tym samym może poinformować pszczoły z drugiej strony ramy. Voskový plást s bunkami sa tak stáva pevnou telefónnou sieťou na dorozumievanie. Wosk grzebień z komórek staje stacjonarnej sieci telefonicznej komunikacji. Ostatné včely sa dokážu pripojiť k tancujúcej včele a podať ďalej informácie o zdroji potravy. Inne pszczoły są w stanie przyłączyć się do tańca pszczół, i dostarczają dodatkowych informacji o źródle żywności. Podľa môjho názoru medzistienka z umelej hmoty má celkom iné fyzikálne vlastnosti ako čistý vosk a preto narušuje spoločenstvo včiel pri ich vzájomnej komunikácii. Moim zdaniem, z tworzyw sztucznych o strukturze plastra miodu jest bardzo różne właściwości fizyczne czystego wosku i tym samym utrudnia społeczności pszczół w ich wzajemnej komunikacji.

Včely často vyhryzú na rohoch rámikov v pláste diery preto, aby mohli medzi sebou vzájomne komunikovať. Pszczoły często vyhryzú na rogach otwory w plastikowych ramkach, aby mogły one współdziałać ze sobą. To pri použití medzistienky z umelej hmoty nie je možné. Że wykorzystanie tworzyw sztucznych o strukturze plastra miodu nie jest możliwe.
Umelá hmota vytvára aj rôzne iné elektromagnetické vibrácie, ktoré môžu postupne oslabiť imunitu včiel av budúcnosti vytvoriť ďalší kolaps v ich spoločenstve. Z tworzyw sztucznych stwarza wiele innych drgań elektromagnetycznych, które mogą stopniowo osłabiają odporność pszczół w przyszłości dalszego upadku we Wspólnocie. Ďalším problémom sú chemické výpary z umelých hmôt. Innym problemem jest to, że opary chemiczne z tworzyw sztucznych.
Ekologické spolky v Nemecku nepovoľujú používať rámiky s umelými medzistienkami. stowarzyszenia ekologiczne w Niemczech nie pozwalają na stosowanie sztucznych ramki plastra miodu. Je jasné, že výrobcovia budú naďalej tvrdiť aké sú bezpečné, ale tu ide iba o biznis a nie o samotné včely. Oczywiste jest, że producenci w dalszym ciągu będzie powiedzieć, co jest bezpieczne, ale jest tylko biznes, a nie same pszczoły. Jediné šťastie, že cena je dosť vysoká ako rámik z dreva a včely dokážu vyrobiť plást zadarmo. Tylko szczęście, że cena jest dość wysoka, jak ramki z drewna i pszczoły produkują grzebień darmo. Keby to bolo opačne, včely vo svete by vďaka včelárom už boli bližšie k svojmu zániku. Jeśli to było odwrotnie, pszczoły na świecie dzięki pszczelarzy zostały bliżej do jego upadku.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo Ja juz czekam 16 lat na upadek spolecznosci pszczelej na ramce plastikowej i tu nic jak by mi jedna rodzina osypala sie przez zime to pomysle o wymianie na drewniane z weza obiecuje.poz darek

Tytuł:
darius4257 pisze:

darek niestety musze cię sprowadzić na ziemię zaczynasz pewnie po tej powodzi pociskac pszczelarzom głupstwa ( zeby nie napisac inaczej) juz chodza tacy po forach co wszystko wiedza wszystko widzieli wszystko mieli to wcale nie sa twoje ramki te ramki maja góra 4 lata i mogę to udowodznic, siedzisz na polskim forum wiec jako wiekszy niemiec od samego niemca nie rób z polaków idiotów,- na zasadzie bo u nas w rajchu , mamy a wy nie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Birkut spokojnie tam gdzie te ramki sprzedaje ktos to wlascicielem tych ramek byl kolega z ktorym razem chodzilem do podstawowej szkoly do 8 klasy.A poza tym mam swoj dom w polsce 4 kilometry od niego od miejscowosci parchowo.A w polsce nie bylem juz ponad rok
czasu nie ma .Jade do polski w lipcu wesele itd.....Ja nie robie z nikogo idiote--pochodze z kieleckiego z tych terenow gdzie w 1600 roku krolowa oddala tatarom ziemie .Powiedz gdzie mieszkasz i nazwisko to powiem ci z kad sie wzioles pozdrawiam cie Birkut troszke wiary w ludzi nie kazdy chce cie przekrecic sa tacy ktorzy sa inni:pewno masz inne doswiadczenia.poz

