FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 15:52 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Witam,
Jestem nowy w tym temacie i dlatego zwracam się z pytaniem i prośbą.
Chciałbym założyć pasiękę dla potrzeb własnych i rodziny (na początek 3 ule). Doświadczenie w tym temacie ma mój teściu (wolę tata), miał kilkanaście uli warszawskich, lat temu co prawda 30. Ale jak mówią tego się nigdy nie zapomina.
Jestem przed tematem wybrania rodzaju uli, które chciałbym sam wykonać. Sęk w tym, że to cała przyjemność zrobić je samemu. Jak potrzebowałem zrobić grill z wędzarnią z klinkieru, to też go sam wymurowałem, a poszło na to około 900 cegieł i 6 tygodnii pracy wieczorami.
Proszę o podpowiedź na jaki typ się zdecydować, jakie wady i zalety.
Tylko proszę nie pisać, że nie da się tego określić. Zawsze można coś podpowiedzieć.
Jeśli będą potrzebne dodatkowe informację chętnie odpowiem.
pozdrawiam
Dominik

Tytuł:
Cześć
Pisząc ten temat Musiałeś otworzyć dział są tu rysunki techniczne Choć by w tym dziale które za pewne ułatwią Ci budowę ula
W tym >>> Dziale <<<< znajdziesz wszystko
co do wyboru ula też jest w innych wiele opisane mając pomoc w postaci Teścia zapewne Ci wiele dobrego podpowie
Jak się nie mylę może miał Warszawskie poszerzane , lub zwykle przedstaw Mu budowę nowego typu uli zobaczysz co powie zapewne jest mądrym pszczelarzem i skieruje Cię na właściwą drogę
Co mogę od siebie kieruj się ulem aby był wygodny i nie sprawiał kłopotu czy nawału pracy wszak wiem że od jednego się zaczyna a kończy na wielu byś potem nie przerabiał ,przenosił i nie wykonywał niepotrzebnej roboty wiele :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]