FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 10:20 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Górne wyloty
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Witam Jak w temacie w jaki sposób robicie w korpusie górne wyloty.Ja do tej pory wierciłem wiertłem średnica 25mm.W styropianie montowałem taki klocek 5cm na 5cm zaznaczałem w któym miejscu sie znajduje i po przybiciu ściany zewnetrznej wierciłem otwór.Jak wy to rozwiązujecie.
A jeśl ikotś chciałby zrobic wylot w juz zbitym korpusie.Pozdrawiam

Tytuł:
Wiercisz otwór gdzie chcesz a po wywierceniu wsuwasz w otwór rurkę pcv o średnicy otworu i o długości odpowiadającej grubości ścian korpusu (rurkę "smarujesz" klejem) i po sprawie. Cała operacja trwa dosłownie 2 minuty i nie ma potrzeby wkładanie klocków w miejscu w którym jest otwór.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
mendalinho pisze:
Witam Jak w temacie w jaki sposób robicie w korpusie górne wyloty.Ja do tej pory wierciłem wiertłem średnica 25mm.W styropianie montowałem taki klocek 5cm na 5cm zaznaczałem w któym miejscu sie znajduje i po przybiciu ściany zewnetrznej wierciłem otwór.Jak wy to rozwiązujecie.
A jeśl ikotś chciałby zrobic wylot w juz zbitym korpusie.Pozdrawiam

Jak zrobic otwor w juz zbitym korpusie - rozwiazanie podal kol. typers, swietnie sie sprawdza ta metoda.
Natomiast jak zrobic go w korpusie dopiero wykonywanym, wygladac moze nieco inaczej, a mianowicie:

- w przewidywanym (zaplanowanym) i dokladnie oznaczonym miejscu na otwor wklejasz we wnetrze klocek drewniany o grubosci wewnetrznej przestrzeni miedzy scianami, np. 30 mm i powierzchni nieco wiekszej niz zaplanowany otwor (np. caly klocek 50 x 50 x 30 mm), a nastepnie po montazu korpusu wywiercasz otwor, ktory wypadnie na srodku tego klocka i wszystko gotowe.

Przy zastosowaniu tej metody nie jest juz wymagana zadna rurka, gdzyz nie wiercisz przez styropian - wcale go nie bedzie widac.
Proste, praktyczne, sprawdzone.

Pozdrawiam

mendalinho pisze:
Witam Jak w temacie w jaki sposób robicie w korpusie górne wyloty

A ja się zastanawiam po co Ci dziurka o śr 25mm w korpusie górnym w dzisiejszych czasach
być tak dobry i oświeć mnie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. Jerzy właśnie robię w taki sam spsób jak ty wkładam takie same klocki.Tylko byłem ciekaw czy inni może inaczej to rozwiązują Jeśli chodzi o te rurki plastikowe to co z opalaniem korpusów ?
Bociank o wylotach górnych można dużo pisać i czytać zresztą sam czytałem twoje posty z 2006 r na Zagajniku.Pozdrawiam

Tytuł:
No wiem co pisałem ale teraz masz przegonki tyle typów że nie potrzeba otworków a do unasieniania matek wystarczy pomiędzy korpusu wstawić powałkę i wyjąć korek z boku
No ale to moje dedukcje do czego one tobie mogą służyć :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bociank z tego co piszesz wnioskuje ze odszedłeś od górnych wylotów?
Wiesz przegonki stosuje kanałowe lub zapadkowe matki unasieniam w odkładach te wylotki to bardziej z przyzwyczajenia wierce no i czasem przekładam ramki z czerwiem do górnego korpusu to trutnie mają jak wylecieć.Pozdrawiam

Tytuł:

Żaden rozsądnie myślący pszczelarz nie stosie górnych wylotów jest coś takiego jak feromon matki ,robotnice muszą go pozyskiwać przechodząc przez rodnie maja taka możliwość .Górny wylot skraca drogę i utrudnienie jakim jest krata lecz ogranicza pozyskiwanie substancji matecznej tak cennej przy dobrym nastroju roboczym. Brak feromonu matki nadmiar CO2 w ulu to zegnaj miodzio. Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
jeśli jest otwarty górny wylotek znajdujący się nad kratą zagrodową to pszczoły praktycznie go nie używają tylko jeśli jest otwarty wylotek w korpusie gniazdowym to pszczoły tak jakby zapominały że mają jeszcze jeden w dennicy, sam podczas upałów otwieram wylotki w miodni w celu zwiększenia wentylacji.

Tytuł:
mendalinho pisze:
Bociank z tego co piszesz wnioskuje ze odszedłeś od górnych wylotów?
Wiesz przegonki stosuje kanałowe lub zapadkowe matki unasieniam w odkładach te wylotki to bardziej z przyzwyczajenia wierce no i czasem przekładam ramki z czerwiem do górnego korpusu to trutnie mają jak wylecieć.Pozdrawiam

Nie stosowałem i nie stosuje i stosował nigdy nie będę
ja nie mam trutni w części gdzie pszczoły składają Miód - nie przenoszę ramek gniazdowych do miodni tylko nakładam pół korpusy miodnie czyli 1/2 Wielkopolskie czy dadanta na gniazdo a jak już tam jakimś cudem trafi truteń to jego problem, po co tam polazł
po drugie nie stosuje przegonek , przy miodobraniu ściągam 1- 2 pól korpusy i do pierwszego nad gniazdo z trząsam pszczoły bo do każdego ula wracam ramki po odwirowaniu bo nie mam tylu wolnych korpusów i ramek aby nie wracać
po trzecie mam zamiar wydmuchiwać pszczoły z korpusów miodni trwa to max 10 sekund x 3 korpusy =30 s a za ten czas nie wstawisz przegonki
otwarte dodatkowe wyloty to dla pszczół dodatkowa praca
-Obrony jego
- większa ilość przyniesionej wody do utrzymania mikroklimatu w upalne dni
wszak zbyt szybki przepływ powietrza przy 30 StC w cieniu to na wylocie ula w słńcu jest 45 i więcej dodatkowy wylot zamiast zamiast zchładzać ula osusza ula w środku (powstaje komin ) a widziałeś aby podczas upalnych dni pszczoły w wdmuchiwały powietrze do ula bo ja nie
:wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Dziś na zebraniu padło określenie wydmuchiwania pszczół że to jest barbarzyństwo

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też zastanawiałem sie nad kupnem takiej dmuchawy do liści ktrórej można by było do tego urzyć.W miare tanie są elektryczne .Ja wedruje wiec potrzeba spalinowej a taka to kosztuje koło 400-500zł

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]