FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 lipca 2025, 03:18 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: krzyneczka
co to jest

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Wydaje mi się że zrobiłeś startboks dla szupakowej hodowli minesot i masz kłopot jak mu to podeslać . :haha:

Tytuł:
Takich Krzyneczek to za króla Ćwieczka używano do szukania matek :haha:
chyba że rojnica tylko że te otwory są ciut za duże :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To mi wydglada :shock: na prototypowy ,przed wylotkowy i ciut nieudany :( poławiacz pyłku :idea:

Ale moge sie mylić :mrgreen:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
To morze sluzyc do lapania ryb

Awatar użytkownika

patrze nato i zstanawiam sie czy to mozliwe ze kolega znalazl na strychu po dztku lub ktos koledze dal to ,uzywalem podobnej skrzyneczki ,ale to bylo 30 lat temu sypano doniej roj i puhawa poddymiano pszczoly wracaly do macierzaka a w tej skrzynetce zoztawala matka i trutnie bylo to podbne do tego co kolega ma ale mylic sie moge bo zastosowanie moze byc inne :lol: pozdrawiam Pawel

Tytuł:
no i dobrze myslisz paweł, to jest odsiewacz trutni, mam to od starego pszczelarza , teraz nowoczesni pszczelarze siedza z młotkiem przed wylotkiem i co jakis truteń wychyli z ula łeb to go w niego walną (znałem też takiego)

Awatar użytkownika

kolego to umnie jeszcze gdzies jest rtudno powiedzec gdzie bo szopek do sprzetu mam5 do niektorych niema czasu zajzec .Moge powiedzec ze w czasie lat 60 -70tych zatko kto robil odklady operowano rojami ktore wyszly na dzewko zbieralo sie i do klijeta takie kupowano .Dzisaj nie jeden by z tego korzystal gdy otkladow nie robi albo nie powieksza pasieki jes to bardzo przydatna rzecz w pasiece latwo zmienic matke w macierzaku a przyjecie jej jest na bank pozdrawiam Pawel

Tytuł:
birkut pisze:
no i dobrze myslisz paweł, to jest odsiewacz trutni, mam to od starego pszczelarza , teraz nowoczesni pszczelarze siedza z młotkiem przed wylotkiem i co jakis truteń wychyli z ula łeb to go w niego walną (znałem też takiego)

:haha: Birkut ze szpikulcem sie siedzi i nabija się jednego za drugim jak poziomki na trawkę ( widzialeś takie coś ?? z poziomek )
Powiedz mi co za :blee: przesiewał pszczoły na trutnie :haha: chyba że im wpierw skrzydła poobrywał
to tak jak w tym kawale co rusek obrywał muchom nogi po oderwaniu ostatniej mucha już nie szła to napisał w raporcie że ogłuchła :haha:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
birkut pisze:

:haha: Birkut ze szpikulcem sie siedzi i nabija się jednego za drugim jak poziomki na trawkę ( widzialeś takie coś ?? z poziomek )
Powiedz mi co za :blee: przesiewał pszczoły na trutnie :haha: chyba że im wpierw skrzydła poobrywał
to tak jak w tym kawale co rusek obrywał muchom nogi po oderwaniu ostatniej mucha już nie szła to napisał w raporcie że ogłuchła :haha:
ta skrzyneczka to byla podstawa w kazdej pasiece tak jak podkurzacz Pawel

Tytuł:
czytając tutaj posty niektórych to same szpece , aby za chwilę zadać głupie pytanie , kazdemu sie moze zdarzyc ze nagle w ulu pojawi sie nadmiar trutni,wtedy tą oto krzyneczke stawiamy obojętnie gdzie u mnie akurat jako ze mam lezaki stawiam na wregach z boku , strzepuję zramek pszczoły razem z trutniami i z góry zakrywam pokrywą szczelna pszczoły wyjda otworkami jak napisał bociank zaduzymi jak na rojnicę a trutnie zostana, po dwóch dniach są gotowe do przemielenia i karminadle jak znalazł

Tytuł:
Jest prostszy sposób na pozbycie się trutni stosuj ramkę pracy raz na 10 dni wytniesz czerw trutnie kurom a wosk do gara lub topiarki
A te parę co z plastrów pszczelich się wygryzie to im podaruj życie chyba że po sąsiada polecisz by Ci matkę przeleciał :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut,
a matka też przez te dziurki przejdzie - czy wyszukiwałeś wcześniej :?:

