mendalinho pisze:
Bociank z tego co piszesz wnioskuje ze odszedłeś od górnych wylotów?
Wiesz przegonki stosuje kanałowe lub zapadkowe matki unasieniam w odkładach te wylotki to bardziej z przyzwyczajenia wierce no i czasem przekładam ramki z czerwiem do górnego korpusu to trutnie mają jak wylecieć.Pozdrawiam
Nie stosowałem i nie stosuje i stosował nigdy nie będę
ja nie mam trutni w części gdzie pszczoły składają Miód - nie przenoszę ramek gniazdowych do miodni tylko nakładam pół korpusy miodnie czyli 1/2 Wielkopolskie czy dadanta na gniazdo a jak już tam jakimś cudem trafi truteń to jego problem, po co tam polazł
po drugie nie stosuje przegonek , przy miodobraniu ściągam 1- 2 pól korpusy i do pierwszego nad gniazdo z trząsam pszczoły bo do każdego ula wracam ramki po odwirowaniu bo nie mam tylu wolnych korpusów i ramek aby nie wracać
po trzecie mam zamiar wydmuchiwać pszczoły z korpusów miodni trwa to max 10 sekund x 3 korpusy =30 s a za ten czas nie wstawisz przegonki
otwarte dodatkowe wyloty to dla pszczół dodatkowa praca
-Obrony jego
- większa ilość przyniesionej wody do utrzymania mikroklimatu w upalne dni
wszak zbyt szybki przepływ powietrza przy 30 StC w cieniu to na wylocie ula w słńcu jest 45 i więcej dodatkowy wylot zamiast zamiast zchładzać ula osusza ula w środku (powstaje komin ) a widziałeś aby podczas upalnych dni pszczoły w wdmuchiwały powietrze do ula bo ja nie