FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 22:38 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Koledzy co myślicie o węzie z allegro??? Węza jest tam po 26 zł. czy jak jest taka cena to węza jest dobrej jakości?? powiem ze szukam jak najlepszej węzy ale żeby nie kosztowała 38zł/kg. i dośc mocno inwestuje w pasieke ekoogiczną.

Tytuł:
proponuje zakupic walce i samemu nawijac

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na allegro sa dwie sztuki wystawione.
Walce grawerowane do wezy
WALCE GENEROWANE DO PRODUKCJI WĘZY

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 12r, Dadant
skoro posiada odpowiednie certyfikat .....(z tego co czytałem jest wymagany w pasiekach ekologicznych)to czemu nie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
sebastianpl1, Kolego ja zamawialem tej wezy 5 kg w tym roku. Powiem tak - zapach ma mydła, jest prawie przezroczysta i powoli odbudowuja ja pszczoly. Takze polecam droższa kupic jesli chce sie miec ladnie odrobione ramki i szybko

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
adidar pisze:
zapach ma mydła, jest prawie przezroczysta i powoli odbudowuja ja pszczoly

Mydlo, to jest ten 'smrod', a nie zapach i nie powinno byc go w ogole, ale sa tacy, co mysla, ze wystarczy kupic walce i krecic korba, a z drugiej strony juz tylko zaraz wychodzi weza.
A po drugie, to pewnie sa slabsi z matematyki i nie rozumieja (albo robia to celowo z mysla o wiekszym zysku), ze przy obrobce plastycznej zamieniaja jedna grubosc na inna bez strat objetosci - a jesli jest to tylko blad, to jest to zbyt male ustawienie grubosci i walce z komorkami zamiast tloczyc, to tylko przegniataja tasme, natomiast absolutne minimum, to 1.8mm i cieniej juz nie mozna.
Wskutek tego woda, ktora miala zostac przed walcami (weza musi wychodzic sucha) 'jedzie' za walce i dalej trzeba to wszystko suszyc - stad wiec "osad".
Potem tu koledzy zachodza w glowe po rozum: co to jest, co sie stalo, odpakowalem paczke z weza, a tu pojawil sie jeszcze jakis szary osad, ktory ...smierdzi - tak smierdzi to mydlem. :do bani:
Nikt naturalnie znowu nie 'piknal, jaka to jest prawdziwa przyczyna, tylko mowi: otworz opakowanie, wyloz na powietrze i ...'zniknie'. Ale bajer, ale kit!!!
Juz nie wspominam o wezie pogrubionej, ktora jest znacznie lepsza, o czym tu na Forum juz bylo, wiec nie bede sie powtarzal.

Ciagle jednak mysle mysle, dlaczego ani slowa 'nie pikna' tutaj ci, ktorzy sa producentami wezy i na forum zagladaja? :wnerw:
To nie ja, a zdecydowanie oni powinni tutaj sie wypowiadac, bo moj glos, to jak: "wcinanie sie miedzy wodke, a zakaske".
I kolega CYNIG mial chyba racje, ale nie bede powtarzal tu jego wypowiedzi.

:cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza:
:papa:

A tak nawiasem: 'drozsza', wcale w Polsce nie musi oznaczac: LEPSZA. :placz:

Tytuł:
a co ci jurek maja powiedziec? ze dla zysku nawet łajno przewalcują , od róznych juz miałem nawet swój wosk dawałem , wiec wiem conieco,

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]