Ja do odsiewania trutni stosowałem kratę odgrodową na cały korpus ,na to stawiałem pól nadstawke - ale to strasznie żmudna robota teraz wiec staram sie dbać o plastry i likwiduje te w których jest zabudowa trutowa a wstawiając pustą ramkę do gniazda i nadstawki zaspokajam szlaleństwo pszczół w trutowej zabudowie
Z resztą trutni radze sobie jak Boguś napisał lub pieńcetką :shock:

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: (zielony nie w jednym temacie )

Tytuł:
szczupak hahaha to jakie te twoje matki jezeli przez krate odgrodową przechodza ?i nie gadajcie ze zawsze wszystko w ulu na cacy jest a dawanie kraty aby nie wyszły zapchaja przejscia i pszczoły sie mordują aby trupy usunąc panowie , teorie macie obkuta perfekt gorzej z praktyka,

jeszcze jedno ja mam matki znakowane i jestem kierowca a wiec nie mam daltonizmu i matke ze znaczkiem widzę wiec jezeli ją zuważe na plastrze to delikatnie do ula

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut,
gdzieś sa zdjecia moich matek na forum to se pooglądaj
też są znakowane i łatwo je odnależć
:roll: ale ja obcinam swoim skrzydełko a ty ponoć nużke to dlatego łatwiej ci ją złapać :haha:
No masz racje że nie zawsze jest cacy :oops: ale staram sie żeby tak było i czasami sie to udaje i jest mniej czasochłonne jak przesiewanie prawie całej rodziny.

Wiec wole taki sposób - dobur suszu i ramka pracy w gnieździe i nadstawce (przewarznie jest to pusta ramka ) i pieńcetka w czasie przegladu ,jak cos poszło nie tak :mrgreen:

Tytuł:
a co se bede ogladał , ja jak ide do fotografa to tez sie robie na cacy

Awatar użytkownika

koledzy skaczecie sobie do gardla ale niema oco nich kazdy zrobi taka skrzynke wyprobuje a po zezonie powtorzymy temat zobaczycie czy to przydatne czy nie Pada wiele slow ale nikt z was nie korzystal z tego nalezy to wyprobowac potem kometowac .Dodam ze mozecie uzyc krate plastikowa co kladziecie miedzy gniazdo a nadstawke 3 godziny i macie to gotowe ,albo zrobic rame na rojnice i przybie krate i tez bedze okej mam to u siebie ,teraz korzystam tez z urzadzenia innego opisal bym je ale to co przeczytalem uwazam ze sensu niema a szkoda bo niektore takie dawne wynalaski by sie przydaly w niejednej pasiece pozdrawiam PAWEL MOZECIE TROCHE KOTOW NAMNIE TERAZ POWIESIC :twisted: :pala:

Tytuł:

Odsiewanie trutni było kiedyś potrzebne gdy wywoziło się rodzinki na trutowiska. Dzisiaj matek nie wywozimy na trutowiska, po co męczyć siebie i pszczółki i odsiewać trutnie. One też są potrzebne i nie tak do końca są darmozjadami. Gdy je usuwamy rodzina odczuwa ich brak i produkuje następne. Usuwanie ich z ula po to aby ich nie było jest zbędne Usuwanie czerwiu trutowego ma sęs gdy walczymy z warrozą lub monitorujemy jej ilość. W którymś pszczelarstwie był artykuł o tym jak usuwanie trutni z ula daje niby korzyści w postaci większej ilości wybranego miodu. Według badań okazało się to nieprawdą. Usunięcie trutni powodowało,że rodzina starała się wychować następne gdyż odczuwała ich brak, zużywając pokarm. Okazało się że jednej rodzinie wystarczy np. 500 trutni w ulu, a inna musi ich mieć 3 000. Jeśli ich nie ma pszczoły starają się uzupełnić ich ilość.

Tytuł:
anzag, źle rozumiesz temat, tutaj nie chodzi ze usuwamy wszystkie trutnie , czasem coś w ulu nie zaskoczy nie masz mozliwosci wglądu, lub jeszcze inna klęska cię spotyka , i otwierasz ul a tam panowie sie panoszą co wtedy? (rodzina mocna) siadasz przed wylotkiem z młotkiem? ta krzyneczka taką sytuacje spełniała i może spełniac

a na trutowisko wywozi sie uliki weselne wolne od trutni , gdyby na nasze ktoś przywiózł z trutniami byłaby to jego ostatnia wizyta z matkami

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]