FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 07:44 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Z reguly pszczelarze kupuja ramki gotowe, albo w czesciach kture sami montuja i zbijaja,
sa to ramki ladne czopowane szczegulnie modne ramki z boczkami Chofmana, i w ten sposub oszczedzamy na odstepnikach ramkowych.
Osobiscie nie lubie Chofmanuw.
Co niekturzy posiadajacy lepiej wyposarzony warstadt robia sami rameczki pora zimowa.
Ceny ramek sa ruzne od 1,20-2,20 jest to napewno cena uczciwa, ale ja postanowilem zrobic cos prostego i zarazem skutecznego.
Mam niezle wyposarzony warstadt, muglbym ruwniez produkowac ramki ze wszystkimi rafinesami- czopowane, z boczkami Chofmana itd, ale po co to wszystko jak mozna jeszcze prosciej i to na zwyklej pilarce wykonac elementy ramek bez czopuw na proste polaczenie wszystkich elementuw za pomoca pistoleta pneumatycznego.
Popaczcie na zdjecia i ocencie sami!!!!!!!.........
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale ramki tak skonstruowane z pogrubioną górna beleczką nie będą nadawały się do zimowana na kilku korpusach bo będzie za duża droga do przebycia dla kłebu w czasie zimy. Choć przyznam że widziałem ramki DN na zdjęciach własnie z tak pogrubioną beleczką górnę. Może wie Pan coś Panie Krzyśku na ten temat??

Tytuł:
Tak Krzychu tylko rameczki które prezentujesz są doskonale do leżaków
bo do stojaków trochę nie pasują ze względu na zbyt grubą górną beleczkę
pszczoły w zimie maja trudność przejść 3 cm pomiędzy plastrami a co dopiero 5 cm
kiedyś jak jeszcze miałem leżaki to ten typ ramek był super :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
pszczoły w zimie maja trudność przejść 3 cm pomiędzy plastrami a co dopiero 5 cm

Witam

Czesc pasieki zimuje na dwuch korpusach Lankstrotha a belki gurne ramek tez sa nie zacienkie, bo maja 20mm grubosci + odstep miedzy ramkowy + dolna belka ramki w gurnym korpusie co daje wsumie 37,5mm, moim zdaniem tez nie malo!!!!!.... ale jak narazie z tego powodu nie mialem problemuw z zimowla, pszczoly zimuje na dwuch korpusach po 10 ramek bes zwerzania gniazda.
Moim zdaniem nie wystepuje zaden problem z przechodzeniem do gurnej nadstawki, poniewaz pszczoly puzna jesienia i na poczatku zimy sa jusz czesciowo uwiazane w gurnej nadstawce i powoli przesuwaja sie ku gurze, i na wiosne koniec marca na poczatku kwietnia dolna nadstawka jest jusz pusta, takowa usuwam a gniazdo stawiam na dennicy, a na gure idzie odrazu czysta nadstawka z jasnym suszem albo jak takiego nie posiadam daje odrazu 10 ramek z weza.
Caly ten cykl powtarza sie co roku i w ten sposub wymieniam co sezon 50% plastruw na nowe, chigiena w pasiece!!!!!!!.............
Ale to znowu inny temat i wlasciwie zboczylem z tematu!......
Zeby z gury wykluczyc jakiekolwiek problemy zasada jest zimowanie silnych rodzin, a nawet smiem powiedziec bardzo silnych rodzin, i puzna jesienia koniec Wrzesnia jesli sie popatrzy od spodu poprzes wylotek, albo w moim wypadku przes siatke widac pod ramkami doslownie gruba brode pszczul zwisajacych pod ramkami, to nie czeba miec obawy o zimowle!!!!..... i przechodzenie z korpusa do korpusa, nawet jak belki gurne sa nieco grubsze nisz normalnie, bo jak wyzej pisalem czesc takiej rodziny jusz o tej porze roku zajmuje conajmniej dolna czesc gurnej nadstawki i powoli przesuwa sie ku gurze.
Jak rodzina jest srednia czy slabsza to nie ma sensu zimowac jej na dwuch kondygnacjach, i wtedy problem ten nie ma prawa istnienia.
Ul Apostolego to to typowy stojak, a zimowla odbywa sie jak w lerzaku na jednej kondygnacji, ramki sa na tyle obszerne i wysokie ze nie ma porzeby zimowli na dwuch kondygnacjach, miejsca jest na tyle ze nawet najsilniejsza rodzina ma miejsce do wspanialej zimowli.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
BoCiAnK pisze:

Witam

Czesc pasieki zimuje na dwuch korpusach Lankstrotha a belki gurne ramek tez sa nie zacienkie, bo maja 20mm grubosci + odstep miedzy ramkowy + dolna belka ramki w gurnym korpusie co daje wsumie 37,5mm, moim zdaniem tez nie malo!!!!!.... ale jak narazie z tego powodu nie mialem problemuw z zimowla, pszczoly zimuje na dwuch korpusach po 10 ramek bes zwerzania gniazda.

Panie Krzysztofie ramka Lankstrotha ma chyba wymiar 435*230mm, więc zaliczana nest do niskich i pszczoły bez problemowo obejma kulą kłębu obydwie kondygnacje

Awatar użytkownika

matecznik pisze:
Krzysztof K pisze:
BoCiAnK pisze:

Witam

Panie Krzysztofie ramka Lankstrotha ma chyba wymiar 435*230mm, więc zaliczana nest do niskich i pszczoły bez problemowo obejma kulą kłębu obydwie kondygnacje

Witam

No tak ramka jest niska ale miedzy Wielkopolska nie ma duzej ruznicy sa to jedyne 3cm na calej wysokosci ramki, a to chyba nie ma za durzego znaczenia, bo jak rodzina jest na tyle silna to i w Wielkopolskim o wysokosci ramki 260mm powinna objac kula klebu obydwie kondygnacje, jesli nie to nie ma sensu zimowac takiej rodziny na dwuch kondygnacjach.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

d@niel_25 pisze:
Ale ramki tak skonstruowane z pogrubioną górna beleczką nie będą nadawały się do zimowana na kilku korpusach bo będzie za duża droga do przebycia dla kłebu w czasie zimy. Choć przyznam że widziałem ramki DN na zdjęciach własnie z tak pogrubioną beleczką górnę. Może wie Pan coś Panie Krzyśku na ten temat??

Witam

Ja wykorzystalem material do produkcji uli deski o grubosci 25mm zeby sobie nie komplikowac sprawy pociolem je na kwadratowe listewki 25x25 co dalo mi durza powierzchnie do sszywania ramek czy nawet zbijania gwozdzikami i mozna pila wyciac po srodku dosyc gleboki rowek do wklejenia wezy.
Naturalnie mozna by nieco obnirzyc gurna belke ramki do 20mm, czyli gurny was ramki 10mm+10mm w dolnej czesci do przybicia bocznych listewek ramki, obnizylo by to calosc o jedyne 5mm, a te moim zdaniem nie gra wiekszej roli!!!!!!!.........
Nawet jak gurna belka bedzie miala 10mm + odstep miedzy ramkowy + dolna belka ramki w gurnym korpusie to razem masz jakies 27,5mm.
No i jak jusz w powyrzszym poscie pisalem jak rodzina idzie do zimowli o odpowiedniej sile to napewno czesc klebu puzna jesienia zawiazana jest jusz czesciowo w gurnym korpusie i przesuwa sie ku gurze, tagrze nie gra to az takiej roli jak grube sa beleczki gurne ramek!!!!......
A czy zadal sobie ktos pytanie dlaczego ktos wymyslil wogule pogrubione gurne beleczki ramek ???????.........
Ale mysle ze to odrebny temat i powinno sie go opisac w osobnym poscie.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam ja posiadam ramki w których listewki wszystkie są grubości 1cm i nie są czopowane ale pozbijane w całość małymi ocynkowanymi gwoździkami a żeby lepiej się to zbijało to ja jednaj wielkiej desce są przykręcone ograniczniki w które się wkłada poszczególne listewki po czym przybija dolna, i górna do każdej pionowej dwoma gwoździkami i są to ramki trwałe nie kołyszą sie i nie wyginają a listewki są pocięte z wielkiego kloca drewna na mniejsze listewki 1 x2,25 cm a następnie na odpowiednie długości