Tytuł:
Ramki te zakupiłem w Niemczech ,cztery lata temu w ilości 200 szt. na własne potrzeby , lecz warunki zmusiły mnie do likwidacji pasieki i dlatego je sprzedaję.

pozdrawiam.

to odpowiedz gościa który te ramki sprzedaje w necie wszystko mozna no prawie wszystko poprostu napisałem do niego z zapytaniem czy cię zna i czy to twoje ramki

Tytuł:

darius4257 pisze:
Birkut spokojnie tam gdzie te ramki sprzedaje ktos to wlascicielem tych ramek byl kolega z ktorym razem chodzilem do podstawowej szkoly do 8 klasy.A poza tym mam swoj dom w polsce 4 kilometry od niego od miejscowosci parchowo.A w polsce nie bylem juz ponad rok
czasu nie ma .Jade do polski w lipcu wesele itd.....Ja nie robie z nikogo idiote--pochodze z kieleckiego z tych terenow gdzie w 1600 roku krolowa oddala tatarom ziemie .Powiedz gdzie mieszkasz i nazwisko to powiem ci z kad sie wzioles pozdrawiam cie Birkut troszke wiary w ludzi nie kazdy chce cie przekrecic sa tacy ktorzy sa inni:pewno masz inne doswiadczenia.poz

Skoro pochodzisz z Kieleckiego to spróbuj odwiedzic Morawicę. W lipcu ma być promocja.

Tytuł:
darek, jakoś tak wychodzi ze kieleckie robi za ostatnie w kraju ( tylko cytuje ja tak nie twierdzę) ale zgodziłbym sie bo darek chodził z tym gosciem do podstawówki to widac ze w kieleckim nie było szkoły bo: Prochowo jest w woj. pomorskim , to miasteczko a pod kod pocztowy który jest na alegro podpinają sie dwie wioski Gołczewo i Jamna , tak wiec darku nie wszystko co w Polsce ktoś ma coś niemieckiego pochodzi od ciebie

to tyle

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo gosciu cie w balona zrobil ale takie zycie.Mogles podchwytliwie spytac(spytaj gdzie mozna kupic te ramki),na policjanta sie nie nadajesz.Hihihi--ja mieszkalem juz w parchowie, w suleczynie, w budowie ,w unichowie ,motarzynie, piaski kunowskie, ostrowcu, kielcach,starachowice, swinoujsciu, szczecinie, darlowie,galenzowie, tuchomiu ,w bytowie,niepogledziu,darzynku,montevideo,capetown,a teraz w niemcach --a parchowie nie znam takiego co by 200ramek kupil.poz darek

Tytuł:
a znasz zasady na alegro? darek to nie wasze niemieckie jakies tam tutaj musisz podac dane prawdziwe i niby dlaczego gosciu miałby kłamac on tylko podał ze je kupił 4 lata temu a reszte przy dobrych checiach idzie samemu poszukac w necie , ale ty sie upierasz jak stary wiesz co, co tylko ty cos masz? i stare dałes do polski ? darek miałem cię za powaznego goscia,

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hallo B-jak sie czegos przyczepisz to jak piawka,200st. to czemu ktos(moze kolegi szfager,moze kumpel)sprzedaje 22 ?Nie mecz mnie juz bo jestem toba zmeczony-jestes jak warroza ktora nie popusci,i nigdy nie opusci nawet jak sie spusci.pozdrawiam darek4257

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]