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Cytuj:
na mniejsze listewki 1 x2,25 cm a następnie na odpowiednie długości

A czemu 1x 2,25cm a nie na 1x 2,5cm? Nie sa za wąskie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
jeśli ma powałkę to nie są za wąskie, ja górne mam na 2,3 cm a dolne 1,8 cm

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie do kolegów.
Czy ktoś używa ramek plastikowych no i węzy plastikowej .... czy są dobre? jak długo służą ? czy są z nimi jakieś problemy ? czy pszczółki je dobrze tolerują i czy matka dobrze na nich czerwi?
Widziałem takie u łysonia i zastanawiam sie nad kupnem a niestety nie mogłem znaleść na tym forum nic w tym temacie. No chyba że ze mnie słaby szukacz. :?:

Tytuł:
prosty przyrząd do zbijania ramek w tym przypadku wielkopolskie i grubosc listewki 1 cm.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zielony pisze:
Mam pytanie do kolegów.
Czy ktoś używa ramek plastikowych no i węzy plastikowej .... czy są dobre? jak długo służą ? czy są z nimi jakieś problemy ? czy pszczółki je dobrze tolerują i czy matka dobrze na nich czerwi?
Widziałem takie u łysonia i zastanawiam sie nad kupnem a niestety nie mogłem znaleść na tym forum nic w tym temacie. No chyba że ze mnie słaby szukacz. :?:

http://www.youtube.com/watch?v=ppHPdhpyBLA

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
knieja100 pisze:
Zielony pisze:
Mam pytanie do kolegów.

http://www.youtube.com/watch?v=ppHPdhpyBLA

Najbardziej prawdziwa z najprawdziwszych [shadow=olive]"ekologia". [/shadow]:blee: :haha:

Skoro juz prezentujesz 'najnowsze' technologie, to czy moglbys napisac cos wiecej, jak to usprawnia prace pszczelarzowi i wogole w pasiece?

Prezentacje tych produktow wprawdzie juz nie najnowsze, ale niepopularne, jakby sie komu wydawalo.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Co do ramek plastikowych to ja nie jestem ich zagorzałym zwolennikiem może liczy się szybkość zakładania węzy i to że posłużą te parę lat ale widzę w nich 2 wady które mnie szczerze zniechęcają do nich
1. grube druty z obu połówek ramki ( z dwóch stron chwytają węzę) i pszczoły wokół tych grubych drutów nie chcą za bardzo odciągać ramek bo gruby na 3mm chyba drut z obydwu stron nie jest wtopiony w węzę i po prostu wygląda to do niczego i dużo miejsca niewykorzystanego na potencjalne komórki pozostaje zmarnowane
2. Ramka nie jest tak sztywna jak drewniana i można powiedzieć że pływa w rękach przekręca się

Co do topienia to nie mam jeszcze doświadczenia w tej kwestii

Ale niestety jestem zmuszony do korzystania z nich bo jak chcieliśmy to spróbować to wyszedł pomysł żeby od razu zamówić 100 i są a druga rzecz o nie jestem jedynym właścicielem pasieki i muszę się liczyć ze zdaniem innych którzy jakoś nie dostrzegają tych wad bo ważne jest dla nich te 2 sekundy co zaoszczędzą na wtapianiu węzy w drewniane ramki.

Osobiście wolę drewniane i jak będę sam gospodarzył to przy takim wyborze jak jest teraz jedynie wybiorę drewniane.

Tytuł:

o ramkach składanych plastikowych słyszałem opinię :
- praktycznie jest niemożliwe żeby je wyczyścić
- w szparce na łączeniu dwóch połówek jest potężna wylęgarnia motylicy
- tam gdzie sa druty to jest zmarnowany plaster
Konrad

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]